BMW Seria 8 Gran Coupe – Test Drive

BMW Seria 8 Gran Coupe – Nava amiral

Sunt 30 de ani de când BMW a prezentat primul model Seria 8. Dar pentru cei mai mulți această mașină este inexistentă în istoria bavarezilor. A fost produs 9 ani și au ieșit pe poarta fabricii doar 30.000 de unități, spre deosebire de alte modele care au fost produse cu milioanele. Nu știu dacă a fost prețul exorbitant pentru acea vreme sau caroseria foarte exclusivistă, ce e drept este că nu a existat o a doua generație Seria 8 timp de 20 de ani. Prima generație a fost fără îndoială un vârf de gamă, oferind lux, design și motorizări exclusiviste.

Bavarezii au încercat să ofere o mașină care avea oarecum aceeași filozofie, prin noua generație Seria 6, care a fost oferită în mai multe variante de caroserie, inclusiv un Gran Coupe, iar aceasta a avut chiar două generații. Totuși ceva s-a schimbat și în cazul acestui model, iar BMW a decis să ia totul de la zero. Au reînviat Seria 8, oferind modelul original într-o interpretare contemporană. Asta a însemnat că Seria 6 pe care o știam a fost înlocuită de noua Serie 8. Trebuie să înțelegem că noul Coupe și Gran Coupe înlocuiește vechiul Seria 6, dar nu este un succesor pentru acesta. Deoarece așa cum era primul Seria 8, noul model este un vârf de gamă, plasat mai sus decât toate celelate Serii BMW. Dar oferă tot ceea ce ar trebui să aibă ”nava amiral”?

Până acum cifra 8 a însemnat cea mai bună interpretare a unui model BMW. Am avut prima generație Seria 8, o caroserie nemaivăzută până atunci, apoi a existat BMW Z8, roadster-ul suprem al bavarezilor, iar ultimul a fost i8, hybrid-ul venit din viitor. Noua generație Seria 8 are o moștenire grea pe umeri, în plus, chiar BMW are mari așteptări de la acest model.

Am condus Coupe-ul Seria 8 în ambele motorizări în cadrul unui roadtest, dar pot să spun că experiența la volan a fost destul de scurtă și m-am concentrat mai mult pe calitățile dinamice, nu pe mașină în general. Totuși, noul BMW Seria 8 reprezintă coupe-ul suprem, fiind extrem de luxos, lung, dinamic și foarte potent. Dar în ciuda dimensiunilor generoase, un Coupe este greu considerat o navă amiral. Deoarece acest titul trebuie acordat unui model care poate face toate lucrurile la superlativ. Aici intervine noua caroserie, primul BMW Seria 8 Gran Coupe din istorie.

Era momentul să experimentez așa cum trebuie, timp de 3 zile mașina care se vrea cel mai ”tare” BMW. Urmau câteva sute de kilometri pe autostradă, drumuri șerpuite de munte, dar și trafic pe străduțele înguste din Brașov sau bară la bară în București. Încă de la primul contact cu mașina îți dai seama că vei avea de a face cu un automobil extrem de mare. Noul Seria 8 Gran Coupe este foarte lung, dar și foarte lat. Măsoară peste 5 metri lungime și peste 2 metri lățime. Iar poziția la volan este atât de joasă pentru o mașină de aceste dimensiuni, încât parcă îi sporește senzația de masivitate. În primul rând capota este foarte vastă. O bucată de tablă fără prea multe muchii agresive, ce întărește imaginea de lux. Seria 8 Gran Coupe este considerat unul dintre cele mai frumoase BMW-uri actuale, tocmai pentru că designerii nu au făcut exces de zel și au desenat fiecare element cu atenție, fără exagerări și foarte bine proporționat. Astfel, chiar dacă grila dublă este de dimensiuni generoase, aceasta se alungește pe laterale și nu în jos, deci mult mai bine proporționată. Blocurile optice sunt înguste, agresive, dar nu sunt unite cu grila, cum este cazul altor limuzine BMW. Întreaga parte frontală este impunătoare, suficient de dinamică pentru un automobil sport, dar în același timp suficient de elegantă pentru o limuzină.

Bavarezii se laudă că noul Gran Coupe este dezvoltat direct din modelul Coupe, făcând trimitere directă către rivalii Mercedes AMG GT 4 Door, care are la bază un E-Class. Deci da, Seria 8 Gran Coupe este o caroserie alungită a modelului lansat anul trecut. Numai că asemănările cu modelul în două portiere se opresc la nivelul parbrizului. Acesta este ceva mai înclinat, dar linia plafonului este mai înaltă. Portierele au alte dimensiuni, normal, iar luneta este flancată de stâlpii spate, spre deosebire de coupe, unde luneta este integrată în design-ul spatelui. Designerii au trebuit să apeleze la aceste artificii pentru a păstra efectul de coupe, dar totuși să adauge două portiere. În plus, modelul Gran Coupe este mai lat cu 3 cm pe puntea spate, tocmai pentru a face loc noilor locuri. Din păcate, atunci când priveam mașina din lateral, nu vedeam un Seria 8 alungit, ci un sedan foarte sportiv, frumos, dar și bine proporționat.

Din spate modelul Gran Coupe ar putea fi confundat cu un Coupe, dar un ochi cunoscător își va da seama că ”șoldurile” sunt diferite, chiar și capacul portbagajului. În rest blocurile optice și partea inferioară a bării sunt preluate de la Coupe. Aceasta este unul dintre cele mai bune unghiuri ale noului Seria 8, deoarece difuzorul și ieșirile evacuării sunt foarte agresive și spectaculoase. Din punct de vedere al aspectului, BMW Seria 8 Gran Coupe are toate atuurile să fie vârful de gamă al bavarezilor. Poate că nu este la fel de impunător precum un Seria 7, dar arată mult mai dinamic și în același timp are un aspect mai luxos decât Coupe-ul. Cu această mașină poți foarte bine să te prezinți la o seară de gală, dar să te și distrezi pe un drum de munte.

BMW Seria 8 Gran Coupe oferă un interior demn de un vârf de gamă. Poate că graficele ecranelor te duc cu gândul la un model din seriile inferioare, dar design-ul general este destul de diferit. Planșa de bord este masivă, se întinde înspre consola centrală într-un stil specific, fiind o interpretare a interiorului vechiului Seria 6. În Seria 8 ecranul sistemului de navigație este separat de cel al instrumentarului de bord, dar multe dintre butoanele comenzilor sunt amplasate în locuri familiare. Fără îndoială, Seria 8 se diferențiază de alte modele prin luxul dinamic oferit la interior. Aproape că nu există nicio suprafață neacoperită în piele sau metal. Fiecare material este foarte plăcut la atingere, iar atenția la detalii este la nivelul unui Seria 7, o mașină recunoscută pentru luxul opulent al habitaclului. În mașina de test, plafonul era îmbrăcat în Alcantara, iar scaunele erau acoperite cu piele extrem de fină. Pentru a duce interiorul la un nivel de lux superior, boxele sistemului de sunet Bowers&Wilkins erau metalice, dar și iluminate din interior. Sunt multe mașini care oferă iluminare ambientală, dar în Seria 8 Gran Coupe acesta este foarte spectaculoasă și o poți găsi în aproape orice panou.

În această limuzină-coupe dotările nu duci lipsă de nicio dotare, fie ea banală sau de lux. Pentru că este o mașină atât de mare, sistemul de camere pentru parcare îți oferă o imagine 3D, pentru a plasa mașina exact unde vrei, iar grafica este extrem de bună. Ampatamentul este mai lung cu aproximativ 20 de cm, ceea ce înseamnă că acum locurile din spate sunt utilizabile. Nu sunt la nivelul unui Seria 7, dar Seria 8 Gran Coupe oferă doar două locuri posterioare. Chiar dacă modelul Gran Coupe este mai mare în fiecare parte față de Coupe, diferența de greutate este de doar 70 kg. Asta înseamnă că Seria 8 Gran Coupe este un automobil foarte dinamic.

Pe modelele cu cifre pare, care se vor mai dinamice, nu avem suspensie pneumatică. Aceasta fiind rezervată doar pentru cele cu valențe confortabile. Dar chiar și cu suspensia clasică adaptivă, Seria 8 Gran Coupe este foarte confortabil. În plus, la trecerea peste denivelări, acest tip de suspensie este mai silențioasă decât cea pe perne de aer. Încă din primii kilometri la volanul Seriei 8 Gran Coupe, mi-am dat seama că este o mașină cu puternice calități dinamice, deoarece scaunul șoferului coboară mai mult decât în oricare altă limuzină BMW. Poziția la volan este foarte bună, joasă, sportivă și îți dă încredere să împingi mașina cât mai mult și să o poți controla prin spătar. Chiar dacă vizibilitatea peste capota lungă are ceva de suferit, la drum întins, nu este nicio problemă. Seria 8 Gran Coupe înghite kilometri peste kilometri de asfalt, fără nicio problemă, fiind la fel de ”apăsat” pe drum indiferent de viteza de deplasare. Scaunele sunt suficient de confortabile pentru drum lung, dar în același timp oferă susținere laterală bună, când vrei să forțezi pe viraje. Iar aici BMW Seria 8 Gran Coupe strălucește.

Încă din primele momente când am început să virez volanul am simțit direcția spate cum lucrează. La viteze mici te ajută la manevre strânse, oarecum ”scurtând” lungimea mașinii, iar la viteze mari, ține mașina și mai lipită de viraj, iar tu nu mai trebuie să rotești volanul atât de mult. Pentru dimensiunile acestei mașini, nu ar trebui să fie atât de sportivă. Îmi imaginam că voi conduce o barcă cu design frumos. În plus, ultima experiență cu un BMW aproape m-a făcut să uit cât de bun este un sistem de tracțiune predominant pe puntea spate. Pe virajele ce duc spre Brașov, simțeam cum puterea motorului se duce dinspre față spre spate, într-un mod complet controlabil. Chiar dacă sub mine se afla un sistem xDrive, roțile față trăgeau suficient când să nu mă lase în supravirare. În niciun moment nu am simțit subvirare, în ciuda capotei și greutății mari din fața mașinii.

Chiar și când viram volanul stânga dreapta, Seria 8 se simțea la fel de confortabil ca și când eram pe autostradă. Lateralele scaunului se întăreau în funcție de viraj și mă țineau mai strâns în scaun. La început, direcția spate poate părea ciudată, dar după ce m-am obișnuit, am putut să trag mai tare pe viraje, iar cu mașina în modul Sport Plus, puterea și mai ales cuplul era instant, pentru a ieși mai rapid din viraj. Sub capota acestui Seria 8 Gran Coupe era un motor clasic bavarez. Un diesel de 3 litri, cu 2 turbine și 6 cilindri în linie, care produce un respectabil 320 cai putere și un impresionant 680 Nm. Asta înseamnă că sprintul până la 100 km/h se realizează în 5 secunde, ceea ce, pentru o mașină atât de mare, este foarte rapid. Dar și mai impresionantă este livrarea acestor cifre. Cuplul foarte mare te aruncă efectiv în scaun, îți ridică părul pe ceafă și te lasă fără respirație câteva secunde. Este unul dintre cele mai bune trenuri de rulare ale bavarezilor. Am experimentat acest motor pe un Seria 5, iar acolo mi s-a părut chiar mai spectaculos.

Poate că o mașină atât de scumpă și cu o imagine atât de exclusivistă nu ar trebui să aibă un diesel sub capotă, dar cum spuneam, este o unitate atât de bună, încât chiar și cu un diesel, Seria 8 Gran Coupe se simte sportiv și luxos. În plus, oricât de sportiv am mers, după 3 zile de test, nu am consumat mai mult de 8.7 litri/100 km. Nu cred că mai există asemenea performanțe cu acest consum. Numai că un Seria 8 costă peste 100.000 euro indiferent de motorizare. Cealaltă versiune dezvoltă 530 cai putere dintr-un V8 de 4.4 litri. Așa mai sună cumva, un vârf de gamă. Dar din punctul meu de vedere, ca Seria 8 Gran Coupe să fie cu adevărat nava amiral a companiei, trebuie să aibă acel V12 sub capotă. La fel ca tatăl lui acum 30 de ani. Atunci Seria 8 V12 ar putea fi numit fără nicio ezitare, cel mai frumos, luxos, scump și exclusivist BMW de până acum. Cu motorizarea diesel este o mașină extrem de completă, dacă nu te uiți la preț. Este mai sportiv decât Seria 7 și mai luxos decât Seria 5. În plus, consumă mai puțin decât un hot-hatch cu motor de 2 litri, dar oferă performanțe chiar mai bune.

M-am distrat cu BMW Seria 8 Gran Coupe. Pe drumuri virajate chiar am râs de câteva ori. Am condus peste 700 km fără să simt nicio oboseală. Nu am alimentat în 3 zile de test. Lumea întoarce capul după mașină. Trebuia să fie scump. Dacă rămâneau la Seria 6 Gran Coupe, nu puteau să-l marketeze peste Seria 7. Dar așa, lumea va știi că tu ai cel mai special BMW, iar tu știi că primești unul dintre cele mai complete modele venite din Bavaria.

Fotografii realizate superb ca de obicei de Manițiu Răzvan Photoworks

BMW 840d Gran Coupe oferit pentru test drive de BMW România