Ineos Grenadier – Prim contact

Ineos Grenadier – Prim contact

În ultima perioadă am condus mai multe mașini electrice, care nu îți mai trezesc niciun fel de sentiment, ci doar cel de mobilitate. În schimb, tot în ultima perioadă am condus foarte mult Jeep-ul meu, o mașină care pentru mine debordează de personalitate, care chiar îți transmite ceva, dar pentru care vârsta începe să devină un subiect sensibil. Mai pot liniștit să o țin pe drum încă vreo 5 ani, dar la 20 de ani de la fabricație, e mai greu să te încrezi într-un astfel de produs. Așa am ajuns la întrebarea: ce mașină voi conduce peste alți 15 ani? Cu ce mașină o să vreau să ies în drumeții, ce ar arăta bine și în ce m-aș simți bine și când toate mașinile din jurul meu vor fi niște caroserii lipsite de personalitate, propulsate de electricitate?

Cam acest sentiment l-a avut și miliardarul Jim Ratcliffe, dar pentru că banii nu sunt o problemă, el și-a construit propria mașină. Povestea spune că domnul Ratcliffe avea un Land Rover Defender de care era îndrăgostit, dar când a aflat că acesta nu se va mai fabrica în forma pe care el o plăcea, a vrut să cumpere efectiv fabrica și pe cheltuiala sa, să continue să-l producă. Lucrurile nu au mers așa cum s-a așteptat, noul Defender a apărut mai rotunjit decât își dorea toată lumea, așa că Ratcliffe a început dezvoltarea unui automobil propriu, care să continue viziunea sa. Astfel, a cumpărat efectiv, modele precum Ford Bronco, Jeep Wrangler, Toyota Land Cruiser și Hilux, Mitsubishi Pajero, Nissan Patrol, Mercedes Benz G-Class, adică cele mai bune offroadere de pe piață și le-a analizat la fiecare performanțele, motoarele și sistemele de tracțiune. A ales tot ce se putea mai bun și așa a apărut un offroader cu șasiu separat de caroserie. În ciuda costurilor și a construcției mai puțin confortabilă, aceasta este cea mai bună soluție pentru un automobil de teren.

Dar cine să construiască acest sistem? Răspunsul evident a fost Magna Steyr, celebra companie care este responsabilă printre altele de Mercedes Benz G-Class și alte modele legendare. Avea sistemul de tracțiune, cu diferențiale și șasiu separat, mai trebuia să găsească cel mai potrivit motor pentru mașina sa. Jim Ratcliffe, prin companiile sale mai deține și 1/3 din echipa de Formula 1 Mercedes Benz, așa că soluția pentru o motorizare a fost să pună sub capota noii mașini un motor… BMW.

Motorizările B58 și B57 de la BMW s-au dovedit cele mai potrivite, cele mai fiabile și cele mai puternice, pentru că s-a vrut atât propulsie benzină, cât și diesel. Personal, după ce am condus mai multe mașini cu aceste motoare, pot să spun că sunt alese perfect. Totuși, nu a luat un BMW 530d și i-a pus motorul în offroader-ul său, ci l-a setat exact pentru noua mașină. Motorul diesel B57 de 3 litri, a avut la un moment dat 4 turbine sub capota modelelor M50d, fiind cel mai puternic diesel din lume, la momentul apariției. Pe Ineos Grenadier, motorul dezvoltă doar 249 cai putere, cu o singură turbină, tocmai pentru a-l face mai relaxat și mai fiabil. Sunt totuși 550 Nm disponibili pentru situațiile mai grele. Versiunea cu motor pe benzină produce 286 de cai putere, din nou, o valoare mult mai relaxată decât cea folosită în produsele BMW. Transmisia este aceeași ZF cu 8 rapoarte, dar pe lângă asta, Ineos Grenadier are și o cutie de transfer de la Tremec, cu rapoarte ”la mic” și ”la mare”. E foarte interesant să auzi un motor BMW în 6 cilindri, care funcționează low-range. Acum că mașina domnului Ratcliffe avea șasiu, motor și transmisie, mai trebuia desenată o caroserie și să-i dea un nume.

Exteriorul lui Ineos Grenadier pare o evoluție a vechiului Land Rover Defender, pentru că asta și-a dorit fondatorul de fapt, dar are și alte elemente preluate de la alte modele. Per total mi se pare un automobil ce debordează de personaliate, foarte cool, iar atenția la detalii se vede în orice unghi. Dar probabil cel mai important aspect este legat de numele acestui offroader. Grenadier vine de la pub-ul preferat al fondatorului, The Grenadier din Londra, acolo unde i-a venit această idee prima dată. Cât de tare e asta? Și prezentarea oficială a mașinii a fost tot în fața pub-ului în 2020.

Ineos Grenadier este un offroader nou, fără istorie, dar care de la bun început și-a scris o istorie interesantă. Este gândit și construit fără compromis, apelând la cele mai bune companii din domeniu pentru a crea acest produs. În România va fi comercializat și servizat în rețeaua dealerilor Automobile Bavaria, așa că nu va duce lipsă de locuri, dacă apar probleme. Cu toate că după ce am aflat despre apariția acestui model, și alegerile fondatorului, s-ar putea ca acest model, chiar dacă este nou, să devină unul dintre cele mai fiabile și longevive. Spun asta pentru că acum este o adevărată modă să lansezi un offroader pătrățos, robust, de aventură, așa cum am văzut și în cazul noului Land Cruiser. Cu toate că Ineos Grenadier mi se pare mult mai utilitar. Cel puțin la design-ul exterior. Are inclusiv o versiune Van, cu portbagaj și geamurile spate închise, pentru a transporta marfă.

Celelalte versiuni ale lui Ineos Grenadier sunt Station Wagon, adică modelul clasic, cu 5 locuri, care are un preț de bază de 67.000 euro. Pe lângă acesta, avem versiunea Trailmaster, un fel de Grenadier gata pregătit din fabrică. Acesta vine cu snorkel, bare utilitare pe exterior, scară de acces pe plafon, panou de comutatoare auxiliare pentru sarcini mari, bateie auxiliară și busolă cu altimetru. Există și o versiune Fieldmaster, care se vrea ceva mai luxoasă sau mai elegantă, pentru că oferă tapițerie de piele în diferite culori, plafon tapițat sau geamuri safari, în stilul celor de pe vechiul Land Rover Defender. Dar cel mai interesant e că primești o jachetă Belstaff Fieldmaster. Personal, ador acest articol de îmbrăcăminte și mi se pare foarte cool că poți să te asortezi cu mașina.

Pentru lansarea în România, și primele teste, s-a ales OUTDOORZ Fest, pentru că este playground-ul perfect și habitatul acestui model. Am condus Ineos Grenadier preț de câteva minute, dar nu pot să spun că a fost un test-drive complet, pentru că l-am condus doar pe traseul făcut special pe dealurile din Fundata. Sper ca până la sfârșitul anului să ajung să fac un material mai amplu despre cum se conduce Ineos Grenadier în toate situațiile de trafic. Până atunci, pot să vă spun că de la volan, mașina nu se simte atât de utilitară cum se vede de afară. Da, bordul este drept, planșa de bord este plină de butoane mari și ușor accesibile chiar și atunci când te ”scutură” în offroad, dar poziția la volan este cât se poate de ”SUV”. În sensul că nu stai cocoțat peste volan, ci dimpotrivă, destul de jos și confortabil. Materialele sunt în mare parte bune, rezistente și robuste, iar scaunele sunt făcute de Recaro. Comenzile pentru mersul în teren accidentat sunt poziționate pe plafon, așa că tu, cel de la volan, te simți ca un pilot de avion înainte de decolare.

În spatele volanului este doar un ecran mic, pe care sunt afișate câteva informații și nu există un instrumentar de bord înalt, tocmai pentru a-ți oferi mai multă vizibilitate în offroad. Toate informațiile sunt în schimb grupate pe ecranul de 12.3 inch de deasupra bordului. Aici poți să vezi treapta de rulare, nivelul combustibilului, alți parametri de temperatură, dar și unghiurile de înclinare. Acest ecran este și configurabil, așa că tot timpul vei vedea tot ceea ce ai nevoie. Ineos Grenadier vine cu două trape, deasupra șoferului și pasagerului și care îți oferă un sentiment de vizieră a unui tanc. Multe dintre comenzile de la interior sunt cât se poate de simple și analog, pentru că avem o frână de mână clasică și un selector mecanic al cutiei de transfer. E interesant totuși că a rămas levierul transmisiei de la BMW, care iese puternic în evidență, mai ales în contrast cu restul design-ului pătrățos.

Am putut să urc Ineos Grenadier pe pante abrupte, am ajuns prin noroaie, am făcut încrucișări de axe și am coborât pante de 30 de grade. În niciun moment nu am simțit că mașina se chinuie sau că nu poate, mai ales că era echipată cu anvelope de stradă, cât se poate de standard. Sunt convins că acestea vor fi primele modificări pentru viitorii clienți a lui Ineos Grenadier. Atunci când rulezi în teren accidentat, mașina se clatină destul de mult, dar în continuare se simte foarte bine închegată, nu ca un marcă nouă, care încă încearcă.

Îmi doream foarte mult să conduc Ineos Grenadier. Eram fascinat de acest model încă de anul trecut, când am văzut în teste primele prototipuri. Acum am avut ocazia să-l testez și să fiu aproape de toate detaliile. Îmi rămâne numai să aștept un test drive complet, pentru că aceasta este mașina la care mă gândesc după ce Jeep Commander o să devină prea vechi. Odată cu apariția lui Ineos Grenadier, noi, pasionații de offroad și overlanding am primit o gură de aer proaspăt. Avem o mașină nouă care să fie căutată și peste ani de acum încolo. Jeep-ul meu mai valorează aproximativ 10% din prețul unui Ineos Grenadier, nu știu cum o să fie peste 10 ani, dar cu siguranță, la un moment dat, în garajul meu, va apărea un Grenadier.