BMW Seria 2 GranCoupe – Test Drive

BMW Seria 2 GranCoupe – Pentru că moda dictează

Producătorii auto încearcă să acapareze orice nișă posibilă, chiar dacă până acum, marea majoritate nu aveau nicio tangență sau vreun model în acea clasă. Din acest motiv vedem firme precum Lamborghini sau Bentley construind SUV-uri, iar alții fac câteva caroserii pornind de la o singură platformă a unui model cunoscut. Anul trecut am condus noul BMW Seria 1, care folosea în premieră o tracțiune față, fapt ce a dus la hulirea lui de către puriștii mărcii. Chiar dacă niciun rival nu avea punte motoare spate, iar costurile de producție erau mai mici, BMW Seria 1 nu a fost văzut cu ochi buni. Din simplul motiv că ”nu mai e un BMW, domne”. Din unele puncte de vedere, faptul că face parte dintr-un segment practic, de oraș, nu ar trebui să conteze foarte mult puntea motoare. Numai că acum avem un alt model, o altă caroserie care pornește de la controversatul Seria 1, care pune accentul doar pe design și modă. Seria 2 GranCoupe a apărut din simplul motiv să concureze cu Mercedes Benz CLA.

Nu pot să spun cu siguranță dacă asta a fost decizia directorilor bavarezi, dar alt motiv nu văd. Sunt atât de multe asemănări între Seria 1 și A-Class, încât este cât se poate de normal să privesc Seria 2 GranCoupe doar ca un concurent la CLA. Pentru că altfel de ce ai intra într-un segment unde mai există un singur rival și să-ți ”strici” reputația, concurând cu armele rivalului. Credeți-mă, am avut la dispoziție aproape 2 săptămâni la volanul noului Seria 2 GranCoupe, în ambele motorizări, așa că știu despre ce vorbesc. Iar pentru cei care spun că Seria 2 GC poate fi o alternativă la un Seria 3, îi rog să se lase de vorbit de mașini și să se apuce de grădinărit sau orice alt domeniu ce nu are legătură cu automobilele.

Dar să o luăm cu începutul. Din toate punctele de vedere, BMW Seria 2 GranCoupe este un Seria 1 ”cu portbagaj”, dar pentru că în acest segment moda dictează, fiecare linie este ceva mai frumoasă, mai suavă, mai bine gândită. Partea frontală se remarcă prin grila nouă, diferită de cea a hatchback-ului, dar mai apropiată ca design de cea a noului X6, și care are lamele verticale foarte interesante, care îți sar în ochi. Blocurile optice sunt ceva mai înguste, în trepte față de Seria 1, iar acest aspect minor, diferențiază acest sedan-coupe de hatchback. Chiar în cazul pachetelor avem diferențe destul de mari. Fără pachetul optic M Sport, Seria 2 GranCoupe vine cu o bară frontală destul de încărcată în artificii de design. Cele mai distincte fiind triunghiurile cromate, care deservesc și ca prize de aer. În cazul variantei cu look mai dinamic, bara frontală se vede că este mai joasă, mai agresivă, iar personal chiar îmi place cum arată Seria 2 GranCoupe cu pachetul M Sport. Atât din față, cât și din lateral. Pentru că se văd foarte frumos jantele cu 5 spițe duble, dar și pragurile profilate.

Am auzit voci care spuneau că Seria 2 GranCoupe nu este atât de ”coupe” precum un Mercedes Benz CLA, fiind între o caroserie sedan și un coupe. Mie mi se pare că duce mai departe ideea fraților mai mari Seria 4, 6, 8 GranCoupe. Din anumite unghiuri, chiar pare foarte sportiv și dinamic, dar neapărat în varianta M Sport, care adaugă și un mic eleron pe capacul portbagajului. În cazul Seriei 2 roșii, liniile se pierd, iar jantele spițate, mai elegante, nu prea se potrivesc cu caracterul mașinii.

Toate bune și frumoase, până când trebuie să-i vezi spatele. Din fericire, motorizările nu lasă noul Seria 2 GranCoupe să ajungă prea des în fața ta. Mi se pare că la posterior, designerii nu au știut pe ce linie de design să meargă. Ca și cum aveau de ales între cea de hatch, sedan sau SUV? Dacă privești blocurile optice nu poți să nu remarci asemănările cu cele ale noului X4 sau X6. E ciudat că pe un sedan-coupe au ales acest design. Acestea sunt o idee prea mari și par ”turtite” de capacul portbagajul, care de asemenea de aduce aminte de cel al unui Seria 7 din era Bangle. În cazul modelului albastru, pachetul M aduce o bară cu un difuzor de culoare închisă, care ”taie” din masivitatea părții posterioare, dar fără pachetul sportiv, pare că e mult prea anost. Totuși, într-un clasament pe care l-am realizat pe instagram.com/turatiiscrise, ați votat că această mașină este frumoasă peste medie, din toate unghiurile. Asta denotă cât de subiectiv e design-ul.

Dar odată urcat la interior, îți vei da seama că totul este acolo unde te-ai aștepta la un BMW, dar și că materialele sunt foarte plăcute și calitative. Din punctul de vedere al design-ului, interiorul Seriei 2 GranCoupe este identic cu cel al hatch-ului, indiferent că vorbim de pachetul M sau nu. Marile diferențe stau în senzația de sportivitate. Dacă în modelul roșu, 220d, lucrurile erau mai relaxate, dar și mai simpliste, în cel albastru, 218, volanul are un design mai sportiv, dar este și mult mai gros, poate prea gros pentru unii, dar eu m-am obișnuit repede și îți oferă o priză bună, iar pe cealaltă parte scaunele opționale ale pachetului M sunt geniale. Dacă nu am pus așa mare accent atunci când am condus M135i, acum le-am simțit mult mai bine. Sunt suficient de confortabile încât să nu-ți rupă spatele, dar în același timp te susțin foarte bine și la picioare și pe laterale. Chiar dacă au un design foarte dramatic, odată ce te-ai urcat în ele, simți că te afunzi și cum te ”îmbrățișează”. Cu siguranță este o opțiune pe care o recomand.

BMW Seria 2 GranCoupe beneficiază de toate tehnologiile disponibile acum la bavarezi, chiar și cele regăsite pe clase mai mari. Asta înseamnă un instrumentar de bord complet digital și destul de configurabil, un ecran touch screen pentru sistemul de infotainment, dar și iluminare ambientală cu aspect 3D în bord și pe panourile portierelor. Da, din multe puncte de vedere, atunci când stai în interiorul Seriei 2 GranCoupe te simți ca în fratele mai mare Seria 3. Același design, aceleași materiale, aproximativ aceeași caroserie sedan, dar în niciun caz să nu le compari mai mult de atât.

Revenind la ceea ce spuneam la începutul articolului, atunci când vrei să ai un model în fiecare nișă, trebuie să faci niște compromisuri. Iar principalul este cel de costuri. Seria 2 GranCoupe nu este o mașină construită ieftin, dar trenul de rulare nu se pretează deloc imaginii. Atunci când vrei un sedan-coupe care să dicteze moda, lumea va întoarce capul. Asta a reușit, dar te va opri și te va întreba și ce ai sub capotă. Iar când răspunsul tău e: 1.5 litri, 3 cilindri, începi să vezi priviri dezaprobatoare. ”Da, mașina e frumoasă, păcat de motor.” Asta vei auzi cel mai des. Dar o altă problemă e că toate aceste afirmații sunt fondate.

Motorul din BMW 218i dezvoltă 140 de cai putere și doar 220 Nm, care atunci când sunt puși în sarcină, nu se simt mai deloc. Sunt foarte puține momentele când simți că ”te bagă în scaun”, iar gestionarea puterii este și mai slabă, din cauza transmisiei Steptronic cu 7 rapoarte. Este mult prea lentă, scutură chiar și la urcarea în treaptă și se turează prea mult în afara zonei de cuplu. Combinația dintre motor și transmisie este poate cea mai slabă pusă până acum pe un BMW. Nu știu de ce nu este disponibilă schimbarea treptelor de la niște padele pe volan, în acest fel tu ca șofer poți gestiona mai bine transmiterea puterii.

Lucrurile stau ceva mai bine în cazul versiunii cu motor diesel. În primul rând, motorul cu 4 cilindri pare mult mai rafinat, nu vibrează nici în sarcină, iar pentru că are 190 cai putere și 400 Nm, chiar dacă cutia e lentă, când totuși ajungi în treapta dorită, mașina trage binișor. Așa cum era de așteptat, dieselul este mai rapid cu o secundă până la 100 km/h, cu un timp de 7.5 secunde. Nu sunt valori rele pe nicio motorizare, dar modul în care sunt simțite lasă de dorit. În varianta diesel, dacă închideam ochii, puteam să fiu în orice altă marcă. Și-a pierdut sentimentul de bavarez. Acesta e dat de tracțiunea pe puntea față. Pentru că e construit pe platforma UKL, și pe Seria 2 GranCoupe ”trage fața”. Cel mai ciudat e la plecările de pe loc, unde puntea față vibrează, și nu ești obișnuit cu sentimentul acesta ținând în mână un volan BMW. Și oarecum e păcat, deoarece direcția e chiar plăcută, cu volanul M mai gros și poziția joasă în scaun, poți pune botul mașinii pe trasa ideală în viraj. Numai să nu forțezi, pentru că tendința de subvirare este prezentă. Dacă accelerezi mai tare la ieșirea dintr-un viraj, botul pleacă înainte și nu există nicio modalitate să-l redresezi din pedala de accelerație. De drift-uri BMW nici nu poate fi vorba. Dacă mergi tare, nu te prea distrezi, iar dacă mergi încet, te simți ca în oricare altă mașină cu tracțiune față. BMW nu a încercat să facă din Seria 2 GranCoupe o versiune mai sportivă a Seriei 1, așa cum a fost în cazul Mercedes-ului CLA, care este mai lat și mai jos decât un A-Class, nu, aici este vorba doar de design.

BMW Seria 2 GranCoupe este acum cel mai controversat bavarez. Și din cauza design-ul neînțeles al părții posterioare, dar mai ales datorită trenului de rulare. Până acum cel mai controversat și hulit a fost tot un Seria 2, dar Active Tourer, acel monovolum, care nu cred că a strălucit la vânzări. Probabil viitorul model controversat va fi Seria 4, cu a sa grilă nouă, iar atunci vom uita de acest GranCoupe. Tot ce știu e că atât timp când există un segment, va exista și un BMW acolo.

BMW 220d GranCoupe Melbourne Red oferit pentru test drive de BMW România

BMW 218i GranCoupe Snapper Rocks oferit pentru test drive de BMW Grup West Premium Oradea