Hyundai i20 – Test Drive

Hyundai i20 – Mini Premium

Producătorul coreean a făcut un salt major din punctul calității, cu toată gama de modele. Noile modele arată foarte bine, sunt echipate cu opționale ce până nu demult le găseam doar pe mărcile premium, dar totuși reușesc să mențină prețuri competitive. Noul Tucson, unul dintre modelele bestseller ale companiei, tocmai a primit o înfățișare extraordinară, care a făcut clienții să sară cu comenzile, chiar dacă mașina nu a fost încă prezentată oficial în țara noastră. De aceeași rețetă a beneficiat și micul i20, de care am fost extrem de surprins într-un test realizat la Oradea.

Încă de la început, micul hatchback Hyundai i20 a fost văzut cu ochi buni, oferind spațiu suficient, design plăcut, fapt pentru care și-a găsit mulți clienți. A doua generație a venit să confirme acest statut, beneficiind și de un facelift și intrarea în Campionatul Mondial de Raliu. Totuși, cu a treia generație, cea din testul de astăzi, Hyundai face un pas mare spre zona premium, chiar dacă vorbim de o mașină ”de buget”. Hyundai Carbenta Oradea mi-a oferit un i20 LED Line.

În primul rând, design-ul exterior este avangardist. Dacă generațiile precedente erau dominate de linii fluide, noul model se bazează pe muchii drepte, puternice. Partea frontală a noului i20 este dominată de o grilă de dimensiuni generoase, dar foarte bine proporționată, flancată de blocurile optice agresive, drepte, care folosesc tehnologia LED. Dar spre deosebire de alte mașini cu acest sistem, în cazul lui i20 nu se vede fasciculul LED în blocul optic, ci este proiectat de sus în oglinzi, astfel oferind o semnătură luminoasă distinctă. Design-ul părții frontale este în același timp și simplist și sportiv, deoarece avem doar două prize de aer pe laterale, dar și un splitter sportiv în partea inferioară. Mi se pare că acest design ne pregătește pentru mult anticipatul model de performanță i20N.

Din nou, profilul este dominat de muchii puternice, care pornesc deasupra aripilor și la baza portierelor. Această soluție de design era regăsită în special pe modele premium, și se pare că funcționează foarte bine și în clasa mică. Tot din lateral, jantele ies bine în evidență, chiar dacă nu vorbim de un diametru foarte mare. De la generația precedentă a fost păstrat montantul C, vopsit în culoarea neagră, care dă impresia că plafonul ”plutește”.

Probabil cel mai controversat unghi este posteriorul, și mai ales design-ul blocurilor optice spate. Poate că nu design-ul în sine, care este tipic asiatic, dar poziționarea acestora, parcă prea jos, ceea ce îl disproporționează. Cu siguranță îi oferă o imagine distinctă, care în realitate arată mult mai bine. Tot cu trimitere spre viitorul i20N, în partea de jos, avem o bară ce seamănă cu un difuzor de aer. Nu contează ce e sub capotă, atâta timp cât noul i20 arată foarte sportiv și dinamic, pare că și-au spus designerii Hyundai.

Vorbesc mult despre design-ul exterior al mașinilor pe care le conduc, deoarece este primul lucru pe care îl vezi și de multe ori este un factor decizional în achiziția unui model nou. În plus, îmi place să dezbat și să analizez fiecare linie, în stilul ”ce a vrut să zică autorul?”. Numai că, așa cum sugerează și titlul acestui articol, sentimentul premium se simte mai bine odată ce intri în habitaclul noului i20.

Suntem obișnuiți ca mașinile asiatice să nu pună mare accent pe design-ul interiorul sau pe materiale, ci mai degrabă să se concentreze pe ergonomie. Aici, noul Hyundai i20 ne arată că se poate, chiar dacă este într-o clasă mică. Îmi place foarte mult layout-ul bordului. Design-ul și feeling-ul general. Chiar dacă la prima vedere, lucrurile sunt cât se poate de cunoscute, odată ce le analizezi este din ce în ce mai bine. În primul rând, volanul cu patru spițe are o priză foarte bună, și este în ton cu cel al viitorului Tucson. Ai o mulțime de comenzi chiar la îndemână, pe spițele volanului. Sistemul de cruise control sau cel de menținere a benzii de rulare sunt foarte ușor de accesat. Apoi, avem un instrumentar de bord complet digital, cu o grafică foarte bună, mi s-a părut chiar mai plăcut decât în Kona Electric. Din păcate nu este foarte configurabil, dar îți oferă toate informațiile pe display-ul din dreapta, în locul turometrului. De exemplu, la plecarea de la semafor, dacă nu ești atent, un martor îți spune că a plecat mașina din față. Este o găselniță foarte interesantă, mai ales pentru cei care stau cu ochii pe telefon cât semaforul este roșu. Tot în dreapta display-ului îți arată dacă te apropii prea repede de mașina din față sau dacă nu ții ambele mâini pe volan. Cum spuneam, sisteme care vor fi obligatorii din 2022, dar pe care Hyundai i20 le are deja.

Ecranul sistemului de infotainment are o diagonală bună, de 10.5 inch, iar în interiorul compact, arată chiar mai mare. Design-ul acestuia face să fie ”legat” de instrumentarul de bord, tot pentru un feeling premium. Din păcate nu am găsit prea multe aplicații și moduri în meniul infotainmentului, dar măcar este ergonomic de folosit, deoarece are butoane fizice pe laterale și pentru volum. Climatizarea este acolo unde te-ai aștepta. Spre deosebire de Toyota Yaris pe care l-am condus acum ceva timp, designerii Hyundai au încercat câteva artificii să nu pară plictisitor interiorul. Astfel, aeratoarele sunt ”integrate” în alte muchii și linii care încept pe bord și se continuă spre zona boxelor din portiere. O simplă matriță cu zone de relief și interiorul are cu totul altă senzație. Întreg habitaclul este suficient pentru 4 adulți, de la volan, chiar m-am simțit bine, fără să am senzația de claustrofobie, pe care o mai găsești în mașini de clasă mică. Volanul încălzit poate culisa confortabil spre piept, iar poziția scaunului este joasă.

Toate comenzile sunt foarte ușoare. Direcția în special, unde abia depui efort să rotești volanul. Pedala ambreiajului este de asemenea foarte moale, deci nu vei obosi dacă trebuie să conduci mult în trafic urban aglomerat. Astfel am ajuns în punctul unde Hyundai i20 se simte cel mai bine. Condusul ușor. Nu lejer, nu confortabil, ci doar ușor, fără bruscări sau accelerări puternice.

Spun asta deoarece motorizarea modelului de test nu se simțea deloc puternică. Nici pe foaie, nici în utilizare. Unitatea pe benzină dezvoltă 84 de cai putere și doar 118 Nm dintr-o cilindree de 1.2 litri. Nici gestionarea puterii nu este foarte eficientă, pentru că timoneria cutiei de viteză agață în treptele superioare, iar la schimbări rapide, cuplul nu împinge prea bine mașina. O vorbă din popor spune că motorul ”se întinde” pe distanțe mai lungi, dar dacă vrei să mergi rapid sau mai sportiv, vei fi dezamăgit de performanțe. În ciuda faptului că mașina e ușoară, doar 1068 kg, accelerația până la 100 km/h se realizează în 13.1 secunde. Pe reprize se simte chiar mai lentă. Totuși, nu e totul rău cu experiența condusului în noul i20.

După încercarea de condus dinamic în afara orașului, am revenit în trafic, unde am constatat că la relanti, motorul este extrem de silențios. Când m-am oprit la semafor am crezut că a intrat sistemul Start/Stop. Până la 3500 de ture, abia dacă sunetul își face prezența în habitaclu. Doar spre zona roșie începe să fie gălăgios. Puterea mică nu contează în trafic bară la bară, ambreiajul ușor îți face viața mai plăcută, iar suspensiile sunt confortabile dacă dai de porțiuni cu denivelări. Toate sistemele de asistență, te ajută să sporești atenția la volan și să ai o experiență în siguranță. Manevrele de parcare sunt ușor de realizat, dimensiunile reduse și faptul că direcția e foarte ușoară ajută mult.

Până nu demult, mașinile de oraș erau strict pentru deplasare dintr-un punct în altul, fără să se pună mare preț pe design sau dotări. Totuși, Hyundai ne arată că se poate să ai feeling premium și într-o citadină. Noul i20 are un design superb, echipamente de top, foarte utile, dar și un comportament rutier gândit pentru marile aglomerații. Pentru pretențioșii ca mine, există și o motorizare mild-hybrid, care produce 100 de cai putere și care probabil e și mai ușor de utilizat în oraș, pe lângă faptul că e mai vioaie. La începutul articolului spuneam că Hyundai oferă toate aceste lucruri la prețuri competitive. Modelul de test, cel din aceste imagini, cu toate dotările pe care le-am enumerat, costă doar 13.110 euro. Întrebarea rămâne: cât mai pui să ai un i20 N de 200 de cai putere?

Hyundai i20 1.2 LED Line oferit pentru test drive de Hyundai Carbenta Oradea