Ford Explorer PHEV – Test Drive

Ford Explorer – Savoare americană

De la bun început ar trebui să precizez că piața americană este foarte diferită de cea europeană. Preferințele clienților de peste Ocean sunt cu totul altele decât cele cunoscute nouă, tocmai din acest motiv Ford are câte o divizie foarte clar delimitată pentru ambele piețe. Dacă pentru noi un Ford Focus sau Fiesta reprezintă o opțiune cât se poate de potrivită, pentru americani, acestea sunt mult prea mici și nu au succes acolo. Taxele și prețul combustibilului este de asemenea diferit, așa că Ford Mustang are mult mai mulți adepți în Statele Unite decât în Europa. Totuși, se întâmplă câteodată ca unele modele să se intersecteze pe ambele piețe, chiar dacă la prima vedere nu pare că are succes.

În ultima perioadă Ford Motor Company este pe val, lansănd modele cât se poate de bune, de cerute și apreciate, dar și cu tehnologii ale viitorului. Vă spun doar câteva modele ce stârnesc pasionații auto. Ford GT, Mustang, Bronco, Raptor, mașini construite pentru șoferi, mașini pe care oricine le vrea în garaj. Apoi, există modelele de volum, care oferă tehnologii ce rivalizează cu orice concurent. Aproape toată gama de SUV-uri din Europa este electrificată, așa cum am văzut în testele cu Ford Kuga, iar Ford Puma a devenit un best seller pentru americani în Europa, noi mândrindu-ne cu faptul că se produce aici. Indiferent de piață, Ford pare că are câte un model pentru oricine, dar și modele de top. Ultimul venit pe piața din România nu s-a mai văzut în reprezentanțe de peste 15 ani, dar acum, odată cu a șasea generație, vrea să ”fure” o bucățică dintr-un segment nu foarte popular, dar important. SUV-ul de mari dimensiuni.

Ford Explorer este un model de succes în Statele Unite. De la nume, la imagine, acesta a înlocuit vechiul Bronco, ca opțiune de SUV de familie, ca mașină de poliție și oficialități, dar și ca offroader. Totuși, până la această generație, nu era văzut prea calitativ, nu din cauza materialelor, ci mai ales că era construit pe o platformă veche, rămânând în urma rivalilor. A șasea generație este bazată pe platforma cu tracțiune spate a lui Lincoln Aviator, marca premium a grupului. Asta spune multe despre poziționarea în gamă, dar nu tot. Noul Explorer vine și cu motorizări moderne, plus un interior de top, astfel încearcă să atragă și clienții europeni, obișnuiți cu astfel de tratament din partea producătorilor premium.

Încă de la primele imagini și minute cu mașina îți dai seama de masivitatea acestuia. Are peste 5 metri lungime și peste 2 lățime. Pentru standardele europene este un SUV masiv. Dar astfel poate oferi până la 7 locuri și un spațiu interior imens. Design-ul exterior este pur american. Nu seamănă cu nimic altceva se vinde în Europa, dar cumva reușește să fie atrăgător. Îmi place masivitatea părții frontale. Blocurile optice par înguste, dar sunt foarte mari și se întind până spre lateralele mașinii. Pentru că în test am avut varianta de echipare Platinum, grila imensă era cromată și avea un design mișto. În partea inferioară avem un scut de protecție de culoare argintie, dar în rest liniile sunt destul de clare. Profilul rămâne punctul de referință a design-ului. Pasajele roților sunt foarte mari, iar în ciuda faptului că jantele au un diametru de 20 de inch, par chiar mici. Un alt artificiu al profilului este linia geamurilor. Stâlpii față sunt negri, ceea ce face ca plafonul să ”plutească”, iar stâlpul al treilea este îndreptat spre față, rezultând într-o suprafață vitrată foarte interesantă și foarte distinctă.

Chiar dacă pare mai pătrățos pentru standardele europene, nu aș numi noul Ford Explorer un offroader, ci este exact acel SUV de familie spațios, unde design-ul funcțional primează.

E interesantă alegerea design-ului posterior. Avem niște blocuri optice foarte mici în comparație cu restul mașinii, iar în partea inferioară regăsim 4 ieșiri pentru sistemul de evacuare. Acestea par luate de pe un Mustang, nu pentru un SUV de familie, dar așa cum veți citi mai jos, sub capotă este un agregat special. Ford Explorer debordează de savoare americană. Îl văd în fața unei case dintr-o suburbie a unei metropole. Parcat în fața unui colegiu, pentru a lua copiii de la ore. Chiar și pe străzile aglomerate din New York, stând în trafic, înconjurat de zgârie nori. Poate sunt imagini insuflate de filmele hollywood-iene, dar în niciun caz nu îl văd pe străzile înguste din Italia.

Ford Explorer s-a consacrat în 30 de ani ca fiind opțiunea perfectă pentru o familie numeroasă, înlocuit și break-ul și minivan-ul. Totuși, familia vrea acum mai mult confort și mai multă tehnologie, așa că Ford livrează. Prima impresie odată urcat la volan este de spațiu. Avem o cotieră foarte lată, așa că nu te înghesui cot la cot cu pasagerul. O privire rapidă în spate și vezi cât de mari și spațioase sunt locurile de pe al doilea rând de scaune. Aici se stă la fel de confortabil, chiar și 3 adulți. Am vrut să experiementez și ultimul rând, despre care se spune că este cel mai spațios din segment. Nu pare la prima vedere, dar odată așezat, te afunzi bine în spătar, dar spațiul la genunchi este ceva mai limitat. Un adult de peste 1.80 nu s-ar simți confortabil pe distanțe lungi, dar apoi am aflat că bancheta din față poate culisa în față, așa că rămâne loc suficient pentru toți cei 7 pasageri ce pot urca într-un Explorer.

Totuși, șoferul rămâne cel mai răsfățat. Poziția la volan este impunătoare, vezi absolut orice și peste orice. Chiar dacă aproape toate comenzile sunt mari, la fel și scaunele și volanul, nu prea te simți intimidat de dimensiunile exterioare ale mașinii. În doar câteva minute m-am obișnuit să manevrez marele Explorer, așa că în timp se va simți ca oricare alt SUV. Cu excepția să nu ajungeți prin Italia.

Pe piața din România, Ford Explorer vine în două versiuni de echipare. ST-Line și Platinum. Așa cum te-ai aștepta, una este orientată pe sportivitate, cealaltă pe lux. Este luxul american, cu piele fină, dar lucioasă, cu unele elemente de plastic, dar cu multe dotări utile. Avem scaune ventilate, cameră de marșarier 360 de grade, nu mai puțin de 6 moduri de condus și o transmisie automată cu selector rotativ. Astfel este și mai aerisită zona din fața consolei centrale. Aceasta este dominată de ecranul de 10.1 inch, pe care sunt afișate absolut toate informațiile necesare la condus. Totuși, nu sunt afișate așa cum te-ai aștepta. De exemplu afișajul camerei de marșarier este pe doar jumătate de ecran, și mi se pare că se face ”risipă” de diagonala display-ului. Eventual dacă erau și comenzile climatizării de asemenea touch screen și să fie tot timpul afișate în partea inferioară, dar acestea sunt fizice exact sub. Nu este o problemă prea mare, ține mai mult de obișnuiță. M-am simțit foarte bine în habitaclul lui Ford Explorer, iar din multe puncte de vedere este la același nivel cu rivali premium. M-aș vedea conducând mulți kilometri pe drumurile din România, având totul la îndemână, plus o motorizare foarte interesantă.

Pentru țara noastră, Ford Explorer vine cu o motorizare plug-in hybrid, care impresionează prin cifre, dar nu numai. Sub capota lungă se află un motor V6 de 3 litri, care produce 363 cai putere și 555 Nm. Sunt valori excelente pentru un SUV, dar și pentru un motor de provenineță americană, unde puterile mari sunt obținute din cilindree mai mare. În plus, mai există un motor electric și un set de baterii de 13.6 kWh, pentru o putere combinată de 457 cai putere și un impresionant 825 Nm. Aceste valori se găsesc cu greu în rândul rivalilor, tocmai din acest motiv, Ford Explorer este cam singurul cu această configurație. Poate că cei mai apropiați rivali ca dimensiuni și preț ar fi Toyota Highlander și Land Rover Discovery, dar niciunul nu oferă o putere atât de mare. Atunci când accelerezi un Ford Explorer se simte ca un avion pe pista de decolare. Plecarea nu este brutală, dar suficient de puternică încât să te împingă în spătarul scaunului. Cupul imens ajută la această senzație și e impresionant cum un vehicul atât de mare, poate fi împins atât de repede. Sunt necesare doar 6 secunde pentru sprintul 0-100 km, adică teritoriu de hothatch.

Mai trebuie să precizez că bateria nu era încărcată la maxim, așa că nici nu am beneficiat chiar de toată puterea și cuplul. Ford spune că sistemul hybrid este gândit pentru performanțe, nu neapărat pentru consum redus. Totuși, autonomia electrică este de aproximativ 50 km, ceea ce nu e foarte rău, pentru capacitate și dimensiuni. E păcat doar că automobilele hybrid nu pot fi încărcate în regim de fast charging, așa că o încărcare ce ar dura în mod normal 10-15 minute, durează între 4-6 ore la o priză casnică.

Fiind construit pe o platformă nouă, Ford Explorer reușește să mascheze destul de bine gabaritul. Am ajuns pe o porțiune de drum virajată, iar suspensiile fac față unui stil de condus dinamic. Nu am simțit ruliu așa cum m-am așteptat, direcția era comunicativă, iar ieșirile din viraje sunt rapide și bine ancorate de asfalt. Asta se datorează faptului că Ford Explorer nu are o suspensie pneumatică, cerută în această clasă, astfel, setările combină foarte bine confortul cu dinamica.

Am ajuns la, poate, cel mai ”controversat” aspect a lui Explorer. Și anume prețul de aproximativ 70.000 euro. Acest SUV este la superlativ. De la motorizare, dimensiuni și dotări, așa că pe undeva, prețul este justificat. Totuși, acesta este de departe cel mai scump Ford din România. Clienții sunt obișnuiți cu SUV-uri accesibile, iar o trecere atât de mare, poate fi destul de grea. În același timp, cred că Ford Explorer va fi un fel de navă amiral pentru companie, cel puțin pe piața din Europa. Pentru că se va renunța la sedan-ul Mondeo, Ford avea nevoie de un model de top, iar Explorer poate fi acel model.

Ford Explorer PHEV Platinum oferit pentru test drive de Ford Carbenta Com Oradea

Fotografii realizate în cadrul noului sediu Flipsnack Saldabagiu de Munte