Ford Ranger Raptor – Test Drive

Ford Ranger Raptor – Dus la superlativ

Acum 3 ani, am avut o revelație. Printre zecile de mașini pe care le conduceam, am găsit una care era diferită. Nu conta caroseria, nu conta motorizarea, ci felul în care m-a făcut să mă simt. Îmi plac mașinile gândite cu un scop. Acum când toți trec pe electrice, se pierde feeling-ul condusului. Nu mai poți face diferența între cum se comportă o mașină, dacă toate sunt la fel. Nu mai au personalitate, atât de căutată de adevărații pasionați ai mașinilor. Ford Ranger Raptor a venit ca o confirmare a faptului că încă mai sunt ingineri care se gândesc la binele nostru și livrează niște produse ce vor fi căutate peste ani de acum încolo. În doar o generație, Ranger Raptor a devenit atât de cunoscut, atât de căutat și atât de dezirabil. În ciuda unei motorizări aparent prea mici pentru caroseria aceasta, Ranger Raptor îți intră sub piele și se așează pe sufletul tău. Când credeam că nu se poate mai bine, apare versiunea v2.0. A doua iterare a acelui pick-up superb și care acum schimbă tot ceea ce s-a cerut la prima și devine, fără pic de exagerare, mașina pe care orice pasionat auto ar trebui să o aibă în garaj.

Gândiți-vă ce impact a avut prima generație Raptor, încât pentru noul model Ford Ranger, prima dată s-a lansat versiunea de performanță. Încă mai avem de așteptat pentru un Ranger ”cărăuș”. Sincer să fiu, la fiecare Ranger pe care îl văd pe stradă, mai văd încă vreo 4-5 Raptor. Lumea și-a dat seama cât de specială este această mașină, iar acest lucru nu poate decât să mă bucure. Că sunt alți pasionați care îmi împărtășesc aceste gânduri. Încă de la începutul anului, am căutat un Ranger Raptor pentru test drive, iar Ford Carbenta Com mi-a promis că în momentul în care apare mașina la test, eu o voi putea duce unde vreau. Timpul a trecut mai greu, dar în prima zi de primăvară calendaristică, eram la volanul noului Ranger Raptor, mergând spre necunoscut.

Traseul a fost, cum spuneam, necunoscut pentru mine, chiar dacă munții spre care mă îndreptam erau destul de familiari. Chiar la sfârșitul anului trecut s-a dat în folosință o porțiune de drum ce leagă DN1 Oradea-Cluj, de drumul județean 764D din munții Apuseni. Este o secțiune de vreo 30 de kilometri, plină de viraje, dar mai ales în orice parte te uiți găsești peisaje de vis. Acele imagini cu România tradițională, cu satele de munte. În 1 Martie, iarna încă își făcea prezența prin păduri și pe dealuri, chiar dacă asfaltul era curățat. Cum ne apropiam de munți, norii erau din ce în ce mai negri, peisajul era aproape apocaliptic, dar știam că suntem într-o mașină care poate trece prin și peste orice. Au urmat două ore de condus, de distracție și de reîncărcare.

Principala noutate a noului Ford Ranger Raptor vine de sub capotă. Generația precedentă avea o motorizare diesel, suficient de capabilă pentru un pick-up cu valențe sportive, dar clienții își doreau mai mult. Vedeam peste ocean că marele Raptor este un adevărat monstru cu motor pe benzină, așa că în sfârșit și fratele mai mic a primit mult doritul V6. Este o unitate fantastică, dar care în Europa, din cauza reglementărilor, nu livrează capacitatea maximă. Acest V6 Ecoboost de 3 litri poate produce până la 400 de cai putere pe alte piețe, dar sincer nu mă pot plânge de cei 292 de cai putere și 500 Nm pe care îl livrează Raptorul european. E foarte interesant să conduci un pick-up cu putere de hothatch și sunet de mașină sport. Motorul spune doar jumătate din povestea Raptor, deoarece celălalt as din mânecă îl reprezintă suspensiile de la Fox Racing. Acestea sunt total regândite pentru această generație, fiind chiar și mai capabile, nu doar în offroad ci și pe asfalt.

Am început urcarea pe niște serpentine cu asfalt proaspăt, rulând cu o viteză relativ mică, dar suficient de mare pentru un pick-up. Poziția la volan este tipică unui SUV, dar scaunul este poziționat suficient de jos, încât să ai o senzație sportivă. Volanul cu design sportiv îți oferă o priză bună și astfel ai toate premisele să tragi și mai tare de mașină. Chiar dacă Ranger Raptor este încălțat cu anvelope BFGoodrich A/T, aderența este foarte bună, chiar și pe asfalt. Virezi de volan, dar mașina nu are ruliu. Poți să abordezi virajele cât de tare vrei, pentru că întreaga caroserie se așează pe drum într-un stil asemănător unui automobil jos. Fiecare ieșire din viraje este acompaniată de un sunet grav venit de la evacuare și este o plăcere efectiv să mergi cât mai tare. Eram pe un asfalt aproape perfect, așa că nu am apucat să simt cum funcționează suspensiile cu amortizare gândită mai mult pentru offroad. Dar asta avea să se schimbe odată ce înaintam spre destinație.

După urcarea și coborârea muntelui, am ajuns în celebrul drum 764D, despre care am scris de mai multe ori aici pe blog. Mi se pare locul perfect în care să testezi și să te distrezi cu o mașină. Indiferent ce caroserie ai. Pentru că îți oferă viraje largi, poți să le străbați în viteză, iar spre final, ești întâmpinat de Cheile Albioarei. O locație superbă, unde versanții se apropie foarte mult de șosea, iar tu te simți copleșit de puterea naturii. Aici am reușit să tragem câteva cadre, ceea ce a însemnat că trebuia să ne oprim destul de des, așa că nu am apucat să mă bucur prea mult de condusul prin aceste chei. Totuși, asta a însemnat pentru mine, întâlnirea exterioară cu noul Ranger Raptor.

Până la acest test drive, eu nu am avut contact cu noua generație. Nu am văzut-o pe viu, iar când am plecat de la Ford Carbenta Com din Oradea, efectiv m-am suit la volan și am plecat. Învârtindu-mă în jurul mașinii, i-am văzut și i-am analizat mai bine design-ul exterior. Este o mașină mare. Fără îndoială. Capota îmi vine până în dreptul pieptului, dar stau să mă gândesc că Ranger este cel mai mic model din gama Raptor. Pentru piața din România și din Europa, acesta se încadrează în zona superioară a segmentului. În ciuda dimensiunilor, Ranger Raptor are un design bine echilibrat și proporționat. Acum mai mult ca niciodată se aseamănă foarte mult cu fratele său de peste Ocean. Blocurile optice în forma literei C sunt agresive, iar în grila față este scris numele companiei în litere foarte mari. Cred că este cea mai mare siglă pusă pe un Ford european. Se remarcă și scutul de protecție din partea inferioară, iar pe modelul de test avem și niște dungi sportive pe capotă și pe plafon. Privit din față, Ranger Raptor este american, agresiv, frumos, robust, invincibil, adică exact ceea ce te-ai aștepta de la un pick-up de performanță.

Totuși, pentru mine, profilul este unghiul meu favorit. Așa cum spuneam și în articolul despre generația precedentă, acesta mi se pare un pick-up sport. În sensul că în spatele cabinei, pe benă, este o protecție ce amintește cumva de un eleron și care face trecerea de design mai lină. Bena nu pare doar un element adăugat. Și mai apoi sunt aripile umflate. Nu prea se văd în imagini, dar dacă ești lângă un Ranger Raptor vei vedea efectiv cât de late sunt aripile și pasajele roților. Fiecare mașină de performanță care se respectă are aripile bombate, Raptor nu face excepție. Dar acestea nu sunt doar de design. Pentru că Raptor are ecartamentul mult mai lat decât al unui Ranger normal și pentru că jantele și anvelopele au o dimensiune de 33 de inch și au nevoie de suficient spațiu de articulație. Chiar și când stă pe loc, Ranger Raptor este parcă pregătit să facă sărituri. Posteriorul s-a schimbat cel mai puțin, cu o singură excepție. Dacă blocurile optice sunt în continuare verticale, iar design-ul posterior al unui pick-up nu are cu ce să iasă în evidență, Ranger Raptor are pe laterale două ieșiri ale evacuării, care îți spun că e ceva necurat sub capotă.

Acum că am făcut turul mașinii, e timpul să ne continuăm drumul și că căutăm și zone unde asfaltul încă nu a ajuns. Așa ajungi în habitaclul noului Ranger Raptor. Aș spune al treilea as din mânecă. Pentru că este un loc superb. Nu se aseamănă cu nicio utilitară. Design-ul bordului este drept, cu muchii clare, dar te aștepți de la o astfel de mașină, în schimb tehnologia de la bord este comparativă cu orice alt produs Ford de ultimă generație. Avem în primul rând ecranul sistemului de infotainment, poziționat pe verticală. Acesta oferă o grafică excelentă și este foarte rapid în utilizare. Chiar dacă multe dintre comenzi s-au mutat acum, fiind touch screen, de exemplu butoanele pentru blocarea diferențialelor, tot a rămas suficient de ergonomic. Doar în partea inferioară au rămas câteva butoane pentru climatizare. Sincer, în niciun moment nu m-am simțit frustrat că acum totul e tactil. Interiorul lui Ranger Raptor are multe accente sportive, cum ar fi volanul cu inserții roșii și padelele transmisiei sau scaunele sportive, foarte profilate. Pe consola centrală găsim levierul cutiei de viteză, cu design mult mai plăcut față de generația precedentă, dar și butonul pentru selectarea modurilor de condus. Mai avem puțin și ajungem și aici. Mai trebuie să menționez instrumentarul de bord complet digital, cu o grafică excelentă, cumva tipic americană, dar pentru noi europenii este ceva nou și interesant.

În Ranger Raptor trebuie să te folosești de pragul-treaptă pentru a te sui la volan, dar odată poziționat în acele scaune care efectiv te îmbrățișează, te simți în siguranță, cumva deconectat de la exterior și ai impresia că nimic nu ți se poate întâmpla. Stai mult prea sus pentru ceea ce se întâmplă jos, sub mașină.

Chiar dacă are nu mai puțin de 7 moduri de condus, unele care blochează ambele diferențiale și pun transmisia ”la mic”, unul singur te interesează. Ranger Raptor este foarte capabil. Iese din locuri în care ți-e frică să intri. Poate urca orice pantă, orice rocă, iar noroiul este prietenul său. Să zicem că sunt și alte modele de offroad cel puțin la fel de capabile, dar care cu siguranță nu au modul ”Baja”. Denumit după celebra cursă Baja 1000 din Statele Unite, acest mod de rulare îți permite să mergi foarte repede pe drumuri neasfaltate și cu denivelări. Cu cât mai rapid, cu atât mai bine. Probabil ați văzut acele imagini cu un pick-up care rulează foarte rapid prin deșert și numai roțile și suspensia se mișcă, restul caroseriei rămâne destul de fixă? Ei bine, pe același principiu funcționează și modul Baja în Ranger Raptor. În Baja mode se deschide și evacuarea, sunetul este mult mai puternic, transmisia devine mult mai receptivă la orice atingere a pedalei de accelerație, iar motorul parcă livrează puterea mai instant. Un fel de Race Mode, dacă acesta era un supercar. Știam că în fața urmează o porțiune neasfaltată, plină de gropi și de bălți, dar știam și de la generația precedentă, cât de capabil este Ranger Raptor pe un asfel de teren. Am tras maneta schimbătorului în spate și am accelerat.

Am crescut viteza până la 40 km/h, încă simțeam că mă mișc prin mașină, dar nu simțeam ”loviturile” specifice când treci prin gropi. Am accelerat până la 70 km/h și lucrurile au început să se simtă din ce în ce mai bine. Asta mi-a dat încredere și forțez și mai mult. 90-100 km/h pe un drum neasfaltat e foarte foarte rapid. Lăsam în urma mea un nor de praf și mai spălam mașina la trecerile prin bălți. Cum mergeam mai tare, pe atât mă simțeam mai confortabil la volan. Aderența dată de anvelopele BFGoodrich, suspensia Fox Racing, care lucra la milisecundă să absoarbă toate denivelările și direcția atât de precisă, mă simțeam ca și pe asfalt. Mașina e foarte controlabilă chiar și acolo unde multe alte mașini s-ar fi chinuit. Asta e marea revelație a unui Ranger Raptor. Cu asta strânge al patrulea as în mânecă și își prezintă careul câștigător. Nu există o altă mașină care să fie atât de capabilă pe toate suprafețele și care să îți ofere acest sentiment de libertate la volan.

Sunt convins că nu am menționat multe din dotări, multe din capacitățile mașinii, dar atunci când rămâi cu un zâmbet tâmp pe figură, nu prea mai contează multe. Ford Ranger Raptor este o jucărie. O chestie aparent inutilă, care te duce în locuri greu accesibile pentru alții, dar o face într-un mod sublim. Nu mă interesează consumul noului V6. Nu mă interesează nici faptul că nu este la puterea lui maximă. Nu mă interesează nici în ce culoare vine, chiar dacă acest Code Orange întoarce multe priviri. Nu mă interesează nici măcar ecranul din interior. Pentru mine, toate acestea sunt bonusuri, pentru că Ranger Raptor debordează de personalitate, are caracter și te face să te îndrăgostești de mașini. Mă așteptam ca noul model să fie cel puțin la fel de distractiv ca prima generație, dar acum totul este dus la superlativ.

Ford Ranger Raptor oferit pentru test drive de Ford Carbenta Com Oradea

Fotografii realizate de Adrian Moga