Jaguar I-Pace – Test Drive

Jaguar I-Pace – Electrificare britanică

Sunt deja 10 ani de când compania americană Tesla face legea când vine vorba de automobile electrice. Fiecare producător trage cu ochiul în ograda lor, pentru a veni cu un produs competitiv. În tot acest timp, americanii au lansat pe lângă sedanul Model S și un soi de SUV, denumit Model X, tocmai pentru că piața cere astfel de caroserii. Este interesant cum o companie fără istorie, să își cunoască atât de bine clienții, spun asta deoarece acel SUV, nu este gândit pentru teren accidentat, așa cum ar trebui să fie o astfel de caroserie, ci mai degrabă este construit pentru a transporta mai mulți oameni și să ofere o poziție la volan asemănătoare unui SUV, dar în același timp să aibă calitățile dinamice ale unui sedan. Nu am cum să nu compar noul Jaguar I-Pace cu Tesla Model X, pentru că și SUV-ul britanic urmează aceeași rețetă.

În niciun caz nu este un lucru rău. S-a mai întâmplat și în cazul altor caroserii, constructorii imitând idei. Totuși, a durat ceva timp până când un producător cunoscut să vină cu un răspuns clar pentru Tesla și trebuie să recunosc că nu mă așteptam ca printre primii să fie Jaguar. Britanicii au așteptat, au luat notițe, au studiat piața și cerințele clienților și au venit cu un produs foarte competitiv, mai ales în această clasă în continuă cerere.

În primul rând ar trebui să discut design-ul noului I-Pace. Din punctul meu de vedere este o imagine de dragoste sau ură. Ori îți place, ori nu. Luat pe părți, Jaguar I-Pace are multe unghiuri bune. Partea frontală este tipică unui Jaguar. Grila ovală de mari dimensiuni este prezentă, chiar dacă nu are un rol practic. Designerii puteau să o elimine, fiind un automobil electric, dar au preferat să păstreze imaginea de marcă. Din acest motiv, încă de prima dată când vezi mașina, nu trădează faptul că este electrică. Apoi avem blocurile optice, cu un design îngust și agresiv, în stilul celorlalte modele Jaguar. În alte locuri avem guri de aerisire, dar în general design-ul părții frontale este relativ conservator. Abia când îți muți privirea spre lateralul mașinii îți dai seama că nu vorbim de ceva conservator.

Pentru că nu are un motor mare sub capota față, aceasta poate avea o linie foarte plonjată în față. Iar pentru că este nevoie de loc pentru baterii în podea, roțile sunt împinse mult spre extremități. De mult nu am văzut o mașină cu o parte frontală atât de scurtă în fața roților. În varianta de test, jantele aveau dimensiunea de 20 de inch, dar opțional pot avea chiar 22 de inch, ceea ce face mașina să pară și mai joasă. Încadrarea lui I-Pace în categoria de SUV devine din ce în ce mai grea, deoarece linia plafonului este destul de joasă și foarte plonjată, asemeni unui coupe, dar parcă nici în categoria unui SUV Coupe nu-l văd, poate din lipsa geamului al treilea. Profilul lui I-Pace este curat, așa cum ar trebui să fie la o electrică, iar mânerele portierelor sunt ascunse și ies doar pentru a deschide ușa, tocmai pentru a nu rupe simplitatea exteriorului, dar și pentru aerodinamică.

Tot din punct de vedere al design-ului, posteriorul este ciudat. Dacă îl privești din lateral este foarte vertical. Total atipic pentru orice mașină. Blocurile optice sunt asemeni celor față, adică înguste și agresive, iar în partea inferioară avem un difuzor de aer destul de generos, din nou, atipic pentru un SUV. Este interesant cât de mică este și se vede luneta. Privit din spate, Jaguar I-Pace pare aplatizat. Dar orice ai spune despre design-ul acestui SUV-hatchback-coupe, reușește să rămână original. Nu cred că mai există un automobil să arate așa, iar din acest motiv I-Pace este inconfundabil.

Unde alții au greșit sau nu au luat în considerare, Jaguar a livrat ceea ce doreau clienții. Un interior premium, care arată și se simte foarte special. Interiorul modelului de test era configurat impecabil. Materiale de cea mai bună calitate, iar pielea crem luminează foarte frumos interiorul. Volanul are un design sportiv, consola centrală mi-a adus aminte mai degrabă de un produs Range Rover, cu cele două ecrane puse unul deasupra celuilalt. Grafica și rezoluția este foarte clară, dar prezintă urme de întârziere câteodată. În plus, o soluție cu touchscreen nu este cea mai ergonomică. În partea de climatizare, trebuie să intri în câteva submeniuri pentru acționa diferite funcții. Din nou, este nevoie de acomodare, deoarece aproape fiecare comandă este în alt loc de cum suntem obișnuiți.

La fel și pentru selectorul transmisiei. Acesta nu este un levier, ci câteva butoane poziționate pe unul din ”brațele” consolei. Este o soluție oarecum ergonomică și frumoasă în același timp. Te simți foarte bine în habitaclul lui I-Pace. Scaunele sunt moi și confortabile, iar poziția înaltă este dominantă. Nu stai neapărat ”peste volan” ca în cazul unui SUV tradițional, dar îți dai seama că scaunul este la nivelul unui SUV. Confortul este tipic unui Jaguar, ajutat și de faptul că nu auzi nimic.

Ridici piciorul de pe frână și mașina rulează înainte fără niciun zgomot. În liniște deplină apeși pedala de accelerație la fund. În acel moment tot ce a fost în fața mașinii, este acum în spate, inclusiv tu ca șofer care te izbești de spătarul scaunului. I-Pace are chiar un mod în care sunetul electric, acel zumzet, poate fi amplificat prin boxe, retrăind oarecum experiența unui motor termic. Este interesant și am preferat să merg mai departe cu acestă opțiune. Sub caroseria lui Jaguar I-Pace stă un sistem de baterii cu o capacitate de 90 kWh, adică o putere destul de mare pentru mașini electrice, iar deasupra fiecărei punți se află câte un motor electric. Împreună, acest sistem produce 400 cai putere și 700 Nm capabil să propulseze efectiv mașina de 2100 kg până la 100 km/h în 4.5 secunde. Prin comparație, acest timp de accelerație este asemănător cu cel al unui BMW M3. Dar senzația este cu atât mai puternică, pentru că ai cuplul instant în momentul în care apeși accelerația. O setare inovatoare a lui I-Pace o reprezintă faptul că ai toată puterea disponibilă indiferent de nivelul bateriei. Dacă la alte electrice, puterea scade pe măsură ce bateriile se golesc, în Jaguar I-Pace, te poți baza pe toți cei 400 de cai putere oricând. În plus, această accelerație fulminantă este posibilă și de la viteze mai mari, nu doar de pe loc. Chiar și când rulezi la viteze de autostradă și accelerezi puternic, mașina plonjează cu aceeași forță. Bineînțeles că totul vine la un cost. La fel ca în cazul automobilelor de performanță, cu cât abuzezi mai mult de pedala de accelerație, consumul nu mai are relevanță cu fișa tehnică. În carte, Jaguar I-Pace are un consum de 22 kWh/100 km. Ei bine, dacă mergi cum am mers eu, am obținut un consum de 31 kWh/100 km.

O altă problemă a automobilelor electrice o reprezintă autonomia. Dacă britanicii anunță o valoare de aproximativ 480 de km autonomie, într-un stil de condus de test, îmi arăta aproximativ 350 km. Mai exact 179 km cu 58% baterie. La plecare am avut 246 km cu 78% capacitatea bateriei. Este totuși o valoare bună pentru un automobil electric capabil de aceste performanțe, iar încărcarea este de 45 minute de la o stație de 100 kWh. Sunt convins că într-un stil de condus mai relaxat, Jaguar I-Pace depășește 400 km autonomie. Dar dacă nu am avea această problemă, a consumului și a reîncărcării, cum este I-Pace?

Cum spuneam, poziția la volan este înaltă. Dar atunci când învârți de volan, îți dai seama că toată greutatea este în podea, ceea ce face mașina foarte agilă. Nu există ruliu, deoarece caroseria nu e înaltă, iar setările suspensiilor sunt gândite pentru forțele laterale. Astfel Jaguar I-Pace este chiar dinamic, cu siguranță mai sportiv decât multe SUV-uri. Totuși, aș fi preferat o direcție ceva mai grea sau cu un feedback mai bun, ca să-mi dau seama mai bine ce fac roțile față. Dacă ar fi să compar noul I-Pace cu un sedan, atunci comportamentul nu mai este la fel de dinamic. Cu toate acestea, pentru ce vrea să fie, Jaguar I-Pace se conduce foarte bine.

Jaguar nu a revoluționat segmentul SUV-urilor electrice. Nici măcar cel al mașinilor electrice. Dar au fost printre primii care au riscat aducând un automobil premium electric. Este scump, da, dar oferă o imagine excelentă, un interior aproape perfect, iar per total este un produs foarte competitiv pe o piață tot mai cerută.

Jaguar I-Pace EV400 oferit pentru test drive de Jaguar Timișoara