Geneva 2017: Porsche 911 GT3

Elveţia este ţara din Europa unde se vinde cel mai bine modelul 911 de la Porsche. Este ciudat, deoarece în Ţara Cantoanelor, limita de viteză pe autostradă este mai mică decât în alte ţări europene. Mă gândeam că acest aspect este datorat faptului că din Elveţia poţi oricând să ajungi rapid pe autostrăzile fără limită de viteză din Germania, prin Alpii italieni sau pe circuitele din nordul Italiei. Pentru cei mai loiali clienţi ai lor, Porsche a prezentat anul acesta la Geneva, facelift-ul modelului 911 GT3 991.2.

2018-porsche-911-gt3 (1) În stilul caracteristic Porsche, un facelift aduce o mulţime de îmbunătăţiri, nu doar la nivel estetic. Probabil cea mai “trâmbiţată” noutate o reprezintă apariţia unei opţiuni de cutie de viteze manuală. În trecut, toate modelele GT3 dispuneau de trei pedale, în schimb, pe această generaţie 911, Porsche a oferit doar superba PDK cu 7 rapoarte. Am citit o mulţime de păreri despre această decizie a nemţilor şi voi rezona cu una dintre ele. Porsche a făcut această mişcare pentru vânzări. Pentru marketing.

Nu cred că mai există al producător care să strârnească atâtea ovaţii atunci când pun între scaune un levier îmbrăcat în piele. Dar atunci când Porsche decide să o facă, toată lumea sare în sus de bucurie. Dar să vă explic ce s-a întâmplat în cei 4 ani de când nu a mai existat un GT3 cu manuală.

2018-porsche-911-gt3 Când a apărut modelul GT3 pe actuala generaţie, denumită 991, Porsche a eliminat complet opţiunea de cutie manuală. Lumea s-a scandalizat, dar ce să-i faci? Au mers cum au mers vânzările, maşina nu era chiar atât de spectaculoasă nici din prisma design-ului, până când a apărut varianta şi mai extremă GT3 RS. Din punctul meu de vedere, GT3 RS este cea mai frumoasă iteraţie a întregii serii 911. Am avut norocul să o privesc şi de aproape şi este cu adevărat specială. Eleronul mare, aripile cu fante de aerisire, jantele şi forma generală sunt absolut perfecte. Avea un motor şi mai potent, era mult mai pregătită pentru circuit, dar avea o cutie automată. Într-un fel, un RS ar trebui să fie fix pentru circuit, deci să aibă o cutie rapidă, pentru timpi mai buni, dar cu GT3-ul normal unde am rămas? După ce au vândut câte automate au putut, atât din GT3 cât şi din GT3 RS, Porsche a făcut o variantă extrem de limitată, denumită 911R, un fel de GT3 RS, cu manuală, dar mai potrivită pentru drumuri de munte, decât pentru circuit. Crezând că va fi ultimul GT3 cu manuală, şi în variantă limitată, colecţionarii cereau sume exorbitante pentru un 911R. A ajuns în doar câteva luni de la lansare să fie un obiect de cult. Totul era bine şi frumos în lumea sportivelor 911, până săptămâna trecută când Porsche a “stricat” toate planurile.

2018-porsche-911-gt3 (5) Lansând noul 911 GT3 cu transmisie manuală, ierarhiile se schimbă. Noul model este mult mai spectaculos decât fostul GT3, cum era şi normal. Este la fel de potent precum un 991 GT3 RS, cu toate că are aceeaşi putere şi aceiaşi cmc, motorul noului GT3 este dezvoltat direct din cel al modelului de curse. Factorul de exclusivitate este mai mare pentru noul GT3 decât pentru GT3 RS. Şi aici mai intervine şi faptul că va avea cutie manuală, ceea ce elimină exclusivitatea modelului 911 R. Înţeleg că 911 R este un model extrem de limitat şi construit după alte principii, dar în esenţă, era un GT3 RS cu pedală de ambreiaj. S-ar putea ca preţurile pentru un 911 R să scadă dramatic odată cu apariţia noului GT3. Recapitulând, nu mai există niciun motiv să nu îţi cumperi noul GT3. Motor mai şmecher, cutie manuală, arată mai bine decât toate celelalte variante. Astfel, Porsche şi-a convins clienţii să cumpere toate modelele GT cu PDK, sabotând şi piaţa speculatorilor de ediţii limitate. Totuşi, nimeni nu are de pierdut. Noul GT3 va fi cu transmisie manuală, noul GT3 RS va fi exclusiv pentru circuit, deci cu PDK, iar clienţii de 911 R nu vor avea de suferit, pentru că nu va mai exista un 911 R. Porsche va ţine modelul GT3 o perioadă, timp în care va aduna laurii, doar ca pe viitor să vedem noul 991.2 GT3 RS, noul GT2 şi noul GT2 RS. Şi cam acolo se va termina arborele acestei generaţii 911.

Porsche-2018-911-GT3-8555 Revenind la maşina vedetă din articolul de astăzi, 991.2 GT3 vine cu un design îmbunătăţit. Bara frontală este mult mai angulară şi aminteşte mai bine de varianta de curse. Mi se pare că acest limbaj se potriveşte foarte bine pe această generaţie. Încă nu are agresivitatea unui RS, dar se apropie foarte mult. Din spate nu sunt mari schimbări, doar eleronul este acum ceva mai înalt şi poziţionat ceva mai în spate. Cum spuneam, modificările sunt mai mult de ordin tehnologic. Şasiul este îmbunătăţit, fiind şi mai rigid, roţile spate pot vira şi acestea, pentru o mai bună manevrabilitate pe viraje, fibra de carbon a panourilor este acum mai uşoară, iar motorul este derivat din cel al variantelor de curse RSR. Acesta dezvoltă 500 de cai putere, cu 25 mai mult decât varianta precedentă. Cu toate că vorbim de un automobil pur sportiv, derivat şi gândit din maşini de curse, masa noului GT3 este de peste 1400 kg. Cu toate acestea, acceleraţia până la 100 km/h se realizează în doar 3.4 secunde. Dacă optezi pentru transmisia manuală, greutatea maşinii scade cu câteva kg, dar tot este mai lentă până la 100 km/h. 3.9 secunde.

Porsche-2018-911-GT3-3 Când am văzut prima dată noul 991.2 GT3 mi l-a plăcut foarte mult. Arăta foarte diferit de restul variantelor 911. Mai ales în acel roşu de prezentare de la stand. Dar scriind acest articol, mă tem că va avea soarta vechiului model. În sensul că viitorul GT3 RS va arăta şi va fi chiar mai potent. Apoi GT2 şi GT2 RS vor oferi cu siguranţă cutia manuală, aşa că din vedetă, vom uita GT3-ul “normal”.

2018-porsche-911-gt3 (3) 2018-porsche-911-gt3 (2) 2018-porsche-911-gt3 (4)