Am avut timp o lună să pregătesc întâlnirea mea cu noul BMW X3M Competition. Chiar dacă a avut o zi în plus, luna februarie a trecut mai rapid decât mă așteptam. Aproape de sfârșitul ei, trebuia să am 48 de ore cu mașina. Să merg unde vreau și să fac ce vreau. Două zile în care știam că un rezervor plin nu îmi va ajunge. Cu toată pregătirea mea, nu mi-am calculat bine timpul când pleacă avionul din Timișoara spre București, așa că după câțiva nervi pe care nu mai are rost să mi-i amintesc, cele 48 de ore s-au micșorat la doar 10. Totul a trebuit recalculat, regândit, dar vitezele de care este capabil noul X3M, fac timpul să se distorsioneze. Un drum care normal durează o oră, în X3M se realizează în doar câteva minute. Acestea sunt cele 10 ore de la bordul celui mai puternic X3 din istorie.
Nu știam cum va decurge ziua, așa că mi-am planificat la minut fiecare mișcare. Ora 9 dimineața. Eram în aeroportul din Otopeni, iar la ora 10 deja acul turometrului sărea din zona roșie, pentru a mă propulsa spre prima destinație: Câmpina. Mă uitam pe timpii propuși de navigație și îmi spuneau că voi face cei 78 de km într-o oră și 20 de minute. Oricum era mă încadram în timp. Chiar dacă este un SUV și chiar dacă are o poziție înaltă la volan, în X3M nu simți viteza. Mai ales nu simți viteza când intri și ieși din viraje. Dacă drumul are două benzi pe sens, iar tu ai niște faruri LED care la fiecare flash zici că fulgeră din spatele mașinilor, ajungi la destinație într-un timp mai scurt. Mult mai scurt decât orice estimare a vreunui sistem de navigație. Am spălat mașina înainte să pornim spre Valea Doftanei, tocmai pentru că știam că acolo sus înspre munți, nu vom găsi vreo spălătorie. Din păcate, în cei 18 km de la spălătorie până la primul loc de poze, am trecut prin ceață, ploaie torențială, zăpadă, nori și soare puternic. Nu mai știam cum să reacționăm, dar măcar pe culoarea Gri Donington nu prea se văd petele urâte. Ce e bine atunci când pozele îți sunt făcute de un profesionist, este că, pe lângă materialul bun, eu pot să fiu atent la dinamica și la design-ul mașinii.
Acesta este primul BMW X3 ce primește tratamentul full M. Chiar dacă bavarezii au inventat segmentul SUV-urilor sportive, au fost nevoie de trei generații ca această caroserie să fie asociată cu celebra literă. A meritat așteptarea? Ei bine, în tot acest timp în care BMW cocheta doar cu ideea unui X3M, Mercedes AMG a îndesat un V8 sub capota lui GLC, la fel a făcut și Jaguar cu F-Type, chiar și Alfa Romeo, a pus pe primul lor SUV, superbul motor de 2.9 V6. Toți rivalii au puteri de peste 500 de cai, dar până acum BMW nu a produs așa putere decât pe un V8 de mare cilindree. Probabil că un asemenea agregat sub capota lui X3 îl făcea mult prea greu și poate intra în clasa de clienți a lui X5M. Totuși, atunci când vorbim de divizia M GmbH, trebuie să avem încredere în competențelor lor. Au așteptat până când au dezvoltat un motor denumit intern S58, care a devenit cel mai puternic motor cu 6 cilindri dezvoltat de BMW. Încă de când au apărut zvonurile unui X3M, inginerii au vrut ca aceasta să fie un fel de ”M3 X”. Adică calitățile dinamice ale unui sedan, dar pe o caroserie de SUV. Între timp, și-au dat seama că nici ei nu pot schimba legile fizicii, dar măcar au pus motorul de pe viitorul M3 pe acest SUV. Da, despre ceea ce veți citi mai jos, se va găsi în viitoarele legende M3 și M4.
Dar până la comportamentul rutier, în timp ce îi sunt făcute superbele cadre pe care le vedeți, haideți să discutăm puțin design-ul. Aveam păreri împărțite față de această generație X3. De fapt de toate. Mă aștept de la un SUV BMW să fie cât de cât agresiv, dar nu este. Asta se schimbă în cazul lui X3M. Este mult mai agresiv decât un X3 normal, dar în sensul sportiv. Nu are elemente inutile, ci doar accentuează părțile bune. Bara frontală este perfectă. Are prize generoase pe o parte și pe alta, iar fanta de dimensiuni generoase din partea inferioară se potrivește la fix. Fiind versiunea Competition, grilele ”rinichi” sunt de culoare neagră. De fapt, cam orice element care normal era cromat, pe X3M Competition este negru. Oglinzile, ornamentele geamurilor și siglele de pe capacul portbagajului.
Mulți ”s-au plâns” că X3M nu are șolduri mai late, ca în cazul unui M3. Dar cred că profilul este suficient de sportiv, iar niște aripi evazate cred că ar arăta ciudat pe un SUV. La partea din spate nu sunt multe elemente distinctive. Cum spuneam, denumirea mașinii iese în evidență, dar nu poți să nu remarci cele patru ieșiri ale evacuării. În stilul tipic M, și X3 are evacuare dublă pe fiecare parte. Dar care nu se aude așa cum ai vrea. Asta se datorează în principal noilor reglementări europene pentru poluare, ceea ce înseamnă că acest motor are un filtru de particule care ”liniștește” dramatic sunetul evacuării.
BMW X3M Competition arată zvelt, sportiv, exact cum ar trebui să fie o astfel de caroserie, dar în același timp nu este atât de agresiv și brutal pe cum merge. Mai ales în acestă culoare ternă, nimeni nu își dă seama de ce este capabil, deci ar putea fi sleeper-ul perfect. La fel cum ani la rândul acest rol l-a avut M3, acum lumea vrea același lucru, dar pe caroserie SUV.
Bavarezii au încercat să presare sigle M peste tot interiorul, dar tot nu le-a ieșit ceva mult diferit față de un X3 diesel. Bineînțeles că elementele M sunt prezente. Volanul ce are cusături specifice și cele două butoane roșii, levierul transmisiei și scaunele foarte profilate. Acestea nu lipsesc din niciun M, iar X3M Competion nu face excepție. În rest, totul este cât se poate de familiar de la X3. Sistemul de infotainment este generația precedentă, ceea ce pe mine m-a bucurat, pentru că sunt mai bine învățat cu meniurile pe orizontală. Un alt element ”vechi” este instrumentarul de bord, care chiar dacă este proiectat pe un ecran, are grafica veche, cu ceasuri analog și fond specific M. Arată incredibil, mai ales că vezi și poți urmări cum urcă acul turometrului, iar în stânga, vitezometrul este gradat până la 330 km/h. Mașina nu prinde atât, dacă vreți să știți.
Până la intrarea pe Valea Doftanei, drumul este lin, asfaltul este bun, dar imediat cum ieși din Câmpina, e plin de denivelări și asfalt prost. Mă gândeam, numai bine sunt într-un SUV, trec ușor și apoi urmează virajele frumoase. Cineva a gândit noul X3M să fie cel mai sportiv SUV din clasă, iar asta înseamnă suspensii ferme. De fapt tari. De fapt ca și cum nu s-ar mișca arcul. Ca și cum nu ar exista telescop și tot ce absoarbe sunt niște bucși de cauciuc. Este atât de fermă încât devine inconfortabilă. Abia așteptam să se termine cu acea porțiune de drum, pentru că nu mă puteam concentra la nimic. Înțeleg rolul unei suspensii mai tari, mai ales pe un SUV, care din principiu are tendința să se încline, dar nici pe mașini sport nu am simțit asemenea deranj. Împreună cu scaunele mai tari și kilogramele mele care împingeau puternic în laterale, am ajuns la concluzia că ori slăbesc, ori vreau un diesel confortabil. Direcția nu este nici pe aproape la fel de tare ca amortizoarele. Probabil mi-ar fi plăcut. Îmi place la o mașină sport să simt unde sunt roțile față și să controlez puterea din pedala din dreapta. Chiar și în modul Sport Plus, volanul nu este atât de greu. Trebuie să te bazezi pe încredere și că mașina poate.
Au urmat câteva ace de păr unde viteza trebuia să fie mică, dar măcar suprafața de rulare era bună. În momentul în care intri în viraj, inerția unei mașini mare te împinge în față. Rotești volanul și simți că mergi și tu odată cu partea de sus a caroseriei. Toate lucrurile din mașină se aruncă în stânga și dreapta pe cum virezi. Fiind un SUV, nu îi place schimbul de direcție brusc. Prin comparație, M340i pe care l-am condus acum câteva săptămâni, era un deliciu pe șicane. Dar totul pălește atunci când accelerezi.
Apeși de două ori butonul M2 de pe volan, iar X3M intră în modul MDM, unde puterea merge preponderent pe puntea spate. La ieșirea din viraj, spatele devine jucăuș și fuge urmând trasa aleasă de puntea față. Este o senzație foarte interesantă să simți driftul într-un SUV. Îți pune un zâmbet pe față. Dar nu îți ridici piciorul din accelerație. Corectezi volanul, iar acum turometrului începe să urce. Și urcă până la 7200 rotații pe minut. Ești abia în treapta a doua. Transmisia este setată în cea mai brutală configurație, iar schimbarea de treaptă înseamnă că cei 510 cai putere revin cu aceeași forță. Motorul urlă efectiv, iar plaja de turație este atât de înaltă încât urechile tale abia dacă mai suportă. Performanțele de care este capabil sunt absolut incredibile. 4.1 secunde până la 100 km/h, dar de acolo lucrurile devin și mai rapide. Ajungi foarte repede la viteze pe care nu le credeai posibile, cu o ușurință incredibilă. Etrierii de frână prind discurile foarte repede, așa că poți gestiona viteza de rulare. După toate acestea ajungi la o porțiune de drum unde virajele sunt line și uiți de tot. Uiți de suspensia fermă, de ruliu și te bucuri de motor și condus.
Pe un drum național, X3M Competition este o rachetă. Trebuie să fii în ceva cu adevărat sport ca să te ții după el. Înghite efectiv kilometri întregi de viraje, foarte foarte rapid. Sub această caroserie stă sistemul de tracțiune integrală M xDrive preluat de la noul M5, de la care ia și transmisia. Acest tren de rulare, împreună cu un motor ce va deveni legendar, fac din X3M Competition acel X3 care trebuia construit de mult. Au așteptat până când totul era perfect. Chiar dacă pare făcut ”din bucăți” sunt cele mai bune bucăți M din acest moment. Este suficient de compact încât să se simtă agil, nu ca un X5M, de exemplu, dar totuși, la finalul zilei, este tot un SUV înalt. Suspensia și setările nu pot face față legilor fizicii.
Sunt convins că pus pe un circuit ar fi la fel de rapid ca oricare rival, poate chiar mai rapid. Dar aceste SUV-uri de performanță nu prea merg pe circuit. Merg pe drumuri naționale și autostrăzi. Totuși, X3M ar fi la fel rapid și pe aceste drumuri, cu mențiunea că la destinație vei fi mai obosit. E bine măcar că ajungi foarte repede la destinație și nu trebuie să stai mult în mașină. Pentru mine, X3M a făcut altceva. Mi-a adus o mică parte din viitorul M3. M-a făcut să îmi doresc și mai tare să experimentez acest motor fantastic într-o caroserie joasă, fie ea coupe sau sedan. Anul acesta am condus 90% numai SUV-uri. Acestea se cer, așa că producătorii le fac. Chiar dacă nu m-aș vedea la volanul unui X3M, dacă trebuie să duc ceva voluminos în portbagaj și să ajung repede acolo, nu prea sunt multe mașini mai rapide ca BMW X3M Competition.
BMW X3M Competition oferit pentru test drive de BMW România
Folosim cookie-uri ca sa stim cand ne accesati site-ul, modul in care interactionati cu noi, sa va imbogatim experienta ca utilizator si sa customizam relatia dvs. cu site-ul nostru.
Pentru a afla mai multe, faceti click pe sectiunile. De asemenea, puteti schimba setarile si preferintele dvs. Atentie insa, blocarea unor tipuri de cookie-uri poate afecta experienta dvs pe site-ul nostru si serviciile pe care vi le putem oferi.
Cookie-urile functionale
Aceste cookie-uri sunt necesare pentru a vă oferi serviciile disponibile pe site-ul nostru și pentru a utiliza unele dintre funtionalitatile de baza ale site-ului.
Deoarece aceste cookie-uri sunt strict necesare pentru livrarea site-ului, nu le puteți refuza fără să influențeze funcționarea site-ului nostru. Puteți să le blocați sau să le ștergeți modificând setările browserului și blocând toate cookie-urile de pe acest site web.
Cookie-urile Google Analytics
Aceste cookie-uri colecteaza informatii care se utilizeaza individual sau agregat pentru a ne ajuta sa intelegem modul in care site-ul nostru este utilizat sau cat de eficiente sunt campaniile noastre de marketing, ajutandu-ne sa personalizam site-ul pentru a va imbunatati experienta. Dacă nu doriți să colectam date despre vizitele dvs pe site-ul nostru, puteți dezactiva urmărirea în browser-ul dvs. aici:
Alte cookie-uri externe
De asemenea, folosim diferite servicii externe cum ar fi Google Webfonts, Google Maps și furnizorii externi de video (YouTube sau Vimeo). Având în vedere că acești furnizori pot colecta date personale precum adresa IP, vă permitem să le blocați aici. Rețineți că acest lucru ar putea reduce semnificativ funcționalitatea și aspectul site-ului nostru. Modificările vor avea efect după ce reîncărcați pagina.