Detroit 2017: Audi Q8 Concept

audi-q8-3 În cadrul Salonului Auto de anul acesta de la Detroit, compania din Ingolstadt a prezentat conceptul noului lor vârf de gamă, un SUV ce se va poziţiona peste Q7, dar chiar şi peste viitorul A8. Detroit este locul unde Audi a prezentat şi actualul Q7, acum doi ani. Vai ce a trecut timpul… Încă văd actualul Q7 ca fiind “noul Q7”. Revenind la acest concept, Audi îl promite de câţiva ani buni. Trebuia să fie rivalul modelelor BMW X6 şi Mercedes Benz GLE. Se pare că acum Audi ţinteşte chiar mai sus. În vizor sunt luate modele precum Mercedes Benz GLS sau Range Rover. Totuşi e bine, pentru că indicativul Q6, nu l-a luat încă nimeni. Eu tot maşina aia o aştept, chiar dacă acest concept va apărea pe piaţă. Totuşi cred că scandalul Dieselgate i-a afectat extrem de tare pe toţi cei implicaţi, nu doar pe Volkswagen, astfel nu văd de ce amânările unui astfel de model se întind pe atât de mult timp. Chiar şi conceptul Q8 se preconizează că va intra în producţie abia peste 2 ani. Timp în care mai toţi rivalii sigur vor veni cu modele noi.

audi-q8-5 audi-q8-4 Conceptul prezentat anul acesta la Detroit este totuşi cel mai apropiat de o variantă de serie şi ne oferă indicii despre tendinţele de design a celor de la Audi. După “succesul” nu prea mare a noului Q7, ce are un design, cel puţin ciudat, acest Q8 vine cu o parte frontală mult mai agresivă şi mai bine proporţionată. În primul rând vezi noua grilă octogonală, extrem de impunătoare. Aceasta parcă iese în afara caroseriei precum o gură de ceva animal, gata să “mănânce” orice îi stă în cale. Mie îmi place. Îmi plac în mod special şi lamelele orizontale, ce se aseamănă cu nişte gratii. Bara frontală este extrem de agresivă, cu fante de aerisire specifice mai degrabă modelelor RS de la divizia quattro, iar blocurile optice înguste sunt printre cele mai potrivite dintre toate Audi-urile noi. Sper, sper ca viitorul A8 să le adopte. Pentru că la noul Q7 şi la noul A5 proporţiile blocurilor optice sunt, cel puţin ciudate. Privit din lateral, nu se observă neapărat o linie de coupe cu patru uşi, dar plafonul este ceva mai coborât decât la Q7, de exemplu, iar împreunarea cu linia portbagajului este mai armonioasă. Profilul este dominat de jantele cu diametru de 23 de inch, ce ascund etriere de frână pe 20 de inch! Astea ar trebui să oprească maşina şi dacă va avea 3.5 tone! Cred că se potrivea mai bine o culoare exterioară mai închisă, în special pentru a contrasta cu partea inferioară argintie. Din spate conceptul Q8 este destul de simplist, aş putea spune, aproape nimic nu sare în evidenţă, doar blocurile optice se împreunează într-o singură bandă pe toată lăţimea maşinii. Partea inferioară a bării posterioare arată mai degrabă a offroader decât a SUV de lux. Este doar o părere.

audi-q8-2 audi-q8-17 Din nou, vorbim de un concept ce se vrea cât mai apropiat de varianta de serie, astfel, şi interiorul este doar la un pas distanţă de o producţie de masă. Bordul este destul de spectaculos, incorporând un ecran imens în mijlocul acestuia, iar comenzile pentru climatizare poziţionate sub, sunt afişate tot pe un ecran. Ciudat că acest concept nu are ecranul sistemului multimedia deasupra bordului, aşa cum sunt toate modelele Audi actuale. Se poate ca în viitor Audi să renunţe la acest design? Volanul şi schimbătorul sunt cât se poate de normale, iar instrumentarul de bord din spatele volanului, chiar dacă este un ecran, suntem obişnuiţi cu sistemul Virtual Cockpit, deja prezent în gama Audi. Conceptul Q8 oferă doar patru scaune, ce sunt axate mai mult spre sportivitate decât spre confort.

audi-q8-18 audi-q8-20 În ultimii ani, Audi s-a jucat mai mult cu modele e-tron, asta era denumirea lor pentru versiuni complet electrice. Doar modelul R8 şi, cred, un A3 au văzut lumina zilei de producţie, dar nimeni nu ştie mare lucru despre ele. În schimb, toate conceptele, chiar şi cel pentru acest vehicul au fost e-tron. Pentru că vorbim de un model apropiat de producţie, trenul de rulare a modelului Q8 este unul hybrid compus dintr-un motor de 3 litri TFSI ce livrează 330 de cai putere şi un cuplu maxim de 500 Nm. La acesta se mai adaugă un motor electric de 135 cai putere şi 330 Nm. Puterea combinată este de 443 cai putere şi 700 Nm, suficienţi pentru a accelera imensul SUV până la 100 km/h în doar 5.4 secunde. Sincer cred că acest tren de rulare va putea intra în producţia de serie, să fie o variantă sau o alternativă la motoarele TDI. Dar cum spuneam, în doi ani de zile, această combinaţie s-ar putea să nu mai fie atât de bună. Chiar şi acum, pachetul de baterii este de doar 17.9 kWh şi oferă o autonomie full electrică de doar 60 km. Această versiune hybrid este destul de slabă, ar putea lăsa doar motorul pe benzină, care cu siguranţă va fi şi mai ieftin, fără să afecteze în vreun fel vânzările unui hybrid.

Îmi place acest concept. Îmi plac SUV-urile mari. Anul acesta va fi cel mai bun pentru mine, pentru că sunt promise modele precum Rolls Royce Cullinan, Lamborghini Urus, noul Porsche Cayenne, Jeep Grand Wagoneer şi altele. Un Q8 îşi va face intrarea pe o piaţă în creştere şi cu mare cerinţă la public, Audi trebuie doar să se grăbească, să prindă “trenul” care tocmai şi-a anunţat îmbarcarea.

audi-q8-12 audi-q8-8 audi-q8-16 audi-q8-22 audi-q8-1