Business roadtrip

Se spune că timpul zboară. Dacă stai să te gândeşti la un anume eveniment din trecut, ţi s-ar putea părea asta, dar când te gândeşti câte s-au întâmplat între timp, ai putea zice că au fost mai mult de 24 de ore într-o zi. Acum aproape 10 ani eram posesorul unui BMW Seria 5 e60. Era cu pachetul optic M, negru, cu geamuri fumurii. Nu era neapărat o maşină business. Sau cel puţin eu nu mă simţeam un business man conducându-l. A trecut atât de mult timp de când l-am vândut, încât de multe ori am şi uitat că l-am deţinut. Au trecut alţi patru ani de la testul meu cu generaţia F10 a modelului Seria 5. Mi se pare un timp enorm de lung, dar încă îmi aduc aminte perfect. Timpul este relativ. Sunt momente când timpul zboară, dar sunt momente în care parcă timpul stă în loc. Conducând noul BMW Seria 5, aceste două momente s-au contopit, oferindu-mi o experienţă pe atât de intensă, pe cât a fost rapidă.

530dM2017-28 De când testez maşini pentru acest blog, voiam să duc una în vârful Munţilor Apuseni, pe superbul drum ce duce spre platoul Padiş. De vreo 3 ani încoace, s-a întâmplat ca maşinile noi să apară tocmai prin ianuarie-februarie, deci în plină iarnă. Puteam să merg cu noul Seria 5 încă din februarie, dar am aşteptat ca zăpada să se topească, să prind exact primele raze de soare ale primăverii. Nici nu puteam să prind o zi mai perfectă.

530dM2017-12 17321785_10209172298246959_804622457_n Totuşi, prima mea întâlnire cu maşina a fost spre seară. M-am urcat rapid la volan şi am pornit spre casă. Erau 60 de km de drum asfaltat între reprezentanţă şi casă. Primul contact a fost într-o lumină violet, cu LED-urile adaptive marcându-mi calea pe care o ştiu atât de bine. Prin parbriz vedeam un superb joc de lumini de fiecare dată când luam un viraj, mă apropiam de o maşină sau încercam o depăşire. A fost o întâlnire cumva amicală, timidă, unde încercam să înţeleg maşina, fără ca ea să mă surpindă în vreun fel. Viteza de croaziera era mare, dar liniştitoare. Fără forţări, doar să îi ţin trasa. Totul era confortabil şi simplu. Mâinile mele încrucişeau volanul, iar piciorul drept doar mângâia pedala, ştiind totuşi că sunt 620 Nm disponibili oricând.

530dM2017-31 530dM2017-39 Soarele dimineţii, în care “baba” de 8 martie şi-a făcut datoria pentru cei ce au ales-o, m-a făcut să privesc aşa cum trebuie noul sedan al bavarezilor. Şi ce imagine îţi oferă. În primul rând partea frontală extrem de impozantă. Chiar intimidantă aş putea spune. Nu cred că cineva ar vrea să o vadă în oglinda retrovizoare. Cu toate că vorbim de o evoluţie a modelului precedent, şi o apropiere mai tare de nava amiral, Seria 7, noul “cinciar” este chiar frumos. Ştiu că în prezentarea oficială am scris că se confundă cu alte modele, dar în realitate vezi un automobil perfect proporţionat şi în acelaşi timp elegant şi sportiv. De fapt, exact cum ar trebui să fie un Seria 5. Blocurile optice sunt mari. Grila “rinichi” este şi mai mare. Lamelele din interiorul acesteia se închid şi se deschid. Design-ul interior al LED-urilor este superb. Luminile de zi “angel eyes” sunt reinterpretate. Apoi treci la bara sportivă. În stilul specific configurărilor Grup West Premium, maşina era “îmbrăcată” în pachetul Msport. Asta înseamnă o bară frontală extrem de agresivă, cu prize de aer ce amintesc de cele ale modelelor X5M, dar încă nu înţeleg rostul acelor lumini de zi din fante. Îmi place mult noul Seria 5 în pachetul Msport. Arată diferit. În cel standard, dacă alegi o culoare deschisă, este prea banal.

530dM2017-20 Am aşteptat primăvara şi pentru a vedea noul Seria 5 încălţat cu jantele cromate şi spiţate, cu diametru de 19 inch. Acestea arată extrem de bine pe caroseria închisă la culoare şi îi oferă profilului o frumuseţe aparte. Până la acest model, spuneam că Seria 3 are cel mai frumos profil din gama sedan-urilor BMW. Noul Seria 5, în schimb, îmbină liniile cum nu am mai văzut de mult. Capota este lungă şi plonjată. Farurile şi stopurile se văd exact cât trebuie, pragurile sunt profilate, iar “îmbinarea” dintre lunetă şi capacul portbagajului este perfectă. Este cu siguranţă cel mai frumos profil din clasă. Şi anul acesta BMW chiar are nişte concurenţi serioşi. Cumva, designerii BMW au reuşit să-i deseneze noului Seria 5 şi un posterior impozant. Nu că trebuia neapărat, dar fiind partea pe care cei mai mulţi o vor vedea în trafic, acesta trebuia să fie special. Blocurile optice sunt acum atât de mari, încât se alungesc până la număr. Cred că dimensiunile acestora sunt comparabile cu cele ale unui X6, de la care au fost şi inspirate, de altfel. Nu de la Seria 7. Apoi, cu bara Msport, şi ieşirile rectangulare, Seria 5 G30 este lat, suficient de jos, deci perfect proporţionat.

530dM2017-8 Probabil aţi observat că nimic nu este în afara locului unde ar trebui să fie. Dar în acelaşi timp am putea spune că nimic nu este spectaculos. În imagini noul Seria 5 poate părea banal, dar în adevărat este extrem de bine proporţionat, fără artificii inutile sau linii ciudate. Este exact cum un BMW nou ar trebui să arate. Se apropie mai mult de Seria 7, cum nu a mai făcut vreun Seria 5 până acum. Iar această afirmaţie se întăreşte atunci când îi priveşti interiorul.

530dM2017-94 530dM2017-92 A trecut atât de mult timp de când generaţia precedentă Seria 5 a fost prezentată şi ne-am obişnuit cu noul limbaj de interior a celorlalte modele, încât faptul că noul Seria 5 are un ecran “tabletă” deasupra bordului, nu m-a mai surprins. Dar este atât de apropiat atât ca design, cât mai ales ca materiale, de noul Seria 7, diferenţele fiind minime. În primul rând avem un volan cu design nou, chiar dacă vorbim de echiparea M. Probabil că nu este la fel de spectaculos ca vechiul volan, dar în continuare se simte foarte bine şi oferă un feeling aparte. Într-un fel se simte mai modern. Desenul bordului este tipic pentru noile BMW-uri, dar acum consola centrală este îndreptată puternic spre şofer, iar toate comenzile sunt la îndemână. Prin poziţia la volan extrem de joasă, volanul gros, bordul şi portierele ce te înconjoară, senzaţia de lux şi siguranţă este puternică. Schimbătorul este de asemenea nou şi preluat de la Seria 7. Doar design-ul general din jurul acestuia este specific pentru Seria 5. Oriunde îţi ating degetele, simţi piele, lemn, metal şi, chiar unde nu se vede, regăseşti plastic moale şi calitativ. Aceasta este o calitate a noului Seria 5 pe care mulţi nu o văd sau nu o înţeleg. Că noul Seria 5 este mai luxos, mai calitativ, mai special decât orice alt “cinciar” de până acum. Nivelul de lux impresionant se simte şi în noile scaune. Acestea sunt adevărate fotolii în care te relaxezi. Sunt comode, dar şi oferă susţinere laterală, oferă cusături în partea superioară, demne de o clasă în plus, iar tetierele sunt mai moi decât o pernă de la Dormeo. În plus, tot acest lux al interiorului este combinat cu un nivel tehnologic nemaiîntâlnit la Seria 5. Avem acelaşi sistem de control al comenzilor prin gesturi, doar roteşti degetul în aer şi volumul creşte, ecranul este acum cu touchscreen şi oferă o rezoluţie remarcabilă, atât pentru camerele exterioare, cât şi pentru harta navigaţiei. Instrumentarul de bord este de asemenea un display, pe care informaţiile sunt afişate diferit, în funcţie de modul de condus. Tot sensibil la atingere este şi display-ul climatizării, dar şi rotiţa sistemului iDrive. Într-adevăr, noul Seria 5 este un spectacol tehnologic, înzestrat cu ultimele briz-briz-uri disponibile pe piaţă.

530dM2017-7 Dar deja, în acest segment, aşa ar trebui să fie. Noul Mercedes Benz E-Class este mai tehnologizat ca niciodată. Toate sedan-urile business, de peste 60.000 euro oferă ultimele tehnologii. În schimb, BMW mai are un as în mânecă. Ceea ce nu se vede, dar se simte din plin. Tehnologia mecanică. Ce se află sub piciorul tău drept, sub capotă, sub şezut. Iar pentru a simţi din plin asta, Grup West Premium mi-a oferit un motor de 3 litri diesel, cu şase cilindri în linie. Exact cum ar trebui să fie un BMW. Acesta este topul în acest moment.

Atunci când am aflat că pe capacul portbagajului maşinii de test va scrie 530d, am început să sar în sus de bucurie. Este un motor absolut excelent, un motor ce vine ca o mănuşă pe un Seria 5. În plus, având o platformă nouă, mai uşoară cu 100 kg decât generaţia precedentă, acest motor, pe această caroserie, trebuia să se bucure de un drum virajat. Revenim la al doilea paragraf al acestui text.

Comuna Pietroasa, jud. Bihor. De la poalele munţilor până la altitudinea de 1400 m sunt aproximativ 25 km de drum perfect asfaltat şi viraje demne de o probă specială de raliu. Fiind început de primăvară, traficul tinde spre zero, deci nimeni să te deranjeze spre urcare. Urma să pornim din plină primăvară, să trecem prin toamnă, iar sus să ajungem la iarnă. 3 anotimpuri, o singură maşină.

530dM2017-14 530dM2017-44 Am uitat să precizez că BMW-ul nostru mai era echipat şi cu sistemul de tracţiune integrală xDrive. Acesta nu l-am folosit pentru situaţiile de aderenţă scăzută, ci mai degrabă pentru plecările spectaculoase de pe loc. Aşezat foarte jos în scaun, cu volanul ce îmi venea în piept, schimbătorul tras spre stânga, selectat în modul sport, şi suspensiile în sport, ceasurile de bord s-au înroşit, arătându-mi digital doar viteza şi treapta de viteză în care mă aflam. Cu stângul pe frână şi dreptul împins în acceleraţie, cei 620 Nm aşteptau să fie dezlănţuiţi. Atunci când am ridicat frâna, maşina parcă a fost aruncată din praştie. Treptele urcau extrem de repede, capul meu era încă împins în tetieră, iar în 5.4 secunde am atins prima 100 km/h. În timp ce urci în viteză, maşina parcă se aşează şi mai bine. La viteze mici, încă simţi că este o maşină mare, cu o capotă imensă, dar atunci când vede un viraj, totul se aşează. Se face mai aerodinamică, mai agilă, mai dinamică. Asta înseamnă că poţi aborda virajele mult mai puternic, simţi doar o mică subvirare a părţii frontale, datorată de tracţiunea 4×4, dar în acelaşi timp şi un sentiment de siguranţă. Prin volan nu se simt denivelările drumului, dar poţi să poziţionezi roţile faţă acolo unde vrei, fără să fii brutal în comenzi. Pentru că se axează mai mult pe partea de confort, viteza nu se simte şi ai crede că poţi să mergi şi mai tare, dar nu te lasă creierul. Fiecare ieşire din viraje este acompaniată de un mic joc al “fundului”, fiind clară distribuţia puterii. În fiecare viraj abordat mai agresiv, simţeam suportul lombar cum mă strânge şi mă ţine fixat în scaun. Cei 265 de cai putere sunt arhi suficienţi pe o astfel de caroserie şi, chiar dacă nu are structura de carbon a Seriei 7, noul Seria 5 are un şasiu perfect, ce struneşte perfect puterea motorului. Pe un drum virajat îţi dai seama de calităţile dinamice, cât de bine se înclină, cât de bine stă pe trasă, dar şi cât de bine pune puterea pe asfalt la ieşirea din viraj. Armonia dintre cei 6 cilindri, cutie şi pedala dreapta era perfectă. Eu am simţit o maşină neutră, ce făcea efectiv tot ce îi ceream. Bineînţeles, pentru că vorbim de un motor diesel, suflul se termina la 4500 rotaţii pe minut, aşa că trebuia să mă joc foarte des cu padelele din spatele schimbătorului. Dar dacă îl ţii în zona mijlocie a turaţiei, este un motor extrem de potent, ce ar face de ruşine multe benzinare.

530dM2017-64 530dM2017-56 Urcând, viraj după viraj, am trecut de peisajul tomnatic, cu frunzele sale arămii şi am ajuns la platoul de zăpadă. Pe o parte a muntelui era alb imaculat, iar pe partea drumului era uscat, doar ici pe colo nişte pete albe. Contrastul era perfect. Drumul de asemenea. Maşina te duce în confort deplin şi, la cerere, entuziasmant. Era timpul să coborâm.

530dM2017-50 530dM2017-66 530dM2017-89 Noul Seria 5 ar fi mai pretabil pentru drumuri lungi pe autostradă. Dar e bine să ştii că dacă vrei să conduci până în vârf de munte, acesta să nu dezamăgească. Spunea cineva despre clienţii unui Seria 5 că sunt oamenii de afaceri, manageri de companii, ce îşi vor petrece timpul conducând pe distanţe lungi sau doar în oraş, dar majoritatea în interes de serviciu. S-ar putea ca atunci să nu conteze faptul că există un buton sport sau cât de bine stă pe viraje rapide. Pentru ei contează confortul şi luxul. Şi când sunt pe autostradă sau în depăşire, maşina să facă asta fără efort. Se pare că inginerii BMW au făcut exact această maşină. Un sedan business confortabil, luxos, pentru clienţii lui, dar parcă s-au uitat şi la oamenii ca mine, şi au “ascuns” unele calităţi, pe care doar câţiva le vor vedea cu adevărat.

530dM2017-76 Este pentru prima dată când un Seria 5 depăşeşte Seria 7. Este o părere pur subiectivă. Nu mai există niciun motiv să faci un upgrade către maşina mai mare. Cu toate că testul cu Seria 7 de anul trecut a fost cel mai citit articol de anul trecut pe blog, am găsit exact un înlocuitor pentru acesta. Cine credea că “buturuga mică răstoarnă carul mare”?

530dM2017-21 530dM2017-24 530dM2017-17 530dM2017-15 530dM2017-11 530dM2017-12 530dM2017-45 530dM2017-50 530dM2017-55 530dM2017-58 530dM2017-69 530dM2017-73 530dM2017-84 530dM2017-85 530dM2017-82 530dM2017-91 530dM2017-97 530dM2017-100 530dM2017-102