Raliul Aradului 2018: Epilog aniversar

Trebuie să recunosc, nu sunt cel mai mare fan al motorsportului. Îl urmăresc, dar doar când e ceva interesant. Nu sunt adeptul competiţiilor mai mici, fără mare trecere la public şi e păcat, deoarece motorsportul începe de jos, iar piloţii de top au pornit de jos. Mai demult ştiam mult mai multe, urmăream mai mulţi piloţi, dar cumva timpul şi alte experienţe, m-au îndepărtat de această ramură a automobilismului. Tocmai din acest motiv, anul trecut când am primit invitaţia de a fi partener media pentru Raliul Aradului, m-am speriat puţin deoarece nu prea ştiam multe despre competiţia internă. M-am pregătit cât de bine am putut şi am fost prezent să relatez cum am ştiut mai bine. Anul acesta, am vrut neapărat să mai fiu prezent la acţiune, mai ales că în 2018 era ediţia aniversară de 10 ani a Raliului Aradului.

raliul aradului 2018 Întâmplarea a făcut ca în acest an să nu mai merg ruta Timisoara-Arad în Peugeot-ul meu, ci în noul Mercedes Benz Clasa A. Model despre care o să citiţi un articol detaliat puţin mai diseară. Chiar înainte să iau în primire maşina, o ploaie torenţială a “spălat” toată Timişoara şi m-am gândit că aceasta a trecut şi prin Arad. În seara de joi, trebuia să aibă loc startul festiv al Raliului Aradului şi era păcat să se desfăşoare pe ploaie. Spre norocul tuturor, drumul până în Arad a fost complet uscat, maşina cu care eram era foarte spectaculoasă, iar timpul a trecut repede, deoarece eram acaparat de multitudinea de tehnologii disponibile la bord.

raliul aradului 2018 Ajunşi în faţa primăriei din Arad, maşinile piloţilor erau aliniate frumos pentru sesiunea de poze, iar piloţii, erau încântaţi să ne ofere autografe. M-am bucurat când am văzut că anul acesta 63 de echipaje luau startul, un număr foarte mare pentru o competiţie autohtonă, dar totuşi vorbeam despre ediţia a X-a a Raliul Aradului, iar istoria ne spune că cine câştigă la Arad, devine campion naţional. Plimbându-mă prin mulţime, l-am întâlnit pe Simone Tempestini, care venea după victorii consecutive în primele două etape ale Campionatului Naţional. Apoi, preferatul meu, Vali Porcişteanu era zâmbitor şi încrezător. Raliul a avut şi o sclipire aparte datorită prezenţei feminine Cristiana Oprea şi Ramona Rusu, ce au pilotat în cadrul Cupei Dacia, ambele pe modelul Sandero. Pentru fanii mai vechi, Raliul Aradului a însemnat şi revederea cu o figură cunoscută, Titi Aur a revenit în Campionatul Naţional de Raliuri la volanul unei Skoda Fabia R5. Printre piloţii noi, Titi Aur părea un fel de mentor, un “părinte” care veghea deasupra, datorită experienţei mult mai îndelungate. În ciuda faptului că nu a mai concurat de mult, fostul campion a făcut o figură frumoasă la această ediţie a Raliului Aradului.

raliul aradului 2018 raliul aradului 2018 raliul aradului 2018 După ce am făcut o mulţime de poze, ne-am strâns cu toţii pentru a vedea fiecare maşină cum trece pe podiumul startului festiv. Cele 63 de echipaje au făcut senzaţie pentru fani, mult după lăsarea soarelui. Pentru noi, a însemnat întoarcerea acasă pentru că următoarea zi Raliul Aradului începea pe probele speciale din judeţ, iar seara, spectacolul absolut era oferit de superspeciala din oraş.

raliul aradului 2018 A doua zi, Mercedes-ul A-Class nu se împăca deloc cu macadamul specific Raliului Aradului, aşa că ne-am limitat doar să vedem superspeciala. La fix 20:32, câştigătorul primelor 3 probe, Simone Tempestini a trecut linia de start. Se vedea că trage tare, fiecare viraj a superspecialei îl lua la viteză maximă, iar cu doar câteva viraje înainte de încheiere, traseul dificil, dat de trecerile pe piatră cubică şi linii de tramvai, a însemnat că Tempestini a pierdut controlul şi a “pupat” un copac. În toată piaţa din faţa primăriei s-a auzit un oftat şi ne-am îndreptat atenţia spre reluările video de pe ecranele montate în piaţă. Simone Tempestini a forţat un viraj, l-a abordat cu prea mult entuziasm şi a ieşit în decor lovind un copac. Chiar dacă viteza nu a fost prea mare, acesta a fost nevoit să abandoneze atât din Raliu, cât şi din postura de lider. Acest lucru a însemnat că Vali Porcişteanu, poziţionat până atunci pe locul al doilea, putea să treacă pe primul loc, atât în clasamentul raliului, cât şi la general. Argeşeanul a condus impecabil pe proba superspecială, iar după prima zi de raliu, se afla pe locul 1.

Accidentul lui Simone Tempestini a însemnat întârzierea raliului cu mai bine de o oră, iar restul concurenţilor au trebuit să parcurgă superspeciala în traseu nocturn. Pentru miile de fani ce au asistat la această probă, spectacolul a fost garantat, mai ales că au văzut demonstraţii de condus urban la limită, dar şi mult zgomot de eşapament şi miros de cauciuc încins.

raliul aradului 2018 raliul aradului 2018 Ziua de sâmbătă a fost din nou parcursă pe macadam, iar Vali Porcişteanu a câştigat în total, 5 din cele 9 probe speciale, adjudecându-şi victoria. Totodată, acesta îl depăşeşte cu 5 puncte pe Simone Tempestini şi devine liderul la general. Dacă tradiţia rămâne în picioare, l-am văzut pe campionul naţional de raliuri din 2018. Raliul Aradului este abia a treia etapă a campionatului şi multe se pot întâmpla, dar îi urăm succes lui Porcişteanu.

Clasamentul final îl dădea pe Vali Porcişteanu câştigător, urmat de Dan Gâtofan, iar podiumul a fost completat de campionul en-titre Bogdan Marişca. Cupa Dacia a fost câştigată de Mihnea Mureşan. 37 de echipaje au trecut linia de finish a Raliului Aradului. Clasamentul complet şi alte detalii le găsiţi pe pagina oficială www.raliularadului.ro