”Descoperă vechea Dacia în noua Dacia”
”Descoperă vechea Dacia în noua Dacia” este un proiect de călătorie și test drive, prin care vom afla istoria și vom conduce cel mai nou model al constructorului autohton. Anul acesta Timișoara este cea mai nouă capitală a României, mai exact Capitala Culturală Europeană, iar tot în acest an, avem primul model electrificat al gamei Dacia. Era momentul cel mai bun să legăm aceste premiere, așa că cel mai bun loc unde puteam să testez noul Jogger Hybrid a fost Sarmizegetusa Ulpia Traiana.
Sunt aproximativ 150 de kilometri de la reprezentanța Auto Europa din Timișoara, până la vechea capitală a provinciei romane Dacia, situată la granița dintre Banat și Transilvania între munții Retezat la sud și munții Poiana Ruscă la nord. Din Timișoara până la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, ai parte și de autostradă și de drumuri naționale, de dealuri, munți și peisaje superbe. Astfel, am putut să testăm sistemul hybrid al noului Jogger, care oferă până la 140 de cai putere. Această putere ne ajută la depășiri și la condusul pe autostradă, dar și la un consum mic, așa cum vom vedea.
Odată cu această călătorie, am vrut să realizăm primul clip video pentru youtube, pentru că locurile în care vom ajunge și istoria pe care o vom vedea, merită un material filmat. În acest articol, vă voi povesti detaliat cum a fost, cum s-a simțit mașina și ce poți vedea la Sarmizegetusa Ulpia Traiana.
Plecarea a fost din parcarea reprezentanței Auto Europa din Timișoara și imediat cum m-am urcat la volanul noului Jogger Hybrid, am simțit sistemul hybrid. Mașina pornește în modul electric, așa că deplasările la viteză mică sunt realizate exclusiv electric. O scurtă privire în interior îți arată un automobil care dispune de absolut toate dotările necesare, fără alte artificii, dar ai parte de un sistem de infotainment cu un ecran poziționat deasupra bordului, pe care sunt afișate informații despre mașină, despre funcțiile importante, dar și o navigație integrată. Comenzile climatizării sunt cu butoane fizice, atât de cerute de clienți, dar integrate foarte bine. Planșa de bord este preluată de la noile Logan și Duster, așa că marea majoritate a clienților sunt deja obișnuiți cu acest layout. Pentru Jogger Hybrid, este disponibilă doar o transmisie automată cu dublu ambreiaj, EDC, ceea ce crește confortul la rulare. Pe volan ai comenzi pentru sistemul de cruise control și pentru sistemul audio. Interiorul noului Jogger Hybrid poate avea până la 7 locuri full size, iar asta îl face cel mai mare model din gama constructorului autohton.
Totodată, Dacia Jogger Hybrid vine cu tren de rulare electrificat, care conectează un motor termic de 1.6 litri, care produce 90 de cai putere și două motoare electrice, unul de 50 de cai putere și un al doilea care acționează ca un demaror/generator de înaltă tensiune. Setul de baterii are o capacitate de doar 1.2 kWh, dar suficient pentru a stoca energia de la frânarea regenerativă, pentru reducerea consumului cu până la 40%. În niciun moment nu îți dai seama când intri în acțiune motorul termic, totul realizându-se foarte lin, atât de la motor, cât mai ales la transmisie. Aceasta are două trepte pentru sistemul electric și 4 pentru motorul termic. Așa cum ne-a obișnuit Dacia, totul este pe ”smart-buy” în sensul că nu încearcă să vină cu soluții revoluționare, ci se folosește de sisteme deja existente, care și-au făcut demonstrat eficiența. Dacia Jogger Hybrid este acest hybrid clasic, fără niciun alt artificiu tehnic.
La drum întins, este suficient de confortabilă, oferă spațiu interior din belșug, direcția este ușoară, fără să fie prea comunicativă, dar nici nu se vrea să fie vreun model sportiv. În schimb, îți oferă încredere și ai un anume sentiment de aventură și libertate, pentru că garda la sol mai înaltă înseamnă că nu vei avea griji în privința suprafeței de rulare, mie mi se pare mașina potrivită pentru ieșiri în natură, dacă ai o familie numeroasă sau o gașcă mai mare. Cei 150 de kilometri până la Sarmizegetusa Ulpia Traiana au trecut relativ repede, așa că imediat de la drumul principal din localitatea Sarmizegetusa se văd ruinele fostei capitale.
Întreaga zonă beneficiază turistic după acest așezământ, așa că în fața locului de vizitat este amenajată o parcare destul de mare, accesul, cum spuneam este direct de la drum, deci puteți să faceți o oprire chiar și în trecere, iar peste drum de edificiu este Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa, care poate fi vizitat. În plus, peste tot găsești pensiuni sau vile și restaurante cu specific tradițional.
Despre Sarmizegetusa Ulpia Traiana putem spune că a fost capitala provinciei Dacia și a fost construită la ordinul împăratului Traian, între anii 108-110. A fost una dintre cele mai mari așezări din Dacia, doar amfiteatrul din care a mai rămas doar baza, putea să adăpostească până la 5000 de persoane. Întreg complexul ne mai prezintă și Forul lui Traian, Templul Zeiței Nemesis și Palatul Augustalilor. În cadrul turului ghidat de la muzeu, puteți afla pe larg întreaga istorie ce cuprinde Sarmizegetusa Ulpia Traiana.
Este impresionant de văzut aceste edificii după 2000 de ani și să îți dai seama că pe aceste meleaguri s-a format, într-un fel sau altul istoria noastră. E interesant și că marca autohtonă a decis să preia numele vechi, de Dacia, pe care l-a făcut auzit în aproape toate colțurile lumii. Pentru pasionații de istorie, o vizită la Ulpia Traiana este o adevărată întoarcere în timp, pentru că informațiile primite despre aceste locuri, nu prea pot fi puse cu totul într-un material pe un site auto. Mai mult decât informațiile de pe wikipedia, trebuie să și vezi. Da, au mai rămas niște pietre, cele mai vizibile, dar au fost găsite unelte, vase, arme și bunuri din acea perioadă. Ai spune că suntem total diferiți față de cei care au trăit acum 2000 de ani, dar la nevoile de bază, nu multe s-au schimbat.
Întoarcerea în Timișoara se poate face și prin Hațeg, Deva, dacă vrei să ai parte de mai multă autostradă, dar noi am preferat să ne oprim undeva pe drum, să mâncăm tradițional, la o pensiune care se numea, cum altfel, Sarmis. Pe drum înapoi am simțit cât de bine schimbă treptele această transmisie cu dublu ambreiaj, și nu acționează ca un CVT, ceea ce credeam la început. Consumul pe acest traseu a fost un respectabil 5.3 l/100 km, asta în condițiile în care un Jogger Hybrid cântărește cu aproximativ 200 de kg mai mult decât un Jogger doar cu motor termic de cilindee mică. Din punctul de vedere al performanțelor, diferențele nu sunt atât de importante, mai ales că rapotul putere-greutate este mai slab, dar sistemul hybrid este aici pentru acest consum mai redus, în lipsa unui motor diesel, iar pentru traficul urban, unde chiar poate rula electric. Pe distanțe scurte, dar nici nu vrei mai mult.
Acest proiect l-am gândit undeva în vară, dar am apucat să vi-l prezint exact când a început toamna calendaristică. Este în continuare cald afară, așa că puteți într-un weekend să luați un model Dacia și să dați o tură la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Dacă tot sunteți acolo, la nici 40 de km spre Hunedoara, puteți ajunge și la Sarmizegetusa Regia, cealaltă capitală a Daciei. Deocamdată legăm aceste obiective, de marca noastră, sper ca în viitor să vedem de la volanul altor modele și alte obiective din România.
”Descoperă vechea Dacia în noua Dacia” este un proiect turatiiscrise în colaborare cu Auto Europa Timișoara
Video realizat de Adi Moga