BMW X7 M50d Test Drive
BMW X7 M50d Test Drive – Mărimea contează
Limuzinele au fost înlocuite cu SUV-uri luxoase. Dar nu s-a întâmplat peste noapte. Nimeni nu s-a trezit cu gândul că o mașina mai grea, mai puțin dinamică și mai incomod de utilizat este mai bună decât o limuzină clasică. Poate printre primii care au încercat acest segment au fost britanicii de la Land Rover când s-au gândit să doteze offroder-ul lor cu piele fină și lemn rar. Apoi i-au pus suspensie pneumatică, nu pentru performanțe în afara asfaltului, ci pentru confortul celor 5 pasageri. Câțiva ani mai târziu, Mercedes Benz a preluat această rețetă, mai ales că înainte de criza economică, clienții își doreau mașini mari. Așa a apărut imensul GL, un SUV luxos, cu 7 locuri. Încet, încet, dimensiunile au ajuns să nu mai fie considerate atât de ridicole, mai ales pe piețe precum Statele Unite. Totuși, sunt 13 ani de când GL-ul a văzut lumina zilei și câteva decenii de când Range Rover reprezintă SUV-ul full-size de referință. De mai mult de un deceniu, bavarezii se uitau în ograda vecinilor și nu făceau nimic. De fapt, făceau SUV-uri coupe, dar asta e altă discuție.
Bavarezii nu au vrut doar un concurent pentru cele două mașini descrise mai sus, ci voiau un nou vârf de gamă. Astfel a apărut BMW X7. Cel mai mare, cel mai luxos și cel mai practic BMW construit până acum. Așa cum îi sugerează și numele cu cifră impară, acesta este un SUV de sine stătător, cu valențe luxoase și practice.
BMW X7 se vrea mult mai special decât un ”banal” X5, nemții chiar numindu-l Seria 7 al SUV-urilor. Vom ajunge și la afirmația aceasta, puțin mai jos. Până atunci trebuie să ne concentrăm asupra design-ului, mai ales că acesta a fost foarte discutat încă de la primele poze oficiale, până la apariția în showroom-uri. Și în primul rând grila ”rinichi”, specifică modelelor BMW. Nu am să mint. Este imensă. Cea mai mare grilă pusă pe un BMW. Numai că X7 este cel mai masiv BMW produs vreodată, așa că proporțiile aproape că se diminuează. Dacă tot e să vorbim despre grilă, cred că trebuia desenată pe orizontală, nu pe verticală. Numai că atunci rămânea multă ”mașină” sub grilă. Sau puteau să facă blocurile optice ceva mai mari. În sine, ele arată foarte bine. Suficient de înguste, chiar agresive aș putea spune, iar pentru că au iluminare Laser, au o grafică interioară destul de futuristă. Spre deosebire de X5, farurile se unesc cu grila. Absolut tot ce ține de noul X7 este mare. Prizele de aer din bara frontală, lamelele de pe laterale, specifice modelelor M Performance, capota, jantele cu diamentru de 22 inch, lungimea, înălțimea, totul este la superlativ. Poate nu vă dați seama din imagini, dar puține mașini sunt mai mari decât acest X7.
Pentru a concura direct cu Mercedes Benz GL sau Range Rover, linia plafonului nu este plonjată spre posterior, în schimb este destul de dreaptă, iar luneta este cât se poate de verticală. Această soluție de design are un rol practic, deoarece X7 vine în standard cu 7 locuri. Profilul noului model este cât se poate de pătrățos, aproape nespecific unui BMW, dar masivitatea este diminuată de jantele mari și de banda cromată ce pornește de la aripile față, pe sub portiere și se termină urcând spre bara posterioară. Apropo de posterior, din multe privințe poate fi confundat cu cel al noului X5, dar luneta mai mare și înălțimea vizibil mai mare, îl face inconfundabil. Pentru că acest X7 este în varianta de top M50d, ieșirile evacuării sunt de asemenea imense și completează frumos design-ul spatelui.
Sunt multe voci care consideră noul BMW X7 drept un automobil urât. Aș spune că este mai degrabă disproporționat cu restul modelelor cu care bavarezii ne-au obișnuit. În schimb este o prezență. Este un SUV impunător, cum altfel, ce inspiră masivitate, încredere, prestanță. Așa este considerat de ceilalți participanți la trafic. Nu prea poți fi genul timid și să conduci o astfel de mașină.
După ce ți-a luat cel puțin jumătate de oră să te învârți în jurul mașinii, trebuie să te urci la volan. Iar în X7 chiar te urci. Garda la sol este semnificativă, iar suspensia pneumatică, oferită standard, poate ridica mașina cu încă 8 cm. Atunci chiar este dificil să te urci sau să cobori dintr-un X7. Dar odată urcat în scaunul șoferului îți dai seama că afirmația ”Seria 7 al SUV-urilor” nu este deplasată. Planșa de bord este asemănătoare cu cea a ultimelor modele BMW, dar încă o dată, totul este la superlativ. Instrumentarul de bord complet digital, ecranul sistemul de infotainment, scaunele, trapa panoramică, toate acestea îți dau impresia de un model fără compromis. Mașina de test pusă la dispoziție de BMW Grup West Premium Oradea, avea absolut toate dotările posibile. E plăcut când vezi că pe consola centrală nu sunt ”butoane goale”. Materialele folosite la interiorul noului X7 sunt demne de orice produs luxos, comparabil chiar și cu Range Rover, despre care spuneam că este referința clasei. Nu intrăm în categoria super-SUV, precum Bentley Bentayga sau Rolls Royce Cullinan, pentru că prețul unui X7 dotat similar, este chiar mai mic decât cel al unui Seria 7.
La volanul noului X7 stai regește, cu o poziție impozantă, cu toate că scaunul culisează foarte mult în jos, iar volanul îți vine mult înspre piept. În X7 poziția la volan este chiar mai sportivă decât în multe hatchback-uri. Numai că vizibilitatea este exemplară. Stai jos ca într-un sedan, dar vezi peste orice mașină ai în față. Când te plictisești îți pui capul pe tetiera atât de moale, încât poate fi confundată cu o pernă. Totul este calm și relaxat. Te uiți în spate și este vast. Mașina de test era în configurația cu 6 locuri, ceea ce înseamnă că rândul al doilea beneficiază de fotolii individuale, cu reglaje asemeni celor din față, plus cotiere pe ambele părți. Acesta este un plus de lux și exclusivitate, ce îl poziționează pe X7 peste concurenți.
Ai putea spune că o mașină cu un asemenea gabarit face un compromis când vine vorba despre dinamică. Numai că inginerii BMW au spus că au întârziat apariția unui SUV full-size, deoarece au vrut să păstreze senzația unui BMW adevărat. În echiparea M50d, X7 nu dezamăgește deloc. Încă o dată, trebuie să înțelegi efectiv cât e de mare noul X7.
Cântărește 2400 kg. Dar are 400 de cai putere și 760 Nm. O suspensie pneumatică în standard și un sistem de tracțiune integrală xDrive. Vă vine să credeți că acest mastodont ajunge la 100 km/h în 5.4 secunde? Dar credeți-mă că se simte chiar mai rapid. La plecarea de pe loc simți o smucitură puternică, te uiți la vitezometru și rulezi deja cu 50 km/h. Gabaritul mașinii se simte undeva în plaja înaltă de turație și la accelerări de la viteze mai mari. Acolo nu se mai simte o accelerare brutală, ci una extrem de liniară, unde cuplul imens oferă o ușurință la rulare. BMW X7 M50d atinge viteze foarte mari, foarte ușor, fără să se chinuie, fără să se tureze aiurea. Dar îi și simți inerția pe frânare. Vezi capota lungă și parcă te forțezi să apeși mai tare pedala de frână. La viteze mari, X7 este extrem de silențios. Zgomotul la vânt este minim, sunetul motorul apare doar în modul Sport Plus.
Acesta este încă un as în mâneca lui X7. În modul Sport își ascunde foarte bine gabaritul, în plus, inginerii BMW au apelat la câteva elemente tehnice care transformă acest ”autobus” într-un SUV dinamic. În primul rând X7 M50d este dotat cu direcție și pe puntea spate. Asta înseamnă că la viteze mici, X7 este foarte manevrabil, iar de la viteze mari, roțile spate se rotesc în aceeași direcție cu cele față pentru stabilitate mai bună pe viraje. Este incredibil cum stă un X7 pe viraje, simți efectiv cum puntea spate este mai ușoară și vrea să iasă în afară, mai ales pe suprafață cu aderență scăzută. Acest comportament dinamic vine și datorită diferențialului M Sport, care este standard pe versiunea M50d. Mi-aș fi dorit totuși o direcție ceva mai grea în modul Sport Plus, la X7 încă se simte artificial de ușoară.
În tot acest timp nu am spus că X7 este un SUV sportiv, ci unul dinamic. Oricât se încearcă, legile fizicii rămân deasupra. Cu siguranță BMW X7 este mai sportiv decât un Range Rover sau Mercedes Benz GLS. În plus, nu cred că va apărea alt SUV de aceste dimensiuni care să fie mai sportiv. Poate doar dacă divizia M, vor lua în considerare un X7M.
Cred că X7 se simte cel mai bine în modul Comfort. Cu suspensia pneumatică setată în modul Adaptive. Aceasta gestionează mult mai bine imperfecțiunile drumului, în ciuda jantelor ridicol de mari, iar la drum întins, suspensia este foarte moale, aproape că nu simți nicio denivelare. Atunci X7 devine un SUV luxos și extrem de confortabil, poate chiar mai confortabil decât un Seria 7.
Am asteptat prea mult pentru o astfel de caroserie din partea BMW? Eu zic că nu, deoarece oricum piața din Europa nu acceptă atât de ușor un SUV full-size. Tocmai din acest motiv, X-urile mari se construiesc în Statele Unite, acolo unde clienții tânjesc după un astfel de model. După ce am condus noul X7 M50d, pot să spun că acest motor se potrivește perfect pe această caroserie. Iar din câte am experiementat, este fără îndoială noul vârf de gamă al bavarezilor.
BMW X7 M50d oferit pentru test drive de BMW Grup West Premium Oradea
Fotografii realizate de Dennis Durne Photography