Jeep Wrangler Rubicon – Test Drive

Jeep Wrangler Rubicon Unlimited – Cremă de noroi

Nu suntem la Techirghiol, cu toate că am făcut o baie de noroi. Nu ai cum să duci un Wrangler curat înapoi la dealer, mai ales când pe capotă inscripția spune ”Rubicon”. Pur și simplu, această mașină arată mai bine murdară, decât curată. Pentru un blogger pasionat și de fotografie auto, e cu atât mai bine, deoarece nu mă mai stresez dacă plouă sau dacă se murdărește mașina. Istoria mea cu Jeep Wrangler se întinde pe mai bine de 6 ani, de când m-a cucerit iremediabil. Prima dată l-am dus pe coclauri, apoi am cucerit Cetatea de la Șiria, iar de curând am ajuns pe Valea Doftanei. Dar poate cea mai importantă realizare e că sunt posesor de Jeep. Unul mai vechi, dar care debordează de personalitate. La fel ca toate generațiile Wrangler de până acum.

Într-un Wrangler te urci cu bocanci, îți aprinzi țigara de la Zippo, nu știe ce e crema de mâini sau blugii skinny. Vrea friptura în sânge și are barbă. Nu mai prea există alte automobile care să debordeze de personalitate precum o face Wrangler. Acesta este cea mai ”modernă” generație de până acum, dar în niciun caz nu este futurist. Toate liniile, toate muchiile sunt legendare, dar îmbunătățite exact cât trebuie. Pentru că vorbim de varianta Rubicon, cea mai hardcore, aceasta este ceva mai distinctivă față de celelalte versiuni. Pe lângă inscripția de pe capotă, Rubicon vine cu anvelope dedicate pentru offroad, o altă suspensie mai înaltă, praguri ranforsate, dar și câteva dotări care nu se văd, dar fac o mare diferență. Vorbesc bineînțeles despre diferențialele blocabile pe ambele punți.

Design-ul general a noului Wrangler este superb. Grila cu 7 fante este mai mare ca niciodată, iar blocurile optice cu tehnologie LED și interior negru ”pătrund” discret în fantele laterale. Pe aripile evazate, au apărut semnalizările și luminile de zi. Bara frontală este în continuare foarte lungă, dar sunt o mulțime de producători aftermarket care ”reglează” acest lucru. Profilul este neschimbat. Este desenat cu rigla. Nu există nicio linie fluidă. Totul e expus. Se văd balamalele portierelor, nu s-a încercat ascunderea canturilor. Deoarece Wrangler este decapotabil, partea din spate a plafonului are o culoare mai închisă față de restul caroseriei. Parbrizul mic, aproape vertical este tipic pentru Wrangler, iar asta înseamnă că partea vitrată este de asemenea îngustă. Din spate, doar un ochi avizat ar vedea schimbările. Avem în continuare roata de rezervă de dimensiuni mari, încălțată tot cu anvelopele MT, iar blocurile optice sunt relativ mici și pătrate. Acestea sunt ”împinse” spre extremități, chiar depășind caroseria, tocmai pentru că acolo se află senzorii pentru unghiul mort. Mă bucur că a rămas un Wrangler și nu a devenit un SUV.

Același lucru pot să-l spun și despre interior. Cu toate că acum au apărut câteva dotări și opționale care îți îmbunătățesc experiența la volan. În primul rând, volanul culisează și pe adâncime, ceea ce e foarte bine, pentru că la generația precedentă, trebuia să îți întinzi brațele să ajungi la volan. Poziția este în continuare tipică pentru un Jeep. Stai foarte sus, deasupra șasiului, deasupra bordului, iar prin parbriz vezi capota îngustă, dar plină de detalii. Toate comenzile sunt mari, masive, bărbătești. Totuși, multe informații sunt pe display-ul din centrul consolei. În mare, interiorul este exact ca cel al vesiunii Sahara pe care am condus-o anul trecut, aveți articolul aici. Marea diferență este în partea inferioară a bordului, unde, într-un panou roșu, se află selectorul pentru blocarea diferențialelor. Așa știi că Wrangler Rubicon nu se joacă. Este serios când vine vorba de offroad greu, chiar dacă în tot acest timp tu ai un zâmbet tâmp pe meclă.

În testul meu cu Jeep Wrangler Rubicon Unlimited am prins de la soare, la ploaie, la nori, la ceață. Asta a însemnat că în marea majoritate a timpului, transmisia era în modul 4×4 Auto. Normal, puterea este trimisă doar roților spate, dar pentru că în modul Auto nu este forțată transmisia, am vrut să am tracțiune integrală. Nici nu am plecat bine de la reprezentanța Silver Motors din Timișoara, că am găsit un drum spre pădure. Neasfaltat. Plin de bălți și noroi moale. Acolo am făcut prima baie de noroi. E bună pentru articulații. Acolo am fost momentul în care am selectat modul 4×4 Part Time al transmisiei. Asta înseamnă că puterea este distribuită în mod egal între cele două punți. Cu toate acestea, la fiecare accelerație pe iarba udă, spatele dansa, iar din volan, reglam cât de mult să-l urmeze fața. Aici Wrangler se simte distractiv, suspensia tare nu o simți prin bălți, nici gălăgia roților MT. Așa cum am spus-o de multe ori, un Jeep se simte mai bine în afara asfaltului.

Într-o zonă de câmpie cum e Banatul, e cam greu să găsești locații spectaculoase pentru poze, dar știam că nu departe de Timișoara, există un deal care vede de sus câteva sate și dă împresia de munte. Am ajuns acolo, am urcat până în vârf, dar Wrangler s-a simțit ca și cum ai merge pe autostradă. Nici măcar nu am privit spre 4×4 Low. Datorită anvelopelor de teren, aderența și pe iarbă umedă e incredibilă. Știam că nu voi putea ajunge la limitele de care este capabil Wrangler Rubicon, așa că am început că caut locații spectaculoase. Am ajuns la Mlaștinile Murani, un loc superb, dar mai puțin cunoscut, dar și la pădurea Ianova. Spre pădurea și lacul Ianova am luat-o pe traseul de cicloturism, care era marcat, dar drumul era suficient de lat pentru mașini. Acesta, acoperit de pietriș bătucit a fost ideal pentru anvelopele și suspensiile lui Wrangler. Așa am găsit parcă o oază de natură virgină, neatinsă de alte mașini sau civilizație. Era liniște. Am parcat cât de aproape de lac și am ieșit din mașină să admir peisajul și să meditez. Chiar dacă vremea gri nu era deloc în ton cu atmosfera mea interioară, parcă era un altfel de calm. Știam că într-o mașină atât de capabilă nu mi se poate întâmpla nimic și nu voi rămâne niciunde. Totuși, nu am vrut să încalc prima regulă a offroad-ului, care spune să nu mergi singur, așa că în momentul în care drumul a dispărut și a rămas doar noroi moale și adânc, am decis să mă întorc.

Un aspect interesant al noului Wrangler este unitatea de sub capotă. Pentru cei mai mulți, acest offroader este bun cu un motor american, de cilindree mare sau cu un diesel cu cuplu mare, dar noua generație are un motor de doar 2 litri și 4 cilindri, dar care produce 270 cai putere și 400 Nm. Sunt valori foarte bune, iar pentru că este benzină, avem și un sunet plăcut la accelerații, plus o eficiență mai bună în utilizare. Consumul în regim de test drive a fost de 12 l/100km, la fel ca modelul Sahara cu 3 portiere pe care l-am condus anul trecut și aproximativ la fel ca vechea generație de motoare diesel de 2.8 litri. Și aceasta este o valoare mai mult decât decentă pentru ce îți oferă.

Wrangler mi-a deschis calea să-mi cumpăr propriul Jeep. După 5 ani, încă vreau un Jeep. Poate alt Jeep. Iar dacă nu ar fi problema de bani, cu siguranță noul Wrangler ar fi în garajul meu. În alte postări scriam că orice pasionat de automobile ar trebui să aibă un Wrangler în garaj. Este atât de cool, atât de unic, încât trebuie să-l ai. M-am săturat de mașinile care fac același lucru. Orice SUV este bun la toate. Orice electrică e la fel cu concurenții săi. Ei bine, Wrangler este un Jeep, cum nu mai găsești. Nu are rival direct, ci doar este mai bun decât generația precedentă.

Jeep Wrangler Rubicon Unlimited oferit pentru test drive de Silver Motors Timișoara