Concept: Lincoln Navigator

Suntem în New York. Una dintre capitalele business-ului şi a luxului. Aici zgârie-norii şi opulenţa elegantă domină peisajul. Nu prea văd o maşină mai bună care să se plimbe pe străzi decât un Lincoln Navigator. Mi se pare că imesitatea maşinii, împreună cu toate bling-bling-urile ei, se potrivesc de minune cu Big Apple. Compania americană a prezentat în cadrul Salonului Auto de la New York conceptul viitorului Navigator. O maşină mai mare ca niciodată, dar şi mult mai luxoasă.

New Navigator Concept design was inspired by luxury sailboats and yachts, from the clean, modern lines, to the Storm Blue exterior paint to the teak finishes and custom gear found inside.

Conceptul Lincoln Navigator preia multe elemente stilistice de la recent lansatul Lincoln Continental şi mi se pare că detatiile de design se potrivesc de minune pe o caroserie de SUV. Sau truck, cum îi spun americanii. Nu prea poţi numi noul Navigator drept SUV. Este un fel de limuzină înălţată. Nu este deloc sportiv şi nici nu cred că se descurcă foarte bine în offroad. În schimb oferă prezenţă. Oferă lux şi opulenţă. Iar asta vrei de la o asemenea maşină.

With a sleek silhouette and elegant gullwing doors, the New Navigator Concept brings quiet luxury to full-size SUVs.

New Navigator Concept features Lincoln’s signature full-width tail lamp.

Lincoln Navigator a fost întotdeauna în umbra mult mai cunoscutului Cadillac Escalade. Acesta din urmă era preferatul rapperilor şi a celor ce îşi doreau un truck ultraluxos. Odată cu conceptul Navigator din acest an, lucrurile s-ar putea schimba în favoarea lui Lincoln. Şi mi se pare că Lincoln reprezintă acea maşină mai specială, cumva, mai exotică. La urma urmei are numele unui preşedinte american. Cât de tare e asta?

Gullwing doors provide greater access to the interior sanctuary, making entry and exit quicker and easier.

Conceptul prezentat anul acesta vine cu un design relativ futurist, dar care ar putea foarte bine să apară şi în serie. Blocurile optice sunt o idee mai mici decât cu ce eram obişnuiţi de la alte modele Navigator şi folosesc tehnologie LED, oferind un impact vizual foarte interesant. Partea frontală este dominată de noua grilă a companiei, în rest bara este relativ simplă. Se vede foarte clar şi din faţă că avem de a face cu un automobil extrem de mare. Până şi linia capotei este foarte înaltă. Dar oricât de mare ţi se pare din faţă, nici nu se compară cu profilul. Privit din lateral, conceptul Navigator este atât de vast încât ar putea fi confundat cu un autobus. Se observă foarte uşor desenul înclinat al stâlpului al treilea, oarecum semnătura modelelor Navigator, şi geamul spate foarte lung. Pentru că stâlpii laterali sunt de culoare neagră, dă impresia că linia parbrizului se alungeşte până la lunetă. Un detaliu interesat. Cu toate că jantele au o dimensiune ridicol de mare şi au un design cu multe spiţe, acestea arată destul de mici pe o astfel de caroserie. Privit din spate, conceptul Navigator pare un Continental SUV, datorită blocurilor optice ce se unesc într-o linie de lumini roşii. Design-ul posterior îmi aminteşte oarecum de cel al unui Range Rover, datorită bării spate ce se alungeşte în sus. Probabil nu este doar o coincidenţă, pentru că Range Rover este unul dintre concurenţii viitorului Navigator.

New Navigator Concept has confident presence with signature Lincoln one-piece centered grille with illuminated Lincoln star and high-tech LED head lamps.

Four glass skylights let natural light flood in, contributing to the interior ambience and feeling of spaciousness.

Conveniently placed shifter in an elegant piano key design adorns the center of the instrument panel and LCD touch screen is larger for easier viewing with enhanced interactive graphics.

Dacă exteriorul debordează de opulenţă simplistă şi este foarte impunător, atunci când păşeşti la interior lucrurile sunt la cu totul alt nivel. Ador noua linie de design interior a celor de la Lincoln. Întotdeauna mi-au plăcut interioarele automobilelor vechi americane, iar cu noile modele, Lincoln readuce acelaşi aer retro, dar într-o interpretare modernă. Desenul bordului este cât se poate de simplist, doar ecranul sistemului de infotainment este prezent în mijlocul acesteia. În schimb, nu cred că am văzut vreodată o consolă mai mare şi mai lată decât cea a acestui concept. Instrumentarul de bord este digital, iar volanul are un design extrem de interesant. Nici nu ştiu cum să-l cataloghez. Nu pot să spun că este retro, dar nici futurist. Combinaţia de culori de la interior este cu siguranţă foarte retro. Acel albastru în combinaţie cu lemnul crem deschis este un deliciu. Sunt de părere că toţi constructorii de maşini luxoase ar trebui să ia notiţe de la Lincoln când vine vorba de design-ul scaunelor. Sunt absolut su-per-be! Sunt atât de diferite şi amintesc atât de frumos de cele ale limuzinelor vechi. Nu văd de ce nu ar avea toate maşinile de lux tetiere late cât spătarul. Arată bestial, iar suporţii laterali aduc şi mai aproape impresia unei limuzine vechi. Îmi place şi modelul pielii de pe scaune. Nu cred că am mai scris atât de mult de scaunele unei maşini, dar pur şi simplu le ador. Nu sunt sportive, dar pentru o maşină de lux, mai ales un SUV sunt extrem de potrivite, Şi sunt 6 în interior. Accesul în interiorul conceptului se face foarte uşor, mulţumită unor portiere de tip fluture, ce au o deschidere extrem de vastă. Acestea preiau atât portierele faţă, cât şi cele spate. Atunci când se deschid, de sub maşină iese un prag cu 3 trepte. Asta ca să vă daţi seama de dimensiunile ridicole ale maşinii. O ador. Şi dacă până acum, dacă te gândeai să-şi cumperi un Navigator, dar motoarele americane cu cilindree mare nu te lăsau, îţi spun că acest concept este propulsat de un V6 Ecoboost de 3.6 litri, dar care este capabil să producă peste 400 de cai putere.

Six Lincoln Perfect Position seats adjust 30 ways to best support occupants different body types including independent thigh extensions.

Access to the New Navigator Concept is provided through power gullwing doors and deployable concertina steps.

Sunt convins că şansele de a conduce un Lincoln Navigator de generaţie nouă sunt aproape inexistente, mai ales să deţin unul, dar faptul că încă se produc astfel de maşini mă bucură. Să aşteptăm totuşi o viitoare variantă de serie, să vedem ce elemente ale acestui concept vor fi păstrate, dar dacă se întâmplă ca în cazul modelului Continental, atunci noul Lincoln Navigator va fi foarte foarte asemănător cu acest concept.

New Navigator Concept is long and low with the lean, horizontal lines contributing to its powerful and capable persona.

A custom wardrobe organizer houses specially chosen gear for a day on the water including wet suit, wind breaker and footwear.

In the cabin, head restraint monitors provide passengers Wi-Fi connectivity, allowing them to wirelessly share music and content from personal devices.

A two- tone leather wrapped steering wheel and through center console compliment the modern, uncluttered interior design.

Four glass skylights let natural light flood in, contributing to the interior ambience and feeling of spaciousness.