Jaguar F-Pace Facelift – Test Drive

Jaguar F-Pace Facelift – Împrospătare

Primul SUV Jaguar este un adevărat hit pentru marca britanică. În ciuda valului de controverse la lansare, cum că Jaguar ar trebui să construiască numai limuzine de lux, cerințele clienților s-au schimbat mult, așa că acum avem două SUV-uri în ofertă, plus un crossover-SUV full-electric. Până la finalul decadei, britanicii intenționează să devină o companie care oferă doar modele electrice. Până atunci, aceștia au împrospătat SUV-ul referință, și, spre deosebire de actuala linie de design adoptată, F-Pace rămâne același model extrem de frumos, dar mult mai modern. Din multe puncte de vedere acesta ar putea fi cel mai complet model Jaguar, de fapt, unul dintre cele mai complete din clasă. Dar haideți să vedem ce e nou la acest facelift.

Așa cum ziceam, linia de design a fost păstrată în mare parte, dar blocurile optice au primit acum iluminare full-LED, dar și un desen mai modern, plus o grafică interioară nouă. Pentru că am avut în test varianta R-Dynamic, asta înseamnă că cel puțin din punct de vedere optic, această versiune vrea să amintească de super-sportivul F-Pace SVR. Ceea ce înseamnă o bară redesenată, mult mai sportivă și mai agresivă, prize de aer extrem de generoase pe laterale, plus o grilă cu inserții specifice. Privit din față, Jaguar F-Pace facelift reușește să fie în același timp și elegant și sportiv, dar și agresiv. Îmi place foarte mult cum designerii au reușit să insufle acest design, chiar și în continuare pe facelift.

Nu s-au putut face minuni la profil, dar nici nu trebuia. Nu trebuia să se schimbe această linie a plafonului care păstrează silueta unui SUV, nu a unui coupe ce încearcă să pară SUV. Mi se pare o linie atemporală, iar din acest motiv F-Pace va rămâne cu un design ”proaspăt” chiar și peste câteva generații. Ca să vă faceți o idee despre liniile de design ale profilului, despre design-ul dinamic, trebuie să vă spun că jantele modelului de test măsoară nu mai puțin de 20 de inch, dar vizual, ar încăpea și unele de 22 inch, cum sunt deja în oferta F-Pace. Din spate, F-Pace a primit blocuri optice în stilul noilor Range Rover Velar și Evoque, care răpesc puțin din personalitatea Jaguar, dar nu pot să spun că nu arată bine. Pentru că e echiparea R-Dynamic bara posterioară este mai sportivă, datorită inserțiilor negre și a luminlor roșii de pe laterale, tot ce lipsește e o ieșire agresivă pentru sistemul de evacuare. În funcție de motorizarea aleasă, F-Pace poate avea patru țevi adevărate, ca niște tunuri, dar doar în combinație cu un motor V8. Astăzi suntem mai ecologiști, deoarece sub capotă se află o unitate diesel de 2 litri, dar cu un sistem mild-hybrid, care produce un respectabil 204 cai putere și 430 Nm.

În primul articol test drive pe care l-am făcut cu Jaguar F-Pace, am lăudat motorizarea diesel de top de 700 Nm, numai că încet, încet, ne vom lua adio de la senzații puternice de cuplu. Motorizarea nouă, dieselul mild-hybrid produce o putere comparabilă cu a oricărui rival, deci nu iese în evidență printr-o dinamică superioară, cel puțin la nivel de motorizare. Acest diesel cu 4 cilindri este suficient pentru gabaritul mașinii, fără prea mari pretenții. Sprinturile sunt gestionate bine de transmisia ZF cu 8 rapoarte, așa că sprintul până la 100 km/h se realizează în aproximativ 7.6 secunde. Din nou o valoare în limita clasei. Ce am apreciat cel mai mult la trenul de rulare, a fost exact cutia de viteze. Parcă știe în orice moment ce treaptă să aleagă, pentru a-ți oferi atât puterea și cuplul optim, dar într-o manieră relaxată, confortabilă. De fapt asta am simțit la această versiune F-Pace.

Dacă nu avem o motorizare care cere dinamică, acest SUV devine unul foarte confortabil. Pe facelift avem scaune noi, mult mai confortabile și o idee mai late în spătar, adică eu așa am simțit, poate eram nemâncat, dar mă afundam bine în ele. Împreună cu o setare a suspensiei destul de moale, Jaguar F-Pace facelift mi-a dat impresia de barcă, dar controlabilă, astfel încât glisa perfect peste denivelări, dar ruliul era minim pe viraje. Transmisia schimba imperceptibil, așa că experiența de la volan, era demnă de o limuzină Jaguar, nu de un coupe Jaguar. Mulți spun că F-Pace este unul dintre cele mai dinamice SUV-uri din clasă, chiar oficialii britanici au spus că referința pentru dezvoltarea acestui SUV au fost Porsche Macan și BMW X3. Probabil ar trebui să le conduc în comparativ, pe o porțiune de drum mai virajată, probabil la munte, pentru a vedea exact cât de dinamice sunt toate. Pentru rularea cotidiană, Jaguar F-Pace livrează un condus relaxant și foarte confortabil. În plus, odată cu sistemul mild-hybrid, consum scade sub 7 l/100km în regim mixt.

Putem vorbi oricât despre design-ul exterior sau despre stilul de condus a lui F-Pace, dar punctul de atracție rămâne interiorul. În funcție de configurație, acesta poate deveni cu adevărat spectaculos, așa cum a fost modelul testat la Jaguar Timișoara. În fotoliile din față te simți ca într-un sedan, deoarece poziția la volan este foarte joasă pentru un SUV. Ții în palme un volan cu design nou, preluat de la electricul I-Pace, dar cu un aer mai sportiv. Aceasta îți oferă o priză excelentă, pe lângă design-ul superb. Prin volan observi noul instrumentar de bord. Acesta este format dintr-un ecran cu o rezoluție incredibilă și care poate fi configurat să-ți afișeze orice îți dorești. Apoi îți muți privirea spre consola centrală.

Vechiul ecran al sistemului de infotaiment începea să-și arate vârsta, așa că acum vine cu o diagonală mult mai mare și este mai frumos integrat în panoul de bord. Totul este touch screen, dar există în continuare o mică întârziere în afișarea comenzilor. Îmi place că butoanele climatizării au rămas fizice, ceea ce ajută foarte mult la ergonomia interiorului, dar și la siguranța la rulare. Chiar și zona dintre scaune a fost modernizată, așa că în locul selectorului rotativ, avem acum un levier clasic, care care mult mai bine în mână, plus selectorul pentru modurile de condus. Cu siguranță, Jaguar F-Pace a fost mult îmbunătățit la acest facelift. Feeling-ul premium este prezent mai ales la atingere. Nu prea găsești plastic ieftin. Pielea este extrem de fină, iar fiecare comandă are o anumită greutate luxoasă în utilizare. Oriunde atingi, ești răsfățat de materiale și detalii de cea mai înaltă calitate.

Acum 4 ani, lumea nu era pregătită pentru un SUV Jaguar. Acum a devenit unul dintre cele mai bune SUV-uri din clasă. Oare știm ce ne rezervă viitorul? Cu siguranță următorul F-Pace va fi electric, dar va rămâne SUV-ul de referință a producătorului britanic? Având în vedere că fratele mai mic E-Pace parcă nu se bucură de succesul primului SUV, nu știu dacă un model peste F-Pace va avea succes. Încadrarea lui în gamă și în segment este cât se poate de bună, pentru a ”fura” o bucățică din piața fiecăruia. Cu acest facelift, Jaguar a făcut lucrurile ca la carte. ”Dacă ceva nu e stricat, nu-l repara” – se pare că acesta a fost motto-ul facelift-ului, și probabil mulți ar putea merge pe același principiu. Jaguar are încă clienți conservatori, care nu vor revoluție de la modelele cu care s-au obișnuit, dar în același timp, design-ul nou, modern, atrage o clientelă mai tânără, iar cu F-Pace, o familie mai tânără.

Jaguar F-Pace 2.0d MHEV oferit pentru test drive de Jaguar Timișoara

Fotografii realizate de Adi Moga