Cauzele accidentelor grave pe șoselele din România

Dacă ești la volan și citești asta, OPREȘTE-TE! Pune telefonul jos și trage pe dreapta. Sau așteaptă până ajungi la destinație. Poți continua atunci. Mulțumesc!

Săptămâna trecută ați citit despre Bentley Flying Spur, cel mai rapid sedan din lume la ora actuală. Cu o viteză maximă de 333 km/h, acesta nu este gândit pentru șoselele din România, unde viteza maximă legală este de 130 km/h pe porțiunile de autostradă. Pentru că am condus acest model extrem de rapid și pentru că accidentelele rutiere se întâmplă în proporție de 95% din vina șoferului, am decis să caut cauzele accidentelor grave pe șoselele din România.

În ultimii 20 de ani, atât parcul auto din România, cât și situația șoselelor s-a schimbat destul de mult. Dacă în 2001 erau în România 3 milioane de automobile, iar în 2018 erau 8 milioane, deci în 2020 acestea s-au triplat în cele 2 decenii. Cu toate acestea, situația drumurilor nu a putut ține pasul, așa că în prezent avem doar 850 km de autostradă, față de cei 253 km în 2009. Totuși, multe drumuri județene au fost modernizate, unele lățite la 2 benzi pe sens, dar situația este încă precară pe șoselele interjudețene. Toate aceste lucruri au dus ca România să fie prima într-un clasament negru al mortalității pe șosele.

Țara noastră înregistrează cea mai mare rată a mortalității în urma accidentelor rutiere din Uniunea Europeană, cu 96 de decese la milionul de locuitori. Prin comparație, media europeana este de 51 de morți la un milion de locuitori. La polul opus, Suedia are cele mai sigure drumuri în această statistică, cu 22 de decese la milionul de locuitori, urmată de Irlanda cu 29. Se pare că Estul Europei este cel mai periculos, deoarece pe lângă România, și Bulgaria înregistrează 89 de decese la milionul de locuitori. Pentru cei mai mulți sunt doar cifre, dar conducând zilnic, nu vreau ca nimeni să devină o ”statistică”. Poate că alte cifre le puteți lua mai în serios. În ultimii 19 ani, au murit peste 43.000 de români, maximul fiind în 2008, cu peste 3000 de decese, iar minimul în 2014 cu 1818 de morți. Asta înseamnă că, în fiecare zi, chiar și în cele mai optimiste statistici, mor câte 5 oameni.

Așa cum ați citit și într-un articol precedent de sfaturi și recomandări, condusul în România este de 4 ori mai periculos decât în alte țări. De la infrastructură la neatenție, la mașinile tot mai puternice, dar și degradarea celor vechi, principalele cauze ale accidentelor pe șoselele din România sunt:

Neadaptarea vitezei la condițiile de drum – Lipsa autostrăzilor și aglomerația duc la grăbirea șoferilor și implicit creșterea vitezei pe drumuri secundare, cum ar fi cele naționale sau interjudețene. Faptul că acestea sunt înguste, deseori cu viraje nesemnalizate sau fără restricții vizibile, șoferii pot pierde controlul volanului, rezultând în accidente grave.

Neacordarea priorității pietonilor și traversarea neregulamentară – Marile orașe din România sunt sufocate, aglomerația ne duce la o relaxare a atenției șoferilor, iar trecerile de pietoni sunt de cele mai multe ori inexistente, șterse sau semnalizate necorespunzător.

Neacordarea priorității vehiculelor – Acest lucru se datorează în mare parte și pentru că școala de șoferi se face de multe ori robotizat, viitorii șoferi doar învățând niște indicatoare, fără să aibă experiența necesară în traficul real. Am văzut deseori șoferi care virează stânga fără să se asigure sau să nu respecte în totalitate semnul Stop în intersecție.

Acestea reprezintă peste 50% din cauzele principale ale accidentelor grave, rezultate cu decese, dar și celelalte cauze sunt la fel de importante: Conducerea sub influența băuturilor alcoolice reprezintă 4.8% din totalul accidentelor, abaterile bicicliștilor sunt în proporție de 7.2%. Chiar dacă nu apare procentual în statistică, agresivitatea șoferilor este o altă cauză a accidentelor în țara noastră.

Este interesant de văzut și locul unde se întâmplă cel mai des accidentele, tocmai ca să sporim atenția atunci când ne întâlnim în această situație. 39% dintre accidentele grave au loc în zonele urbane, dar în afara localităților, mortalitatea este mai crescută. Neatenţia la volan pe drumurile din afara localităţilor  este a doua cea mai frecventă cauză a accidentelor grave, după neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, păstrând o valoare foarte ridicară a mortalităţii (41%).   Intersecţiile şi curbele constituie elemente de infrastructură cu potenţial ridicat de risc, dovadă numărul ridicat de accidente înregistrate. La un număr aproximativ egal de accidente, în curbe şi-au pierdut viaţa de peste două ori mai multe persoane faţă de intersecţii.

Nu ar trebui să ne limităm la a citi niște cifre și statistici. Trebuie să acționăm direct, fiecare șofer la îmbunătățirea condusului pe șoselele din România. De fiecare dată când te urci la volan, trebuie să știi că te supui unui risc ridicat, așa că atenția trebuie sporită, viteza redusă și în orice caz, trebuie să purtăm centura de siguranță.

Informații preluate de la:

https://adevarul.ro/news/eveniment/principala-cauza-producere-accidentelor-rutiere-romania-raportul-politiei-romane-1_5dd95ceb5163ec4271545a09/index.html

https://www.dcbusiness.ro/cauzele-accidentelor-rutiere-in-romania_601184.html

https://www.1asig.ro/Siguranta-rutiera-Romania-printre-cele-mai-nesigure-tari-Reguli-noi-pentru-dotarea-vehiculelor-cu-tehnologii-ce-pot-salva-vieti-articol-3,100-60892.htm

http://www.autolatest.ro/editorial-auto/politia-rutiera-este-principalul-vinovat-pentru-ca-in-ultimii-19-ani-au-murit-peste-43-000-de-romani