Ford Kuga – Test Drive

Ford Kuga – Alegeri electrificate

În 2021, ca să te lupți într-un segment extrem de competitiv trebuie să oferi clienților tot ceea ce își doresc. Dar în același timp să fii în trend cu reglementările actuale, cu variante electrificate, cu SUV-uri și prețuri competitive. Nu este deloc ușor, dar noua generație Ford Kuga pare că oferă o variantă pentru fiecare cerință a clienților. Efectiv nu poți intra într-un showroom Ford și să nu găsești combinația perfectă între motorizare, design și dotări. Ajuns la a treia generație, noul model este la ani lumină față de modelul pe care îl înlocuiește.

Este construit în continuare pe platforma lui Ford Focus, ceea ce înseamnă un atu dinamic, dar și tehnologic. Spre deosebire de hatchback, Ford știe că piața europeană este dominată de SUV-uri, așa că boost-ul de tehnologie apare prima dată pe un SUV. Da, noul Kuga este primul Ford din Europa ce beneficiază de tehnologia plug-in hybrid. De fapt, așa cum spuneam și mai sus, noul Kuga are și versiune full hybrid, mild-hybrid atât pe benzină, cât și pe diesel, dar și motoarele convențioale. Iar asta e doar jumătatea de poveste, deoarece cu noul Kuga poți alege design-ul preferat. Ce înseamnă asta? Păi haideți să vedem cum poate fi configurat noul Ford Kuga.

Acest test drive trebuia realizat mult mai devreme, dar situația mondială nu a permis o lansare fizică, așa că noul Kuga a fost prezentat online anul trecut, în plin lockdown generat de pandemie. Asta a însemnat că testele jurnaliștilor au întârziat, până s-au ridicat din restricții, dar și mașinile au ajuns mai târziu la dealeri. Clienții erau limitați la comenzi online, iar pentru că noua generație este atât de complexă, trebuia să se aștepte apariția și deblocarea fizică a prezentărilor. Eu am ajuns la Ford Carbenta Com din Oradea pentru testul cu noul model, iar aici am fost întâmpinat cu o selecție de modele. Aveam de ales între unul luxos sau unul sportiv. Cu ”riscul” de a fi un articol lung, vă voi povesti despre amândouă.

Primul pe listă a fost luxosul Ford Kuga Vignale Hybrid. Probabil sunt câțiva nefamiliarizați cu denumirea Vignale. Acum câțiva ani, Ford a vrut să facă o versiune specială pentru modelele sale, un fel de sub-brand de lux, care să aibă propriul service, sistem de concierge și chiar showroom separat. Inițial, Vignale era rezervat doar pentru modele mai mari, care deja se bucurau de versiuni luxoase, dar în timp, clienții au vrut astfel de tratament și pentru modelele mai mici. Logistic, nu mai avea sens ca Vignale să fie un sub-brand, așa că a devenit varianta de echipare de top. Cea mai luxoasă, cea mai specială și cea mai confortabilă. Acum avem versiune Vignale inclusiv pe Fiesta. Pe noul Kuga, această versiune se potrivește de minune, deoarece noul design al exteriorului cere o abordare elegantă. În plus, un SUV se împacă cu luxul. Pe Kuga Vignale avem o parte frontală distinctă, cu grilă specifică și prize de aer pe laterale, dar și jante cromate de 20 de inch, care oferă acel aspect luxos. Îmi place că pe capacul portbagajului tronează mare inscripția Vignale, cu care Ford se mândrește. Varianta de test este cu atât mai specială, deoarece culoarea alb perlat este elegantă și potrivită pentru un automobil hybrid.

Totuși, pentru cei care se așteptau la o versiune sportivă, Ford a pregătit și un ST-Line. Asta până la aparația unui Kuga ST dedicat. Electrificarea gamei înseamnă că și puterea a crescut semnificativ, ca la un ST adevărat, dar se pare că Ford încă așteaptă o versiune de sine stătătoare. Cu pachetul optic ST-Line, Kuga vine cu o parte frontală mai agresivă, prize de aer mai generoase, dar și ieșiri vizibile pentru sistemul de evacuare. Jantele sunt o idee mai mici decât la Vignale, dar mai sportive. Așa cum spuneam, noul Kuga poate arăta și poate fi configurat după orice dorință a clientului. Privite de departe, ai putea spune că sunt două SUV-uri diferite.

La interior, diferențele nu sunt atât de evidente, cu toate că se vede clar tendința de lux la Vignale și cea sportivă în ST-Line. În Kuga Vignale, pasagerii sunt răsfățați cu scaune îmbrăcate în piele fină, inserții de lemn pe bord și consola centrală, o trapă panoramică, dar și cusături contrastante pe bord și scaune. În modelul sportiv, volanul este o idee mai gros, scaunele mai profilate, iar pe bord regăsit inserții ce imită fibra de carbon. Avem și aici cusături contrastante, dar de culoare roșie. În rest, planșa de bord este identică între cele două versiuni, mult mai modernă decât la generația precedentă. Instrumentarul de bord este complet digital și foarte configurabil în funcție de modul de rulare, iar ecranul sistemului de infotainment este poziționat sus, deasupra bordului, exact în aria de privire a șoferului. Acest ecran este touch screen, dar Ford nu a renunțat complet la butoanele fizice, iar asta mă bucură, deoarece e mult mai ușor și mai ergonomic să selectezi climatizarea de la butoane fizice, mai ales în mers.

 

Pentru a aerisi puțin habitaclul, nu mai avem un levier butucănos pentru schimbătorul de viteze, ci acum acesta este un selector rotativ. Am mai văzut această soluție și la alte modele, n-aș putea spune că este cea mai ergonomică, dar în timp te obișnuiești. Când selectezi o treaptă, simți chiar și prin acea rotiță, deci nu te vei trezi că pui mașina în punctul mort fără să vrei. Noul Ford Kuga este un automobil spațios și foarte bine dotat. Orice opțiune ”la modă” există și pe variantele de test drive. Modem incorporat, faruri cu tehnologie LED, pilot automat cu funcție Trafic Jam, plus sistemele de asistență activă atât de necesare.

Ford Carbenta Com din Oradea mi-a pus la dispoziție două versiuni de motorizare foarte căutate în acest moment. Pentru a fi în trend cu reglementările, dar și cu mediul, noul Ford Kuga poate avea o motorizare Full Hybrid FHEV sau una plug-in Hybrid PHEV. Marea diferență este autonomia electrică pe care o oferă modelul PHEV, dar și puterea ceva mai mare livrată de sistemul hybrid. Mașinile de test erau echipate corespunzător, în sensul că varianta Kuga Vignale venea cu motorizarea full hybrid, compusă dintr-un motor de 2.5 litri Duratec și un motor electric, care împreună produc 190 de cai putere. Poate că nu este o valoare foarte mare pentru această cilindree, dar acest motor funcționează în ciclul Atkinson, adică cu aprindere mai întârziată, tocmai pentru a reduce consumul de carburant, dar și emisiile. Acest sistem este conectat la un o tracțiune integrală, deci mult mai sigură pe viraje sau pentru momentele de offroad ușor. Nu prea văd un Kuga Vignale plin de noroi, în schimb îl văd lângă o pârtie, la munte. Oarecum eram obișnuiți ca modelele Ford să fie ceva mai dinamice față de concurență, numai că în cazul lui Kuga Vignale se vede că accentul este pus pe confort. De la modul cum schimbă transmisia, până la direcția mai ușoară, mai potrivită pentru traficul urban. Totuși, jantele cu diametru de 20 de inch strică puțin confortul rulării, chiar dacă se simte că suspensiile lucrează intens pentru a-ți oferi cea mai luxoasă experiență. Cel mai bine e să lași sistemul hybrid să funcționeze cum crede el mai bine, iar la sfârșitul zilei, după mai mulți kilometri de mers urban, am obținut un consum de 6.4 l/100 km, din care aproape o treime i-am făcut în mod electric. Este o valoare excelentă pentru un SUV, cu un motor pe benzină mare.

Numai că nivelul redus de combustibil este dat și de setările versiunii Vignale care te îmbie la un condus relaxat, să te afunzi în scaunele din piele și să te bucuri de liniște. Din acest motiv, nu prea am putut să experimentez prea bine sistemul de tracțiune integrală, dacă este sau nu cu tendință subviratorie. În schimb, atunci când am trecut la Kuga ST-Line, cei 35 de cai în plus, se simt de la prima apăsare a pedalei de accelerație.

În versiune PHEV, același motor de 2.5 litri mai are un ”ajutor” de 14.4 kWh în baterii, care oferă până la 56 km autonomie pur electrică. Asta înseamnă că acest sistem PHEV produce 225 de cai putere și chiar dacă pe ”foaie” diferențele nu sunt atât de mari, din spatele volanului este altă poveste. Scaunele care te ”îmbrățișează” mai tare, îți oferă încredere să tragi mai tare de mașină. Chiar dacă în acestă configurație nu aveam sistemul de tracțiune integrală, Kuga ST-Line se așeza bine pe viraje, dar să nu-i depășesti limitele. Cu niște jante mai mici, parcă și confortul rulării era mai bun, iar suspensiile absorbeau și mai bine denivelările. Eu sunt obișnuit să conduc mașini cu tracțiune doar pe puntea față, așa că o tendință subviratorie nu este deranjantă, dimpotrivă, chiar controlabilă. Partea frontală se simțea ușoară și gestionabilă. Nu cred că în versiune ST-Line s-au făcut modificări mecanice, ci doar optice, dar Kuga ST-Line îți oferea alt tip de încredere. Poate și datorită livrării puterii. La sfârșitul testului am avut aproximativ același consum, dar parcă m-am distrat mai bine. În plus, versiune Plug-in Hybrid poate fi folosită exclusiv în rulare electrică, iar cei 56 de km anunțați oficiali sunt suficienți pentru orice navetă urbană.

Sunt multe voci care spun că modelele hybrid și/sau plug-in hybrid sunt viitorul mai credibil. O mașină exclusiv electrică pare că încă nu poate fi soluția, în condițiile în care infrastructura nu permite acest lucru. Totuși, la un PHEV, dacă ar avea baterii și mai mari, poți să o încarci în oraș, iar când mergi la drum lung, folosești motorizarea pe benzină în sistem hybrid. În teorie totul sună bine. Nu degeaba Ford a mizat pe atâtea variante pentru acest bestseller. Fie că vrei un SUV luxos și economic sau unul cu valențe sportiv-electrice, Kuga are o versiune pentru tine. În momentul de față Ford Kuga are puțini concurenți care să-l concureze cu adevărat, iar asta spune multe despre cât de sus țintește noul Kuga.

Ford Kuga Vignale FHEV și Ford Kuga ST-Line PHEV oferite pentru test drive de Ford Carbenta Com Oradea