Geneva 2017 – Menţiuni

În cadrul unui salon auto sunt, în medie, în jur de 90 de premiere mondiale. Adică maşini care nu au mai fost văzute nicioadată de altcineva din afara companiilor. Aş putea scrie despre fiecare, dar sincer, unele sunt foarte plictisitoare şi nu aş vrea să vă plictisesc nici pe voi. Totuşi, la Geneva, lucrurile sunt puţin diferite, iar atunci când vorbim de maşini plictisitoare, vorbim totuşi de variantele lor cele mai extreme. Mai jos veţi găsi cele mai interesante maşini dintre cele mai puţin interesante.

Honda Civic Type R

Noul Honda Civic. Noul Honda Civic Type R. Prima frază am auzit-o de vreo 10 ori. Asta înseamnă că hatchback-ul japonez se construieşte încă din 1972. Nu este o maşină tocmai incitantă sau agresivă sau care să trezească pasiuni, în schimb, varianta ei sportivă, este cu adevărat specială. Ce avem în faţă este cea de cincea generaţie Civic Type R, ce din punct de vedere mecanic nu oferă multe surprize, dar care vine cu o caroserie cel puţin ciudată. Ca să nu spun urâtă. Această generaţie Civic mi se pare cea mai nepotrivită dintre toate. Îţi oferă o parte frontală agresivă şi foarte “americanizată”, un posterior extrem de “gras”, cu blocuri optice mult prea mari, dar din profil este de-a dreptul groaznică. Acea formă a plafonului este total disproporţionată. Când văd un Civic nou din lateral, mă gândesc la căţeii care îşi fac nevoile. În varianta Type R, toate aceste unghiuri total nepotrivite sunt accentuate de prize de aer, spoilere, eleroane şi linii agresive. Mi se pare că Honda s-a străduit prea mult. Sunt mult prea multe briz-briz-uri inutile. Nu există nici măcar o linie curată. Maşina pare gata “tuning-ată” de cineva venit din vremea NFS. În plus, când toţi concurenţii acestui Type R vin cu tracţiune integrală, Honda se încăpăţâneză să păstreze tracţiunea faţă. Este probabil cea mai rapidă maşină cu tracţiune faţă, dar începe să devină destul lentă în comparative. Motorul de 2 litri cu turbină, dezvoltă acum 320 de cai putere, cu 10 mai mult decât generaţia precedentă, dar încep să devină prea mulţi pentru acest şasiu şi această configuraţie.

All-new Honda Civic Type R races into view at Geneva

All-new Honda Civic Type R races into view at Geneva

All-new Honda Civic Type R races into view at Geneva

All-new Honda Civic Type R races into view at Geneva

Audi RS5

Probabil cel mai vechi coupe de performanţă din întreagul segment, Audi RS5 avea mare nevoie de o împrospătare. Când BMW M4 triumfă în orice comparativ, iar noul Mercedes-AMG C63 şi-a schimbat complet înfăţişarea, noul RS5 nu putea sta de o parte. Mulţi au contestat faptul că modelele Audi duc lipsă de personalitate, chiar şi în variantele lor cele mai extreme, aşa că noua pentru RS5, germanii au schimbat foaia. Puţin, ce-i drept, dar au făcut-o. Noul coupe de înaltă performanţă vine cu un design mult mai agresiv decât al versiunii normale. Formele noului A5 sunt foarte plăcute, chiar dacă vorbim mai mult de o evoluţie de design decât de o revoluţie. În primul rând, partea frontală a maşinii este cu adevărat întimidantă. Celebra grilă trapezoidală are acum plasă de tip fagure şi se aseamănă cu o gură imensă ce vrea să înghită orice îi stă în cale, blocurile optice au fundal negru pentru şi mai multă agresivitate, iar bara frontală este cea mai agresivă bară de la RS7 încoace. Oferă o mulţime de prize de aer, atât pe laterale, cât şi sub calandru, regăsim prize de aer chiar şi lângă faruri. Asta ne dă de înţeles că RS5 este mai lat decât un A5 normal, pasajele roţilor fiind mai bombate, în stilul tipic RS, cu toate că la prima vedere acestea nu se văd atât de proeminent. În partea din spate, tot ce vezi sunt ieşirile ovale ale evacuării. Sunt absolut imense şi parcă restul detaliilor se pierde. Ciudat că pe acest nou RS5, ţevile eşapamentului nu mai sunt integrate în bara posterioară. Într-un fel, face ca maşină să pară neterminată.

audi-rs5-all-new-geneva-25 audi-rs5-all-new-geneva-24 Se pare că Audi revine la moda celor 6 cilindri în V, odată cu prezentarea noului RS5. Până acum, variantele de performanţă din acest segment erau propulsate de motoare V8 de cilindree mare, acum în schimb, sub capotă regăsim un V6 de 2.9 litri, dar care dezvoltă 450 de cai putere, iar datorită faptului că este bi-turbo, cuplul maxim este atins la 600 Nm. Acest motor se regăseşte şi sub capota modelului Porsche Panamera 4S, dar ceva mai puţin potent. Toată lumea ştie că Audi face maşini ce efectiv decolează de pe loc. Noul RS5 atinge 100 km/h în doar 3.9 secunde.

audi-rs5-all-new-geneva-33 audi-rs5-all-new-geneva-21 audi-rs5-all-new-geneva-22 DS7 Crossback

Toată lumea o să le zică Citroen, cu toate că nicăieri nu vei găsi sigla sau denumirea francezilor. Ceea ce avem în aceste imagini este un DS. De fapt un DS7. Sau de fapt 7 este modelul? Nici eu nu mai ştiu. Cel mai bine am putea să continuăm să le zicem Citroen DS şi toată lumea ar fi fericită. Mai puţin Citroen. Pentru că ei vor să ne convingă că noul DS7 Crossback este un model premium de la o marcă premium. Dacă ar fi să mă iau doar după imagini, aş putea să le dau dreptate. Avem aici unul dintre cele mai stylish SUV-uri medii de pe piaţă. DS este deja recunoscut ca fiind un producător mai trendy, mai pe zona de fashion, dar acest Crossback pare a fi tot ce ştiu DS mai bine. Cu toate că exteriorul pare a fii un amalgam de alte modele, rezultatul final este cât se poate de original. Partea din faţă aminteşte de Audi Q3, din lateral de Mercedes GLC, iar din spate de Porsche Macan. Totuşi, DS7 este un automobil frumos, spectaculos, foarte chic, care cu siguranţă va atrage o mulţime de cumpărători dornici de cumpărături. Văd această maşină mai ales în parcările mall-urilor sau în faţa unor cafenele chic. Nu cafenele de Dorobanţi sau Herăstrău pentru că acolo brand-ul contează, dar pe ceva străduţe mai mici, da. Cum spuneam, DS vrea să intre în liga premium, iar din imagini o face foarte bine. Interiorul pare cel mai mişto din întreg segmentul, chiar nu are rival din punct de vedere al design-ului. Planşa de bord, imensul ecran din mijloc, volanul şi schimbătorul sunt spectaculoase. Iar pentru că se respectă, posibilităţile de personalizare vor fi nelimitate.

DS7-Crossback-17 DS7-Crossback-21 Din punct de vedere mecanic, noul DS7 va împărţi platforma cu fratele de grup Peugeot 3008. Asta înseamnă că vom avea cea mai bună maşină din Europa în 2017, chiar mai luxoasă. Motorizările sunt destul de interesante, cu puteri de la 130 la 180 cai putere pe motorină şi maxim 225 cai putere pentru unităţile pe benzină. Va exista şi o variantă hybrid ce va dezvolta 300 cai putere, dar încă nu se cunosc performanţele dinamice. Această variantă s-ar putea să le dea “de furcă” concurenţilor consacraţi.

DS7-Crossback-32 DS7-Crossback-35 DS7-Crossback-20 Volvo XC60 

Este varianta mai mică a lui XC90.

volvo-xc60-all-new-geneva-40 volvo-xc60-all-new-geneva-42 volvo-xc60-all-new-geneva-41 volvo-xc60-all-new-geneva-38