Hyundai Tucson – Test Drive

Hyundai Tucson – Reinventare

S-ar putea ca textul pe care urmează să-l citiți să fie printre primele teste cu noul model al coreenilor. De obicei, înainte să conduc o mașină, mă ”inspir” de la alte publicații, deoarece nu am foarte mult timp cu mașina și nu vreau să ratez vreo dotare sau o caracteristică. În cazul noului Hyundai Tucson, lucrurile stau puțin mai diferit. Orice căutare am dat pe marele Google sau Youtube, nu mi-a livrat niciun test drive concret. Așa că mă bucur să scriu primul despre cum se conduce și cum se simte acest bestseller. Le mulțumesc celor de la Hyundai Carbenta Oradea care au reușit să pună la test drive atât de repede noul Tucson, deoarece este una dintre cele mai cerute automobile noi din România. Clienții efectiv se bat să prindă un model, iar atunci când ai unul și de test, lucrurile stau cu atât mai bine.

Hyundai Tucson 2021 Dar de ce Hyundai Tucson are așa mare succes? Ei bine, încă de la prima generație, apărută în 2004, acest SUV compact s-a dovedit a fi o alegere foarte bună pentru cei ce vor o astfel de caroserie. A oferit tracțiune integrală, dotări bune, dar mai ales un preț competitiv. Țin minte că prima generație a fost chiar un concurent pentru Dacia Duster. Între timp, Tucson a evoluat foarte mult, iar cu ultima generație, nu mai are nicio legătură cu SUV-ul autohton. Bineînțeles, și prețul a crescut substanțial în cei 15 ani de când e pe piață, dar nu atât de mult pe cum te-ai aștepta. Până la această generație, vedeam în Tucson un SUV corect, fiabil și o alternativă la deja cunoscutele SUV-uri din acest segment. Numai că, în anul de cumpănă 2020, Hyundai a prezentat noul Tucson, care nu numai că se îndepărtează foarte mult de vechea generație, dar acum devine un SUV dezirabil, în sensul că acum vrei să-l alegi ca viitoarea ta mașină. Așa că hai să-l descoperim.

Hyundai Tucson 2021

Privindu-l din față, parcă te-ai uita mult în viitor. Într-o galaxie mult îndepărtată. Cu siguranță elementul distinctiv este poziționarea luminilor de zi cu LED. Acum când toți producătorii se întrec în a găsi noi semnături luminoase, eu cred că designerii Hyundai au dat lovitura. Luminile de zi sunt integrate în grilă, arată spectaculos, agresiv și dau mașinii această imagine distinctă. Mulți cred că acestea sunt și farurile, deoarece în toate imaginile oficiale, noul Tucson este prezentat doar cu aceste LED-uri, dar farurile sunt mai jos, integrate în bară. Spre deosebire de Kona, care are un design asemănător, în cazul lui Tucson sunt mult mai bine proporționate. În partea inferioară avem un splitter iant, iar grila are niște elemente cu efect 3D.

Hyundai Tucson 2021

Spuneam că partea frontală este cea mai spectaculoasă, dar întreg pachetul de design se potrivește. La fel de agresiv este și profilul. De obicei, în cazul mașinilor de buget sau a chiar a SUV-urilor compacte, muchiile nu prea se foloseau. Mă bucur că văd în această clasă că designerii au curaj și experimentează. Pasajele roților nu sunt rotunde, ci mai degrabă trapezoidale și sunt realizate din plastic negru, pentru un look robust. Asta e doar un element al profilului, deoarece în partea superioară avem două muchii extrem de puternice, care ”taie” caroseria. Chiar și linia plafonului este foarte bine proporționată, deoarece noul Tucson dă impresia și de SUV coupe și de unul cu portbagaj practic.

Hyundai Tucson 2021 Hyundai Tucson 2021

Așa ajungem la partea mai controversată, dar care se incadrează la fel de bine în limbajul de design. Posteriorul este dominat de blocurile optice unite de o bandă LED, iar această parcă sunt ”sculptate” în caroserie. În partea inferioară avem becurile pentru semnalizare, din nou, mai bine poziționate ca proporții decât la Kona și o bară posterioară cu elemente în romb, la fel ca toate celelalte artificii de design a exteriorului.

Hyundai Tucson 2021

Fără îndoială, noul Hyundai Tucson este o apariție pe străzi. Dacă îl vezi venit pe sensul opus îți sar în ochi luminile de zi. Dacă e parcat undeva vei remarca liniile, mai ales pe o culoare deschisă. Într-un segment extrem de disputat, e cu adevărat special să găsești o portiță pentru a fi cu adevărat ”nou”.

Hyundai Tucson

Asiaticii nu sunt cei la care te gândești când vine vorba de design interior a unui automobil, dar cu toate acestea, saltul de la o generație la alta este impresionant. Noul Hyundai Tucson propune un interior unde avem linii fluide care ”înconjoară” habitaclul, un instrumentar de bord complet digital extrem de spectaculos, un volan modern, dar și o consolă centrală deosebită. Să le luăm pe rând. Îmi place foarte mult cum arată noul volan cu 4 spițe. Amintește oarecum de cel al unui Audi A8, iar asta e de bun augur. Pe volan găsești absolut toate opțiunele de care ai nevoie în mers. De la volum la meniuri sau sistemul de menținere a benzii de rulare. Cum spuneam, instrumentarul de bord mi s-a părut extrem de spectaculos, deoarece fiecare mod de rulare are un afișaj distinct. În modul normal, acele arată retro, în modul eco sunt albastre, iar în modul sport sunt chiar sportive, cu o grafică ce amintește de jocurile pe calculator. În fiecare mod poți găsi informațiile despre condus pe ecranul dintre ceasurile de bord.

Hyundai Tucson 2021 (Interior)

Trecând mai departe cu privirea, ajungi la planșa de bord, care pare un imens ecran. Totuși, ecranul efectiv are 10 inch, arată bine integrat, dar este cam sărăcăcios în meniuri, cel puțin pe versiunea de test. În rest, toate celelalte butoane sunt și ele touch screen, dar oferă un feedback foarte bun. În partea de jos avem comenzile climatizării, iar de fiecare dată când voiam să ajustez temperatura, era foarte simplu să găsesc butonul potrivit, care îmi oferea și un feedback haptic și sonor, lucru ce ajută la ergonomie. Pe noul Tucson, transmisia este de tipul Shift by Wire, ceea ce înseamnă că nu este nevoie de un selector efectiv pentru a schimba treptele, așa că în mijloc, între scaune, avem doar 4 butoane pentru transmisie. E bine, deoarece dă impresia că habitaclul este mai aerisit, dar necesită un timp de acomodare. La fel și poziționarea unor comenzi, în fața acestui selector. Pentru că design-ul consolei este curbat, nu vezi imediat modurile de condus sau cele de tracțiune. Într-o mașină cu tracțiune integrală și posibilitate de a bloca diferențialul, mă așteptam să fie mai mult în raza vizuală. Totuși, vorbim de un SUV, care în principiu nu va fi cumpărat pentru calitățile sale dinamice sau de offroad.

Hyundai Tucson 2021 (Interior)

Tocmai din acest motiv, mi se pare că inginerii au pus mai mult accent pe confortul scaunelor, deoarece nu prea oferă sprijin lateral, iar în această variantă de echipare, cu material textil, nici nu arată prea luxos. Dacă se merge pe o variantă de top sau una cu interior deschis la culoare, habitaclul noului Tucson arată spectaculos, chiar mai bine ca exteriorul. Spațiul interior este decent, în nivel cu alți concurenți. Mă bucur foate mult că mașinile de sub 25.000 euro oferă acum o mulțime de dotări ce până nu demult le vedeam doar în clasele superioare sau de lux.

Hyundai Tucson 2021 (Interior)

Acestea fiind zise, Hyundai Tucson mai are încă un as în mânecă. Trenul de rulare. Într-o perioadă când cererea de modele electrificate este tot mai mare, noul Tucson oferă motorizări mild-hybrid sau plug-in hybrid. Modelul de test oferit de Hyundai Carbenta Oradea avea sub capotă un motor de 1.6 litri care dezvoltă 180 de cai putere și 265 Nm plus un sistem de 48V. Acesta ajută la plecările de pe loc, în traficul bară la bară și ajută la reducerea combustibilului și a emisiilor. Imediat cum ajunge la test drive varianta plug-in hybrid, voi reveni cu articol. Versiunea Tucson cu sistem Mild-Hybrid conectat la o transmisie cu dublu ambreiaj DCT cu 7 rapoarte, atinge 100 km/h în 9 secunde și are o viteză maximă constructivă de 201 km/h. Dar acest Tucson se simte foarte bine și dacă vrei să forțezi puțin pe drumuri virajate. Trebuie doar să selectezi modul de rulare Sport, deoarece chiar se simt diferențe. Direcția se întărește, iar răspunsul accelerației este mult mai rapid. Astfel, pe reprize, motorul se simte puternic, poate mai bine decât cei 180 de cai putere declarați. Pentru că are un sistem de tracțiune integrală, ai și o încredere mai mare să abordezi virajele strânse. Dacă lași mașina în modul Eco, vei simți că transmisia este destul de lentă, și necesită câteva secunde pentru a retrograda, dar în rest comportamentul rutier este rafinat, fără să se audă bătăi, iar la rularea normală pe drum național sau în oraș, datorită sistemului de 48V, este și foarte silențioasă. Singurul dezavantaj al acestui tren de rulare este consumul măricel, de aproximativ 10l/100 km. Totuși, asta s-a întâmplat în regim de test drive, la un mers mai antrenant, în condițiile în care mașina avea doar câteva sute de km.

Nu am condus până acum celelalte generații Hyundai Tucson. Nici nu m-a tentat. În schimb noua generație, m-a atras încă de la primele imagini oficiale. E interesant că vorbim de o mașină dintr-un segment foarte popular, dar totuși, nu prea ce am să-i bag de vină, nici chiar în comparație cu rivalii. Arată clar mai bine decât mulți, este mai dotată decât majoritatea, oferă motorizări bune și moderne, iar prețul e în partea inferioară a segmentului. Prin Hyundai Carbenta Oradea, o versiune ca cea de test este 24.000 euro după toate discount-urile aplicate. Dacă e să revenim la comparația cu Dacia Duster, a primei generații, acesta este cu doar 2-3000 mai scump decât un Duster dotat, dar oferă mult mult mai mult.

 

Hyundai Tucson M-Hybrid 180 CP oferit pentru test drive de Hyundai Carbenta Oradea