KIA Proceed GT – Reinventare

Ce faci când segmentul în care concurezi este supra-populat? Te reinventezi. Dar atunci când clienții vor un coupe, dar nu vor să renunțe la cele patru portiere. Te reinventezi. Ai crede că vorbesc de vreo companie veche, cu multă experiență în spate, care a trecut prin toate analizele pieței. De fapt, KIA este cât se poate de tânără, dar a ajuns să se bată de la egal la egal cu orice concurent se duelează. Dacă până acum au ales segmentele tradiționale, cu noul shooting brake atacă nișele. Acesta este noul KIA Proceed GT.

kia proceed gt Primul meu model KIA. Dar așa cum v-am obișnuit, nu iau la test orice versiune sau orice caroserie. Proceed GT este cea mai bună și cea mai stilată versiune a banalului hatchback Ceed. Nu contest că modelul Ceed nu este o mașină bună, care oferă foarte multe, la prețul pe care îl cere, dar un hatchback este considerat mult prea plictisitor pentru a deveni un subiect interesant. În trecut, Proceed însemna practic versiunea cu două portiere a lui Ceed. Aa, iar numele lui se scria Pro_Cee’d. Destul de greu de reținut, iar în prezent, clienții nu mai vor un hatch cu doar două uși. Așa a apărut conceptul unui shooting break. Dacă nu știți unde l-ați mai văzut, imaginați-vă un CLA shooting break. Sau un Panamera. O combinație între un coupe cu patru uși și o caroserie break, poate avea efecte dramatice, chiar și dacă vorbim despre o marcă de buget. Cu toate că a fost primul meu KIA, Proceed m-a lăsat impresionat. Vă spun sincer.

kia proceed gt În primul rând design-ul. Acesta atrage în zilele de astăzi. Lumea intră în showroom pentru că a văzut poze cu mașina. Altceva se discută și se stabilește ulterior, dar aspectul este principalul motiv pentru care te gândești la o mașină. Echipa de designeri care lucrează acum pentru KIA are în spate o experiență atât de vastă, încât ar putea fi considerați dream team-ul designerilor auto. Peter Schreyer, responsabil pentru design-ul legendar al modelului Audi TT, Gregory Guillaume cel care a desenat cea mai frumoasă KIA din istorie, modelul Stinger și nu în ultimul rând Luc Donckerwolke, fost designer șef de la Volkswagen, Bentley, Lamborghi, Audi. Aa, plus că pentru modelele sportive, KIA apelează la un fost inginer ce a avizat câteva dintre modelele diviziei M de la BMW. Coreenii nu se joacă. Merg pe principiul: go big or go home, deoarece prea mulți ani au stat în umbră, construind mașini mult prea plictisitoare. Cu noul Proceed, KIA demonstrează cât de departe au ajuns.

kia proceed gt Configurat într-o culoare stridentă, cu accente roșii specifice doar GT-ului, Proceed întoarce capete pe stradă, lumea își dă coate, alții te opresc la semafor. Efectiv nu îți vine să crezi că e o ”banală” KIA. Partea din față este preluată direct de la hatchback, dar noua înfățișare, cu blocuri optice înguste și alungite spre laterale, se potrivește de minune. Îmi place bara frontală, care se vede că este agresivă, dar fără prea multe artificii inutile, precum la un Civic de exemplu. Design-ul este curat, dar sportiv. Acele detalii roșii le regăsim în partea inferioară și în grila de tip fagure. Îmi place foarte mult și grafica interioară a blocurilor optice, cu fasciculul LED înconjurat de alte patru, cu trimitere directă către modele Porsche. Când ați auzit vreodată un KIA că face ”atacuri” către Porsche?

kia proceed gt Dar din față este o poveste. Și un Ceed hatch poate arăta la fel. Abia când îți muți privirea spre lateral, apare adevăratul dramatism. Arcuirea plafonului este perfectă. Proporțiile sunt realizate la milimetru. Suprafața vitrată mică, completează și mai bine întreg design-ul. În rest totul este fluid, fără prea multe muchii, doar pentru a scoate în evidență acea linie a plafonului. Singurul element discutabil ar fi în dreptul geamului al treilea, unde banda cromată formează o ridicătură, care nu se termină nicăieri. Am încredere în designerii mai sus menționați, că acest artificiu de design își are rostul. Și apoi ajungi la posterior. Spuneți-mi dacă ați văzut un ”fund” mai mișto la o mașină de 24.000 euro.

kia proceed gt Da, din foarte multe unghiuri poate fi asemănat cu un Panamera, dar este un lucru rău? Evacuările mi se par preluate de la ultimul BMW Seria 8. Din nou, un lucru rău. Curba bombată pe care o face posteriorul este din nou perfectă. Luneta are o înclinație cât se poate de dramatică, iar blocurile optice înguste și unite sunt foarte agresive. Pentru că vorbim de un Proceed GT, în partea inferioară regăsim un mic difuzor de aer.

kia proceed gt Mașina e compactă, perfect proporționată. Fiecare element pare calitativ și chiar dacă amintește de alte modele, reinterpretarea și punerea într-un singur pachet este pe deplin meritul acelor designeri.

Până nu demult, KIA suferea enorm la calitate și mai ales design interior. Nu și cu această generație. Design-ul interior nu este la fel de spectaculos ca cel exterior, dar asta înseamnă că va trece mai bine testul timpului. Planșa de bord este verticală, cu o mulțime de butoane grupate în mijloc, dar nu e nicio problemă, poți să le acționezi și fără să îți iei ochii de la drum. Într-un fel, mi-a lipsit acest lucru. Totuși, dacă ești fanul touch screen, atunci ecranul sistemului de infotainment, ”tableta” poziționată deasupra bordului îți oferă absolut tot ce ai nevoie. Grafica nu este chiar la nivelul unui concurent premium, dar este comparabil cu orice alt producător de buget. Interiorul noului Proceed îți fură privirea cu scaune îmbrăcate în Alcantara, cu accente și cusături roșii, la fel și volanul mic, teșit în partea inferioară. Numai că sunt două probleme. Scaunele sunt foarte bine profilate, te țin strâns pe viraje, numai că pentru un tip mare ca mine, sunt o idee prea înguste. Mai ales la șezut. În plus, nu coboară suficient de mult. Nici măcar pe aproape cât mi-aș fi dorit eu și mă simțeam aproape ca într-o dubă, cu volanul poziționat între picioare. Apropo de volan, arată bine, dar este mult prea îngust. Îl poți cuprinde complet intre degete și în combinație cu poziția la volan, răpește senzația de sportivitate. Ce bine că levierul schimbătorului de viteză este perfect.

kia proceed gt Noile modele KIA arată din ce în ce mai bine, și era oarecum de așteptat, mai ales când vezi cine sunt oamenii care le desenează, dar fiind o companie ce produce în special mașini pentru mase, ai crede că fac rabat de la calitate sau mai ales de la ținuta de drum. Probabil că vei găsi plastic tare la interior, dar este pus în locuri rar accesibile și totul este îmbinat foarte bine și nu îți dai seama că ești într-un produs de buget. Oricum cel mai impresionat am rămas de modul în care se conduce noul Proceed GT.

kia proceed gt Sub capota frumoasă, se regăsește un motor turbo de 1.6 litri ce produce 204 cai putere și un cuplu de doar 265 Nm. Nu ar fi valori care te dau pe spate, dar când te gândești că producători premium oferă mașini cu puteri mult mai mici, la prețuri mult mai mari, versiunea GT a lui Proceed este foarte potentă. Nu cred că ajunge să fie considerat tocmai un hothatch, dar oricând poate fi un warm hatch. Citind despre mașină, însuși producătorul l-a clasat drept un GT cu calități dinamice superioare.

kia proceed gt Cum spuneam, poziția la volan nu este tocmai cea mai sportivă, dar combinația dintre pedala de ambreiaj și schimbătorul de viteze este perfectă. Apeși ambreiajul, iar greutatea este exactă. Nici prea tare, dar nici prea moale ca la o citadină. Tragi levierul schimbătorului și parcă sare direct în treapta pe care o vrei. În plus se aude un sunet metalic la fiecare schimbare de treaptă. Abia așa senzația de sportivitate apare. De mult nu am condus o mașină de test cu transmisie manuală, dar chiar nu mă așteptam ca un model KIA să mă încânte atât de mult. Direcția este relativ moale, dar comunicativă, poți să arunci mașina pe viraje, fără senzație de subvirare. Anvelopele cu care sunt încălțate jantele pe 18 inch sunt Michelin Super Sport 4, ceea ce ne arată clar caracterul mașinii. La viteze mari, Proceed este foarte stabil, mai ales datorită liniei mai lungi a plafonului. Am vrut să testez noul Proceed pe un drum șerpuit, printre dealurile din jurul Recașului. Acolo nu este trafic, așa că am putut exploata mai bine versiunea GT.

kia proceed gt Lângă schimbătorul de viteze ai un buton pe care scrie Sport. În afară de modul Normal și Sport, KIA Proceed nu oferă confort, eco sau alte artificii. În modul Sport se schimbă răspunsul pedalei de accelerație, dar mai ales sunetul motorului. Poate că este amplificat prin difuzoare, dar motorul de 1.6 litri și sună extrem de bine pentru unul cu 4 cilindri. În plus, evacuarea are o valvă care se deschide pentru un sunet și mai gros, acompaniat de bolborosit și pocnituri. Accelerând peste 4-5000 de rotații pe minut, se aude chiar și un șuierat din spatele mașinii, un fel de suflu final, înainte să urci o treaptă. Nu credeam că voi scrie un paragraf despre sunetul evacuării unei KIA. Dar am ajuns și aici. Cu fiecare viraj, mă trezeam într-un joc continuu de accelerări, frânări, picioarele și mâinile mele erau în contact cu fiecare comandă, iar transmisia avea o etajare relativ scurtă, precisă și exactă. Mi-a fost dor să conduc o mașină de test cu cutie manuală. Chiar dacă mașina prezintă un mic ruliu pe viraje, acesta este doar la limită și este controlabil.

kia proceed gt În acele momente am uitat că interiorul este prea mic pentru gabaritul meu și că efectiv am dat cu capul în plafon de câteva ori sau că volanul era prea jos. O KIA mi-a adus zâmbetul pe buze. Motorul este foarte antrenant, mai ales în zona superioară a turației, iar la peste 6500 de rotații pe minut, atunci când lovește zona roșie, nu taie puterea, ci acul turometrului ”joacă” aproape de 7000.

După toate acestea, am primit fișa mașinii. Începând de la 24.000 euro. Modelul de test a celor de la AutoLevanto Timișoara, era burdușit cu echipamente opțiunale, unele pe care nu le găsești nici la clase superioare, și totuși, prețul nu a sărit de 30.000 euro. Aveai chiar și volan încălzit, scaune ventilate, trapă, sistem pentru menținerea benzii de rulare, navigație, Alcantara, jante pe 18 inch, parcare automată, încărcare wireless pentru telefon și câte și mai câte. Mai contează sigla de pe capotă? Când o mașină îți poate oferi atât de multe, pentru un preț comparabil cu orice alt concurent. KIA Proceed GT este un model ce trebuie urmărit pe viitor.

KIA Proceed GT oferit pentru test drive de AutoLevanto Silver Motors KIA Timișoara.