Honda e – Test Drive 2022

Honda e – Personalitate electrică

E interesant să conduci aceeași mașină la distanță de un an, deoarece așa îți dai seama cât de mult ți s-a schimbat percepția despre un anumit model. De multe ori scriu în articole că mașina are toate șansele să devină un bestseller sau că va fi un eșec de vânzări, iar mai apoi cifrele de vânzări și modelele apărute pe străzi să mă contrazică. În articolul din 2020 despre Honda e, am scris că prețul semnificativ mai mare față de concurență, va afecta vânzările, iar acum, după un an, pot să număr pe degetele de la o mână câte Honda e am văzut în trafic. Dacă lumea urmărește cifre, atunci micuța citadină nu prea are șanse de reușită, deoarece oferă o autonomie mult prea mică, la un preț mult prea mare. Numai că aici este un blog subiectiv, unde vorbesc și despre alte lucruri, nu neapărat cifre.

Personal, dacă ar fi să am o electrică, mi-ar plăcea exact o Honda e. Ador efectiv design-ul retro-futurist, atât exterior, cât și interior, iar pentru necesitățile mele zilnice este mai mult decât suficientă. Dar în niciun caz nu mi-ar fi singura mașină. Lumea încă nu înțelege că mașinile electrice trebuie privite cu aceeași abordare ca atunci când vrei o mașină sport sau una cu motor mare. Dacă ești genul care conduce 300 de zile pe an doar în oraș, nu îți vei cumpăra o limuzină cu motor de 5 litri pe benzină. E absurd, nu? La fel cum nu îți cumperi o dubă cu 9 locuri, doar că de două ori pe an, mergeți toată familia la o nuntă, în rest ești singur în trafic. Tot din acest motiv, mașinile electrice sunt cumpărate doar pentru un scop. Mobilitate mai eficientă, mai puțin poluantă strict în oraș.

Dacă începi să privești așa situația, atunci nici nu ai avea nevoie de sute de cai putere sau baterii foarte mari și grele. Toate acestea afectează dinamica mașinii, iar avantajele sunt prea mici. Honda e folosește un set de baterii de 35.5 kWh, care împreună cu motorul electric, poziționat deasupra punții spate, produc 154 de cai putere și 315 Nm. Acestea sunt valori excelente pentru o mașină de oraș, mai ales când te gândești cât de rapid e sprintul până la 50 km/h. Nici nu ar trebui să te intereseze în câte secunde prinde 100 km/h, pentru că e ilegal să mergi cu această viteză în oraș. Atunci când ești pe un bulevard aglomerat sau când îți cauți un loc de parcare mai strâmt, pentru că alții au parcat aiurea, ai nevoie de o mașină cât mai mică, dar care să-ți ofere totuși 4 portiere și spațiu decent pentru cumpărături și bagajele zilnice. Din nou, Honda e îți oferă toate acestea, nici mai mult, nici mai puțin.

Nu are rost să mai vorbesc despre design-ul exterior sau interior, pentru că le-am abordat pe larg în articolul precedent, cu toate că am putea să ne aducem aminte, deoarece nu prea sunt atât de comune pe străzi, ca oamenii să se obișnuiască cu design-ul. Una peste alta, Honda e este una dintre cele interesante electrice de pe piață, ce debordează de personalitate. Probabil Fiat 500e merge pe această cale retro-future, dar se aseamănă prea mult cu vechiul model, pe când Honda e este foarte original și nu seamănă cu nimic altceva de pe piață acum.

În cele câteva zile prin București cu Honda e mi-am adus aminte cât de bine se conduce. Facem abstracție de la autonomie și ne concentrăm doar pe aspectul dinamic. Direcția este suficient de grea, încât să se simtă sportivă, iar faptul că tracțiunea este pe puntea spate, atunci roțile față pot vira foarte mult, ceea ce ajută la diferite manevre. Poți chiar să întorci dintr-o singură mișcare pe un drum cu 2 benzi. Honda e se simte mică, controlabilă, compactă, iar după câteva zile, stai să te gândești de ce ai avea nevoie de altceva în oraș. Habitaclul este plin de gadgeturi, iar impactul vizual este spectaculos, datorită celor 5 ecrane de deasupra bordului. Îmi place în mod special că scaunele sunt acoperite de o stofă gri cu aspect retro, la fel cum ai vedea într-o japoneză din anii 70. Honda e se simte și închegată, sigură, în ciuda dimensiunilor, dar se și vede că a fost gândită de la bun început ca să fie un model electric, de sine stătător.

Revenind la ”problema” principală legată de autonomie. Oficial, Honda ne spune că această electrică poate să meargă aproximativ 210 km. În condiții ideale, de temperatură și de trafic, s-ar putea să te apropii cât de cât de această valoare, adică spre 180 km, dar realistic, Honda e poate să meargă aproximativ 120 km cu o încărcare plină. Poate și mai puțin în condiții de iarnă. Temperaturile scăzute și implicit folosirea din plin a climatizării afectează autonomia și cu 30%, așa că pe timp de iarnă, cât timp am condus eu Honda e, autonomia oscila în jurul valorii de 100 km. Da, e puțin, în comparație cu rivalii, dar odată ce te obișnuiești, treci peste factorul de ”range-anxiety”. 100 km în oraș înseamnă o zi plină, iar dacă faci mai mult de 100 km zilnic, poate Honda e nu e mașina pentru tine. La fel cum spuneam și de mașinile cu motoare mari. Dacă naveta presupune sub 100 km, mai ai de văzut unde sunt stațiile de încărcare.

Pentru că infrastructura în România, încă lasă de dorit. Da, sunt multe stații, dar nu toate funcționează. Nu toate sunt libere, nu toate sunt rapide. Prețul per kWh nu mai e atât de ieftin, așa că utilizarea unei electrice într-un oraș ca Bucureștiul a devenit un joc de strategie, planificare și răbdare. Mulți renunță din start. Nu vor să se complice, dar folosirea unui autonomobil electric are avantejele imediate, dar și pe termen lung. Cele imediate pot include scutirea de la impozit, parcarea și accesul gratuit în mai multe zone centrale, încărcarea gratuită la unele supermarket-uri, iar pe termen lung, poluarea mult mai redusă. Nu are rost să intru în discuție despre producerea curentului, pentru că nu sunt în domeniu și nici în măsură să zic că acest procedeu este poluant sau nu.

Deocamdată, ca să îți cumperi o electrică, trebuie în principal să vrei. Să vrei să te ”lovești” de infrastructura românească și să vrei să îți faci o strategie de fiecare dată când vrei să ajungi undeva. Atunci, lucrurile se vor simplifica pentru tine, și nu te va mai interesa neapărat autonomia sau unde sunt stațiile de încărcare. Dacă ajungi la această realizare, măcar cumpără o mașină mișto. Una plină de personalitate. Una după care lumea întoarce capul pe stradă. Una care va fi frumoasă și peste câțiva ani. Sunt curios dacă va exista o nouă generație Honda e. Dacă niponii o gândesc financiar, după vânzările primului model, s-ar putea să nu mai existe, dar ne face să ne gândim la o Honda e cu autonomie peste 3-400 km, care renunță la câteva gadget-uri, cum ar fi oglinzile digitale, pentru un preț de achiziție mai mic. Mie îmi plac mașinile gândite cu un singur scop. Iar Honda e, în ciuda minusurilor, este exact asta.

Honda e oferit pentru test drive de Honda România

Fotografii realizate de Manițiu Răzvan Photoworks