Detroit 2017: Lexus LS

Lexus LS este cu noi încă din 1989. Adică de 28 de ani. Adică aproape de când sunt şi eu pe această lume. Nu ştiu cum mă privesc prietenii mei, dacă mă văd acelaşi tip de mai demult, dar mie mi se pare că Lexus LS tot timpul a vrut să fie ceva ce nu este. A vrut să fie un S-Class. Prima generaţie LS este poate cea mai reprezentativă, acum devenind un fel de cult, mai ales în Statele Unite, acolo unde această marcă şi în special acest model au avut succes. După aproape trei decenii avem în faţă a cincea generaţie a limuzinei de lux, care este poate cea mai radicală dintre toate, dar, din punctul meu de vedere, cea mai potrivită.

lexus-ls-18-9 Cum spuneam, Lexus LS a fost văzut mai degrabă automobilul vârstnicilor mai bogaţi, pentru că era mare, luxos, confortabil şi de încredere. Nu emana niciun fel de sportivitate, dar confort şi durabilitate. Pentru Lexus nu a fost suficientă această piaţă, aşa că în ultimii ani au încercat să vină cu tot felul de modele cât mai spectaculoase, cât mai angulare, cât mai “predator” pentru a atrage publicul mai tânăr. Aproape că au dat-o în extrema cealaltă prin design-ul ce a ajuns ostentativ. Dar bătrânul LS ce făcea? Mi se pare că LS a fost cel mai cuminte model extrem a japonezilor. Se pare că această generaţie vine să schimbe şi ultima imagine de limuzină a vârstnicilor.

2018-lexus-ls-7 Noul Lexus LS nu mai are absolut nicio asemănare cu vreun model european, este un produs Lexus 2017 100%. În primul rând, este cel mai “zvelt” LS din câte au fost până acum. Atât partea frontală cât şi profilul sunt mult mai înguste şi îi oferă maşinii un aer mai degrabă sportiv, decât luxos, impunător. Privit din faţă vezi doar grila. Nu ştii unde sunt farurile, unde sunt protecţiile, unde pui numărul, toată faţa este doar grilă. Ciudat că pe mine nu mă deranjează atât de tare? Îmi place cum se intersectează acele lamele ce compun imensa grilă, impresia generală fiind că maşina “se strânge” precum o hârtie şifonată spre centru. După ce totuşi găseşti blocurile optice, vezi că au un design în forma literei Z, chiar dacă maşina se numeşte “eLeS” nu “eLZet”. Nici nu are vreo legătură cu Zorro. Revenind. Profilul este cel mai schimbat pentru această generaţie LS, pentru că nu mai are forma de limuzină veche, înaltă, disproporţionată în partea din spate, ci acum are un plafon mult mai coborât şi o linie a geamurilor ce ar putea fi confundată cu un coupe cu patru portiere. Această soluţie nu mai dă impresia de un automobil-tanc, imposibil de condus, ci se apropie mai degrabă de proporţiile unui Porsche Panamera, care este la fel de lung precum rivalii clasici, dar nu o arată. Îmi place mult profilul noului Lexus LS. Din spate, este clară inspiraţia de la coupe-ul LC500, cu ale sale blocuri optice ce se alungesc pe verticală, exact în colţurile maşinii. Aş putea spune că spatele noului LS este cel mai cuminte şi banal unghi. Dar niciodată nu a fost spectaculos, în toate cele 4 generaţii de dinainte.

lexus-ls-18-1 lexus-ls-18-3 lexus-ls-18-16 lexus-ls-18-8 Pentru că Lexus LS se luptă într-o categorie unde luxul este principalul criteriu pentru client, iar modelele rivale sunt Mercedes Benz S-Class, Audi A8, BMW Seria 7 şi Jaguar XJ, interiorul noului LS trebuie să se ridice la cele mai înalte standarde. Cred că de la a treia generaţie, nu a făcut rabat de la lux şi calitate, iar în ultimii ani, design-ul interioarelor Lexus a fost printre cele mai bune. Această ultimă generaţie combină cu succes toată experienţa adunată în ultimii, Lexus oferit unul dintre cele mai frumoase interioare din segment. Cu siguranţă a tras cu ochiul la “tema” rivalilor S-Class, copiind pe alocuri, dar în general, avem un interior demn de o maşină din această categorie de preţ. La interior totul este curat, fără artificii inutile, iar artificiile la care totuşi au apelat, sunt realizate cu mult bun gust. Vorbesc de integrarea aeratoarelor în design-ul planşei de bord. Bordul ce se alungeşte frumos din mijloc spre partea pasagerului aminteşte de cel al modelului S-Class, dar în rest, instrumentarul de bord, volanul şi zona schimbătorului de viteze sunt cât se poate de originale. Ambianţa interioară este una calmă, cu materiale în culori calde, iar accentele albastre te duc cu gândul la tehnologie din viitor. Apoi avem fotoliile faţă şi spate ce par a fi printre cele mai confortabile din câte există. Nu cred că mi-ar plăcea să testez noul Lexus LS. Ci mai degrabă aş vrea să-l conduc foarte mulţi kilometri, şi doar să mă bucur de experienţă şi de un masaj Shiatsu. Lexus foloseşte materiale de cea mai bună calitate la interiorul modelului LS, iar principiul ce guvernează interiorul este descris ca fiind “omotenashi” şi anume, şoferul este privit ca un partener.

2018-lexus-ls-19 2018-lexus-ls-25 2018-lexus-ls-29 Nu cred că a fost vreodată când un model Lexus să surclaseze din punct de vedere tehnic un model rival venit din Germania. Nici această generaţie nu o va face, dar nici nu se vrea. Lexus vrea doar să ofere cea mai bună limuzină de lux. Totuşi, noul LS este construit pe o platformă denumită GA-L, ce oferă atât tracţiune spate cât şi tracţiune integrală, în total fiind cu 90 de kg mai uşoară decât modelul pe care îl înlocuieşte. Dacă pe generaţia precedentă vârful de gamă folosea un motor V8, noul LS va oferi aceleaşi performanţe, dar dintr-un agregat V6 bi-turbo, de 3.5 litri, ce promite să livreze 420 cai putere. Acest motor va fi conectat la o transmisie cu 10 rapoarte. Sunt multe, dar nu reprezintă o premieră, vechiul model fiind primul Lexus cu o astfel de cutie. Performanţele de care este capabil Lexus LS, cel puţin în timpii pentru Statele Unite, acolo unde maşina se va vinde cel mai bine, sunt 4.5 secunde pentru sprintul de la 0-60 mph sau 0-96 km/h. Aceastea sunt performanţe ale rivalilor germani, dar doar cei din echipări mult superioare.

2018-lexus-ls-9 Am scris aproape 1000 de cuvinte despre noua navă amiral a celor de la Lexus. Este oare suficient să fie ales în detrimentul unui S500? Sau a unui 750i? În România cu siguranţă, nu. Nu cred că e doar din snobism, cu toate că acesta este principalul motiv. Dar cred că un Lexus este încă privit cu oarecare scepticism, iar un Lexus cu un preţ de 6 cifre, chiar nu este considerat de publicul ce îl poate cumpăra. Într-un fel, e de înţeles, pentru că, germanii sunt un pic mai buni.

lexus-ls-18-14 lexus-ls-18-15 lexus-ls-18-13 lexus-ls-18-5 2018-lexus-ls-8 lexus-ls-18-7 s