Cupra Formentor – Test Drive

Cupra Formentor – Performanță dedicată

Mă bucur că încă există dorință pentru modele de performanță. Într-o perioadă a electrificării, când singurul aspect se pune doar pe kilowații maxim produși, e bine să mai simți și altceva la o mașină. O plăcere a condusului. Cupra a fost tot timpul varianta de performanță pentru cineva care voia un Seat mai incitant, iar de fiecare dată au livrat ceea ce au promis. Nu de puține ori, pasionații auto au preferat modelele Cupra în detrimentul altor ”frați” din Grupul VAG. În timp, Cupra a devenit un sub-brand, nu doar o variantă de echipare, iar Formentor este primul model dezvoltat de la zero de Cupra. Până acum totul sună bine și logic, dar să vedem mai exact unde se plasează noul Cupra Formentor.

Cupra Formentor - Test Drive

Cum spuneam, Cupra era o versiune de performanță pentru Seat, dar atunci când Cupra s-a hotărât să facă primul model dedicat, acesta poate avea și motorizări convenționale, care nu sunt de performanță. De exemplu, Formentor poate avea un motor de 1.5 litri care produce 150 de cai putere. Nu sună prea rapid, nici pe foaie. Ca să explic puțin ce s-a întâmplat aici, trebuie să ne uităm la primul model ce a avut sigla Cupra. Aceasta a fost Cupra Ateca, un SUV cu un motor de 300 cai putere, care rapid a fost apreciat de toată lumea. Numai că acesta era bazat pe platforma MQB de acum câțiva ani a grupul VAG, iar odată cu lansarea noilor VW Golf 8, Skoda Octavia și Seat Leon, Cupra putea să folosească platforma îmbunătățită MQB Evo și astfel a construit un model special. Formentor s-a ”nimerit” să fie SUV deoarece asta cer clienții. Lumea vrea crossovere și caroserii cât mai originale, iar o simplă privire către noul Cupra Formentor și îți dai seama cât de original este.

Cupra Formentor - Test Drive

Îmi place foarte mult noua identitate de marcă. Par a fi elemente luate de la modele Seat, cum sunt blocurile optice, dar totul este desenat într-o manieră foarte agresivă și sportivă, demnă de un model Cupra. Partea frontală este foarte angulară, de la capota cu nervuri la muchiile din bara față. Grila este relativ mică pentru tredurile actuale, și adăpostește sigla Cupra, dar sub aceasta avem o altă grilă, ce ia loc unei prize de aer destul de mari. Bara frontală se termină cu un fel de splitter, foarte sportiv, asemeni automobilelor de curse. Dar poate cel mai distinctiv element al părții frontale este prezența unor lumini suplimentare, rotunde, ce iau locul luminilor de ceață, iar acum când se încearcă ”ascunderea” acestora, e interesant să le vezi în continuare în design-ul frontal.

Cupra Formentor - Test Drive

Dacă partea din față a noului Cupra Formentor mai amintește de ceva modele Seat, privit din lateral este cu totul special. Și pe bună dreptate. Cupra a mers pe varianta de SUV, pentru că asta se vinde, dar l-au făcut în stilul lor. Așa că de la bun început nu l-aș numi un SUV, ci mai degrabă un crossover, deoarece este doar puțin mai înalt decât un hatchback clasic, iar datorită plafonului arcuit, este departe de a fi un SUV. Cea mai bună clasare ar fi un crossover-Coupe sau un CUV, cu forme originale și din nou, agresive. Pe varianta de echipare VZ ”Veloz”, Formentor are jante cu diametru de 19 inch, dar și o vopsea verde foarte interesantă, care contrastează cu nuanța argintie din partea inferioară a caroseriei. Cupra Formentor are un profil mai puțin obișnuit pentru această clasă. În primul rând, capota este foarte lungă și plonjată asemeni unui coupe. Apoi plafon arcuit și umerii foarte lați deasupra roților spate, dau impresia că este o felină pregătită să atace. N-aș putea spune că e nici un hatch, nici un SUV, ci cu adevărat un Formentor.

Cupra Formentor - Test Drive

Așa ajungi să-ți muți privirea spre posterior și să vezi din nou elemente de la modele Seat, dar doar la nivelul blocurilor optice unite printr-o singură lumină LED. În rest, Formentor are un design original, angular, și se vede că a fost desenat de la zero, deoarece întreg design-ul exteriorului se continuă frumos și cursiv. Personal, apreciez că în bara posterioară și-au făcut loc cele patru ieșiri pentru sistemul de evacuare. Chiar dacă sunt negru mat, e plăcut să le vezi reale, nu ascunse sau desenate în bară, cum se întâmplă tot mai nou în design-ul auto. Aaa, e plăcut și să le auzi, dar despre asta, puțin mai jos.

Cupra Formentor - Test Drive Cupra Formentor - Test Drive

Până atunci trebuie să vedem habitaclul noului Cupra Formentor, care din nou, este o supriză plăcută. Dacă ați citit articolul precedent despre Cupra Leon e-Hybrid, acolo am spus că poziția la volan este relativ înaltă, dar în Formetor, care trebuia să fie ”SUV-ul” stau mult mai bine la volan. Simt că mă pot ”strecura” sub volan, scaunul șoferului coboară și mai mult și îmi oferă o senzație și mai sportivă. Pe Cupra Formentor VZ, comenzile pentru pornirea motorului și selectarea modurilor de condus se află pe spițele volanului. Acest lucru este datorat și faptului că e mult mai sportiv și ergonomic, dar și pentru că Formentor împarte platforma cu noile Golf 8 și Skoda Octavia, deci implicit și interiorul mult mai aerisit. Pentru noile modele ale Grupului VAG, totul este concentrat pe tableta de deasupra bordului. Nu mai există butoane fizice, totul fiind ori touchscreen, ori force touch. Asta înseamnă că volumul poate fi controlat de sub ecran, la fel și temperatura din habitaclu. N-aș spune că este cel mai ergonomic sistem, dar acesta este trendul și trebuie să ne conformăm.

Cupra Formentor - Test Drive

Când totul e concentrat doar pe un ecran, vei întâmpina o mulțime de meniuri și sub-meniuri, pentru a accesa comenzi banale. În timp te obișnuiști, dar la treceri bruște de la mașini mai vechi, e mai greu. Iar volumul îl vei ajusta încontinuu când îți sprijini degetele să apeși ecranul. E greu să trăiești cu noile modele din Grupul VAG. O perioadă. Până când îți dai seama că nu aceasta este menirea unui Cupra. Dar, trebuie să fie și un bun daily, dar nu cel mai bun. În schimb, atunci când apeși butonul de pe volan și ajungi în modul ”Cupra” trebuie să se simtă. Trebuie să te ducă cu gândul la tinerețe când știai că ”Cupra R” reprezintă cel mai mișto hatchback de pe piață, când ”bocanegra” era o adevărată bombă pe roți.

Cupra Formentor - Test Drive

Nu prea mi-a păsat de sistemul de infotainment greu de folosit. Nici de faptul că portbagajul este mai mic decât la un Ateca. Mă simțeam foarte capabil în acea poziție joasă la volan, fapt pentru care m-am oprit. Am găsit o porțiune de drum necirculat, dar cu asfalt perfect, puțin umed de la zăpadă ce se topise în dimineața aceea. Știam că sub scaun am un sistem de tracțiune integrală 4Drive, iar sub talpa dreaptă un motor de 2 litri, clasic pe benzină, care dezvoltă peste 300 de cai putere. Și mai știam că sistemele electronice își fac treaba foarte bine, așa că le-am decuplat. Așa îți intră launch control. Turația sare la 4000 de ture, iar acul turometrului tremură nerăbdător să eliberezi pedala de frână. Trebuie doar să te ții bine de volan, deoarece…

Cupra Formentor - Test Drive

…ești aruncat brutal în spătarul scaunului și simți efectiv cum toți cei 310 cai putere, trec din puntea față spre puntea spate, căutând orice urmă de aderență. Îți ții piciorul drept adânc în accelerație, chiar dacă spatele mașinii începe să părăsească linia dictată de roțile față. Corectezi puțin din volan, iar atunci când transmisia urcă în a doua treaptă, mașina se îndreaptă și țâșnește cu altă putere. Sunt 400 Nm care sunt puși în mod brutal pe asfalt. Asta în condiții de aderență scăzută, deoarece cred că pe asfalt uscat, în dimineață de vară, ar fi și mai brutal.

Cupra Formentor - Test Drive

Acum însă, Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310 CP a devenit un automobil extrem de distractiv, chiar și la limită. Nicio urmă de subvirare, iar la accelerare îi simțeam spatele jucăuș. Mi-ar fi plăcut ca direcția să fie o idee mai grea, dar astea deja sunt preferințe proprii. Motorul se simțea puternic, capabil, și oricând avea rezerve de putere. Din păcate nu am putut să ajung pe un drum de munte, unde să mă bucur mai mult de schimbările cutiei, deoarece în traseul din jurul Bucureștiului, am simțit transmisia DSG o idee prea lentă pe retrogradări și trebuie să stai mai mult în modul ”Cupra” deci implicit turație mai înaltă și consum mai ridicat. În test am obținut 16 l/100 km, dar nu am menajat mașina deloc. Chiar m-am distrat în noul Cupra Formentor, fără să mă obosesc după aceea. Setările suspensiei sunt realizate în așa fel încât mașina stă foarte bine pe viraje, dar în același timp este confortabilă peste denivelări. Deci din punctul acesta de vedere ar fi perfectă pentru traficul urban, plin de gropi și linii de tramvai. Ca să închei experința pe care ați citit-o, imaginați-vă că în tot acest timp, un sunet bolborosit se aude din spatele vostru. Cupra Formentor 2.0 TSI are o evacuare foarte plăcută.

Trebuia să existe un Formentor, în condițiile în care Cupra Ateca este încă pe piață. Cu siguranță, DA. Deoarece s-a dorit un crossover pe noua platformă, iar faptul că designerii Cupra au avut mână liberă, se vede acest lucru. Nu mai există niciun Seat să arate așa, dar în continuare nu prea înțeleg decizia de a avea și motoare convenționale în gamă. Sunt convins că nu vor face volumul vânzărilor și astfel Cupra va rămâne marca de performanță, nu un sub-brand. Cu Formentor, arată că spiritul Cupra este prezent în fiecare părticică mecanică, și nu numai.

Fotografii realizate de Manițiu Răzvan Photoworks

Mulțumiri speciale German Top Trading GTT Motors pentru acest test drive

Cupra Formentor - Test Drive