DS7 Crossback – Test Drive
DS7 Crossback – Haute Couture
Probabil că acest nume nu este atât de cunoscut pentru majoritatea dintre voi, dar DS are o istorie extrem de bogată în spate. Chiar dacă pare un SUV foarte modern, influențele sale se întind până în 1955 și preia câte ceva din fiecare deceniu până astăzi. Este un model atât de complex, încât termenul ”haute couture” i se potrivește foarte bine, datorită detaliilor cu care este construit. Dar să revenim puțin la această marcă.
DS a venit ca un brand de lux în Grupul PSA, unul care să concureze cu rivali premium germani, unde Peugeot sau Citroen erau prea axați pe citadine și modele de volum. Din punctul meu de vedere această a fost o mișcare foarte bună, deoarece un brand nou poate avea o identitate nouă, un design nou, o nouă ideologie și poate fi construit de la zero, fără presiunea de a fi în ”trend” cu alte modele deja existente. DS a devenit un brand de sine stătător în 2015 și au realizat deja câteva modele devenite rapid atracții. Unele pentru design, altele pentru originalitate. Flerul francez se vedea în fiecare model. Numai că odată cu 2021, clienții vor SUV-uri. S-a terminat cu hatchback-uri și sedan-uri clasice, așa că DS a prins rapid ”vântul schimbării” și au lansat un SUV mare, luxos, extrem de confortabil, dar bineînțeles, în stilul haute couture DS. Spuneam la începutul articolului că acest DS7 Crossback a fost gândit și privind cu un ochi în trecut, iar cel mai important model este chiar Citroen DS din 1955. Acesta a fost o adevărată capodoperă pe roți, de la numele DS, pronunțat ”deesse”, care înseamnă zeiță, până la suspensia hidraulică și blocurile optice direcționale. Un astfel de ”omagiu” este adus și de noul DS7 Crossback, care atunci când este descuiat, blocurile optice cu ”cuburi” LED, fac un ”joc” rotativ pentru a ilumina. Originalul Citroen DS a fost desenat inclusiv de sculptor, nu doar de un designer, fapt pentru care și astăzi este considerat unul dintre cele mai revoluționare automobile din istorie.
DS7 Crossback are de dus o moștenire destul de grea, dar o face în felul său. Încă de la primul contact cu mașina, m-am învârtit câteva minute în jurul ei, ca să-i admir toate detaliile exteriorului. Partea frontală este dominată de o grilă de dimensiuni generoase, în mijlocul căreia tronează superbul logo DS. Aceasta este flancată de inserții cromate care se întind sub blocurile optice. Știu că am mai scris despre acestea, dar sunt superbe. Suficient de înguste și agresive, dar în același timp, elegante și potrivite pentru un astfel de SUV. Culoarea neagră a caroseriei scoate și mai mult în evidență caracterul elegant. Ca un smoking la o seară de gală. Nu este o analogie la întâmplare, deoarece varianta de echipare a modelului de test se numește ”Opera”, iar imaginile realizate de Manițiu Răzvan Photoworks sunt chiar în fața Operei Române. Acolo, DS7 Crossback așteaptă cu portiera deschisă să te urci pe bancheta din spate. Forma profilului poate fi înșelătoare. Acest SUV pare a avea plafonul arcuit ca un coupe, dar linia generală este destul de clasică, deci implicit și un spațiu interior imens.
Design-ul profiului este fluid, fără muchii agresive, fără linii tari în portiere. Jantele cred că puteau să fie o idee mai mari în diametru, dar sunt convins că în echiparea de vară, DS7 Crossback arată și mai bine. Privindu-l în fața unei astfel de clădiri, îmi dau seama că oricând poate fi un automobil de demnitari. Așa îl asociez. Nu există niciun lucru deranjant, nici la posterior. Aici, din nou, blocurile optice sunt parcă sculptate, pline de detalii. Sunt înguste și parcă în antiteză cu desenul ieșirilor evacuării. Capacul portbagajului se deschide cât toată lățimea mașinii, asta ca să nu ”strice” design-ul posteriorului.
DS7 Crossback este gândit și desenat cap-coadă. Totul este armonios și totul se leagă. Atenția la detalii este incredibilă, chiar și pentru exterior, iar cu siguranță este ”altceva” față de concurența germană, care este de multe ori prea banală. Abordarea DS față de acest segment este cu atât mai interesantă, deoarece mulți se așteptau la un model avangardist în stilul DS5, dar astfel, DS7 se poate adresa mai multor clienți. În plus, chiar pare o mașină ”navă amiral” pentru Grupul PSA.
Iar asta se vede și se simte mai ales când pășești la interior. Design-ul, materialele, ambianța, nu le găsești nicăieri altundeva. Habitaclul lui DS7 Crossback debordează de personalitate și originalitate. Chiar dacă este bazat pe fratele de concern, Peugeot 3008, atmosfera e complet diferită în DS7. Bordul este îmbrăcat în piele, indiferent unde privești. Cusăturile și îmbinările sunt aproape de perfecțiune, iar totul are un aer retro-elegant, cel mai probabil de la nuanța cafenie a pielii. Totuși, ”stropul” de tehnologie și modernism este dat de ecranul imens ce ocupă tot spațiul din planșa de bord. Abia aici se văd asemănările din grup, deoarece interfața și grafica este împărțită cu alte modele Peugeot sau Citroen. Pe lângă marele ecran central, șoferul este rășfățat cu un instrumentar de bord digital foarte configurabil. Sunt cel puțin 6 moduri de afișare, dar cel mai spectaculos rămâne display-ul night vision. Bineînțeles, așa cum îi sugerează numele, îl folosești mai mult noaptea, dar e interesant cât de bine recunoaște pietoni sau alte obstacole în întuneric. E interesant că are și un senzor de temperatură, așa că poți vedea care părți sunt mai calde. E mai mult un artificiu, pe care îl folosești destul de rar, deoarece trebuie să stai cu ochii în bord, nu în față, dar e plăcut să-l ai. Acest tip de dotări se regăsesc de obicei numai la modele premium, la fel și scaunele cu ventilație, ceasul analog ce se ridică deasupra bordului sau plafonul vitrat. Dacă PSA a vrut să ducă marca DS în zona premium, cu DS7 Crossback le-a ieșit din plin. Numai că un automobil premium nu se oprește doar la design sau materiale, trebuie să-ți transmită o stare, trebuie să fie foarte bun pe segmentul său.
Sunt convins că în nicio întâlnire a oficialilor DS nu s-a pus problema ca această marcă să rivalizeze modele dinamice sau sportive, iar pentru că vechiul Citroen DS era consacrat pentru confortul la rulare, noul SUV DS7 Crossback avea o singură misiune: Să livreze cel mai confortabil și relaxant stil de condus.
Imediat ce te urci la volan, te afunzi efectiv în fotoliile față, acestea te ”îmbrățișază” în piele Nappa și îți găsești o poziție foarte confortabilă, dar în același timp impunătoare, la volan. Spre deosebire de Peugeot 3008, în DS7 Crossback, volanul este convențional, deci mult mai plăcut și mai bine ergonomic. Stai suficient de sus, încât să te simți ca într-un SUV masiv, nu ca într-un sedan înălțat. Direcția foarte ușoară te relaxează, deoarece niciodată nu trebuie să depui vreo forță când vrei să virezi. Iar în ciuda faptului că vorbim de un automobil relativ mare, DS7 Crossback are o rază de bracaj foarte mică. Te poți întoarce foarte ușor în traficul urban, dar n-aș spune că este cel mai manevrabil prin oraș. În schimb, orașul îți ”oferă” denivelări, gropi, linii de tramvai înalte, dar cu DS7 Crossback le poți uita. Dacă selectezi modul Confort al suspensiei, acest SUV devine incredibil de confortabil. Absoarbe orice imperfecțiune a drumului și te face să te simți că navighezi pe o mare nu prea agitată. Doar din când în când botul se ridică și coboară, iar posteriorul îi urmează aceeași trasă. În același timp, tu ești la ”cârmă” și o rotești ușor, pentru a o pune pe trasă.
Însa in niciun caz n-aș putea spune despre DS7 Crossback că este un model sportiv. Asta cred că se datorează trenului de rulare. Francezii au mizat pe o platformă exclusiv cu tracțiune față, dar și pe motorizări de cilindree mică. Cifrele de performanță nu sunt rele deloc, motorul de 1.6 litri produce 225 cai putere și 300 Nm. Acestea sunt valori tipice pentru un SUV de cilindree mult mai mare de acum câțiva ani. Acum au reușit să ”stoarcă” aceeași putere dintr-un PureTech de 1.6 litri, iar pentru că DS7 Crossback cântărește sub 1.5 tone, accelerația până la 100 km/h este de 8.3 secunde. Din punctul de vedere al puterii și performanțelor, DS7 se mișcă bine, dar cilindreea mică înseamnă că pentru a livra toată puterea este nevoie de turație, ceea ce nu este foarte plăcut. În plus, transmisia de proveniență Aisin este setată foarte lung, deci nu ajută la reprize foarte rapide. Cel mai bine e să mergi relaxat și să nu forțezi. Trebuie să te lași pe mâna mașinii, care are un sistem de scanare a drumului pentru a fi și mai confortabil pe viraje. Abia așa te obișnuiești cu DS7 Crossback, și astfel devine un companion perfect, indiferent că mergi doar prin oraș sau mai ales la drum lung.
Cel mai mare SUV DS este mult peste așteptările unei mărci nou înființate. Atenția la detalii este impresionantă, mai ales că DS nu prea avea mult research cu clienții. Doar un detaliu de lux vă mai spun. Buzunarele portierelor sunt capitonate, pentru că dacă erau din plastic simplu, orice obiect făcea gălăgie acolo. Nu mulți se gândesc la asta. Cel puțin, nu de la început. Având un astfel de ”debut”, cred că este loc de un model și mai mare în gama DS. Declarația de modă dată de DS7 Crossback îmbină toată istoria cu rafinamentul francezilor.
Fotografii realizate de Manițiu Răzvan Photoworks
DS7 Crossback Grand Chic oferit pentru test drive de DS România.