BMW X5 LCI – Test Drive

BMW X5 LCI – Același boss

Țin minte că sloganul de lansare pentru această generație BMW X5 a fost ”The boss is back”. Era o schimbare importantă față de modelul precedent, care începea de la tehnologie, mecanică, până la design. Chiar dacă am fost reticent la primele imagini cu noua generație, în timp a ajuns să-mi placă foarte mult, iar acum mi se pare unul dintre cele mai frumoase SUV-uri din clasa de lux. Totuși, de la acea întâlnire au trecut 4 ani, așa că bavarezii s-au gândit să împrospăteze cel mai important SUV al lor. De aceea, rămâne același boss.

După ce anul acesta am văzut și testat facelift-ul marelui X7, mă așteptam oarecum ca și fratele mai mic, X5 să-i calce pe urme, în privința design-ului părții frontale. Bavarezii mai au câteva modele în gamă care nu se încadrează în noul limbaj, așa că mă bucur că facelift-ul lui X5 vine exact așa cum ne-am aștepta. Unii ar spune că este conservator, că este prea banal față de ceea ce am văzut în ultimii doi ani, dar dacă privești X5 LCI lângă un X5 pre-facelift, vei vedea cât de importante sunt schimbările și cât de învechit pare acum un generația pre-facelift. Din punctul meu de vedere, noile X1, Seria 5, X3 facelift și acum X5 facelift, ne arată că designerii BMW încă au talent în a desena caroserii frumoase, dar și moderne și spectaculoase în același timp.

Revenind la mașina din testul de azi. De mult nu am mai condus o mașină atât de nouă pentru piața din România. De fapt, facelift-ul a fost prezentat abia acum câteva luni, odată cu fratele coupe X6 LCI. Așa că întâlnirea mea cu mașina, în parcarea prietenilor de la Grup West Premium Oradea a fost cu atât mai specială. Era prima dată când vedeam pe viu mașina și imediat urma să o conduc. Timpul a fost destul de scurt, dar nu puteam să ratez ocazia de a testa noul X5. M-am urcat rapid la volan și am plecat în test.

Încă de la primul contact, când m-am așezat în scaunul șoferului, mi-am adus aminte cât de luxos e un BMW X5. Scaunele efectiv te îmbrățișează și tu te afunzi în ele. Sunt extrem de moi și parcă nu te-ai aștepta la un asemenea nivel de confort când îi privești elementele M Performance Parts cu care este accesorizat pe afară. Privești bordul și vezi că acum, odată cu acest facelift, totul pare mult mai tehnologizat, mult mai futurist. Planșa de bord a fost înlocuită cu un imens ecran ce se întinde din spatele volanului și preia și instrumentarul de bord. Poate că la prima vedere nu este pe placul tuturor, mult preferau ”ceasurile” acoperite, dar totul pare acolo unde te-ai aștepta, chiar mai bine. Asta pentru că acum ecranul central are o diagonală mult mai mare și este mai ușor în utilizare. Grafica este excelentă, toate meniurile sunt configurabile, iar acum în instrumentarul de bord poți să ai și o navigație cu realitate augmentată. O mică problemă a noului layout este lipsa butoanelor pentru sistemul de climatizare. Acestea au fost mutate în ecranul touch screen, care face design-ul bordului mult mai fluid, dar asta înseamnă că ergonomia are de suferit. De fiecare dată când vrei să modifici funcțiile climatizării, trebuie să ieși din meniul în care ești, ceea ce devine frustrant după o perioadă. Cel mai bine e să setezi de la început o temperatură și să o lași în modul Auto, care acum are și moduri inteligente pentru dispersia aerului.

O altă noutate a interiorul este lipsa unui levier pentru transmisie. Această generație BMW X5 a introdus schimbătorul din material ce imită cristalul, având chiar o hologramă luminoasă în interior. Sunt convins că majoritatea știți cum arată, dar pentru modelul facelift, s-a renunțat la această soluție, în favoarea unui mic selector, dar realizat tot din același material ca de cristal. La fel sunt și alte butoane sau rotița sistemului iDrive. Astfel planșa de bord și consola centrală arată mult mai curat, unii ar spune chiar mai elegant, dar cumva s-a pierdut din originalitatea acestui interior. Dar cum spuneam, materialele și luxul pe care îl oferă BMW X5 este la cel mai înalt nivel, ajungând acum într-o ligă cu totul exclusivistă.

Toată această senzație de lux și confort este accentuată de modul în care se conduce această mașină. Imediat cum ajungi la o porțiune de drum mai denivelată, vei vedea cât de bine suspensiile absorb toate imperfecțiunile. De fapt, la viteze mici, suspensia este atât de moale, încât ai impresia că roțile nu sunt conectate de șasiu. Mașina cumva se înclină, la fel ca modelele de lux de pe vremuri, dar tu de la volan, nu simți nimic. Inclusiv direcția este foarte ușoară. Abia dacă îți dai seama ce fac roțile față. Apasă totuși pedala de accelerație și comută în modul Sport Plus. Atunci vei vedea adevărata natura a unui BMW X5. Pentru că marele SUV bazarez a fost construit de la bun început să fie unul dintre, dacă nu cel mai sportiv și dinamic din clasă. Între timp inginerii și-au dat seama că marea majoritate a cumpărătorilor nu vor neapărat un SUV agresiv tot timpul, așa că în momentul în care nu este în Sport Plus, X5 este cât se poate de confortabil și moale. E interesant cum se poate schimba atât de radical doar la o apăsare de buton.

Sub capota modelului de test se află un motor pe benzină de 3 litri, cu 6 cilindri în linie, care acum este mild-hybrid. Dar nu aceasta este noutatea. Hibridizarea a venit pentru a respecta anumite norme, dar fanii nu trebuie să se descurajeze, pentru că odată cu facelift-ul, versiunea X5 40i, are acum 380 cai putere, față de cei 340 ai modelului precedent. Asta înseamnă o accelerație până la 100 km/h în doar 5.2 secunde, în ciuda greutății de peste 2 tone. În plus, motorul B58 are un sunet foarte plăcut, accentuat de evacuarea nouă. Acest motor este unul dintre cele mai fiabile și capabile din ograda bavarezilor, fiind, în diferite configurații și sub capota unor modele M Performance, dar pune în mișcare și Toyota Supra. Pe X5 acest motor se potrivește ca o mănușă, pentru că oferă suficientă putere cât să mute mastodontul foarte rapid, mai ales pe depășiri. Conectat la transmisia automată cu 8 rapoarte, BMW X5 40i devorează kilometri întregi, la viteze foarte mari, și totuși, este de departe a fi cel mai puternic și cel mai rapid X5. Pentru a te bucura cu adevărat de ce poate această versiune, trebuie să rulezi în modurile de condus mai agresive, pentru că în rest, X5 este ”doar un SUV confortabil”.

Dar cum rămâne cu design-ul? Special am lăsat la final această dezbatere. Pentru că sincer, spre deosebire de alte modele nou lansate de bavarezi, BMW X5 LCI este chiar conservator. Domol și oarecum retras, aș putea spune. Dar pune-l lângă un model pre-facelift, și vei vedea cât de futurist arată. Blocurile optice sunt mult mai înguste, mai agresive, iar bara frontală, chiar dacă pare simplistă, în configurația cu pachetul M Sport, arată agresiv și nou. Pe laterale vedem praguri profilate, jante cu design special, care ascund, dar nu prea bine, niște etrieri mari, de culoare roșie, iar la posterior, avem blocurile optice redesenate, cu altă semnătură luminoasă, acum 3D, iar partea inferioară a bării este mai agresivă. Asta poate să fie de la elementele M Performance Parts. Știu sigur că eleronul de dimensiuni generoase de deasupra lunetei este ceva opțional, dar care schimbă total aspectul posteriorului, fiind mult mai agresiv.

Nu știu ce ar mai fi de adăugat în cazul lui BMW X5 LCI? Probabil că titlul spune tot: ”Același Boss”. E interesant că bavarezii nu au făcut experimente cu design-ul exterior. Au știut că X5 este un bestseller, așa că au lăsat design-ul radical pentru fratele mai mare și mai exclusivist, X7. De fapt, acum X5 seamănă mai mult cu X3, fapt ce nu puteam spune despre versiunile pre-facelift. Noul BMW X5 a îmbunătățit exact acolo unde trebuia și unde s-a cerut. Mai multă tehnologie, mai multă putere și mai multă electrificare. Când dai peste 100.000 euro pe un SUV, exact asta vrei.

BMW X5 40i MHEV oferit pentru test drive de BMW Grup West Premium Oradea