Fiat 500e – Test Drive

Fiat 500e – La Nuova Elettrica

Anii 50 au fost plini de romantism pe străzile din Torino. Moda, stilul de viață simplist, dar atrăgător, oamenii frumoși, totul striga ”la vita bella”. Pe străzile pavate, un mic automobil își făcea apariția și era din ce în ce mai popular printre tineri și familii. Fiat Cinquecento. Au automobil accesibil, cu motor mic, de doar 500cc poziționat în spate, pentru a face mai mult loc la interior. În ciuda dimensiunilor, primul Fiat 500 putea transporta 4 pasageri, la cafenelele din piațete sau chiar pe dealurile cu vii. A fost un succes atât de mare, încât s-au vândut aproape 4 milioane de astfel de exemplare, iar noua generație a apărut abia în 2007.

În mintea colectivă, acesta este Fiat-ul 500 pe care îl știm. Design retro, dimensiuni reduse, iar pentru majoritatea, este doar o interpretare a vechiului model, dar cu tehnologie convețională. Acum a venit timpul pentru o nouă generație și pentru că suntem în 2021, producătorii înlocuiesc modelele convenționale cu unele electrice, a apărut Fiat 500e. Sau Noul 500. În toată istoria sa de jumătate de secol, Fiat Cinquecento a fost un automobil exclusiv de oraș, deci face mult sens ca acesta să fie acum electric. E interesant că modelul actual va fi construit în continuare, pe lângă noul model, ca alternativă la motorizarea electrică. Dar Noul 500 este cel pe care îl vrei, deoarece este mai bun decât generația precedentă, în orice aspect.

Cum îmbunătățești au design legendar? Da, modelul din 2007 era o interpretare modernă, asta și datorită designer-ului Frank Stephenson, care printre altele a desenat și MINI-ul de la începutul anilor 2000, așa că schițele pentru un nou Fiat 500 erau pe mâini bune. Totuși, în imaginile de mai jos se vede clar că avem de a face cu un Fiat 500, dar mult mai modern, mai futurist aș putea spune. Nu mi se mai pare că are un aspect retro, ci unul de viitor, dar păstrând elementele trecutului.

Avem în continuare blocurile optice rotunde, dar au dimensiuni mai mari, deci capota cumva le separă, dând împresia de niște ”ochi adormiți”. Alții spun că ar fi chiar încruntați, dar oricum arată foarte bine și original. Luminile beneficiază de tehnologia LED, la fel și semnalizările de mai jos. E interesant că în mijlocul părții frontale tronează numele modelului, nu al companiei, fapt ce vrea să demonstreze importanța lui 500 în gama Fiat. Este ca semnificația lui Mustang pentru Ford. Prima generație nu avea motorul în față, deci nu avea nevoie de o grilă cu deschidere mare, a doua generație cu motor mic la fel, iar ultima, fără vreun motor termic, toate sunt fără o grilă frontală. Noul Fiat 500e păstrează proporțiile și este rotunjit în partea din față, iar roțile sunt împinse spre extremități.

Apropo de profil, acesta nu mai are plafonul atât de umflat a generației precedente, pare chiar mai dinamic și mai sportiv. Cu toate acestea este cu 4 cm mai înalt, dar și cu 6 cm mai lung, de unde și jocul proporțiilor mai bun. În versiunea de test, de la Silver Motors Timișoara, am primit varianta ”La Prima”. Un nivel de echipare extrem de special, destinat doar primelor unități, care vine cu o culoare superbă, care se transformă din albastru în verde, în funcție de lumină, dar și un set de jante pe 17 inch, cu multe șpițe. ”La Prima” are și o bandă cromată ce taie foarte elegant mijlocul caroseriei, dar și ramele geamurilor sunt cromate, care se unesc cu logo-ul ”La Prima 500e”. Privit din spate, noul Fiat 500e are un design mai matur. Spre deosebire de generația precedentă, acesta pare mai bine desenat, totul se combină mai armonios, chiar dacă blocurile optice sunt mai pătrățoase. În rest, nu prea avem ce să comentăm, deoarece nu există niciun artificiu de design desenat aiurea. Fiind o mașină electrică, nu avem nici o ieșire pentru sistemul de evacuare, așa cum se întâmpla în cazul versiunilor de performanță a vechiului Abarth 500.

Noua platformă electrică trebuia să fie inițial folosită pe un vehicul de genul lui Fiat Panda, prefigurată de conceptul Centroventi în 2019 la Salonul Auto de la Geneva, dar oficialii italieni au dorit ca producția să fie la uzina Mirafiori, deci și întorcerea la Torino. De fapt, noul 500e este plin de detalii care amintesc de orașul italian și de istoria sa. Fiat 500 a devenit un adevărat cult, o imagine puternică a modei italiene și nu e de mirare că și noua variantă electrică a primit atenția unor designeri celebri precum Giorgio Armani sau Bvlgari.

Dacă exteriorul încă mai păstrează câteva elemente retro, interiorul este cât se poate de modern și este o inderpărtare destul de mare față de generația anterioară. Nu prea mai vedem tușe retro, ci mai degrabă materiale ce amintesc de trecut, dar toate sunt obținute prin reciclare. Noul Fiat 500e vrea să fie cât mai eco cu putință, din punct de vedere al construcției. Conducând noul 500e, am descoperit un interior care te trimite chiar în zona premium, cu un bord fluid, plastice de bună calitate și tehnologie de top. Cel mai mult am apreciat apariția unui display central de 10 inch, cu o grafică și o rezoluție foarte bună, pe care sunt afișate toate informațiile necesare. Acesta este touch screen, deci nu mai avem butoane fizice, decât pentru comenzile climatizării, ceea ce o alegere optimă, deoarece vrei să ai acces mai repede la acestea. Display-ul este intuitiv, chiar dacă nu am mai folosit unul de la Fiat, nu pare preluat de alte modele.

Instrumentarul de bord amintește de cel al generației precedente, fiind în continuare relativ rotund, numai că acum informațiile sunt afișate pe un ecran. Chiar dacă pare mic, ai o multitudine de informații care te ajută la condus. Modurile de rulare, autonomia, nivelul bateriei, încărcare regenerativă și puterea, toate sunt exact în fața ta. E ușor să te obișnuiești, dar dacă ești mai pasionat din fire de astfel de informații, te vei trezi că te uiți mai mult în ecran, decât prin parbriz, așa că precauție. Ca să nu îți iei prea mult ochii de la drum, pe volanul cu 2 spițe și design superb se află câteva butoane care te vor ajută să navighezi mai ușor prin meniuri. Interiorul lui Fiat 500e se simte relativ spațios pentru pasagerii din față, dar locurile din spate sunt foarte înghesuite pentru adulți. Nu știu cum putea transporta primul Cinquecento 4 pasageri? Poate doar că oamenii din anii 50-60 nu au descoperit cât de delicioasă e shaorma? Revenind, habitaclul îți dă o stare de bine, mai ales în această echipare, cu piele și plafon de culoare albă, care deschid mult ambianța la interior.

De menționat că noul Fiat 500e poate avea și o versiune cabrio. De fapt, nu este o decapotabilă veritabilă, dar plafonul este textil și se deschide până la capacul portbagajului, un fel de trapă imensă, dar care oferă aer curat și pentru pasagerii spate, stâlpii laterali rămânând în loc. Din documentări, am constatat că noul Fiat 500e Cabrio este singura electrică nouă disponibilă pe piață. E oarecum ciudat, deoarece să faci un cabriolet electric nu implică la fel de multe ranforsări în plus, chiar te poți bucura de aer curat, fără emisii venite pe evacuare. Cred totuși că această variantă ar fi chiar mai potrivită pentru traficul urban. Acestea fiind zise, Fiat 500e, în variantă cu plafon textil, este cea mai bună mașină de oraș. Punct. Cu mențiunea ca orașul să fie Torino, nu un București poluat, gri și plin de praf.

Din punct de vedere al trenului de rulare, noul Fiat 500e vine în două variante de baterie. Una de 24 kWh, care oferă 95 de cai putere, și cea mai puternică, de 42 kWh, cu 118 cai putere. În unele comunicate veți vedea puterea de 120 sau 115 cai putere. În test am avut versiunea de top, care și promite autonomie mai mare. La o rulare normală, Fiat 500e poate parcurge între 200 și 300 km, în funcție de temperatură și stilul de condus, dar inginerii au dezvoltat un mod de conducere, denumit ”Sherpa” care optimizează bateriile și răspunsul motorului pentru o autonomie maximă de 450 km. Este foarte mult dintr-un sistem de 42 kWh, dar în acest mod, sistemul de climatizare este oprit, iar viteza maximă este limitată la 80 km/h. Deci cel mai bine îl folosești primăvara, când poți să deschizi geamurile sau în oraș, unde oricum nu depășești 80 km/h. În celelalte moduri de condus, Fiat 500e se simte ca oricare altă electrică de pe piață, cu accelerări bune pe demaraj și pe reprize, dar odată ce crești în viteză, se domolește.

Poziția la volan este înaltă, tipică unei electrice, care are bateriile poziționate în podea, scaunele nu prea oferă suport lateral, iar direcția este mult prea ușoară și necomunicativă. Îmi place că sistemul de frânare regenerativă poate frâna până la zero, deci poți conduce noul 500e doar din pedala de accelerație. Totuși, atunci când apeși frâna, se aude o zgomot de la plăcuțele de frână și nu cred că e o problemă izolată, doar a mașinii de test. Acestă generație mai folosește sistemul de condus autonom Level 2, fiind prima mașină a grupul care este capabilă de a frâna, vira și accelera în acest fel.

Am scris un text mai lung, deoarece istoria lui Cinquecento este lungă, și a trebuit să vedem cum am ajuns la această generație. Din punctul meu de vedere, Fiat 500 trebuia să fie un automobil electric încă de la început, deoarece o mașină electrică se pretează cel mai bine în oraș, iar 500 e poate cea mai bună mașină de oraș. Este un concurent pentru celelalte citadine electrice? Sunt unele modele mai eficiente, mai ieftine sau mai practice, dar în afară de MINI Cooper E, nu mai există niciuna care să-ți insufle ”la vita e bella” doar mergând prin traficul din oraș.

Fiat 500e ”La Prima” oferit pentru test drive de Silver Motors Timișoara