Francezul întârziat

Ce face o maşină bună? Este puternică, frumoasă, de calitate, probabil ieftină! Acestea sunt calităţi pe care ni le dorim de la o maşină. Ei bine Peugeot 301 nu îndeplineşte niciuna dintre aceste calităţi.

IMG_2215

Credeam că orice maşină produsă în 2013 trebuie să iasă cu ceva în evidenţă, să nu am ce să îi bag de vină. Bineînţeles că maşinile mai vechi au hibele lor, dar tot timpul dai vina pe tehnologia de atunci, pe vremuri sau alte scuze ca din punctul meu de vedere nu îşi au rostul. Cum să investeşti sute de milioane de euro în dezvoltarea maşinii tale şi ea să iasă în halul asta? Faci 5.000.000 de kilometri de teste şi 10 ani de dezvoltare, iar la maşina din showroom îi cade schimbătorul. Şi nu e ca un Logan, unde zici: “Bine, dar la banii aştia, ce vrei? Ăsta nu e Logan, e cu câteva mii de euro mai scumpă, dar oricum să dai vina pe un preţ mic, că maşina ta e de rahat, e penibil.

Nici nu are rost să zic de la ce reprezentanţă am avut maşina, pentru că nu ele sunt de vină. Ei doar sunt intermediari. Îşi dau toată silinţa ca să te convingă să cumperi o maşină pe care tu nu ţi-ai lăsa nici duşmanii să o conducă. Dar totuşi, am aşteptat să vină “rivalul Loganului” să văd cum e.

Sunt o grămadă de maşini urâte. Uită-te la orice model Ssangyong sau Fiat Multipla sau ultimul Jeep Cherokee, sunt urâte urâte, dar parcă asta e caracterul lor. Devin cunoscute prin asta. Dau în amuzamentul urâtului. Asta le oferă personalitate. În schimb Peugeot 301 face cea mai mare greşeală a unei maşini. Să nu fie nimic. Să fie “doar o maşină”. Cu faţa ei tristă, grila pe nicăieri şi încercarea de părea “sportivă” prin muchiile de pe capotă. În schimb spatele este sec, fără nicio urmă de detalii. Sunt doar stopurile pe margini! Atât. WOW! Bine că nu e unul sus şi altul jos. Multă originalitate. Dar parcă, parcă e o idee mai ok decât fostul Peugeot 206 sedan. Care era făcut după acelaşi principiu. Sedan low-cost.

IMG_2210

Dar 206 sedan era făcut în Iran, pe când noul 301 este făcut în Spania, ţară unde şomajul e la el acasă şi mâna de lucru nu foarte ieftină. Nu ştiu dacă este un plus de imagine pentru Peugeot să aleagă o ţară din vestul Europei să-i facă maşinile. Având în vedere preţul final. Mai bine o făceau “acasă”, în Franţa. Peugeot 301 este construit pe aceeaşi platformă PSA ca şi vărul Citroen C-Elysee, pentru a scădea costurile.

Chiar dacă îmi oferi o maşină “low-cost”, eu, clientul am unele aşteptări. Interiorul, spre exemplu, este locul unde vreau să mă simt cel mai bine, aici trebuia măcar să lucreze Peugeot mai mult. Dar lipsa totală în detalii îţi face călătoria insuportabilă. Cred că singurul plus al lui 301 sunt scaunele care chiar sunt confortabile, dar de la volanul care nu se poate regla pe adâncime, schimbătorul cu “design ergonomic” şi plasticul lucios, de calitate îndoielnică până la clema de deschidere a buşonului de benzină, amplasată pe podea??, interiorul lui 301 nu este cel mai plăcut loc de a-ţi petrece timpul. Şi asta e o mare problemă, pentru că dinăuntru maşinii se fac multe. E totuşi ok, pentru că nu-i vezi faţa. Peugeot încearcă să-ţi ofere tot felul de “artificii tehnologice” pentru a-ţi face viaţa mai buna. Avem pe bord un buton care acţioneză direct aerul condiţionat la maxim, ca tu, să nu mai apeşi încontinuu să ajungi la puterea maximă a aerului. Foarte de folos. :) Dacă o maşină mult mai ieftină, cum e Dacia Logan, îţi oferă o navigaţie cu ecran tactil, 301 nu poate nici măcar în opţional. Iar dacă sistemul cruise-control este standard pe majoritatea motorizărilor, pe cea mai puternică nu se poate pune. DE CE?? Alte opţionale: senzori de parcare, valabili numai dacă laşi maşina la reprezentanţă, iar un om de la un magazin de piese auto vine şi ţi-i montează. După acelaşi principiu cred că putem alege opţional şi jante de 19 inch. Vine cineva de la un magazin de jante şi aşa mai departe. Cred că merge şi cu tapiţeria de piele. Până la urmă, Peugeot-ul tău poate fi chiar un Mercedes. Bineînţeles opţiunea costă vreo 60-70.000 de euro.

IMG_2207 IMG_2208

Probabil că treceam de toate aceste hibe, dacă maşina se comporta exemplar pe şosea. Dar nici aici nu e bună. Pentru a face maşina confortabilă pe şosele mai puţin bune, suspensia e prea înaltă, iar pe curbe se înclină foate mult, asta afectând confortul pasagerilor. Oricum nu vei putea să mergi foarte tare, deoarece motorul 1.6 litri diesel, dezvoltă doar 92 de cai putere, iar să ajungi la 0 la 100 km/h îţi trebuie cam o săptămână. Având în vedere că volanul nu se poate regla pe înălţime, poziţia la volan este prea înaltă, volanul îţi este între genunchi, iar cutia de viteze este una dintre cele mai proaste cutii pe care am avut ocazia să o testez. Treapta 1 nu puteai să o deosebeşti de treapta 3. Dar ai putea să optezi pentru o cutie de viteze automată, unde astfel de probleme dispar. Dar cutia automată pentru Peugeot 301 are doar 4 trepte!! 4 viteze în 2013? Singura dată când am mai simţit o cutie aşa proastă era într-o maşină mai bătrână ca şi mine. Dar să nu dăm vina pe tehnologiile de mult apuse. Peugeot 301 este construit în 2013, iar să nu poţi să găseşti treapta întâi este o mare problemă. Dar nu pentru asta a fost făcut 301, ci pentru spaţiu înterior. Şi mai ales portbagaj. Care este mai mic decât a unui Logan.

IMG_2209 IMG_2211

Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Peugeot în ultimii ani. Peugeot era producătorul de maşini care se lupta cu Volkswagen, era cel care câştiga campionate de raliuri, primii care au făcut o maşină decapotabilă cu acoperiş de metal, făceau maşini frumoase, dramatice, de aceea eu am un Peugeot de vreo 8 ani, pe care niciodată nu l-aş vinde. Îmi pare rău că o marcă de maşini atât de dragă mie, face astfel de maşini în 2013.