Jeep Wrangler 4xe – Test Drive

Jeep Wrangler 4xe – Coclauri electrice

”Când îți dorești ceva, tot Universul conspiră la îndeplinirea visului tău.” Mi-am dorit mult să experimentez un Jeep Wrangler, iar în ultimii 7 ani de când am avut prima întâlnire cu el, am ajuns să-l conduc de vreo 7 ori și în toate variantele de caroserie și motorizare. L-am dus prin oraș, pe coclauri, la munte, i-am arătat cetăți, dar parcă niciodată nu era de ajuns. În plus, acest model legendar apărut în urmă cu 80 de ani, a fost gândit cu un singur scop. Să fie cel mai bun offroader, fără compromis. Se pare că vremurile în care trăim nu l-a ocolit, în ciuda faptului că este în continuare un Jeep adevărat. Se simte ca un Wrangler autentic, cu o singură mențiune. Sub caroseria angulară stă un sistem hybrid. Acesta este primul Jeep Wrangler care poate rula electric, iar asta îți oferă o senzație complet nouă, chiar dacă sunt atât de familiarizat cu acest model.

Unii ar spune chiar că este un sacrilegiu, să pui motor electric într-un Wrangler. Nici măcar nu am fost obișnuiți cu modele hybrid din partea celor de la Jeep, așa că șocul e cu atât mai mare. Dar cum spuneam, vremurile în care trăim sunt ciudate, așa în acest moment un Wrangler poate fi propulsat ori de un V8, ori de electricitate. Până să ajung la marele V8, care nici nu cred că e disponibil în România, mă voi concentra pe calitățile sau dezavantajele unui Wrangler hybrid. Botezat Wrangler 4xe, acesta face parte dintr-o familie deja numeroasă de Jeep-uri 4xe, gândite mai mult pentru piața europeană și pentru reglementările de aici. Îmi pasă? Chiar deloc.

Chiar dacă e hybrid, designerii nu au atins niciun element distinct pentru Wrangler. Nu au încercat să-i deseneze o bară mai aerodinamică, nici nu i-au pus anvelope eco. Singurele detalii care să trădeze că are motorizare hybrid, sunt niște accente albastre, pe ici pe colo. În rest, aceasta este una dintre cele mai recognoscibile mașini de pe drum, industrial, robust, impunător, cum vreți să-i ziceți. Chiar nu mai are rost să dezbat design-ul exterior, deoarece eu nu aș schimba nimic. Mai ales când e accesorizat precum modelul de test de la Silver Motors Timișoara.

Acesta e făcut cu gust, pentru că la prima vedere nu știi exact ce e schimbat, dar în trafic mașina arată mai diferit față de restul modelelor Wrangler. În primul rând i-au montat o kit de înălțare de la TerraFlex, absolut necesar unui Wrangler, apoi au schimbat jantele cu unele mai spectaculoase, anvelope BFGoodrich, iar bara mare de plastic, a fost înlocuită cu una metalică, cu prinderi, de la Mopar. Sunt doar câteva modificări estetice minore, dar care au un impact puternic asupra înfățișării. La baza este un nivel de echipare 80th Aniversarry, adică cu o mulțime de ”jucării” la interior, dar și la exterior. Dar cele mai importante două opțiuni sunt, din nou, must have. Culoarea vișinie este extrem de spectaculoasă în lumină, la fel de spectaculoasă ca numele SNAZZBERRY. Cealaltă opțiune importantă este plafonul textil, acționat electric. Da, știu că la toate modelele Wrangler se poate demonta plafonul cu totul, inclusiv portierele, dar atunci ai nevoie de un garaj unde să le depozitezi. Chiar și dacă scoți panourile de deasupra pasagerilor față, tot îți va fi greu să le pui în portbagaj, așa că cel mai bun compromis pentru a avea un Wrangler decapotabil la o atingere de buton, este plafonul textil electric. Recunosc, un pic strică proporțiile mașinii, pentru că din exterior are un plafon mai ridicat, dar la cât de mișto e, trec peste problema design-ului.

Cu Wrangler decapotat poți să mergi prin oraș și toată lumea întoarce capul după tine. Poți să ieși în natură sau în pădure și să simți mai bine aerul curat. Poți să fii mai aproape de sălbăticiei, poți să te ridici în picioare de pe locurile din spate, când vrei să urmărești animalele sau efectiv să ai senzația de decapotabilă în partea de sus și senzația tipică a unui Wrangler în partea de jos. Cât de tare e asta? Vă spun eu, creează dependență. Nu te mai saturi să simți aer răcoros al unei seri de vară.

Toate aceste senzații vin la pachet cu un Jeep Wrangler care se conduce oarecum diferit față de ceea ce știai. De la volan, nu vei simți nicio diferență dinamică, mașina se conduce în continuare ca un tractoraș, în sensul că stai sus în scaunul șoferului, bordul mic și parbrizul vertical îți oferă o vizibilitate interesantă asupra capotei profilate, dar atunci când accelerezi, după o mică pauză, intră cei 380 de cai putere și peste 600 Nm. Sunt enorm de mulți cai pentru un Wrangler, în condițiile în care ești obișnuit cu maxim 200-250. Ai o accelerație până la 100 km/h în 6.4 secunde, o valoare incredibilă pentru un Wrangler și în același teritoriu cu un hothatch. Puterea mare pe un Wrangler era o dorință a multor proprietari, încă de acum câteva decenii, iar acum este posibilă cu ajutorul electrificării.

Sub capota acestui offroader se află motorizarea pe benzină de 2 litri, cunoscută în grupul Stellantis, care produce 280 de cai putere, care este ajutată de un motor electric. În partea din spate se află un al doilea motor electric, care împreună produc combinat, încă 100 de cai putere, pentru un total de 380 și pentru o autonomie declarată de 53 km. Când te gândești că alte modele plug-in hybrid merg și 100 km, ți s-ar părea puțin, dar Wrangler 4xe rulează la fel de mult ca modele de acum 2-3 ani, în condițiile în care vorbim de aceeași caroserie, cu anvelope de teren. În plus are modul de rulare E-Save, care poate încărca mașina în mers, ceea ce e un bonus imens, pe care nu l-am regăsit la toate modelele PHEV. Atunci când rulezi în afara orașului, la viteze decente, poți încărca mașina, iar când ajungi în oraș, să ai autonomia necesară să te deplasezi unde ai nevoie. Pe lângă motoarele electrice, acest Wrangler ”se bagă în priză”. Așa că dacă pe ruta ta sau acasă, ai o stație de încărcare, nu ar trebui să te intereseze consumul motorului pe benzină. Dar deplasarea electrică este cu atât mai mișto când o faci în offroad. Când treci peste crengi, prin bălți, auzi doar sunetul naturii și al anvelopelor, fără zumzetul motorului.

Așa cum ați citit, în cazul unui Jeep Wrangler totul se bazează pe emoții. Fie că sunt când vezi mașina, când o conduci sau ce îți oferă, aceste sentimente se pierd de la noile modele de mașini. Multe te deconectează de la condus, de la experiență, așa că mă bucur că montarea unui sistem hybrid în Wrangler nu l-a stricat. Dimpotrivă, îți oferă senzații noi. Putere, costuri de rulare mai reduse, poluare mai mică, fără compromisul unui hybrid clasic. Acum tot ce mai îmi rămâne e să aștept un test drive cu un Jeep Wrangler V8, ca să îmi termin comparația între motorizări. Abia atunci mă voi decide ce variantă va fi în garajul meu. Pentru că la un moment dat veți citi despre un Jeep Wrangler cu TSR la numărul de înmatriculare.

Jeep Wrangler 4xe 80th Aniversary SNAZZBERRY oferit pentru test drive de Silver Motors Timișoara

Fotografii realizate de Adi Moga