Citroen C5X – Test Drive

Citroen C5X – Întoarcerea la neo-sedan

Uitați-vă la mașina aceasta. Este nouă. Este modernă. Aș putea spune chiar futuristă și pare ceva ce Citroen nu a mai făcut până acum. Caroseria noului C5X este un mix între un sedan, hatchback, break, crossover și SUV și oricât de ciudat ar părea, oficialii francezi îi spun ”neo-sedan”. Pentru că sedan-urile nu se mai cumpără, designerii au venit cu aceste linii care combin mai multe elemente, tocmai pentru a păstra clienții, dar și istoria. Iar pentru Citroen, istoria este foarte importantă. Oricât de original ți s-ar părea noul C5X, nu este singurul produs al francezilor desenat după această ”rețetă”. Ultimul sedan mare pe care l-a avut Citroen a fost C5, o mașină cât se poate de normală, dar până la aceasta, istoria a fost bogată în originalitate. Cu toții știm modelul C6, folosit inclusiv de președinții Franței, Citroen XM, SM, GS, CX sau DS, toate au fost neo-sedan-uri cu caroserii ciudate, atrăgătoare pentru unii, ciudate pentru alții. Nu ar trebui să ne mire că noul Citroen C5X arată în acest fel.

Dacă îl privești din față pare un C4 mai mare, numai că datorită dimensiunilor mai generoase, proporțiile au putut fi mai bune, așa că blocurile optice duble, arată mult mult mai bine pe C5X. Luminile de zi sunt mult mai alungite, iar farurile propriu-zise sunt poziționate ceva mai jos și mai bine ascuse. De departe, C5X arată foarte agresiv și cu toate că poate fi recunoscut ca un Citroen de generație nouă, este după părerea mea, cel mai atrăgător. Și ciudat, nu acesta unghiul cel bun.

Pentru că odată ce îți muți privirea spre profil vei descoperi o caroserie cum nu mai este în acest segment. Spun segment, deoarece ar mai exista vreo 2-3 modele mari, încăpătoare, cu gardă la sol mai mare. Dar Citroen C5X privit din lateral este cu adevărat spectaculos. O linie a plafonului extrem de plonjată spre posterior. O lunetă incredibil de înclinată pentru un break, adică asemeni unui sedan, la fel și suprafața vitrată. Geamurile sunt relativ înguste, dând impresia că mașina este foarte joasă. Există suficientă ”tablă” în partea inferioară, dar nu arată disproporționat, datorită jantelor cu diametru mare, de 19 inch. Întreaga parte inferioară este înconjurată de plastic negru, nu foarte evident, ci doar cât să ajute la aspectul robust și de crossover, ceea ce se cere acum. Aș putea spune că este o lecție de design, din partea francezilor, să poată desena o astfel de caroserie care să îmbine toate cerințele, dar totuși să fie atrăgătoare inclusiv pentru iubitorii auto.

Mi se pare că posteriorul este ceva mai reținut, mai convențional, dar la fel de bine proporționat cu restul caroseriei. Blocurile optice mari, rezonează cu cele frontale, fiind alungite pe laterale, asemeni unui bumerang, dar în rest alte artificii de design lipsesc. Îmi place totuși, acele tușe de design sportiv prin bara posterioară aproape în totalitate neagră, dar și cele două eleroane din josul și din susul lunetei.

Fără îndoială noul C5X este un produs tipic Citroen, o caroserie și un model ce poate fi oricând adus în discuție, alături de celelalte sedanuri atipice enumerate mai sus. Nu aș putea spune că este un model total nonconformist, deoarece vorbim despre designul francez Citroen, unde niciun model, indiferent de clasă nu s-a conformat să fie banal.

Construit pe platforma Peugeot-ului 508, se distinge foarte bine de acesta, atât ca spațiu interior, cât și ca design interior. Își trage mai mult inspirație din fratele mai mic C4 și este în rând cu ultimele produse ale Grupului Stellantis. Avem o planșă de bord care este dominată de ecranul sistemului de infotainment poziționat deasupra, exact în câmpul vizual al pasagerilor. De aici sunt accesate marea majoritate a comenzilor, totul fiind touch screen, dar pentru un plus de ergonomie, comenzile climatizării au butoane fizice poziționate în partea inferioară. Tunelul median oferă suficiente spații de depozitare, inclusiv un suport de telefon cu încărcare wireless, iar pentru că nu există un levier pentru transmisie, senzația de spațiu în față este cu atât mai accentuată. Nu că ar fi nevoie, deoarece C5X face parte din segmentul D, deci este un automobil de clasă mare. Spațiul interior este sporit și de scaunele extrem de generoase și foarte confortabile, așa cum ne-a obișnuit Citroen pe modelele sale. Totuși, nu sunt cele mai sportive, neavând suport lateral pronunțat, dar așa cum veți citi mai jos, nici nu te îmbie la un condus sportiv.

Din punctul de vedere al șoferului lucrurile sunt relativ simpliste. Volanul are o formă mai mult pătrățoasă, inclusiv partea superioară fiind teșită, dar instrumentarul de bord este destul de mic. Ecranul are o diagonală mult prea mică, dar aici sunt afișate strict informațiile necesare deplasării. Totuși, nu duci lipsă de informații, deoarece C5X vine cu un Head-Up Display foarte bun, color, mare, pe care îți sunt afișate informații de navigație și condus. Pentru cei ne obișnuiți cu un HUD, poate părea că îți distrage atenția, dar în timp te obișnuiești și îți dai seama de utilitatea acestuia. Te simți foarte bine la volanului noului Citroen C5X, mai mult ca într-o limuzină confortabilă, decât ca într-un SUV.

În traficul urban, nu ai cum să te enervezi, deoarece te afunzi în fotoliile din față, poziția la volan este ceva mai înaltă, ceea ce îți oferă vizibilitate, iar motorul pe benzină este extrem de silențios. Pe lângă acestea, antifonarea este extrem de bună în C5X, și efectiv nu auzi zgomote din exterior. Direcția ușoară înseamnă că manevrele de parcare sunt realizate cu ușurință, iar multitudinea de senzori te ajută uiți de dimensiunile exterioare. Numai că din prima clipă când am rezervat la test drive un Citroen C5X, voiam să-l duc într-o călătorie lungă, în afara orașului. Mi se pare că acolo este locul unde noul neo-sedan al francezilor strălucește. Așa că cea mai bună rută a fost din București spre Brașov via TransBucegi.

Sunt aproximativ 500 de kilometri de drum, unde găsești autostradă, drumuri express, drumuri naționale cu o singură bandă pe sens, blocaje de lucrări unde nervii sunt întinși la maxim, dar și serpentine, viraje și la 1800 metri, peisaje de vis. Ce ți-ai putea dori mai mult de la un test drive? Am plecat din București pe autostrada A3 spre Ploiești, pe care de la volanul noului Citroen C5X nici nu am simțit-o. 50 de kilometri în care efectiv am stat în fotoliu, fără să fac nimic și fără să simt nimic. Orice denivelare este absorbită complet, iar pe cele lungi, mașina se comportă ca o barcă. Suspensia este extrem de moale, tipică pentru un Citroen, care are o istorie foarte lungă în a face mașini confortabile. Apoi ajungi pe DN1, de la Ploiești până spre Sinaia, unde motorul de 1.6 litri ce produce 180 de cai putere, te ajută la manevre de depășire, dar și să ții o viteză constantă, fără probleme. Mașina nu este foarte grea, având aproximativ 1500 kg, dar dacă vrei să mergi sportiv și să accesezi toate resursele motorului, îți dai seama că nu îi place să meargă sportiv, nu se simte bine pe accelerări rapide și pe urcări în turație. Nu aș spune că se chinuie, dar cuplul relativ mic de doar 250 Nm, nu ajută la senzația de viteză. Nici transmisia cu 8 rapoarte, dezvoltată de Aisin și folosită pe marea majoritate a modelelor Grupului Stellantis, nu este cea mai dinamică și pare lentă pe retrogradări, când vrei să accelerezi mai tare.

”Din fericire”, ești în România, acolo unde lucrările la partea carosabilă blochează efectiv un sector de drum, așa că am încercat să merg mai sportiv numai 50 de kilometri, până când m-am oprit și am așteptat. Lucrările la podul din Sinaia înseamnă un timp de așteptare de aproximativ 45 de minute, așa că în traficul bară la bară am acționat sistemul de asistență, un fel de cruise control ce păstrează distanța față de mașina din față, dar îți și preia comenzile volanului pe durate scurte. Astfel, nu a trebuit să fac nimic și nici să ating pedalele, cât am așteptat. Probabil că zicala: ”merită așteptarea” s-a potrivit cel mai bine în cazul meu, deoarece după ce am trecut de Sinaia, am ajuns pe unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase drumuri din România. Transbucegi.

Recunosc, pe porțiunile de drum virajat, mi-aș fi dorit să fiu într-o mașină cu gardă la sol ceva mai joasă și cu o suspensie mai tare, dar Citroen C5X pare genul de mașină pentru călătorii, pentru a explora. Astfel, viraj după viraj, urcam tot mai sus, până când am ieșit din pădure. Aici nu s-a deschis în fața noastră, numai cerul. Munții nu mai aveau vegetație, dar totul era de un calm fantastic. Aici, la peste 1800 de metri nu e gălăgie, nu e poluare, aerul e rece și norii aproape. Porțiunea de asfalt Transbucegi permite turiștilor să intre cu mașina în Parcul Național Bucegi, iar nouă ne oferă posibilitatea unor cadre spectaculoase. Norii se apropiau tot mai mult, iar la un moment dat am simțit fulgii de zăpadă. Natura ne-a oferit un spectacol incredibil, deoarece nu era frig, dar ningea, iar pe cealaltă parte a muntelui, era soare. Ningea cu soare. În acest peisaj, printre fulgi, silueta lui C5X era și mai spectaculoasă, iar albul caroseriei contrasta puternic cu galbenul de toamnă a pajiștei. Garda la sol mai înaltă ne-a permis să ieșim de pe asfalt și să ne apropiem de o cascadă, fără să intrăm totuși în Parcul Național, deoarece este interzis accesul cu orice mijloace motorizate.

Vedeam cum se așterne un strat subțire pe asfalt, așa că am decis să coborâm, lăsând în urmă norii ce dansau pe crestele muntelui. Drumul spre Brașov a fost foarte confortabil și liniștitor, exact cum te-ai aștepta din habitaclul noului C5X și inclusiv la întoarcerea spre București, după aproximativ 500 km, nu m-am simțit obosit.

Citroen C5X este un neo-sedan, un liftback, o berlină-crossover, spuneți-i cum vreți, dar este un moștenitor bun pentru toate sedanurile nonconformiste construite de Citroen de-alungul istoriei. Sunt convins că ar mai fi câteva detalii mecanice ce ar merita să fie introduse pe această caroserie, și aici mă gândesc la o tracțiune integrală și la o motorizare mai puternică, dar trendul actual spune că aceste schimbări vor veni odată cu un tren de rulare hybrid.

Citroen C5X Shine 1.6 PureTech 180 – oferit pentru test drive de Citroen România

Fotografii realizate de Manițiu Răzvan Photoworks