Dinamica luxului

Dinamica luxului

Într-o știre apărută chiar ieri, BMW anunță că vrea să dubleze vânzările modelelor exclusiviste din clasele superioare. Asta înseamnă că nou lansatele Seria 8, X7, dar și limuzina Seria 7 se așteaptă să aibă vânzări duble în decursul anului viitor. Asta se va traduce într-o marjă de profit mai mare, din cauza investițiilor masive în modelele electrice și în noile tehnologii. Poate că nu e de mirare că BMW Grup West Premium Oradea a organizat Driving Luxury Tour, pe un traseu destul de interesant, exact cu modelele vizate de bavarezi pentru creșterea vânzărilor. Chiar dacă evenimentul a vrut să pună accent pe lux, cei prezenți la volanul ultimelor modele BMW au avut parte mai mult de adrenalină și dinamică superioară, abia pe al doilea plan fiind luxul și confortul.

Este oarecum ciudat să investești masiv în tehnologii verzi și în mașini electrice, când lumea cere în continuare V8 de 4.4 litri și diesel cu 4 turbine. Cu toate acestea sunt convins că în clasa de lux, motoarele termice vor fi preferatele clienților, cel puțin în viitorul apropiat. Pentru că acestea funcționează. Pentru că sunt eficiente. Pentru că transmit emoții și pentru că se potrivesc cu caroseriile încă din metal și fibră de carbon. Înțeleg o mașină electrică din clasa mică sau compactă, care poate fi relativ ușoară, dar totuși să fie mai sprintenă decât clasicele dieseluri, dar în clasele superioare, pentru a obține aceleași rezultate, ai nevoie de foarte multe baterii. Acestea afectează greutatea și implicit comportamentul rutier, iar aceasta este un aspect pe care nici inginerii, dar nici clienții nu-l vor. Sunt ferm convins că greutatea maximă pentru care o mașină să fie considerată dinamică este 2 tone. Mai mult de atât și începe să se simtă mult prea grea sau să fie susținută de prea multe tehnologii, care separă mult șoferul de experiența condusului. Acestea fiind zise, într-o dimineață frumoasă de mijloc de toamnă, acoperite cu un strat subțire de rouă, ne așteptau coupe-urile Seriei 8, în ambele variante de motorizare, dar și cel mai mare și cel mai spectaculos BMW de până acum. X7.

Nu era un rămas bun pentru motorul termic, dimpotrivă, era o prezentare a modului în care luxul se poate combina cu dinamica, indiferent de caroserie. Pentru mine a fost prima întâlnire cu Seria 8. Acesta, chiar dacă a apărut de ceva timp, nu a ajuns în nicio variantă în testele mele. Bineînțeles că am fugit direct spre portiera modelului M850i, tocmai pentru a nu fi ”afectat” de alte păreri și experiențe din alte modele ce urma să le conducem. În primul rând te atrage design-ul. BMW Seria 8 este extrem de lat. Foarte jos și foarte lung. Numai că plafonul este relativ mic deasupra habitaclului și se alungește destul de mult spre posterior. Privit din lateral, are niște proporții de un GT veritabil. O capotă lungă, spate ascuțit și jante imense. Îmi place că design-ul Seriei 8 nu a fost afectat de noile grile ale bavarezilor și chiar dacă aceasta este mare, arată foarte bine proporționat. Ceea ce nu mai face jocul proporțiilor, este unghiul trei sferturi din față. Aici vedem o parte frontală masivă, lată, dar un spate ce se îngustează prea mult. Această iluzie optică este dată de stâlpii spate ce sunt mult mai înguști și lasă loc unor ”umeri” foarte lați. La urma urmei, design-ul este subiectiv, iar fiecare privitor își dă cu părerea. Ceea ce pot să spun eu este că Seria 8, este un magnet pentru priviri și fotografii. Dacă îl vezi pe stradă, inevitabil întorci capul, scoți telefonul să-i faci o poză. Este atât de diferit față de alte automobile ”normale” încât nu poți să rămâi indiferent. Seria 8 vrea să fie un vârf de gamă al bavarezilor, acel GT dinamic, iar din punct de vedere al design-ului și al proporțiilor, poate fi încadrat în aceeași categorie cu GT-uri de la Aston Martin, Bentley sau Mercedes Benz S-Class Coupe.

În ciuda dimensiunilor generoase, spațiul interior nu este atât de mare pe cât te-ai aștepta. Da, ocupanții locuri din față sunt tratați regește, dar locul din spate este impracticabil pentru un adult. Oricum nu cred că pe clienții un Seria 8 îi interesează atât de mult locurile din spate. Așa că șoferul are o poziție la volan extrem de joasă. Scaunul culisează foarte mult în jos, volanul îți vine direct în piept, iar pedalierul este poziționat ceva mai sus, ceea ce înseamnă că stai cu picioarele aproape orizontal, iar asta înseamnă că ai o poziție la volan demnă de un automobil de competiție. De altfel, la nivel structural, BMW M850i este cu doar 100 de milimetri mai îngust decât versiunea GTE care concurează în LeMans. De la volan, ai senzația că poți controla toți cei 530 cai putere atât prin volan și pedala de accelerație, dar și prin spătarul scaunului. În ciuda faptului că este un GT, Seria 8 oferă senzația de mașină sportivă, tipică bavarezilor.

Planșa de bord este unică pentru Seria 8 și amintește oarecum de fostul interior al Seriei 6. De la ecranul sistemului de infotainment, bordul ”coboară” spre consola centrală, unde schimbătorul este ca de cristal, iar materialele foarte plăcute la atingere. Luxul, calitatea și îmbinările sunt la același nivel cu limuzina Seria 7, cel mai luxos produs BMW. Deci Seria 8 are toate ingredientele să fie considerat un vârf de gamă pentru compania din Munchen.

Am pornit din Oradea cu destinația Carei, acolo unde aveam să vizităm Castelul Karoly, o locație extrem de potrivită pentru acest eveniment. Sunt 100 de km până în Carei, iar drumul este în mare parte destul de drept. Totuși aveam câteva viraje peste dealurile din Câmpia de Vest, așa că se anunța un traseu interesant. La ieșirea din parcarea reprezentanței am accelerat puternic, dar parcă brutalitatea la care mă așteptam nu era acolo. Încă îmi aduceam aminte atunci când am accelerat într-un M5, dar parcă în M850i nu era la fel. Poate și faptul că am așteptat mult un test cu M850i mi-a ridicat așteptările. Am lăsat-o mai moale prin oraș, până am ieșit în drumul național ce duce spre Satu Mare. Nu pot să spun că M850i este lent, dar mă așteptam la ceva mai mult. În fața mea era un alt Seria 8, dar cu motorizare diesel. Eram atât de încântat că sunt la volanul unui Seria 8, încât abia spre final, mi-am dat seama că eu până acum eram în modul Confort. Abia când am apăsat de două ori pe butonul Sport, am intrat în modul Sport Plus, ceea ce a schimbat radical comportamentul mașinii. Sunetul care până atunci era destul de mut, a început să-și facă prezența tot mai mult, iar la schimbările de treaptă să puște pe evacuare. În modul Sport Plus, M850i este agresiv. Pedala de accelerație este foarte sensibilă, schimbările de viteză sunt brutale, chiar și pe retrogradare, iar viteza de care este capabil, vine atât de rapid, încât îmi era ciudă că eram pe un drum cu trafic. Accelerația până la 100 km/h se realizează în doar 3.7 secunde și te ține în scaun tot timpul când ții piciorul drept în accelerație. Fiind o mașină mare, Seria 8 are direcție și pe puntea spate, care dă senzația că mașina are un ampatament mult mai mic, dar ai nevoie de timp de acomodare. La viteze mici simți că spatele ”fuge”, iar la viteze mari, te trezești că virezi prea mult volanul. Totuși, în mâinile potrivite, M850i devine o rachetă. Pe un drum național, absolut nimic nu îi poate sta în cale.

Apoi a venit rândul să condus Seria 8 cu motorizarea 40d. Este un 3 litri diesel, de 340 cai putere, același motor regăsit și pe mașina care conducea coloana, un 540d. Ambele mașini au aproximativ aceeași greutate, așa că dacă Seria 5 accelera înainte, cu 840d, nu reușeam să-l ajung. Probabil că și trecerea de la un V8 de 530 cai putere într-un diesel cu 100 și ceva de cai mai puțin, mi-a stricat puțin percepția despre viteze. Cu toate acestea, înțeleg rostul unui diesel sub capota imensă a unui Seria 8. Dacă M850i devine extrem de brutal în modul sport plus, 840d, este acel GT care înghite kilometri fără nicio urmă de oboseală. Dacă tot v-ați gândit cum ar fi un Seria 7 coupe, acesta este. Probabil imaginea care îmi va rămâne în minte este cea de la volanul unui Seria 8, iar în oglinda retrovizoare este un alt Seria 8 pregătit să depășească. 

A fost o zi perfectă pentru pasionatul de condus, care s-a trasformat din a conduce luxul, în a vedea dinamica luxului. Am stors toți caii putere din toate mașinile și am stat în confort și lux deplin, fără să ne dăm seama.

Mulțumiri BMW Grup West Premium Oradea pentru invitație.

Mai multe imagini de la eveniment găsiți pe pagina lor de facebook.

Articole test drive cu celelalte modele prezente în caravană găsiți aici cu BMW Seria 7, BMW X7, BMW X5 și BMW Seria 5.