Hyundai Kona Electric – Test Drive
Hyundai Kona Electric – Fără frica autonomiei
La fel cum primarii se întrec în a ne arăta realizările lor, și producătorii auto lansează pe bandă rulandă modele pur electrice. Există acum în România vreo 20 de mașini electrice la vânzare, când până nu demult le numărai pe degetele de la o mână. Mi se pare că toate promit marea cu sarea, dar la urma urmei promisiunile sunt spulberate în lumea reală. Aici intervine Hyundai Kona Electric. Dacă tot am făcut analogia cu primarii, SUV-ul coreean ar putea fi acel primar care chiar face ceva. Pe portierele lui Kona Electric scrie că merge 449 km cu un plin de baterie, dar așa cum vom citi mai jos, acest model poate chiar mai mult.
Nu prea credem producătorii auto când ne vorbesc de consum sau autonomie. Atunci când îți spune că motorul diesel consumă 7 litri, știm că de fapt sunt 8-9 sau când ne spun că autonomia e 300 km, ea de fapt se apropie de 250. Nu este cazul lui Kona Electric. Și mi se pare ciudat că Hyundai nu se promovează excesiv cu această reușită. Într-o piață din ce în ce mai competitivă, unde prima întrebare a unui client de electrice e: ”Ce autonomie are?”, Hyundai Kona Electric livrează peste promisiuni. Dar până să ajungem să consumăm bateria, hai să discutăm despre design.
Nu sunt multe schimbări de design între un Kona Electric și unul cu motor termic, dar fiecare modificare are rolul de a diferenția și de a pune în evidență faptul că acesta este un model special. Oricum de la început Hyundai Kona avea un design mai îndrăzneț, mai ciudat, dar care se pare că a prins foarte bine la public. Este unul dintre cele mai bine vândute modele crossover și chiar le vezi peste tot, nu doar în orașele mari. Kona Electric este foarte recognoscibil ca un Kona, doar că la prima vedere îi lipsește grila. Bineînțeles, fiind electric, nu are nevoie de fante foate mari de aerisire, iar dispariția grilei mi se pare că l-a făcut mai frumos. Găsim totuși câteva artificii de design care par a lua locul unei grile. Tot pentru că nu mai avem un ”gol” în mijlocul părții frontale, mi se pare că luminile de zi, poziționate sus, se integrează mult mai bine și îi dau un aer futurist. Blocurile optice sunt puse mai jos, iar acest lucru a cauzat o neînțelegere a design-ului.
Din profil se remarcă jantele mai pline, cu efect aerodinamic, dar și pentru că modelul de test era în culoarea Dark Night perlat, foarte frumoasă, bandourile gri ce acoperă arcadele roților nu se distingeau atât de bine. Astfel, mașina avea un aspect mai curat din profil. Design-ul modelului Kona este tipic pentru un crossover, și este foarte căutat de clienții care vor o combinație între un hatchback înălțat și un SUV. Din spate, nu prea există diferențe notabile, iar de aici lucrurile sunt relativ conservatoare.
Abia când deschizi portiera și te urci în habitaclu, vei vedea că nu mai este același interior cu care erai obișnuit de la o Kona cu motor termic. Pentru că vorbimd de un model electric, care folosește o transmisie automată cu o singură treaptă, nu mai există un levier pentru schimbătorul de viteze, ci avem acum 4 butoane dispuse într-un mod original. La început e oarecum ciudat să apeși pe butoane pentru a selecta marșarierul sau că nu mai poți să-ți pui palma pe un schimbător fizic, dar te obișnuiești repede. Planșa de bord este complet nouă pentru Kona Electric și anume că se continuă de la mijlocul bordului spre cotiera centrală. Aceasta are un finisaj argintiu foarte plăcut, iar sub avem un spațiu de depozitare destul de generos. Pentru că această planșă este relativ mare, interiorul nu mai este la fel de aerisit ca la un Kona, dar senzația de comfort este sporită. Personal agreez acest stil de design, așa că în modelul electric m-am simțit foarte bine. Îmi place și design-ul butoanelor argintii, foarte premium. În rest, avem ecranul sistemului de infotainment poziționat sus peste bord, iar climatizarea are butoane fizice, mult mai ergonomice decât dacă erau touchscreen. Instrumentarul de bord este complet digital, așa cum ne-am obișnuit de la mașinile electrice, iar informațiile sunt complete și ușor de găsit atunci când conduci.
Hyundai Kona Electric are aceeași problemă a majorității modelelor electrice de pe piață și anume poziția înaltă la volan. Sunt convins că pentru cei mai mulți, acest lucru nu este un dezavantaj, mai ales că vorbim totuși de un SUV, dar pentru senzația de sportivitate, poziția înaltă nu este bună. Nici volanul nu culisează prea mult spre piept, pentru a simți și mai bine mașina. Oarecum e păcat, deoarece Kona Electric livrează o putere sesizabilă, de 204 cai putere și 395 Nm, dintr-un set de baterii cu capacitate de 64 kWh. Toată puterea este transmisă doar roților față, care trebuie și să vireze, așa că la plecări rapide, aderența se rupe și roțile față se învârt în gol. Din acest motiv, trebuie să fiți foarte atenți când accelerați puternic, mai ales pe porțiuni cu asfalt umed. Accelerația instantă este foarte potrivită, în schimb, în traficul urban, unde dimensiunile compacte îl fac manevrabil. Pe depășiri Kona Electric se simte rapid, puterea fiind comparabilă cu cea a unui hot-hatch. Din păcate, trenul de rulare electric înseamnă că acest model electric are peste 1700 kg, care se simt, mai ales pe viraje. În combinație cu direcție ușoară, nu este cel mai dinamic model pe care l-am condus.
Dar nu cred că asta e vreo problemă a faptului că este propulsat de electricitate. Cred că și un Kona cu motor pe benzină se comportă la fel pe viraje. În schimb, confortul este foarte bun. De la volan nu se simt denivelările, mașina balansează ușor peste imperfecțiunile drumului. Pentru că suspensiile sunt moi, și ruliul este destul de pronunțat. Cu un Hyundai Kona Electric trebuie să mergi relaxat, chiar dacă atunci când accelerezi mașina se simte puternică.
Cel mai mare avantaj al acestui model este autonomia foarte bună. Hyundai declară 449 km în ciclul WLTP, deci cel mai apropiat de realitate, dar am văzut multe teste în care Kona Electric depășește lejer 500 km. Nu aveam cum să fac peste 500 de km în testul meu, dar după cifrele mele, ajungeam la aproximativ 440 km, în condițiile în care nu am menajat mașina deloc. Aceste valori sunt foarte bune acum, dar până nu demult erau de neconceput pentru o mașină electrică ”normală”. Atunci când spui că o mașină electrică merge peste 500 km cu un plin de baterie, efectiv nu mai poți să iei apărarea motorului termic. Chiar dacă unul diesel, cu rezervor mare, tot o să aibă o autonomie mai bună, în 500 de km, tot trebuie să te oprești o dată. Luând-o altfel, poți să te plimbi o săptămână întreagă prin oraș și să nu fi nevoit să o încarci. Infrastructura stațiilor de încărcare în România este din ce în ce mai bună, așa că la o priză de putere mare, 50 kW, Kona Electric se încarcă complet în 1h și 15 minute. Numai că nu trebuie să o gândim așa. Pentru că nu vom ajunge la priză cu 0% și nici nu vom sta până la 100%. Astfel trebuie să ne gândim la timpul de la 20% la 80%. Încărcarea în acest interval durează cam 20 de minute, iar autonomia tot o să fie de peste 300 km.
Am putea spune că Hyundai Kona Electric este cea mai completă electrică de pe piață? Încă nu știu, dar toate argumentele duc spre acest lucru. Să poți să mergi cu o mașină electrică și să nu mai ai anxietatea de autonomie este un lucru foarte important.
Hyundai Kona Electric 204 CP Highway oferit pentru test drive de Hyundai Carbenta Oradea