Jeep Commander – Comandantul
Jeep Commander – Comandantul
Un an și 8 luni. Atât am stat fără să fiu posesorul unui Jeep. Pasiunea începută acum mai bine de 7 ani, în care am avut un Jeep Cherokee XJ pe care l-am modificat după bunul plac, dar care a ajuns la o vârstă venerabilă și era momentul să trec la pasul următor. Știam înlocuitorul încă de când m-am despărțit de vechiul Jeep, dar a trebuit să se alinieze planetele să găsesc exact modelul pe care mi-l doream. Singurul model care putea să înlocuiască Cherokee-ul în garajul meu, era Jeep Commander, care nu este un succesor direct, dar spiritual continuă o tradiție comună. Cu 14 ani mai tânăr, Jeep Commander îmi oferă același sentiment, același design pătrățos, pe care efectiv îl ador, dar în același timp este suficient de modern încât să mă pot folosi de el zi de zi.
Cum spuneam, am stat mult până să găsesc exact varianta pe care mi-o doream, timp în care am văzut alte câteva modelele, dar niciunul nu s-a ”conformat” cerintelor mele. Acum, printre pasionații modelelor de teren, dar nu numai, trendul ”overlanding” este tot mai popular. În sensul să-ți folosești mașina ca un fel de rulotă, în care să poți dormi, explorând tot felul de locuri. M-a atins și pe mine acest curent, iar Jeep Commander are chiar o variantă de echipare care se numește ”Overland”, deci direct din fabrică este gândită pentru astfel de ieșiri. Pe lângă design, dotări, confort, preț și tehnologie, era alegerea perfectă pentru următoarea mașină din garajul meu.
În plus, mi-am dat seama că sunt genul căruia îi plac modelele construite într-o singură generație. Nu știu cât de bine e, deoarece o mașină care nu a avut continuitate înseamnă că nu prea a fost apreciată la momentul apariției, iar atunci second-hand va fi chiar mai dificil de utilizat. Jeep Commander a fost construit într-o singură generație, între 2006-2010, fiind la momentul respectiv cel mai mare și cel mai luxos model Jeep din gamă. Pentru mulți a fost un fel de concurent pentru Land Rover sau Land Cruiser, dar calitatea produselor americane de la mijlocul anilor 2000 nu a fost la nivelul concurenților premium. Cu toate acestea, Jeep Commander oferă niște dotări care nu se regăsesc nici măcar în 2022 pe modele de top. Din păcate pentru acest model, criza din 2008 a însemnat că mașinile mari, cu motoare care consumă mult, nu mai erau la căutare, așa că oficialii Jeep au decis să renunțe la acest model. Versiunea diesel, s-a construit exclusiv în fabrica Magna Steyr din Graz, Austria, având o motorizare V6 diesel de 3 litri, de proveniență Mercedes Benz. Pe piața din Europa s-au vândut mai puțin de 10.000 de unități Jeep Commander în toți cei 4 ani de fabricație. Nu aș spune că este tocmai un model rar, dar nici nu prea vezi pe stradă. De asta am căutat special să am un Jeep Commander. În versiune de top. Să știu că nu mă întâlnesc la fiecare semafor cu o mașină exact ca a mea.
La începutul lunii noiembrie l-am găsit în Baia Mare, adus de un an de zile în țară din Dortmund, iar după câteva zile era deja înmatriculat. Astfel am pornit în călătoria Jeep Commander, care sincer nu știu cât va dura, dar vreau să o experimentez la maxim. Am foarte multe planuri cu această mașină, pe care vi le voi spune puțin mai jos și apoi pe parcurs, dar până atunci, sunt conștient că nu mi-am cumpărat o mașină nouă, ci una de 15 ani, care vine cu niște probleme specifice vârstei. Totuși, mă bucură faptul că totul este funcțional pe mașină. În ultima lună de când am mașina, am constatat câteva probleme ce trebuie remediate. La prima vedere nu par grave, ci mai mult niște scurgeri de ulei la grupul spate, la îmbinarea dintre motor și cutie și un senzor care gestionează gazele de motor, la pornire. E bine că în această călătorie mi s-a alăturat Silver Motors, reprezentanța Jeep din Timișoara, care îmi pune la dispoziție know-how-ul pentru orice situație neprevăzută.
Acum că ați aflat motivele pentru care am ales acest model și i-ați aflat și problemele imediate, haideți să vă spun specificațiile unui Jeep Commander Overland. Acesta împarte platforma cu Grand Cherokee WK, dar oferă 7 locuri. În versiune de top, volanul, planșa de bord și câteva elemente de pe panourile portierelor sunt dintr-un material ce imită lemnul. Prima impresie poate părea de kitch, dar pentru mine a ajuns să fie și să arate foarte cool. Alte dotări de top ar fi scaunele electrice cu memorie, pedale electrice pentru a-ți găsi chiar cea mai confortabilă poziție la volan. Cruise control, trapa electrică, plus alte două ”geamuri” în plafon, climă automată, portbagaj electric și lunetă cu deschidere separată, iar ”cireașa de pe tort” este un DVD în plafonieră. Chiar dacă diagonala este relativ mică pentru standardele actuale, este arhisuficient pentru o seară de film în spatele mașinii. Iar ca un truc, poți lăsa scaunele spate, iar atunci ai un loc absolut imens pentru a te intinde. Perfect pentru campat. Poți să stai întins cu picioarele spre lunetă și să privești natura prin cele două trape sau invers, să te uiți la film.
Acum în sezonul rece, Jeep Commander va deveni mașina de munte, în care intră placa de snowboard, dar când vine primăvara, încep drumețiile prin țară. Așteptați-vă la conținut cât mai diversificat, iar modificările aduse mașinii o să fie în principal în partea din spate. Am câteva idei, dar trebuie să văd cum le pun în practică. În funcție de părerea specialiștilor, va urma și un kit de înălțare sau niște anvelope A/T, dar sincer nu vreau să-i stric ținuta de drum. Mulți s-au plâns că Jeep Commander se simte ca o barcă, dar pentru mine acesta este exact sentimentul pe care îl căutam. Cu adevărat te simți ca un comandant pe o navă, pentru că ai volanul extrem de mare, mașina plutește peste orice, dar în același timp comenzile nu sunt prea comunicative. Tragi de volan și este o secundă de întârziere până să vireze. Totuși nu este atât de grav ca vechiul Cherokee sau ca un Wrangler. Gândiți-vă la Jeep Commander ca la o limuzină din anii 2000, dar înaltă. Despre impresii de condus o să vă povestesc într-un articol dedicat.
Mi-am dorit mult să ajung din nou în prag de Sărbători la copiii de la Centrul Medical ”Cristian Șerban” din Buziaș. Acesta este un spital public pentru copiii cu diabet zaharat, hemofilie și alte boli ce necesită tratament cu recuperare sau kinetoterapie. În primul an am fost cu vechiul Jeep Cherokee, anul trecut cu cel mai încăpător model de atunci de la Silver Motors Timișoara, iar anul acesta am revenit cu un Jeep, în care am putut aduna și mai multe alimente. Totuși, mașinile sunt doar un mijloc de a ușura transportul, principalul motiv este cel de a găsi o cauză unde să ajutăm cât de mult putem. Asociația ”Ajutăm” din Timișoara a facilitat toate aceste lucruri, care a încercat să aducă niște Sărbători mai ușoare în mai multe centre de copii și bătrâni din Timiș.
Pentru mine și pentru Jeep Commander urmează două săptămâni de relaxare, pe meleaguri cunoscute mie, mai puțin mașinii, dar sper că voi ajunge și la o sesiune foto în zăpadă, undeva la munte. Luăm lucrurile etapizat, unul câte unul, până când vom bifa tot ceea ce ne-am propus. Stați liniștiți că veți afla primii unde ajunge Jeep-ul.
În colaborare cu Silver Motors Timișoara
Fotografii de Adrian Moga