Honda Civic Type R Facelift – Test Drive

Honda Civic Type R Facelift – Perfecțiune puristă

Am condus această generație Honda Civic Type R acum 3 ani când a apărut și a rezultat un articol pe care nu o să-l uit prea curând. A fost prima mea experiență cu un hothatch japonez și care m-a făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de această variantă. Doi ani mai târziu, pentru că mașina din aceste imagini am condus-o anul trecut, am primit invitația de a conduce din nou un Type R FK8, dar de această dată ”facelift”. Am pus ghilimele, deoarece nu este tocmai un facelift în adevăratul sens al cuvântului, dar este o îmbunătățire cât se poate de subtilă, atât vizual, dar mai ales tehnic. După prima experiență cu acest hothatch, eram convins că nu avea nevoie de nicio îmbunătățire, fapt ce l-am simțit și acum, dar nu sunt un pilot atât de bun încât să deosebesc o îmbunătățire cu 15% a pedalei de frână, printre altele.

Așa că acest articol nu va fi o înșiruire de cifre tehnice, ci mai degrabă o reamintire a experienței de a conduce un hothatch purist dus la perfecțiune. ”Facelift-ul” este atât de subtil estetic, încât îți trebuie un ochi avizat să descoperi diferențele, așa că în afară de grila ceva mai mare, care ajută la răcire, Honda Civic Type R rămâne același hothatch polarizant, cu design futurist, agresiv, care împarte opiniile între a-l adora sau a-l urî. Nimeni nu rămâne indiferent la acest design, mai ales când e în culoarea Racing Blue. Personal, am ajuns să fiu un fan al acestui design, și nici nu mi-l pot închipui altfel. Chiar dacă sunt niște randări ale viitorului model, acela pare mult prea plictisitor în comparație cu actuala generație. Aceasta, cu siguranță va rămâne în istorie ca unul dintre cele mai spectaculoase hothatch-uri din toate timpurile.

E ciudat că în doar 3 ani, de când Civic Type R a apărut, rivalii au venit cu tot felul de variante, unele chiar cu tracțiune integrală, cu transmisii automate, cu tot felul de sisteme de asistență, dar niciunul nu poate să se apropie în materie de feeling. Cu siguranță, Toyota Yaris GR este acolo, dar nu mi se par rivali, așa că nu mă puneți să aleg J. Așa cum spuneam și mai sus, inginerii Honda au reușit să îmbunătățească lucruri care, nu credeam că mai pot fi îmbunătățite. Honda Civic Type R poate fi dus pe un circuit, dar acolo trebuie să ai talent pentru a scoate tot ce e mai bun din mașină. Honda Civic Type R poate fi mașina de oraș, dar transmisia manuală nu mai e plăcută într-un trafic extrem de aglomerat. Honda Civic Type R poate fi o mașină de drum lung, să rulezi doar pe autostradă, dar își pierde esența. Honda Civic Type R poate fi mașină de familie, datorită spațiului interior, dar nu ai vrea să li se facă rău copiilor când îți vine ție să accelerezi. Așa că am decis să mă bucur de mașină și de condus. Am dus-o pe un drum de munte.

E incredibil cum virajele și urcarea, pot scoate tot ce e mai bun din mașină și din șofer. Aici, la înălțime, realizezi de ce îți place condusul. De ce ai dat pentru carnet la 18 ani. Nu e doar de viteză. Nu e doar despre putere. Ci este despre conexiunea dintre tine și mașină. Accelerația rapidă, direcția precisă, un șasiu fenomenal, care nu se înclină, totul acompaniat de una dintre cele mai bune transmisii manuale făcute vreodată. Dar până să ajung acolo sus, am străbătut DN1A, o șosea foarte frumoasă, destul de aglomerată, dar care a fost ”încălzirea” perfectă pentru ceea ce a urmat. Sunt doar 4 kilometri de la drumul principal până la Cabana Muntele Roșu, dar sunt și 14 viraje dintre care 4 ”ace de păr” care formează o adevărată probă specială. În total, nu sunt mai mult de 6 minute de ”alergat”, dar sunt extrem de intense. Cu diferențe de nivel considerabile, cu peisaj tomnatic demn de orice poezie, unde Civic Type R efectiv strălucește.

Aici îți dai seama cât de bună e poziția de condus. Scaunul șoferului este poziționat foarte jos, așa că picioarele împing pedalele, iar volanul îți vine mult spre piept. Scaunele de tip scoică te țin strâns, așa că trebuie să dai câteva kilograme jos pentru a te simți confortabil. Pe varianta facelift a apărut alcantara și pe volan, ceea ce ajută și mai mult la priză și aderență. Totodată, design-ul schimbătorului este mai ergonomic, după spusele oficialilor Honda. Acum este mai alungit, pentru a ”trage” și mai eficient când schimbi vitezele, dar trebuie să recunosc, îmi plăcea mai mult nuca veche, rotundă. Această generație Type R are sub capotă o motorizare turbo, dar spre deosebire de ceea ce știți despre turbine, această unitate cere să fie turată, așa că pentru a obține puterea maximă de 320 de cai putere și pentru a intra VTEC-ul, trebuie să urci peste 5-6000 de rotații pe minut. Motorul urlă, sunetul de inducție este prezent, iar în boxe, totul este amplificat, în modul +R. Nu prea există sunet de evacuare, dar restul senzațiilor auditive sunt foarte mișto. Mai ales sunetul metalic când treci dintr-o treaptă în alta. Gata cu vorbitul, hai să urcăm cele 14 viraje.

Honda Civic Type R nu pleacă brutal de pe loc. Treapta întâi este mult prea scurtă, iar puterea mult prea mare, doar pentru puntea față, dar nu prea contează, deoarece cel mai mult vei folosi treptele 2-3. Aici, Civic Type R strălucește. Accelerațiile de la 30 km/h în sus sunt extrem de brutale, foarte rapide, așa că orice ieșire din acele de păr sunt foarte eficiente. Frânarea înainte de viraj este mai eficientă, cursa pedalei de frână este mai mică și mai dură, astfel, poți să simți și mai bine ce fac roțile față. Retrogradezi în a doua și virezi de volan. Atunci îți dai seama cât de perfectă e setarea șasiului. Nu există nicio urmă de ruliu, direcția e suficient de grea, dar nu artificial de grea. Simți ca și cum tu iei roțile față și le pui unde vrei. În plus, direcția e și foarte rapidă, astfel că șicanele le abordezi cu și mai mare încredere. Mișcările stânga-dreapta sunt extrem de rapide, dar și satisfăcătoare. Frână-treaptă-volan-accelerație. Asta faci de 14 ori în câteva minute.

Pe un drum de munte nu forțezi mașina ca pe un circuit. Aici distracția se întâmplă la viteze relativ mici. Abia atunci realizezi cât de bună e Honda Civic Type R. Pentru că nu trebuie să-i atingi limita pentru a te bucura de șasiu sau de accelerație. Aderența de care e capabilă îți oferă încredere, iar asta se face cu o precizie japoneză incredibilă. Această mașină nu are nevoie de o tracțiune integrală. Doar ar face-o mai grea și probabil, pentru unii, mai instabilă. Transmisia este atât de plăcută și oferă un feedback atât de bun, încât orice automată, fie ea și mai rapidă, i-ar răpi din caracter. Recunosc, mai mult m-am distrat când am condus Civic Type R pe drumul de munte. Nu a fost un review în adevăratul sens al cuvântului. Dar în același timp mi-am făcut ”job-ul” cu zâmbetul pe buze.

Pentru că de asta duc lipsă mașinile din ziua de astăzi. În încercarea multor hothatch-uri de a fi cu o secundă mai rapide sau pentru a fi bune pe circuit, pierd esența. Devin doar niște mașini, rapide de altfel, dar care nu îți oferă nicio senzație. Honda Civic Type R este chintesența unui hothatch. Adică acel hatchback de familie, cu o motorizare foarte puternică, aspect agresiv, caracter din abundență și distracție la condus. Chiar dacă am condus-o de două ori, tresar de fiecare dată când văd una pe stradă. Pentru că nu este doar un Civic cu bodykit, ci mă gândesc la cel de la volan. Știu pentru ce și-a luat această mașină. Acel om știe ce vrea de la o mașină și se bucură când o conduce. Pentru acel om, îmi ridic pălăria.

Honda Civic Type R oferit pentru test drive de Honda România

Fotografii realizate de Manițiu Răzvan Photoworks

Articolul precedent cu Honda Civic Type R îl puteți citi aici