Dacia Jogger Hybrid 140 – Test Drive

Dacia Jogger Hybrid 140 – Curent pentru popor

În ultimii ani, compania autohtonă s-a transformat din a oferi doar modele low-cost și de duzină, într-una care pune la dispoziție clienților ofere “smart-buy”. Odată cu tot felul de crize ce au lovit piața auto, aceasta s-a împărțit cumva între cei bogați, care își permit tot felul de aroganțe și cei care urmăresc modele care oferă mai mult, într-un singur pachet. Dacia vinde foarte bine modele consacrate, precum Sandero, Logan sau Duster, atât în România, cât mai ales pe piața din Europa de Est. Aceasta este o mare realizare și duce numele României în aproape toate colțurile lumii.

Inclusiv micul Spring, a deschis apetitul pentru electrificare, nu cred că am văzut atâția oameni interesați de a avea o electrică în garaj, până la apariția acestuia. Desigur, prețul mic și bonusurile oferite de stat au ajutat la această cerere. Totuși, pentru modele hybrid, reducerile sunt mai puțin seminificative, costurile pentru producerea acestora sunt în continuare destul de mari, așa că nu s-ar justifica, încă apariția unui Sandero Hybrid, de exemplu. Aici intră în scenă Jogger Hybrid 140. Un model complet, cu un preț asemănător cu cel al unui Duster, dar cu o cu totul altă polivalență.

Așa cum ne-am aștepta de la Dacia, tehnologia nu este neapărat revoluționară, nici nu se dorea acest lucru, ci aici vorbim de un sistem hybrid clasic, folosit și testat pe alte modele ale grupului Renault. Așa s-a întâmplat și cu motorizările termice sau cu platformele tehnice, iar această rețetă este câștigătoare pentru Dacia.

Din exterior, Dacia Jogger Hybrid nu iese cu nimic în evidență față de o versiune cu motor convențional, în afară de o mică siglă pe capacul portbagajului. Sub capotă se află un motor pe benzină, aspirat, de 1.6 litri, care produce 90 de cai putere, iar acesta este cuplat la două motoare electrice. Unul acționează ca un demaror, iar celălalt este unul clasic ce produce un adițional 50 de cai putere. Setul de baterii este relativ mic, având doar 1.2 kWh. Tot acest sistem este conectat la o transmisie automată EDC cu dublu ambreiaj, care folosește 2 trepte în modul electric și 4 pentru motorul termic. Pe înțelesul popular, mașina pornește în modul electric și rulează la viteze mici, până în treapta a doua complet electric. În plus, de fiecare dată când ridici piciorul de pe accelerație, intră în mod electric și chiar dacă nu există un buton EV, avem pe bord unul ECO, iar toate aceste lucruri ajută la un consum de carburant redus.

La urma urmei, un model hybrid se cumpără și pentru consumul mai mic, nu neapărat pentru salvarea planetei. La fel cum am văzut și la alți producători, variantele hybrid le înlocuiesc pe cele diesel, iar la un consum mixt de doar 5.3 l/100 km, Dacia Jogger Hybrid 140 este comparabil cu un diesel de putere echivalentă. Sunt convins că pe termen lung, consum ar scădea și mai mult, acesta fiind obținut de mine pe traseul Timișoara-Sarmizetusa Ulpia Traiana, unde am forțat puțin mașina în condiții de test drive. Dacia Jogger Hybrid 140 este primul model hybrid al constructorului autohton, iar așa cum ne-am obișnuit, întrunește câteva caracteristici cum rar găsești în segment.

De fapt, aș putea spune că are segmentul propriu, deoarece este un break înălțat, care oferă un sistem hybrid și un spațiu interior până la 7 pasageri. Datorită formei caroseriei, volumul pentru bagaje se întinde până la 1708 litri cu toate scaunele rabatate. Asta înseamnă mai mult spațiu decât un SUV, iar datorită gărzii la sol de 17 cm, poate trece cu ușurință peste gropi, borduri sau chiar se poate face soft-offroad. Deocamdată nu există o versiune cu tracțiune integrală, iar dacă ar exista, cred că va avea un sistem cu motor electric spate, nu un 4×4 clasic, ca la Duster, de exemplu. În această configurație, Dacia Jogger Hybrid este potrivit pentru ieșiri în natură, la iarbă verde și chiar se poate campa în mașină, Dacia oferind opțional un pachet ce include saltea sau chiar un cort ce se montează în spatele mașinii.

La drum lung, Jogger Hybrid 140 se simte confortabil, chiar dacă scaunele ar putea avea mai mult suport lateral, dar suspensia destul de moale te relaxează peste denivelări. Bineînțeles, avem ruliu la limită, pentru că direcția nu este cea mai comunicativă, iar volanul se simte ușor și vag, indiferent de viteza de deplasare. Totuși, acesta ajută la manevrele în oraș. Cei 140 de cai putere ai sistemului hybrid se simt mai ales în prima parte a accelerărilor, unde intervine puțin motorul electric, ca un boost de Nm, dar per total, credeam că 140 de cai putere pe Jogger se vor simți mai puternici. Abia când te uiți pe fișa tehnică, vezi ca versiunea hybrid cu toate sisteme adăugate, cântărește cu aproximativ 200 kg mai mult decât un Jogger cu motor termic de 1 litru. Deci raportul putere-greutate, nu ajută la un feeling sportiv. Dar cum spuneam, nu asta s-a urmărit, caroseria nu o cere, iar întreg sistemul hybrid este gândit pentru consum redus.

Personal, îmi place cum arată Dacia Jogger. Este o evoluție interesantă față de vechiul MCV și clar mai frumos decât Dacia Lodgy, care oferea 7 locuri. Privit din față este asemănător cu noul Sandero Stepway, dar plafonul se continuă mult spre spate, într-o linie perfect dreaptă. Îmi place și cum se văd aripile față și spate, bombate, dar și toate elementele din plastic negru ce înconjoară mașina. Jogger Hybrid debutează și cu noua siglă a companiei, pe fundal alb, indiferent de nuanța aleasă. Probabil cel mai controversat unghi rămâne posteriorul, acolo unde mulți au asemănat blocurile optice cu cele ale unui Volvo break. Spre deosebire de vechiul MCV, portbagajul se deschide dintr-o singură portieră.

Nu în ultimul rând, Dacia Jogger Hybrid oferă un interior complet pentru toate nevoile unui conducător auto. Design-ul bordului este simplist, în temă cu restul rivalilor, în sensul că are ecranul navigației deasupra bordului, iar comenzile pentru climatizare sunt butoane și rotițe fizice. Pentru pilotul automat, comenzile sunt pe volan, care acum are numele companiei scris mare.

Dacia Jogger Hybrid 140 este un model polivalent. Poți să faci (aproape) orice cu această mașină. Să cari bagaje, să duci oameni, să mergi prin oraș, la drum lung, să rulezi (puțin) electric și să consumi puțin. Este totuși și cel mai scump model Dacia, dar premierele costă.

Dacia Jogger Hybrid 140 oferit pentru test drive de Auto Europa Timișoara

Video-ul de călătorie, îl găsiți mai jos