Citroen e-C4 – Test Drive
Citroen e-C4 – Bonus electrificat
Marea majoritate a producătorilor vin cu modele electrice complet noi, gândite pe platforme dedicate, tocmai pentru a întări senzația publicului pentru acest tip de automobile, dar și pentru a reduce costurile, deoarece platformele electrice sunt ușor de împărțit. Acesta nu este un lucru neapărat rău, dar sunt câteva cazuri când publicul vrea să treacă la electrificare, dar nu vrea să renunțe la modelele clasice. Am văzut acest trend când Mercedes Benz S-Class se vinde mai bine decât EQS sau BMW X5 decât iX. Da, știu, modelele electrice sunt mult mai noi pe piață, dar trendul e evident. Ar mai exista încă o abordare, una sănătoasă aș spune eu, pe care grupul Stelantis o face. Pe lângă faptul că împarte aceeași platformă între mărci, modelele electrice sunt marketate ca fiind variante de motorizare, nu modele electrice de sine stătătoare. Astfel, mașina din testul de astăzi, Citroen e-C4 este în proporție foarte mare exact un C4, dar care în loc de motor și cutie, are un motor electric și un set de baterii. Nimic altceva nu s-a schimbat, așa că viitorii clienți nu trebuie să facă un compromis, atunci când își cumpără o electrică.
Totul bine și frumos, dar Citroen este cea mai nonconformistă marcă franțuzească, așa că e-C4 este cât se poate de ciudat, indiferent ce are sub capotă. Eram obișnuiți de Citroen cu modele ciudate, cu design original, unde de cele mai multe ori eram curioși ”ce a vrut să spună autorul”. dar ultima generație C4 nu au fost chiar cea mai extravagantă. Am avut prin 2004 un C4 care în varianta cu 2 portiere avea un posterior ciudat, dar apoi lucrurile s-au domolit atât de mult, încât am și uitat cum a arătat a doua generație. Cu ultimul model, designerii au revenit la ”ciudățenii” și vor să nu uităm prea curând C4 2021.
Pe această versiune avem o culoare deosebită denumită Bleu Iceland, tipică pentru o electrică, iar peste tot găsim detalii de un albastru și mai puternic, tocmai pentru a accentua faptul că sub capotă nu este vreun motor clasic. Personal, m-am obișnuit cu design-ul noului C4 și încep să-i înțeleg toate liniile și muchiile, care la început mi s-au părut ciudate. Da, partea frontală este aglomerată, avem nu mai puțin de 3 surse de lumină și mai multe grile și prize de aer. Chiar dacă pare greu de crezut, profilul pare cea mai ”normală” și simplistă parte. În partea inferioară e-C4 pare un SUV, datorită protecțiilor din plastic negru, dar partea superioară vine cu un plafon plonjat, în stilul unui coupe. Totuși, abia atunci când îl privești din spate, îți dai seama cât de ciudat e. Blocurile optice sunt despărțite, la fel și luneta. Avem un mic capac al portbagajului, suficient cât să nu se înscrie nici ca hatchback, nici ca sedan, nici ca SUV. Este un Citroen!
La cât de original și ciudat e exteriorul, atunci când pătrunzi în habitaclu lucrurile se domolesc atât de mult, încât aproape că ți se pare anost. Toate ciudățeniile dispar, și te trezești într-un interior sobru, mult prea închis la culoare, cu volan tradițional și ecrane poziționate exact în același loc ca la oricare altă mașină. De la volan, nu mai ai senzația că ești într-un automobil nonconformist, așa că putea fi oricare alt model franțuzesc. Cu toate acestea, confortul este demn de un produs Citroen, care pune accent pe scaune foarte moi, late, fără prea mare susținere laterală, pentru că nu vei vrea să ieși prea des viraje rapide. Dar despre condus, vorbim ceva mai jos. Acum să analizăm restul interiorului.
Generațiile trecute de modele Citroen aveau un volan cu butuc fix, care pe cât de ciudat era, pe atât de mult oferea personalitate interiorului. Acum design-ul interior este tipic, cu o ”tabletă” orizontală pentru sistemul de infotainment și un al doilea ecran ce ia locul instrumentarului de bord. Chiar dacă la o mașină electrică nu ai nevoie de prea multe informații despre condus, pentru că nu trebuie să urmărești turația motorului sau treapta de rulare, totuși, acest ecran e mult prea mic și pare luat de pe o versiune de bază, chiar dacă e-C4 vine doar în varianta de echipare de top Shine. Până și selectorul transmisiei este prea mic și dificil de operat, mai ales când vrei să faci ceva manevre rapide de parcare. Din punct de vedere tehnologic, nu există diferențe între un Citroen e-C4 și frații de la Peugeot sau Opel, dar parcă acolo totul e ”împachetat” ceva mai frumos, mai armonios.
Fiecare vine cu plusuri și cu minusuri, în sensul că unii nu se pot obișnui cu volanul modelelor Peugeot, iar alții cu poziția într-un Opel. Așa că Citroen oferă un compromis excelent, mai ales din punctul de vedere a ținutei de drum și a confortului. La fel ca în cazul variantei cu motor termic, e-C4 vine cu suspensie cu amortizare progresivă, ceea ce înseamnă că absoarbe mult mai bine denivelările și gropile, oferind o senzație de ”barcă”, sentiment regăsit numai la automobile din clasele superioare. La fel și direcția, foarte ușoară, foarte confortabilă, dar nu prea comunicativă, deci nu te vei distra prea tare pe niște viraje. Oricum mașina nu se simte prea dinamică sau sportivă, așa că direcția moale ajută mai mult în oraș.
Citroen e-C4 oferă absolut toate dotările de care ai nevoie la o mașină, printre care încărcător wireless, head-up display, cruise control adaptiv, Apple CarPlay, volan încălzit, scaune electrice cu masaj, dar și 3 moduri de rulare cu autonomii diferite, dar care nu schimbă prea mult comportamentul mașinii. Modul ECO aduce 10% la autonomia finală, dar îți limitează confortul termic în habitaclu, iar pedala de accelerație este mult mai grea. În modul Sport am simțit o pedală de accelerație ceva mai fină, mai rapidă, dar indiferent de modul de condus, atunci când ai apăsat pedala până în capăt, cuplul de 250 Nm își face apariția instant, așa că teoretic nu ai nevoie de modul sport, mai ales în traficul urban. Varianta electrică este cea mai puternică din oferă C4, indiferent de motorizare, cei 136 cai putere sunt prezenți, dar fără să ofere senzații prea dinamice. Aș fi curios dacă pe viitor vor apărea și variante de performanță pentru aceste modele electrice sau măcar o variantă cu două motoare electrice, pe fiecare punte, pentru a avea tracțiune integrală, așa cum a făcut Volkswagen cu ID.4 GTX. Nu știu dacă clientul tipic de un Citroen electric ar vrea astfel de senzații, dar vom vedea.
După 2 zile cu Citroen e-C4 prin București, am ajuns la concluzia că suntem departe de infrastructura necesară pentru electrice. Nu era foarte frig în acea perioadă, dar și o temperatură de sub 7 grade Celsius are impact major asupra autonomiei unei mașini electrice, mai ales când vrei în habitaclu peste 22-23 de grade. Cu bateria încărcată 100%, am plecat cu o autonomie de 314 km, dar care după nici 50 km a scăzut aproape la jumătate. În total, am realizat aproximativ 160 km până am început să caut o stație de încărcat. Mai aveam vreo 40 km de autonomie, când am ajuns la prima stație, undeva în nordul Bucureștiului, care mi-am dat seama că nu funcționa, dar nu era notată nicăieri pe vreo aplicație. E greu să calculezi de la 0% la 100% câți kilometri poți să faci exact, deoarece ține foarte mult și de stilul de condus. Să zicem că aș fi făcut 200 km cu un plin de baterie, în condițiile în care la plecare aveam peste 300 km. Mi se pare o diferență destul de mare, pentru că am rulat 90% numai în oraș, unde mașina electrică ar trebui să fie și mai eficientă. Încălzirea habitaclului, ”fura” aproximativ 35% din autonomia finală, iar asta e o foarte foarte mare problemă a mașinilor electrice, care trebuie gândită serios pe viitor.
Tocmai din acest motiv am început să caut o stație de încărcare când mai aveam 40 km autonomie, deoarece nu știam cât de repede se vor termina, în condițiile în care eram sigur că nu mai parcurg 40 de km efectiv. De fapt, ultimii kilometri buni de autonomie, i-am pierdut căutând stații rapide de încărcat, deoarece multe sunt ocupate, defecte sau oferă o încărcare mult prea lentă, fără să ai ceva facilități lângă. Înțeleg o stație de 22 kWh într-un mall, pentru că mergi și petreci cel puțin o oră în centrul comercial, dar o stație de încărcare ce durează cel puțin 2-3 ore să-ți încarci Citroen-ul, nu merge pozițonată nu știu unde pe DN1, și trebuie să rămâi blocat în mașină.
Mașinile electrice vor domina piața în anii următori, Sunt deja pregătite de lansare, trebuie doar finisate. Se lansează mașini cu autonomii pe hârtie de 3-400 km, care în realitate nu merg nici măcar atât, dar se pare că nu ne interesează. Infrastructura stațiilor de încărcare nu face față cu ritmul de cumpărare a mașinilor electrice, iar dacă în orașe mai mici, încă ne mai descurcăm, în următorul an, adică în câteva luni, în București va fi bătaie pe stațiile de încărcat. Dar aici mai intervine o problemă, destul de mare. Curentul la stații este încă foarte ieftin. Încet încet se va scumpi, până când nu va mai fi rentabil pentru buzunar să conduci o electrică. Sunt curios cum se vor derula toate aceste ipoteze, dar până atunci, să revenim la concluziile despre Citroen e-C4.
Citroen e-C4 funcționează mai bine ca mașină electrică, decât ca una cu motor termic. Sunt puține aceste cazuri, dar argumentele sunt pe măsură. Acesta este cel mai puternic C4, cel mai echipat, cel mai puțin poluant, cel mai silențios, iar dacă îl conduci marea majoritate a timpului în traficul urban, se pretează mult mai bine.
Fotografii realizate de Manițiu Răzvan Photoworks
Citroen e-C4 Shine oferit pentru test drive de Citroen România.