Isteţ

IMG_1261

In anul 1998 lumea a văzut o revoluţie în materie de mobilitate urbană. Nu era încă vorba despre maşini zburătoare sau de jetpack-uri care să ne ducă la servicu şi înapoi, ci despre un concept de automobil care îţi oferă exact ceea ce ai nevoie de la o maşină. Multe studii au arătat că un procent de 80% dintre şoferi conduc în mediul urban singuri în maşină, cel mult cu altă persoană. Deci tot spaţiul pentru bagaje, şapte pasageri era în zadar. În plus tot acest spaţiu nefolosit trebuia să intre într-un loc de parcare. Ceva trebuia să se schimbe. Iar automobilul care a apărut după această revelaţie a schimbat tot ceea ce înseamnă automobil de oraş. Atunci Smart ForTwo a intrat pentru totdeauna în istorie.

IMG_1218[1]

Gigantul german Mercedes Benz a făcut un parteneriat cu firma producătoare de ceasuri Swatch pentru a realiza un concept de automobil extrem de bine gândit. Acesta trebuia să consume puţin, să fie extrem de manevrabil şi mai ales să încapă în aproape orice loc de parcare. Pentru cei mai mulţi, Smart ForTwo este un automobil urât, unii chiar au zis că pare a fi doar jumătate de maşină. Acestora le dau dreptate. Da, este jumătate de automobil, dar este jumătatea pe care chiar o foloseşti. Astfel lungimea unui Smart nu este întâmplătoare. Cei 2,5 metri ai maşinii sunt exact cât lăţimea unui loc de parcare standard. Tocmai din acest motiv, vedem multe automobile Smart parcate perpendicular pe locurile de parcare. Este o găselniţă extrem de interesantă, iar dacă în centrul oraşelor ar exista doar automobile Smart, locurile de parcare s-ar putea să se dubleze. Fiind jumătate de automobil, Smart are nevoie doar de jumătate de motor pentru a se deplasa. Astfel consumul de carburant este şi el la jumătate. Şi uite aşa, Smart a bifat toate criteriile pentru care a fost gândit. Timp de aproape 16 ani, Smart a fost desenat la fel. A ajuns o imagine de marcă foarte puternică. Oriunde, oricine care vede un astfel de automobil ştie că are de a face cu un Smart. Dar acum a apărut o nouă generaţie. Complet nouă.

IMG_1265

Din punctul meu de vedere, noul Smart ForTwo este primul Smart care nu arată a Smart. Poate doar privit din lateral. În plus, acest nou Smart este construit în colaborare cu Renault, de la care preia platforma tehnică, cea a noului Twingo. Din punctul de vedere al design-ului exterior, noul ForTwo este oarecum diferit faţă de generaţiile precedente, farurile nemaifiind alugite, ci mai degrabă pătrate. Dar tăiate în partea superioară, pentru un aspect agresiv. Da, ştiu, termenul agresiv nu defineşte în niciun fel un automobil Smart, dar totuşi. Grila frontală este acum mult mai bine definită, iar spoilerul faţă pare extrem de lat. Noua generaţie este mai lată cu aproximativ 10 cm faţă de vechiul model. Pasajele roţilor sunt mai bombate, cel puţin în zona aripilor faţă, dar profilul încă trădează numele care l-a consacrat. În afară de noile faruri cu design complet nou, capota este elementul distinctiv pentru noul model. Aceasta este mai pronunţată, iar “botul” este aproape vertical. Automobilele Smart sunt printre cele mai sigure din clasa supermini, iar noul model duce mai departe această calitate, din profil putem vedea celula de rezistenţă vopsită cu negru. Acesta este unul dintre punctele de referinţă ale unui Smart, putând fi vopsită în aproape orice combinaţie de culori. Nu parcurgem foarte mult şi ajungem la posterior. Aici lucrurile nu sunt foarte schimbate faţă de generaţiile precedente, atât doar că avem blocuri optice cu design nou, iar portbagajul se deschide separat de lunetă. Acesta ajută la încărcarea rapidă a sacoşelor de cumpărături.

IMG_1263 IMG_1267

Până acum, eu nu am mai experimentat interiorul unui Smart. Chiar dacă era în producţie de pe vremea când aveam 10 ani, deci am avut timp berechet să-l conduc, dar poate că nu m-a interesat. Din câte am citit, totuşi, interiorul vechilor generaţii Smart nu erau cele mai plăcute. În fine, continuăm. Eu m-am simţit foarte bine în noul model. Iar acum toată lumea va întreba, dacă eu la cele 90 de kg am avut loc? DA, am avut loc destul, chiar a trebuit să-mi mut scaunul mai în faţă!! Din câte am înţeles, noul Smart nu mai poate fi parcat perpendicular pe locul de parcare, lungimea totală ajungând la 2,7 metri. Dar această creştere în dimensiuni, atât în lungime cât mai ales în lăţime a însemnat mai mult loc pentru cei doi pasageri. Varianta testată era într-o echipare de mijloc, dar care a oferea opţiuni foarte interesante. Avem trapă, dar nu avem scaune regalbile pe înălţime. Comenzi pe volan, bluetooth, conectivitate USB, dar fără ecran multimedia. Smart se doreşte a fi în continuare o opţiune premium pentru cine îşi doreşte un automobil supermini, astfel opţionalele sunt extrem de scumpe. Un Smart ForTwo echipat full, cu piele, ajunge chiar şi la 20.000 de euro. Dar cum spuneam mai sus, Smart este făcut pentru aceia care vor strictul necesar de la un automobil urban. Toate dotările absolut necesare erau prezente pe acest automobil de test. Noul Smart propune un interior foarte funky, aerisit, iar în combinaţia de culori negru cu portocaliu este foarte frumos. Nu ştiu de ce, dar volanul noului model aminteşte de volanele din maşini supersportive, mai ales în zona comenzilor. Turometrul opţional are un amplasament destul de ciudat, iar levierul cutiei de viteze este preluat direct de la un Renault sau un Logan. Cel mai mult mi-au plăcut butoanele sistemului de climatizare, care sunt poziţionate pe orizontală, iar gradele se văd printr-o lupă. Portbagajul este cel mai discutat loc din interiorul unui Smart, dar el se încadrează perfect în nevoile cumpărăturilor a două persoane. Nimeni nu va folosi un Smart când se gândesc să se mute, cu toate că ai putea să încerci.

IMG_1266

Acum că am văzut că am loc în maşină, trebuie să vedem adevăratul motiv pentru care Smart a fost proiectat. Mersul în oraş. În primul rând poziţia la volan este foarte înaltă. Nu este deloc sportiv. Scaunele nu se pot regla decât pe lungime, iar volanul este fix, dar are o cursă apreciabilă, aşa că nu au fost probleme de acomodare. Dacă primele generaţii Smart au fost echipate exclusiv cu transmisie automată (robotizată?), noul model primeşte mult dorita cutie manuală. Aceasta este preluată de la Renault şi este perfectă pentru traficul urban. Pedala de ambreiaj este foarte uşoară, etajarea cutiei este precisă şi nu foarte lungă, doar cu pedala de frână am avut unele reţineri, deoarece era poziţionată mult prea jos, iar în prima parte a frânării nu se simte niciun feedback, doar ca mai apoi să fie violent. Dar cred că acest lucru se datorează şi obişnuinţei. Am realizat un traseu mixt, atât extraurban cât şi în oraş, iar maşina s-a comportat excelent peste tot.

IMG_1270 IMG_1269

Pe măsură ce mă obişnuiam cu manevrabilitatea, am început să uit că Smart este o maşină de doar 2,7 metri, doar în momentul în care mă uitam în spate, realizam efectiv cât de scurtă e. Noul Smart este propulsat de un motor de 1 litru care produce 71 de cai putere, dar mai există o variantă turbo de 0.9 litri şi 90 CP, acelaşi motor pe care îl găsim şi în Dacia Logan. Pentru test am avut la dispoziţie varianta de 1 litru, care oferă reprize de accelerare foarte bune, mai ales gestionate de o cutie manuală. Totuşi mă aşteptam ca şi consumul să fie ceva mai mic. O valoare mixtă se învârte în jurul a 8 l/100 km. Pe măsură ce creşteam viteza în afara oraşului mi-am dat seama că noul Smart este o maşină foarte stabilă, greutatea volanului fiind în concordanţă cu performanţele, chiar poţi să ataci curbele cu ceva mai multă încredere. Acest lucru se datorează noilor suspensii care sunt mult mai bine gândite, ajutând la stabilitate, dar care afectează confortul. Denivelările şi limitatoarele de viteză trebuie tratate cu viteză redusă, altfel rigiditatea se va simţi în scaun şi în rinichi. Micul motor de 999 cmc este amplasat în spate, chiar deasupra roţilor, iar tracţiunea este pe puntea spate. Există o opţiune de antifonare a interiorului de zgomotul motorului, pe care o recomand din tot sufletul, pentru că acest motor de 1 litru mi s-a părut extrem de gălăgios. Şi nu în zona de turaţie înaltă, ci mai ales în dreptul a 2-3000 de rotaţii pe minut, exact unde maşina va fi cel mai mult utilizată.

IMG_1264

Smart ForTwo nu va fi cumpărat pentru performanţe dinamice sau pentru zgomot sau confort sporit. Smart ForTwo este gândit pentru mobilitate exemplară în trafic aglomerat şi pentru locuri de parcare microscopice. Aici, Smart nu are rival. Raza de întoarcere este incredibilă. Cred că este primul automobil pentru care nu va fi nevoie de manevră de întoarcere “din trei mişcări”. Virezi volanul maxim şi în lătimea unei benzi de circulaţie poţi să întorci. Este incredibil sentimentul. Dacă există vreun spaţiu, oricât de mic, Smart poate intra acolo. Iar faptul că roţile sunt împinse spre extremităţile caroseriei, vei ştii exact unde se termină maşina, iar asta ajută foarte mult la orice manevră de parcare. Din câte am înţeles există opţine de senzori de parcare şi cameră pentru marşarier, dar sincer, cred că dacă ai nevoie de ele, nu trebuia să ai permis.

Smart ForTwo rămâne aceeaşi maşină isteaţă, acelaşi concept ca şi acum 16 ani, dar care acum oferă tehnologii şi o platformă complet nouă, este mai spaţios pentru pasageri, fără compromisul parcărilor. Nu pot să spun că Smart ForTwo este o maşină perfectă, dar pentru ceea ce a fost gândită este absolut perfectă. Smart ForTwo ar trebui să fie a doua maşină pe care o foloseşti cel mai des.