Geneva 2017: Lamborghini Huracan Performante

2018-lamborghini-huracan-performante-9 Asta e doamnelor şi domnilor. Cea mai rapidă maşină de serie ce a parcurs celebrul Nurburgring. Aşa-i că nu pare? În afară de eleronul măricel, nu pare cea mai rapidă maşină din lume. Nu este extremă, nu este radicală, nici măcar nu e atât de puternică. Un sedan are mult mai mulţi cai. Probabil din acest motiv, mulţi i-au contestat timpul obţinut. Dacă ar fi să judecăm matematic, Lamborghini Huracan Performante este doar un supercar italian relativ rapid. Dar de cele mai multe ori, până şi matematica nu este cea mai exactă ştiinţă.

2018-lamborghini-huracan-performante-3 Un Huracan “normal” parcurge bucla de 22 de km în 7 minute 28 secunde. Un Huracan Performante are doar 30 de cai putere în plus şi este cu doar 40 de kg mai uşor. Suspensiile şi cutia de viteze sunt revizuite, dar în esenţă sunt cam aceleaşi. Totuşi, versiunea Performante este cu 36 de secunde mai rapidă. Peste jumătate de minut pe un astfel de circuit este enorm! Ca să înţelegeţi, în cele 36 de secunde dintre Performante şi Huracan normal se mai află 35 de automobile, printre care Aventador SV, fostul deţinător al recordului Porsche 918 Spyder, Nissan GTR Nismo sau Ferrari Enzo. Din punct de vedere matematic, Huracan Performante ar trebui să fie doar ceva mai rapid decât cel normal. Cum a reuşit să devină cea mai rapidă maşină pe Nurburgring? Şi mai ales să distrugă efectiv recordul unei maşini cu peste 200 de cai putere în plus şi un preţ de 5 ori mai mare?

2018-lamborghini-huracan-performante-4 2018-lamborghini-huracan-performante-2 Imediat ce Lamborghini a anunţat timpul pentru Performante, au început să apară criticii. Că video-ul cu recordul este trucat, că a fost dat pe repede înainte, că a fost mai lent în 40 de viraje decât 918 Spyder sau că au folosit doar cei mai buni timpi pe anumite secţiuni, deci nu a fost un tur întreg. Cu siguranţă de 100% nu avem cum să zicem că Huracan Performante a parcurs circuitul în 6:52:01, dar nu cred că Lamborghini ar avea de ce să mintă sau, dacă s-ar dovedi că nu este atât de rapid, să-şi rişte reputaţia, pentru un automobil de serie mare, din clasa inferioară. Probabil dacă vorbeam de un hypercar adevărat din partea Lamborghini, ar putea să aibă vreo logică, deoarece voiau să facă vânzările, dar aici vorbim de o maşină de 200.000 de euro. Care oricum se vindea foarte bine, indiferent de timpul obţinut pe Nurburgring.

2018-lamborghini-huracan-performante-1 La fel ca şi în cazul viitorului hypercar Aston Martin, totul se rezumă la aerodinamică. Nu doar la puterea brută. Italienii din SantAgata au inventat ALA (Aerodinamica Lamborghini Attiva). Fiecare element al caroseriei ce beneficiază de ALA este construit dintr-un material de carbon compozit, patentat de Lamborghini. Acesta se regăseşte la nivelul spoilerului faţă, complet redesenat faţă de Huracanul normal, permiţând un flux de aer mult mai generos, iar acele elemente din spoiler sunt de asemenea active, închizându-se şi deschizându-se la nevoie. Tot din acelaşi material este construit şi difuzorul spate, mult mai agresiv, dar şi imensul eleron. Evacuarea este directă şi realizată din titan, pentru o mai bună combustie. Apropo de eleron, acesta se deschide pe fiecare parte, permiţând fluxului de aer să împingă efectiv maşina mai rapid pe viraje. Este un sistem extrem de complicat, pe care am încercat să-l înţeleg, dar până la urmă trebuie să credem că ceva ce nu vedem face maşina asta atât de rapidă. Totul se bazează pe vânt. Datorită design-ului componentelor, vântul ce străbate maşina o împinge, o trage, o apasă, pentru a fii cea mai rapidă pe circuit. Mai mult decât cei 30 de cai putere în plus, totul se rezumă la aerodinamică. Dar şi elementele fixe sunt impresionante. De exemplu, sistemul de frânare permite maşinii să frâneze de la 100 km/h la 0 în doar 31 m. Cu toate că are 100 de cai mai puţin decât fratele mai mare Aventador SV, performanţele sunt asemănătoare. Sprintul până la 100 km/h se realizează în doar 2.9 secunde, dar şi mai impresionant este timpul până la 200 km/h, de 8.9 secunde, cu 1 secundă mai rapid decât un Huracan normal.

2018-lamborghini-huracan-performante-8 Aceste performanţe îl pun în concurenţă directă cu viitorul McLaren 720S, ce promite să fie un rival chiar pentru mai marele Aventador. Dacă stăm să ne gândim la istoria modelelor Lamborghini, acest Huracan Performante nu va fi cea mai extremă versiune. Probabil atunci când contestatarii se vor înmulţi considerabil, atunci Lamborghini le va închide gura odată pentru totdeauna că a construit cea mai rapidă maşină pe Nurburgring.

2018-lamborghini-huracan-performante-14 2018-lamborghini-huracan-performante-11 2018-lamborghini-huracan-performante-10 2018-lamborghini-huracan-performante-13 2018-lamborghini-huracan-performante-7