Ford Focus – Test Drive
Ford Focus – Tehnologizare
Această generație Ford Focus este pe piață de câțiva ani, dar se încăpățânează să fie un rival de temut atât pentru rivalii din segmentul său, cât și pentru marea de crossovere și SUV-uri care au ajuns preferatele clienților, în detrimentul hatchback-urilor. Compania americană nu are de gând să vină cu un model complet nou în viitorul apropiat, așa că îmbunătățește, mai ales tehnologic, modelul său iconic. Cu toate acestea, cel puțin pe piața din Europa, această tehnologizare vine și cu niște compromisuri mecanice, pentru unii clienți. Voi încerca să explic mai jos despre ce e vorba și ce găsim sub capotă. Mașina pusă la dispoziție de Ford Carbenta Com Oradea este într-o variantă de echipare ST-Line X, adică cea mai sportivă și cea mai dotată din gamă. Așa cum sugerează și numele, vrea să fie un Focus ST, fără dramatismul motorizării.
Personal, mi se pare că ultimul facelift aplicat lui Ford Focus readuce ”ovalul albastru” în mijlocul grilei, dar păstrează acele dimensiuni generoase, ”confundate” uneori cu un Aston Martin. Blocurile optice sunt acum mai înguste, mai sportive și mai agresive, iar semnătura luminoasă face conturul farurilor. În cazul versiunii ST-Line X, hatchback-ul primește o bară frontală mult mai sportivă, cu prize de aer multiple, dar care și pare un design ceva mai aglomerat. Totul ține de preferințe, din acest motiv, noul Ford Focus vine cu nu mai puțin de 3 versiuni de echipare și 3 linii de design distincte pentru partea frontală. Privit din lateral, nu sunt mari diferențe față de non-facelift, doar apariția unor praguri mai profilate și jantele cu design diferit, trădează caracterul mașinii. Ford Focus încă păstrează profiul clasic de hatchback, nu încearcă un plafon prea curbat sau de coupe cu patru portiere, cum sunt alte modele din această clasă. Aș putea spune că acum când toți producătorii încearcă tot felul de nișe și experimentează cu diferite caroserii, Focus a rămas destul de conservator.
Probabil că partea posterioară ar trebui să fie ceva mai agresivă să se potrivească mai bine cu cea frontală, pentru că mi se pare că blocurile optice nu sunt atât de radicale. Totuși, accente sportive sunt peste tot. Vorbesc aici bine înțeles de eleronul montat deasupra lunetei, bara posterioară cu un soi de difuzor și ieșirile duble pentru sistemul de evacuare. Ford Focus rămâne unul dintre cele mai dinamice modele hatchback din clasă, atât ca design în varianta ST-Line X, dar și în comportament rutier, așa cum o să vedem mai încolo.
O noutate importantă se vede imediat cum intri în habitaclu. Planșa de bord este mai aerisită. Au dispărut aproape toate butoanele fizice, iar deasupra bordului a apărut un ecran imens, de 13.2 inch, care incorporează sistemul SYNC4. Este cel mai nou și cel mai performant sistem de infotainment de la Ford și într-adevăr este un pas imens în față, comparativ cu ceea ce știam. În primul rând, grafica este extraordinară. Simți că lucrezi pe o tabletă, nu pe un ecran de mașină. Rezoluția este foarte bună, iar meniurile sunt asemănătoare unui laptop, cum ziceam. Acum toate comenzile sunt concentrate pe ecranul touchscreen, inclusiv comenzile pentru climatizare. Pentru cei mai atehnologici, acest lucru poate părea dificil, cel puțin pe partea de ergonomie, dar odată ce te obișnuiești cu localizarea lor, începe să fie normal. Pentru că acele ”butoane” au diferite funcții rapide, așa că nu trebuie să cauți prea mult unde e recircularea, încălzirea în scaune sau dezaburirea.
Poți să navighezi foarte ușor prin meniuri, poți să-ți personalizezi și să-ți configurezi unde sunt afișate informațiile, dar asta nu e tot. Instrumentarul de bord este de asemenea complet digital și configurabil în modurile de rulare. Și aici grafica e plăcută, iar preferata mea e cea a modului sport. Suficient de sportivă, suficient de ”roșie” și parcă îmi aduce aminte de acele unui Mustang clasic. Pentru șofer, volanul echipării ST-Line X este mult mai sportiv, cu partea inferioară teșită și fiind destul de gros, oferă o priză excelentă. De fapt, întreg habitaclul este într-o atmosferă sportivă, mai ales când privești scaunele mai profilate, cu suport lateral bun și în mijlocul consolei este un levier superb pentru transmisia manuală.
Toată această tehnologizare a ultimului facelift vine și cu niște compromisuri pentru unii dintre clienți. În special, Ford a decis să renunțe la motorizări de mijloc pentru Focus și să se axeze doar pe sisteme mild-hybrid, pe motorizarea de 1.0 EcoBoost. Astfel, sub capota lui Ford Focus, micul motor cu 3 cilindri poate avea 100, 125 sau 155 de cai putere. În cazul versiunii de echipare ST-Line X, este disponibil doar varianta cu 155 de cai putere și 240 Nm. Există și un mic generator electric care poate prelua funcțiile motorului, dar la viteze mici, atunci când ridici piciorul de pe accelerație sau poate funcționa ca un fel de Start/Stop ceva mai avansat. Nu aș putea spune că noul Ford Focus MHEV este un hybrid adevărat, dar fiecare electrificare a gamei ajută atât la consum, cât și la emisii. Pentru că nu mai avem acum o cilindree mai mare de 1 litru, diferența dintre un Focus de top și Focus ST, este destul de mare. Între 155 de cai putere și 280 este loc de o altă motorizare. Asta spun majoritatea fanilor, dar cifrele de vânzări nu sunt neapărat de partea lor.
În versiune ST-Line X, cu motorul 1.0 EcoBoost MHEV 155, Ford Focus se descurcă admirabil în 90% din cazuri. Efectiv nu ai nevoie de mai multă putere pe drumurile din România sau mai ales în traficul urban de zi cu zi. Gestionat de o transmisie manuală foarte precisă, cu o pedală de ambreiaj ce oferă mult feeling, e chiar distractiv să conduci sportiv un Focus. În plus, este cunoscut faptul că Ford, mai ales Focus oferă una dintre cele mai bune direcții din segment, așa că mai mult de jumătate din experiența de condus este absorbită de aceste aspecte. Am reușit să ajung pe o porțiune de drum ceva mai virajată, iar hatchback-ul mi-a furat un zâmbet la sfârșitul turei. Cel mai mult mă bucură faptul că nu e o mașină neutră, anostă. Acum când toate mașinile sunt ”gri”, fără să rămâi cu nimic din experiența condusului, Ford Focus oferă sentimentul old-school de orientare și către șofer. Oricând, în orice zi, aș alege această caroserie în detrimentul unui SUV sau crossover. Nu am condus o variantă cu transmisie automată, dar cred că ar răpi mult din acest sentiment de care spuneam mai sus. Ford Focus nu are nevoie de mai multă putere, cel puțin nu în cazul în care îl folosești la treburile zilnice. Dacă chiar vrei distracție de weekend, este în continuare superbul ST cu motor 2.3 EcoBoost regăsit și pe Mustang, care dezvoltă nu mai puțin de 280 cai putere.
Acum, recitindu-mi articolul, m-a luat puțin nostalgia, deoarece nu cred că o să mai vedem pentru mult timp mașini din clase normale, care fac lucruri deosebite. Cifrele asta ne spun. Ford Puma este un lider de vânzări în Europa. Mă bucur că e construit în țara noastră. Kuga este de asemenea foarte căutat pe mai toate piețele. Încă nu am auzit de dezvoltarea unui viitor Focus, complet nou. Oamenii, clienții, și-au schimbat direcția față de caroseria pe care o vor de la mașina personală, dar mă bucur că încă mai există modele care fac lucrurile conservator, dar bunul conservator.
Ford Focus ST-Line X oferit pentru test drive de Ford Carbenta Com Oradea