Interviu George Marinescu – Racing Driver

În ultimele luni am încercat să vin cu tot felul de articole și sfaturi pentru condusul în siguranță. Sunt de părere că în România nu se vorbește prea mult despre acest subiect, abia după ce se întâmplă vreo nenorocire. Am învățat că o atitudine preventivă și un condus preventiv este esențial, indiferent că sunt în mașini de test drive sau în mașina personală. Prin căutările mele despre statistici, păreri personale, am decis să apelez la un profesionist. Cu George Marinescu m-am întâlnit chiar pe circuitul Motorpark de la Adâncata, atunci când eu eram în scaunul șoferului, iar el îmi era instructor într-o Alfa Romeo Giulia QV. Ne-am împrietenit când am aflat că ambii locuim mai mult în Timișoara, dar mai ales când mi-a arătat că, după mai bine de 10 ani de când am carnet, mai am foarte multe de învățat până să pot spune că știu să conduc. Acum George Marinescu este un pilot în Campionatul Național de Raliuri și Campion Național de Autoslalom în 2016, motiv foarte bun pentru a relua legătura și de a-i lua un interviu despre cum stau lucrurile în România.

Ce parere ai despre condusul în România?

Conduc atât în țară cât și în afară și pot spune că e semnificativ mai periculos să o faci în România. Asta o arată și statisticile privind numărul deceselor pe șosele, acolo unde ne situăm în extremitatea nefastă a clasamentului european. Titi Aur, de 8 ori campion național la raliuri, spune că un drum de la București la Bârlad e mai periculos decât să alergi într-un raliu, cu 200 km/h, pe un drum forestier.

Ce crezi despre mentalitatea șoferilor din România?

Mentalitatea șoferilor nu poate decât să reflecte la perfecție mentalitățile care predomina în societatea noastră. Interesul propriu primează în fața celui de grup: deși e clar că nu mai ai loc, intri totuși în intersecție și o blochezi de tot. Nimeni nu mișcă de acolo timp de 5 minute, dar măcar tu ai câștigat 10 metri. Regulile sunt pentru fraieri: desi limita de viteză este 70 km/h, tu circuli cu 100. Ne încredem în mituri pe care nu le verificam niciodata: nu porți centura de siguranță deoarece ai un prieten, care are un prieten, care cunoaște pe cineva al cărui var era sa moară pt. că a făcut accident și i s-a blocat centura.

Ce ai schimba în atitudinea șoferilor?

Fără îndoială, agresivitatea în trafic și viteza excesiva sunt responsabile pentru cele mai multe victime. Dacă cineva face o manevră greșită sau ne șicaneaza în trafic, izbucnim pe loc, o luăm numaidecat pe urmele lui ca să-i taiem si noi calea o dată și să-i punem o frână bruscă in fata. Doar n-o fi să ne lăsăm mai prejos! Genul ăsta de înfruntări în trafic nu o dată s-au terminat cu tragedii. Drumurile sunt tot mai aglomerate, iar asta inseamnă că din ce în ce mai multe obstacole îți pot iesi în față atunci când te aștepți mai putin. Cel mai important lucru este să ai o atitudine defensivă, impăciuitoare la volan, să mergi în permanență la limita evitării oricărui pericol. Un șofer dacă merge în oraș cu maxim 70 km/h pe bulevarde, maxim 50 km/h pe străzi normale și cu maxim 30 km/h pe străzi lăturalnice, va avea evenimente rutiere extrem de rar. Iar atunci când se vor întâmpla, vor fi minore. Fii barbat! Nu-ti vărsa adrenalina pe șosele, du-o în dormitor! Vei fi mult mai apreciat.

Ce e bine să știe un șofer atunci când urcă la volan?

Chiar dacă avem deja o conduită defensivă în trafic, trebuie să rămânem pregătiți să reacționăm corect, dacă neprevăzutul ne sare-n față. Iar la acest capitol, avem două mari probleme, întâlnite la mare parte din șoferi: A. Poziția incorectă la volan. Internetul abundă deja de exemple corecte oferite de piloți de curse sau profesioniști în domeniul auto. Din păcate, îi ignoram și continuăm să-l copiem pe Vin Diesel din Fast and Furious, conducând cu o mână pe volan și scaunul cât mai pe spate. B. Utilizarea incorectă a ambreiajului în timpul deplasării. Cei mai mulți dintre noi nu se limitează la a folosi ambreiajul pt. plecarea de pe loc, schimbarea vitezelor și oprire, utilizandu-l chiar și atunci când efectuează un viraj (roată liberă). Acest obicei este unul complet greșit, aderența punții motrice fiind astfel mult redusă. Abordarea corectă a unui viraj presupune frânarea din timp, retrogradarea treptelor de viteză până la cea dorita, ELIBERAREA ambreiajului și parcurgerea virajului cu puntea motrică în sarcină. (puntile pt 4wd)

Sfaturi pentru piloți începători sau pentru cei ce vor să intre în motorsport

Este un moment propice debutului în acest sport. Sub egida Federatiei Române de Automobilism Sportiv se organizează în fiecare an o serie de campionate suport la care se poate participa chiar și cu masina de stradă, asta traducandu-se în costuri foarte reduse. Cu cat cineva debuteaza mai repede în acest sport, cu atât șansele lui de reusită sunt mai mari. Și apoi, ceea ce nu faci la timp s-ar putea să nu faci niciodată.

Planuri de viitor pentru George Marinescu – Racing Driver

Fac tot posibilul pentru a fi la startul sezonului următor din Campionatul Național de Raliuri. Am început deja eforturile de căutare a unor parteneri care să ne susțina financiar. Profit de aceasta ocazie pentru a-i invita pe cei ce dețin o afacere și au un buget de marketing pe pagina George Marinescu – Racing Driver pentru a le prezenta beneficiile unui parteneriat in acest domeniu.

Putem să-i urmărim parcursul lui George în 2021 pe pagina oficială de facebook, și eventual să revin cu articole direct de pe probele speciale. Mulțumesc pentru acest inverviu.