DS3 Crossback – Test Drive
DS3 Crossback – Millenium Chic
De obicei, segmentul SUV-urilor mici, de oraș, este dominat de producători mainstream, cei premium fiind axați mai mult pe clase superioare. Numai că se întâmplă un fenomen foarte interesant. Aceste mașini, care normal trebuiau să fie cât mai practice, devin foarte căutate de persoanele preocupate de lifestyle, deci devin un fel de accesoriu personal. Astfel, nu mai e suficient să te prezinți la o întâlnire într-un crossover ”de buget”, ci trebuie să faci o afirmație. Interlocutorul și privitorii tăi, trebuie să știe că ai făcut alegerea inspirată, dată de stilul tău de viață și nu mai privești mașina ca un simplu mijloc de transport. Aceasta trebuie să fie distinctă, nonconformistă, luxoasă, jucăușă, într-un cuvânt: ”Chic”. E interesant că varianta de echipare a lui DS3 Crossback se numește tocmai ”Grand Chic”.
Nu mai e un secret că Grupul PSA împarte platforma tehnică a modelelor de clasă mică, ați putut citi chiar aici pe blog despre noile Peugeot 2008 sau Opel Mokka, care se adresează fiecare unui target bine definit de clienți. Cu toate acestea, PSA a decis că e nevoie și de un model care să intre în segmentul premium, iar marca DS a debutat fulminant prin SUV-ul DS7 Crossback. Era oarecum normal să aibă și un frate mai mic, care să-i împartă filozofia și să aducă aerul franțuzesc într-un segment foarte populat. Cum reușește totuși DS3 Crossback să se diferențieze de frații de grup, dar și de alți concurenți? Ei bine, este nonconformist.
Dacă Peugeot 2008 este mai conservator, iar Opel Mokka are niște tușe retro, DS3 Crossback este total nou. Blocurile optice au un design interesant, fiind desenate fluid în partea superioară și folosesc tehnologia LED Matrix. Asta înseamnă că semnătura luminoasă este foarte distinctă, chiar și atunci când sunt stinse. Se remarcă cele trei fascicule din interior, plus luminile de zi, verticale, de pe lateralele bării. Totuși, partea frontală este dominată de o grilă de mari dimensiuni, flancată de elemente cromate, la fel ca la fratele mai mare, DS7 Crossback. Faptul că și în acest segment se foloșete intens cromul, reprezintă dorința DS de a fi în zona premium cu acest model.
Odată ce îți muți privirea spre profil vei observa un element ciudat, dar cunoscut. Primul model ce folosea numele DS, a fost chiar hatchback-ul cu trei uși, Citroen DS3. Acesta avea stâlpul din mijloc desenat atipic, iar pentru că noul model folosește tot numele DS3, designerii au decis să ne reamintească acest artificiu de design. Poate că pe un SUV cu 4 portiere nu mai e atât de potrivit, cu siguranță acest element de design este distinct și original, în același timp. Profilul mașinii este curat, cu linii fluide, mai ales în partea inferioară a portierelor. Pentru că vorbim de un automobil din zona premium, posibilitățile de configurare sunt foarte numeroase. Culoarea exteriorului se numește Bleu Millenium, iar plafonul este vopsit contrastant în negru Onyx. Totodată, look-ul este completat și de niște jante cu diamentru pe 18 inch, foarte spectaculoase și proporționate cu restul caroseriei.
Spatele mașinii este relativ scurt. Nu avem un al treilea geam, ca la majoritatea SUV-urilor, cred că pentru a ne lăsa impresia de un model coupe. Îmi plac în mod deosebit blocurile optice din spate, care de asemenea sunt înconjurate de o bandă cromată, iar pe mijlocul acesteai stă scris numele ”Crossback”. Pentru că am avut în test varianta de motorizare de top, design-ul bării spate este o idee mai sportiv, prin apariția celor două ieșiri ale sistemului de evacuare. Mi-ar fi plăcut să existe și o versiune ”hot-hatch” a lui DS3 Crossback, care cred că ar și mai agresivă.
Numai că așa cum spuneam la început, DS3 Crossback se vrea ca un accesoriu de oraș, un model chic, care poate fi parcat în fața magazinelor de firmă sau în fața unui restaurant. Nu se vrea ceva agresiv, sportiv, impractic. ”Grand Chic” este o denumire perfectă pentru ceea ce vrea să reprezinte acest model.
Accesoriile de calitate se diferențiază în principal prin materiale speciale. Acesta e sentimentul pe care îl ai când intri în habitaclul lui DS3 Crossback. De la design, la îmbinări, acest crossover debordează de personalitate. Planșa de bord este dominată de o tematică a romburilor, atât pe consola centrală, cât și în jurul aeratoarelor. Oarecum acest design este o extensie a logo-ului francezilor. Bordul este acoperit de piele ce are cusături în formă de romb, iar elementele cromate sunt prezente și aici. Chiar dacă poziționarea comenzilor pare minimalistă, locul acestora este bine gândit și ergonomic. Totuși, multe dintre funcții sunt adunate în ecranul sistemului de infotainment, care este bineînțeles touchscreen. Întreg design-ul interiorului este foarte distinct și nu prea are legătură cu alte modele din concern, dar sunt câteva elemente cunoscute, cum ar fi levierul transmisiei și grafica ecranelor.
De la volanul lui DS3 Crossback nu te simți ca într-un SUV, ci mai degrabă ca într-un hatchback, deoarece scaunele culisează foarte mult în jos și într-un stil deloc obișnuit pentru această clasă, scaunele sunt foarte confortabile. Efectiv te afunzi în șezut, ca într-o adevărată limuzină. Asta înseamnă că îți găsești rapid o poziție joasă și confortabilă la volan, deci drumurile lungi nu sunt o problemă. Acest model a apărut de ceva timp pe piață, dar design-ul original și dotările impresionante sunt încă de actualitate. DS3 Crossback este pregătit și pentru viitor, deoarece această platformă este pregătită și pentru electrificare, existând un model electric, denumit E-Tense. Sunt convins că având un astfel de tren de rulare, este mult mai potrivit pentru traficul urban, dar pentru că am avut mașina 3 zile în test, mi s-a părut mai agreabil cu propulsorul de 155 de cai putere.
Vechiul Citroen DS3 a fost un hatchback apreciat pentru calitățile sale dinamice, chiar existând variante pentru competiții, dar nu cred că noul DS3 Crossback va fi oferit cu motorizare mai puternică decât cea din test. Motorul de 1.2 litri turbo l-am mai avut și pe alte modele, dar nu în varianta de top. Cei 155 cai putere și 240 Nm sunt arhisuficienți pentru caroseria de doar 1200 kg. În combinație cu transmisia automată cu 8 rapoarte se simt sprinteni, dar doar în modul Sport. E interesant cum se simte diferența dintre modurile de condus. În modul Eco, DS3 Crossback limitează mult răspunsul accelerației, dar și celelalte senzații de la volan. Totul este gândit pentru eficiență sporită, iar dacă nu ești în traficul urban, s-ar putea să ți se pară foarte lent. Dar atunci când selectezi modul Sport, sunetul motorului este amplificat în boxe, transmisia începe să schimbe tot mai repede și mai sus în turație, iar direcția să se întărească. Trebuie să muncești pentru a scoate toată puterea din micul motor, dar e plăcut să o turezi. Direcția nu este foarte asistată, deci se simte bine pe viraje, cu toate că nu aș spune că este chiar sportivă. De fapt, garda la sol ceva mai înaltă decât la un hatchback, înseamnă că DS3 Crossback se cam înclină și are ruliu pe viraje. Cel mai bine ar fi, atunci când ieși din oraș, să mergi în modul Sport, dar fără să o forțezi.
E mai plăcut să te relaxezi în scaunele moi, decât să transpiri încercând să storci toată performanța din acest crossover de lifestyle. M-am întors în oraș cu gândul de a mă bucura de calitățile lui urbane. Se strecoară oriunde în trafic, virează atât de mult încât poți să faci orice manevră și orice parcare, fără să te stresezi prea tare. E suficient de mic, dar totuși are patru portiere și loc în portbagaj pentru cumpărăturile de weekend. Cu condiția ca acestea să fie în pungă de firmă. La sfârșit trebuie să recunosc: personal nu mă văd în această mașină. Sunt mult prea mare și prea pe lângă cu moda. Singurul lucru chic din garderoba mea este o cămașă aleasă de prietena mea. În schimb, DS3 Crossback ar putea deveni un nume la fel de ”iconic” precum MINI sau Fiat 500. Depinde de tendințe, dar așa cum am învățat, ”chic never goes out of style”.
Fotografii realizate de Manițiu Răzvan Photoworks
DS3 Crossback Grand Chic oferit pentru test drive de DS România