BMW X4 M40d Test Drive

0
Fotomodel culturist

Bavarezii riscă calculat atunci când scot un model nou. Se poate ca acesta să fie criticat pentru design-ul prea îndrăzneț sau prea anost, dar de fiecare dată acel model ajunge să seteze standarde și să devină un best seller. Acest lucru s-a întâmplat acum zece ani când lumea a văzut pentru prima dată SUV-ul coupe X6. Prea urât, prea mare, disproporționat, impractic sau inutil. Acestea au fost doar câteva dintre cuvintele folosite de fani pentru a descrie ”struțo-cămila”. Numai că acel X6 a ajuns un trendsetter, astfel, principalii concurenți venind cu modele similare, care să concureze cu deja celebrul X6. După ce și-a făcut numele de SUV excentric, era normal să-i apară un frate mai mic. Mergând după aceeași rețetă câștigătoare, a apărut BMW X4. Ajuns acum la a doua generație. Dar care în versiunea de test, nu design-ul este punctul forte al acestei mașini.

bmw x4 m40dÎn continuare sunt voci care critică design-ul unui SUV Coupe, fie el german, francez sau japonez. Nici a doua generație a lui X4 nu a scăpat de ochiul neavizat a unui fan mașini sport. Printre aceștia mă aflam și eu. Noul X4 este bazat, bineînțeles pe SUV-ul mult mai practic, X3. De la acesta preia design-ul părții frontale și cam atât. Pe un X3, blocurile optice nu foarte agresive și o idee prea rotunde, se potrivesc, doarece acesta este un SUV de familie, care nu are nevoie de un motor mai mare de 2 litri, așa că punctul central de atracție, este interiorul și spațiul pasagerilor, nicidecum design excentric. În schimb X4 este gândit special pentru nonconformiști, pentru cei care aleg design-ul diferit, în detrimentul practicalității. Mi-aș fi dorit ca X4 să arate ceva mai agresiv din față. Totuși, varianta de test, este una M Performance, care aduce prize de aer mai generoase, dar și o grilă și oglinzi de culoarea bronzului. Aceste mici detalii arată foarte bine și chiar diferențiază aceasta versiune de una de bază.

bmw x4 m40dNici profilul nu aș zice că este cel mai discutat element a lui X4. În atâția ani, ne-am obișnuit deja cu SUV-uri ale căror plafon se curbează mult spre posterior. În plus, noul X4 nu diferă foarte mult față de vechea generație, din acest punct de vedere. Proporțiile mașinii sunt ajute și de jantele cu diametru generos, de 20 inch, cu design specific modelelor M Performance. Poate cu niște jante mai mici, posteriorul noului X4 ar părea mult mai ”greu”. Iar acum am ajuns la principalul unghi de discuție. Blocurile optice ale noului X4. Privit de sus în jos, nu deranjează foarte mult faptul că luneta este extrem de mică. Nu deranjează nici măcar bara sportivă, cu mult plastic negru, ci faptul că stopurile sunt în totală antiteză cu farurile. Pe spate, blocurile optice sunt foarte înguste, sunt integrate parcă prea sus și nu oferă personalitatea unui BMW. Puteau foarte bine să fie preluate de la orice alt model. Privit pe bucăți, BMW X4 este atrăgător. Fiecare element este frumos în felul său, dar parcă puse toate pe aceeași caroserie, nu prea se împacă. Totuși, vezi ieșirile evacuării și îți cam trece cu design-ul. Știi că sub capotă e ceva diferit.

bmw x4 m40dDar până la monstrul de sub capotă, trebuie să ne urcăm la volan. Din punctul meu de vedere, comparativ cu alte SUV-uri din segment, BMW X4 nu iese cu nimic în evidență, dar este cel mai potrivit interior pentru această mașină. Mai ales în această configurație. Îmi place ca un SUV să aibă interior complet negru, doar cu câteva accente metalice. Calitatea asamblării și a materialelor este absolut exemplară. Nu am găsit niciun element care să scârțâie sau care să nu se simtă plăcut la atingere. Chiar dacă design-ul interiorului este împărțit de mai toate modelele bavareze, fie ele SUV-uri sau sedan-uri, pe X4 arată robust, potrivit pentru un SUV cu valențe sportive. X4 nu a prins încă instrumentarul de bord regăsit pe noile Seria 3 și X5, dar totuși este unul digital, configurabil.

bmw x4 interiorPe piața din România, cele mai multe SUV-uri se vând cu motorizare diesel. Este oarecum și normal. O mașină mare, are nevoie de cuplu pentru a oferi performanțe decente. Cei mai mulți vor opta pentru motorul de 2 litri, care produce 190 de cai putere și 400 Nm. Cum spuneam, decent. Dar, mai sunt câțiva pentru care aceste performanțe sunt mult prea slabe. Ei vor un diesel în 6 cilindri. Vor ceva mai mult, mai special. Parcă BMW s-a gândit special, iar versiunea de 3 litri diesel este disponibilă doar ca M40d. Iar asta schimbă mult comportamentul și mai ales cum este văzut un X4.

bmw x4 m40dDin acel SUV fotomodel, se transformă în unul culturist, ce produce 326 de cai putere și un cuplu imens de 680 Nm! Combinat cu transmisia automată în 8 rapoarte și un sistem de tracțiune integrală xDrive cu diferențial M, X4 M40d accelerează până la 100 km/h în doar 4.9 secunde. Aceste valori îl fac nu doar o mașină extrem de rapidă în linie dreaptă, ci chiar un SUV distractiv.

Poziția la volan este mai joasă decât într-un X3, deci mult mai sportivă. Scaunele cu susținere laterală te strâng foarte tare, încât ar trebui să renunți la shaorma, dar toate acestea înseamnă că poți să tragi cât mai tare pe viraje. Sistemul xDrive este bazat pe o arhitectură cu tracțiune spate, iar acest lucru se simte. Acompaniat de diferențialul M Sport, simți cum puterea este transmisă din față spre spate, iar în condiții de aderență scăzută, spatele iese puțin, fără să fie incontrolabil. Tragi levierul cutiei de viteză spre tine, în modul Sport, iar atunci turația nu scade sub 2000 de ture. Tot timpul vei avea munți de putere și cuplu la talpa piciorului drept. Mașina iese din viraje cu o agilitate demnă de un hothatch. Suspensia fermă și anvelopele cu talon mic, înseamnă că X4 M40d nu se înclină aproape deloc pe viraje. În multe situații de condus la limită uiți că stai totuși sus într-un SUV pentru că nu ești ”cocoțat” peste volan. Chiar și pedala de frână este setată în așa fel încât să ofere feedback cât mai repede, pentru a nu da senzația că mașina ”merge în bot” când frânezi tare. Bineînțeles că sportivitatea vine cu un cost. BMW X4 este mai rigid și mai inconforabil decât un X3. Dar asta numai pe drumuri cu suprafață denivelată sau pe gropi. În rest, X4 M40d este și un grand tourer foarte bun. Poți rula la viteze ilegale, în condiții de siguranță, de confort și de silențiozitate.

bmw x4 m40dIar acest lucru este meritul motorului. Un diesel în 6 cilindri, cu un asemenea cuplu îți ofera încredere. Pe depășiri, la viteză mare, dar și ca să te distrezi. Cel mai mult mi-a plăcut să conduc X4 M40d în modul Confort. Acolo puterea vine mult mai liniar, ai cuplul de aproape 700 Nm oricând vrei. Încă de la 1750 rotații pe minut.

Probabil nu sunt cel mai mare fan al acestei caroserii, SUV Coupe, dar o înțeleg. Înțeleg de ce există. Sincer, eu aș fi mai mulțumit cu acest motor pe un X3, dacă tot e să vorbim de SUV-uri. Dar este ciudată alegerea bavarezilor. Modelele M Performance cu motoare de 6 cilindri sunt diesel pe X4 și benzină pe X3. Motorul diesel M40d nu poate fi configurat pe caroseria mai practică. Trebuie să te mulțumești cu cei 265 cai putere din motorul standard de 3 litri. Au apărut în schimb versiunile X3M și X4M Competition, care intră în competiție directă cu Alfa Romeo Stelvio, pentru SUV-uri de peste 500 de cai putere.

bmw x4 m40dAșa că, în varianta M40d este X4 cel mai sportiv SUV? Ei bine, cred că din punct de vedere dinamic, Alfa Stelvio este mai bun, dar ca pachet complet, X4 M40d este peste. Oferă performanță, imagine, confort și eficiență cum nu mai este în clasă în acest moment. În plus, pe lângă toate acestea, este o mașină a dracului de rapidă. Iar nouă, pasionaților, ne plac mașinile rapide. Fie ele SUV-uri pe motorină.

BMW X4 M40d oferit pentru test drive de BMW România. 

Share.

Leave a Reply