Cele mai vândute mărci și modele în Europa în 2022

Tocmai s-au afișat statisticile pe anul 2022 cu cele mai vândute mărci și modele din Europa. A fost un an de relansare, după multe probleme cauzate în ultimii 2 ani de pandemie, criza microcipurilor, dar și începutul războiului din Ucraina. Lumea e ceva mai reticentă la achiziția unui automobil nou, dar sunt unele modele care au succes în ciuda dificultăților. Aș putea spune că privind analiza vânzărilor, unele modele consacrate ca lideri în segmentul lor au avut creșteri ușoare, dar sunt și modele despre care nu credeam că vor scădea atât de mult. Preferințele clienților au rămas în mare parte aceleași, SUV-urile și mașinile de oraș sunt în continuare extrem de căutate, indiferent de clasa din care fac parte.

În continuare vom analiza un Top 20 al mărcilor cu succes la vânzări, dar vom vedea și câțiva producători ce merită menționați atât pentru vânzările bune sau mai puțin bune. Pe primul loc, la o diferență destul de mare față de al doilea clasat, este marca Volkswagen, care anul trecut a reușit să vândă 1.199.119 automobile, fiind lider incontestabil, mai ales că producătorul german are o prezență, dar și o imagine foarte bună, pe mai toate piețele europene. Europa de Vest, dar mai ales Germania, este locul unde Volkswagen vinde cel mai bine, cu toate că și pe piața din România, vedem foarte multe modele noi ale Volkswagen. În plus, germanii au și o gamă foarte vastă de modele, fiind prezenți în absolut toate clasele, de la cele mai mici la cele mai mari, cu motorizări atât termice, cât și electrice.

Pe locul al doilea s-a clasat Toyota. Compania niponă a depășit toate celelalte mărci europene, care de obicei erau preferatele clienților. La nivel mondial, Toyota rămâne liderul de vânzări, iar în Europa, apariția mai multor modele noi, a făcut ca grupul japonez să se ridice atât de sus. Un alt mare plus este hybridizarea tuturor modelelor, indiferent de clasă, iar clienții încă nedeciși asupra unei motorizări, au ales într-o proporție foarte mare, modelele Toyota.

Locurile 3 și 4 sunt ocupate de mărcile premium, Mercedes Benz și BMW, la o diferență de doar 1300 de unități. Chiar dacă Mercedes Benz nu a avut foarte multe modele noi lansate anul trecut, unele modele bavareze au avut scăderi semnificative, despre care vom analiza ceva mai jos. E interesant că pe podium se plasează mărci premium, mai ales ca volum de vânzări. Totuși, în afară de Audi care e pe locul 6, nu mai regăsim alte mărci premium în top 20.

Peugeot nu a putut livra câte modele s-au cerut, motiv pentru care este abia pe locul 5, dar continuă să fie în top pe modele. Și rivalii francezi de la Renault au avut dificultăți cu unele dintre modele, dar grupul a fost salvat de Dacia, care a înregistrat din nou vânzări record. Prețul mic, dar și noile modele mult mai dotate, au avut mare trecere printre clienții care își doreau un automobil nou.

KIA a vândut mai mult decât Hyundai. Tesla se află în fața unor mărci precum Seat, MINI sau Suzuki și foarte aproape de Nissan. Probabil că o supriză a vânzărilor vin din partea MG, care a vândut pentru 100.000 de unități. Mari pierzanți, chiar dacă niciodată nu au excelat la volume de vânzări, ar trebui menționați Jeep și Land Rover-Jaguar, dar aceste două mărci au avut modele cam învechite în gamă. Interesant este că DS a vândut mai multe unități decât Lancia, dar Lancia e tot în fața Alfa Romeo. Îmi pare rău pentru marca italiană, pentru că lumea din ziua de astăzi nu mai caută o mașină de condus, ci una să te ducă din punctul A în punctul B. Probabil apariția noului Tonale, va schimba situația pe anul acesta.

Cam acestea sunt cele mai importante noutăți despre mărcile ce au vândut cel mai bine în 2022. În cazul celor mai vândute modele, lucrurile sunt, ciudat, ceva mai diferite. Pe primul loc, cele mai multe unități cumpărate au fost Peugeot 208. Acesta și-a găsit 206.816 de noi proprietari, fiind la o distanță destul de mică de locul al doilea, Dacia Sandero cu 200.550 unități. Aceste două modele sunt preferatele celor care trăiesc în oraș și au nevoie de un mijloc de transport compact și economic. În această statistică cred că intră și versiunea electrică a lui 208. Ambele modele au crescut puțin în vânzări față de 2021, dar este pentru prima dată în ultimii 14 ani când Peugeot 208 detronează liderul Volkswagen Golf. Acesta are o scădere importantă de 14% și cade până pe locul 5. Probabil că apariția modelelor precum ID.3 sau ID.4 a mutat clienții de la hatchback-ul tradițional.

Totuși, podiumul este completat de celălalt bestseller Volkswagen, modelul T-Roc. Și acesta a avut o ușoară scădere, dar pentru un crossover, este în continuare extrem de popular. Locul al 4-lea este ocupat de Fiat 500. Sincer nu mă așteptam la un loc atât de fruntaș, dar apariția noii generații full-electrice, se pare că a fost de succes pentru marca italiană. E interesant cum mărcile italiene sunt atât de divizate între modele, mai ales că toate sunt sub același grup.

În top 10 regăsim alte trei automobile de oraș, în ordine fiind Toyota Yaris pe 6, mașină care a fost desemnată mașina anului în 2021. ”Fratele” de grup, a liderului de vânzări, Opel Corsa a terminat anul pe locul al șaptelea, iar Renault Clio încheie Top 10 cele mai vândute modele în 2022. Având în vedere că noul Sandero este construit pe platforma noului Clio și oferă o mulțime de dotări regăsite pe modelul francez, e interesantă diferența atât de mare între locurile 2 și 10. Acest clasament este completat de 2 SUV-uri care acum 10 ani erau rivale, dar între timp au ajuns să se diferențieze foarte mult, mai ales la nivel de tehnologie și dotări. Hyundai Tucson se află pe locul 8 și sincer, la cât de multe am văzut pe străzi, mă mir că nu e mai în față, iar Dacia Duster termină anul 2022 pe locul 9, în așteptarea unei generații noi.

Niște mențiuni în clasamentul modelelor vândute apar abia între locurile 10-20 și 30-40. Acolo unde Tesla Model Y este cu mult peste Model 3, fiind și singurele modele full-electrice din acest top. În continuare clasamentul este dat în proporție mare de SUV-uri și crossovere, dar spre mirarea mea, BMW Seria 3 și X1 au înregistrat scăderi semnificative de vânzări, în principal faptului că sedanul a avut nevoie de un LCI, iar în cazul lui X1 a apărut o generație nouă. Sper ca acesta să fie cazul, nu pentru că au fost printre singurele modele care au în continuare grila cât de cât convențională.

Anul trecut, la nivel modial, au fost prezentate 131 de noi modele de producție, dintre care 67 de SUV-uri, 23 sedan, 16 MPV, 8 mașini de oraș, 7 pick-up-uri, 6 hatchback-uri și 4 mașini sport. Toate acestea vor afișa vânzări pentru 2023, așa că sunt curios cum se va vedea piața auto în acest an, chiar dacă liderii despre care ați citit deja nu intenționează să vină cu schimbări radicale.

Informatii si fotografii preluate cu acordul @carindustryanalysis pe instagram