Cele mai frumoase jante de serie

Cam de la sfârşitul anului trecut am început să dedic ziua de miercuri pentru a posta doar jante pe pagina de facebook a blogului. Această idee a venit în urma hashtag-ului #WheelWednesday ce este foarte apreciat mai ales pe instagram. Tot de atunci am vrut să fac articole pe blog, dedicate jantelor, dar parcă inspiraţia mă părăsea în fiecare marţi seara sau miercuri dimineaţa. Astăzi în schimb am găsit un articol pe carthrottle.com unde ni se prezintă cele mai sexy jante produse în serie de constructori şi nu de firme specializate. Mi se pare că jantele unei maşini pot fi semnul distinctiv, pot scoate în evidenţă un automobil banal, dar ajută şi la performanţe, nu doar pentru look. Pentru că nu mă pot decide, acestea sunt cele mai frumoase jante de serie, în ordine aleatoare:

BMW M3 CSL

După jantele BBS ce echipau modelul M3 e30, acestea sunt cele mai potrivite jante pentru un BMW. Arată foarte bine indiferent de caroserie, dar mai ales de an. De foarte puţine ori jantele unui model mai vechi se potrivesc pe cele noi. Aceastea sunt din punctul meu de vedere cele mai frumoase jante produse de/pentru BMW.

BMW-M3-CSL3 Alfa Romeo 

Aş fi putut să scriu un model Alfa Romeo în titlu, dar toate au beneficiat de superbele jante ale italienilor. Mulţi au spus că seamănă cu tastatura unui telefon vechi, dar cele 5 găuri rotunde sunt atât de sexy şi reprezintă semnătura automobilelor Alfa Romeo.

alfa-romeo-giulia-qv-wheel Alfa Brera (10) Pagani Huayra

Până nu demult ştiam că Pagani îşi confecţionează singuri jantele, mai ales după ce Richard Hammond a spus la Top Gear că durează 24 de ore să sculpteze un bloc de aluminiu în forma jantelor. Totuşi, jantele ce echipează modelul Huayra sunt forjate de către APP Racing, o companie specializată în jante de înaltă calitate. Împreună cu desenul curbat al spiţelor şi buza lată, lucru foarte rar în zilele de astăzi, jantele Huayra sunt printre cele mai frumoase din industrie.

pagani-huayra-rear Ferrari F40

S-ar putea ca jantele ce au apărut pe Ferrari F40 să nu fie chiar cele mai spectaculoase, dar cu siguranţă sunt unele dintre cele mai cunoscute. Fabricate din 3 bucăţi şi având o buză lată, arată în continuare foarte modern. Cele 5 spiţe late debordează de simplitate, dar mai ales de istorie.

ferrari-f40-side-view Mercedes Benz SLR McLaren

Apărut acum mai bine de un deceniu, modelul SLR McLaren este considerat de mulţi primul hypercar. Performanţele de care era capabil sunt uimitoare chiar şi astăzi, iar pe lângă portierele cu deschidere de tip fluture, un alt element de design sare în atenţia privitorului. Jantele în formă de turbină. Acest tip de design a fost preluat în diferite forme de mai mulţi producători, ca să nu mai vorbesc de tuneri. Rămân şi acum unele dintre cele mai spectaculoase jante produse vreodată.

2003 Mercedes-Benz SLR McLaren top car rating and specifications

Lamborghini Aventador SV 750-4

Acestea ar putea fi cele mai noi jante din acest clasament, pentru că le-am văzut prima dată abia anul trecut. Chiar dacă în primele imagini nu părea a fi foarte sportive şi potrivite pentru această maşină, după ce am văzut luna trecută un Aventador SV în parcarea Lamborghini Bucureşti, am rămas mut. Sunt atât de complexe şi atât de spectaculoase, mai ales că au prindere centrală în culoare contrastantă, încât nu au cum să nu intre într-un clasament al celor mai frumoase jante.

av-lp750-4_sv_ov1_1920x1080 Porsche 991 GT3 RS

Modelul GT3 RS al ultimei generaţii Porsche 911 este definiţia sportivităţii. Încă nu îmi vine să cred că există o astfel de maşină contemporană cu mine. Fiecare element al caroseriei este desenat şi gândit pentru circuit şi sportivitate, iar jantele nu sunt mai prejos, Având 5 spiţe duble, acestea sunt foarte concave pe puntea spate, iar împreună cu kit-ul aerodinamic arată extrem de agresiv, cum nu se putea mai bine pe un produs Porsche RS.

maxresdefault Lamborghini Countach

În anii 70-80 aveam o altă impresie asupra sportivităţii. Jantele ce echipau modelele din acei ani aveau un diametru extrem de mic. De exemplu pe modelul Countach jantele măsoară doar 15 inch. În schimb au o lăţime mai mare decât cea a unui Lamborghini nou. Pe modelul Countach jantele sunt relativ simple, cu 5 găuri şi foarte concave. Cu siguranţă un element distinctiv pentru acea eră.

lamborghini_countach_lm002_14 Audi R8 Spyder

Prima generaţie Audi R8 este considerată în continuare una dintre cele mai frumoase supercar-uri produse vreodată, cu un design atemporal. Dar în varianta coupe, acesta avea un set de jantel în 5 spiţe, relativ simple. Odată cu prezentarea modelului decapotabil, R8 a primit un set de jante extrem de spectaculoase, cu spiţe în forma literei Y, pe care mulţi le-au asemănat unei pânze de paianjen. Indiferent, acestea rămân unele dintre cele mai spectaculoase jante produse.

audi-r8-spyder-05

Porsche 918 Spyder

În anul 2013 lumea hypercar-urilor a fost luată de valul noilor modele de la McLaren, Ferrari şi Porsche. Modelul hybrid 918 Spyder a reuşit să atragă atenţia şi mai mult datorită jantelor ce echipează modelul standard. Acestea au apărut prima dată pe conceptul hypercar-ului, dar nu şi-au schimbat design-ul nici când maşina a fost produsă în serie. Cele 10 spiţe duble par că plutesc în mijlocul jantei, iar prinderea centrală ajută la un aspect foarte sportiv, dar şi curat.

2015-Porsche-918-Spyder-wheels

Cu siguranţă mai sunt o mulţime de alte jante spectaculoase produse în serie, aşa că aştept sugestiile voastre în secţiunea de comentarii. Sper ca acest tip de articole să apară în fiecare miercuri, pentru că îmi face mare plăcere să scriu despre acest aspect al unei maşini, care de foarte multe ori ia forma unui obiect de artă.