DS9 – Test Drive

DS9 – La limousine francaise

Nu mai e nicio surpriză pentru nimeni că marca franceză DS vrea să joace în liga premium, cea de lux, în special. Fiecare produs al lor este mult peste concurență dacă luăm în considerare materiale și confort la rulare și reușește să se diferențieze destul de mult de marca surioară Peugeot. Nu prea poți să spui că modelele DS sunt doar niște Peugeot-uri cu mai multă piele la interior, pentru că nici exteriorul nu se aseamănă prea mult, deoarece designerii DS încearcă să fie cât mai originali și cât mai apropiați de acel chic francez. DS este o marcă relativ nouă, care în continuare își face propriul renume, iar pentru a avea succes, primele modele lansate au fost, bineînțeles, SUV-uri și crossovere. DS3, DS4 și DS7 Crossback au ajuns în fiecare segment, iar pe anumite piețe chiar au avut mare căutare. Oarecum era de așteptat, mai ales când ne uităm la dorința clienților europeni pentru SUV-uri. După 3 modele înalte, DS a decis că e momentul pentru pasul următor. O navă amiral. Cel mai mare număr din gamă. Privind oarecum spre trecut, au lansat DS9, un sedan cât se poate de convențional, dar care atrage tocmai prin elementele care au caracterizat marca DS până acum. Eleganță, lux și confort.

Este o mutare foarte îndrăzneață, să lansezi un sedan franțuzesc de dimensiuni mari în această economie și în această piață. În afară de câteva modele consacrate, majoritatea producătorilor renunță la sedanurile lor, cifrele de vânzări fiind decisive. Personal, mă bucur că DS a ales ca pentru vârful de gamă să avem un sedan, dar cred că imaginea construită, de marcă și automobil cât mai original, puteau să o transpună mai bine în DS9.

Nu mă înțelegeți greșit. DS9 este un sedan cu niște forme foarte frumoase. Cum spuneam, debordează de eleganță. Mă văd ajungând în fața unui ateneu, a unei opere, îl văd în fața unei vile interbelice din centrul orașului. La design-ul exteriorului sunt chiar și unele influențe retro, cum ar fi banda cromată verticală de pe mijlocul capotei sau luminile din stâlpii spate. Dar, DS9 rămâne în continuare foarte conservator în design. Blocurile optice dreptunghiulare și grila mare le-am văzut și pe marele SUV DS7 Crossback, dar se potrivesc foarte bine și pe acest sedan. Exteriorul este plin de elemente cromate sau de genul aluminiului șlefuit și care în orice altă combinație mi s-ar fi părut kitch. Culoarea închisă a caroseriei contrastează cu fiecare linie cromată prezentă atât în partea inferioară a bării frontale, în jurul geamurilor și în continuarea blocurilor optice spate.

Chiar dacă vorbim de ”la limousine française”, plafonul arcuit a lui DS9 ne duce cu gândul la un coupe cu patru portiere. Abia când vezi că linia portbagajului este alungită, atunci îți dai seama că este un sedan în 3 volume. Privit din lateral, DS9 arată superb. Proporțiile sunt perfecte. Jantele cu diametru mare, de 19 inch ”umplu” foarte frumos aripile roților, dar este un compromis pe care îl veți vedea mai jos. De asta am vrut să vorbesc despre proporțiile exterioare, deoarece DS9 măsoară 4934 mm în lungime, adică exact cât un BMW Seria 5. În imagini, modelul bavarez pare mult mai masiv, dar DS9 maschează frumos această masivitate, chiar dacă face parte din clasa mare. De la interior nu se simte atât de mare, aș putea spune că e chiar compactă, abia când privești în spate, vezi cât loc este pe bancheta spate și cât de mari sunt portierele spate.

Îmi place foarte mult că DS9 are un design cursiv. Sunt elemente de inspirație retro peste toate laturile, inclusiv la posterior. Blocurile optice sunt înconjurate de elemente cromate, iar gurile evacuării sunt de asemenea foarte generoase. Stopul al treilea de frână este poziționat elegant la baza lunetei, pe capacul portbagajului. Un design reușit va arăta bine indiferent de culoarea caroseriei. DS9 este acest exemplu, doar căutați imagini și cu mașina în culori deschise. Spre deosebire, sunt alte limuzine, care arată bine numai în culori închise, care maschează proporții sau linii de design. DS9 putea foarte bine să fie mașina de președinte, pentru că efectiv se pretează în orice situație elegantă.

Același lucru este valabil și la interior. Da, noul DS9 este construit pe platforma unui Peugeot 508, dar efectiv nu pot fi confundate. Nici la exterior și mai ales nici la interior. Totul este îmbrăcat în piele fină. Bordul, portierele, cotiera, plafonul, în orice loc din habitaclu vei atinge, degetele îți sunt răsfățate. Pielea Nappa este de o calitate excepțională, la fel și Alcantara de pe plafon. Unde nu există piele, găsești metal rece. Acesta este un alt simbol de lux și calitate. Nuanța interiorului se numește ”Rouge Rubis”, iar cusăturile de pe scaune sunt inspirate din brățara metalică a unui ceas. DS9 debordează de personalitate la interior, unde atenția la detalii este primordială. Totul e pe clasic elegant, inclusiv deasupra consolei centrale este poziționat un ceas chronograf analog de la B.R.M, care se dezvăluie când mașina e pornită. Sub acesta este butonul de start și atunci ecranul sistemului de infotainment se ”trezește”. Acesta are o diagonală de 12 inch și o ramă trapezoidală. Pe acest ecran sunt afișate toate informațiile de care ai nevoie, fiind și touchscreen. Totuși, DS9 plusează la ergonomie și prin butoane fixe pentru a ajunge mai ușor la diferite meniuri. Volanul este mare, teșit în partea inferioară, dar nu se simte butucănos. Chiar dacă vorbim de un vârf de gamă, mi se pare interesant că pentru DS9 încă se oferă soluții de la modelele precedente. Vorbesc aici despre levierul transmisiei, cu design ce se regăsea pe modele PSA din generațiile trecute, iar maneta pentru sistemul de cruise control, este cea clasică în partea din stânga, în spatele volanului. DS9 a fost dezvoltat în acea perioadă, deci s-ar înțelege aceste soluții. Îmi place că instrumentarul de bord este complet digital, de 12 inch și nu sunt locuri goale. Acesta este destul de configurabil și oferă un mod night vision, foarte util pe timp de rulare pe noapte.

DS9 nu este atât de tehnologizat precum alți rivali, dar în sensul că nu oferă atât de multe artificii inutile, doar de dragul tehnologiei. Mizează pe confort la rulare, de aceea scaunele sunt extrem de confortabile, suficient de late să te simți ca într-un fotoliu și oferă inclusiv ventilație și masaj. Așa cum spuneam, DS9 face parte din segmentul berlinelor mari, așa că locurile din spate se stă foarte bine. Bancheta are o înclinație confortabilă, iar spațiul la genunchi este din belșug.

Sunt convins că dacă acest model apărea în urmă cu vreo 5 ani, ar fi avut cu totul alt succes. Nu este nicio problemă nici cu modul cum arată, nici cu tehnologia de la bord, dar acum clienții caută altceva, iar în acest segment rivalii germani sunt în topul preferințelor. Pentru că nu a vrut să fie vreun sedan sportiv, care vine cu compromisuri, DS9 oferă doar tracțiune pe puntea față și o motorizare PureTech de 1.6 litri, cu turbo, ce dezvoltă 225 cai putere și 300 Nm. Cel puțin pe foaie, DS9 nu poate rivaliza cu sedanuri germane, dar nici nu se află la același nivel de preț, chiar dacă dimensiunile exterioare îl pun exact în clasă cu aceștia. Din punctul meu de vedere, principalul concurent a lui DS9 este Lexus ES, un alt sedan care a devenit luxos și confortabil. Oricum, cei care caută un model DS, caută și alternativa. Caută originalul, design-ul, nu doar performanța absolută. Există și o versiune hybrid de 360 cai putere care vine cu tracțiune integrală. Pentru modelul de test, pus la dispoziție de DS Automobile România, motorul de 1.6 litri nu se simte cel mai sportiv. În sarcină se simte greoi, e nevoie de mai multă turație pentru a scoate toată puterea. Nici transmisia nu ajută, care e setată mai mult pe partea confortabilă, așa că nu vei simți plecări bruște, nici reprize rapide.

Șasiul este de asemenea setat pentru confort, chiar dacă ținuta de drum este taxată de jantele cu diametru mare de 19 inch și anvelopele cu talon mic. Acestea își fac prezența în habitaclu mai ales la denivelări scurte și peste liniile de tramvai, dar la drum lung, DS9 este un adevărat cruiser. Limuzina franceză, așa cum spune titlul acestui articol. Ai putea să faci sute de kilometri și să nu te simți obosit. Totuși, ca să nu te plictisești, direcția are o setare foarte interesantă. Chiar dacă mașina nu este sportivă, direcția este suficient de grea, dar și suficient de ușoară, așa că e o plăcere să ”prinzi” de roțile față, atunci când ești într-un viraj. DS9 este un sedan confortabil, fără să se simtă a barcă, iar direcția e perfectă, fără să fie vagă, cum se întâmplă la majoritatea sedanurilor confortabile.

Pentru mine, DS9 rămâne o controversă. Își face treaba foarte bine pentru ceea ce a fost creată. Un sedan clasic, conservator, elegant, confortabil. Dar pe alocuri este prea clasic pentru un vârf de gamă, cu motorizări nu foarte potrivite, cel puțin în fișa tehnică, iar peste toate acestea, o navă amiral ar trebui să decidă trendul în gamă, fiecare model ar trebui să se inspire de la aceasta. DS9 este un DS4 mai mare sau un DS7 Crossback mai coborât. Cu toate acestea, este modelul pe care l-aș alege dintre cele trei.

DS9 Rivoli 1.6 PureTech 225 oferit pentru test drive de DS România

Fotografii realizate de Manițiu Răzvan Photoworks