BMW M3 e46 – Test Drive

BMW M3 e46 – Fascinație

Se spune că nu trebuie să-ți întâlnești eroii. Atunci când venerezi ceva din depărtare, ai putea rămâne dezamăgit când îl întâlnești de aproape. Am mai început un articol cu această frază, dar atunci eroul meu era unul mai mult personal, fiind vorba de un mic Peugeot 205 GTi. Acum în schimb, vorbesc despre eroul unei întregi generații, care în unanimitate este considerat de fani, cel mai bun BMW de serie construit vreodată. Fascinația pentru BMW M3 generația cu nume de cod e46 este dată în bună măsură de modul în care este construită această mașină. Pe când sloganul bavarezilor era într-adevăr ”ultimate driving machine”.

Probabil că mulți ar spune că prima generație BMW M3 este cea mai reprezentativă, pentru că a fost un deschizător de drumuri, prima dată când am văzut un motor performant pe o caroserie sedan în două portiere și care a derivat dintr-un model de competiții. Numai că dacă vorbești de BMW-uri performante, este imposibil să nu pomenești despre ”6 în linie”. Cu a doua generație, bavarezii au testat această rețetă, coupe cu motor mare și 6 cilindri, dar modelul care cu adevărat a rămas în inimile pasionaților de condus este a treia generație M3. Design atemporal, aripi evazate, motor aspirat ce se turează până la 8500 de rotații pe minut și strigăt de evacuare. Rețeta unui automobil de succes, gândit pentru pasionații de condus. Punct.

Cu toate acestea, BMW M3 e46 este mai mult de atât. După mai bine de 2 decenii, a devenit un obiect de cult, acel automobil cu care sunt comparate mașinile sport actuale, dar care (aproape) niciuna nu a ajuns să-l depășească la plăcerea condusului.

Nu mă așteptam să conduc un astfel de model prea curând, deoarece prețurile pentru M3 în general au explodat, așa că nu mai găsești undeva unul disponibil pentru un test drive. Ei bine, undeva în Brașov, Răzvan Manițiu mi-a făcut legătura cu proprietarul acestui M3 e46, recent refăcut, așa că vă imaginați entuziasmul meu pe drumul spre Brașov. În ultima perioadă am condus numai mașini electrice, SUV-uri, crossovere, chiar și dube și în ciuda faptului că tocmai am postat despre Porsche Boxster S, mașinile noi nu mai au ”suflet”. Toate se încadrează la ”mijloc de transport”, unele mai gălăgioase decât altele, dar în esență nu îți mai comunică nimic. Ești închis într-o cutie de metal, care uneori merge rapid. Dar cam atât. Atunci când virezi de volanul unei mașini noi, simți un ușor ruliu și încerci să te poziționezi pe bandă. Când virezi volanul unui BMW M3 e46, e ca și cum mașina te cuprinde ușor de șolduri, își apleacă încet capul și îți șoptește: ”acum suntem numai noi doi”. E o relație romantică.

Din Brașov ajungi foarte ușor în Râșnov, apoi pe o bucată de autostradă liberă și mai apoi pe serpentinele ce duc spre Poiana Brașov. Nu ai nevoie de sute de kilometri să experimentezi mașina, nici timp prea îndelungat să ajungi în locuri care pun în valoare calitățile mașinii. Astfel, am primit mica cheie de la M3, care nu îți spune nimic. E aceeași cheie pe care o vezi pe orice BMW al anilor 90 și 2000, dar care pornește probabil cel mai frumos motor BMW creat. Un ”6 în linie” aspirat, cu o plajă de turație înaltă, unde nu simți în niciun moment lipsa puterii. Sunetul metalic pe care îl scoate motorul, pleacă din față, trece prin habitaclu, îți înconjoară urechile și se termină într-un strigăt în spate. Antifonarea este bună pentru standardele anilor 2000, dar te lasă să experimentezi tot ceea ce face mașina asta. Spre dezamăgirea unora, dar vom vedea imediat că nu e cazul, BMW-ul M3 e46 pe care l-am condus, era echipat cu transmisia SMG. Un soi de manuală robotizată, unde tu trebuie să schimbi treptele de viteză, de la niște padele din spatele volanului, dar care acționează ca o manuală, fără să apeși pedala de ambreiaj. Astfel, atunci când schimbi treapta, trebuie să ridici piciorul din accelerație și simți un sunet metalic și o mică bruscare, mai ales la viteze mici. Necesită un timp de obișnuință, dar după 100 de kilometri la volanul acestei mașini, ne-am conectat la perfecție.

Încă din momentul în care te urci la volan ai un sentiment special. În mare parte e doar un alt BMW Seria 3 coupe din anii 2000, dar sunt câteva elemente care îl disting. În primul rând instrumentarul de bord este spectaculos. Aceeași grafică, dar pe fundal gri, o mică siglă ///M sub vitezometru, iar turometrul are lumini ce îți indică turația maximă. Exact ca într-o mașină de competiție. Când pornești mașina, pe ecranul sistemului de infotainment îți apare ”Powered by BMW Motorsport” și avem conturul circuitului de la Nurburgring. Poziția la volan este perfectă, stai foarte jos, simți scaunele profilate, iar selectorul transmisiei SMG este asemănător cu levierul unei mașini de curse. Pentru că vorbim de anii 2000, vizibilitatea este foarte bună peste tot, dar cel mai interesant aspect legat de BMW M3 e46 sunt dimensiunile și gabaritul. Totul e aproape de tine, te simți una cu mașina, pare mică, chiar dacă vorbim de segmentul mediu din acel an.

Ușor, ușor, mă înțelegeam tot mai bine cu mașina. Înțelegeam când trebuie să schimb cel mai bine treptele, simțeam mai bine pedala de accelerație și aderența punții spate. În primii kilometri am mers mai mult prin orașul aglomerat, unde transmisia robotizată nu e chiar cea mai prietenoasă, iar direcția se simțea o idee prea greoaie. Cum spuneam, sunt obișnuit cu direcțiile foarte asistate ale mașinilor noi, în schimb în M3 e46, când virezi volanul, parcă tu pui mâinile pe roți și le rotești. Voiam să ies undeva pe o porțiune de drum mai liber, pentru că motorul se cerea turat. Voiam să experimentez și o accelerație până în capăt, cu turația în linia roșie. Asta am putut să o fac doar pe autostradă și în momentul acela s-a întâmplat ”click-ul”. Din treapta a doua, la ieșirea dintr-un sens giratoriu, am accelerat la podea, dar fără să bruschez, și când mașina urla tare, am ridicat din accelerație și am tras de padela dreaptă. O mică bruscare, o ușoară scădere de turație și motorul a început să tragă din nou. Mai tare și mai tare. Nici nu mi-am dat seama cât de repede am depășit viteza de autostradă, pentru că în ciuda vârstei de 20 de ani, acest M3 e46 sta impecabil la viteză mare. Perfect lipit de asfalt, fără niciun joc în volan sau în roți. Proprietarul a schimbat doar suspensia cu una dedicată și mai performată de la KW, care cred că a ajutat la acest comportament. Dar asta e doar o mică parte din experiența de a conduce un M3 e46.

Pentru că pasiunea pentru condus nu înseamnă doar viteză maximă și putere absolută. Trebuie să ajungi la viraje. Mai exact la fostul traseu de VTM din Râșnov spre Poiana Brașov. Era încă dimineață, așa că porțiunea de drum era încă necirculată, dar e suficient de lată încât să te bucuri de mașină în deplină siguranță. Deja eram obișnuit cu transmisia, iar pe măsură ce crești viteza, se simte din ce în ce mai bine. Pe un traseu montan, BMW M3 e46 efectiv strălucește. Intri într-un viraj, dar nu simți inerție. Gabaritul mașinii este de doar 1495 kg, ceea ce înseamnă că nici nu există ruliu. Împreună cu suspensia nouă, trebuie doar să tragi de volan și să te bucuri de experiență. Nu am experimentat de mult o mașină cu o direcție atât de comunicativă, unde poți să pui botul mașinii exact unde vrei, iar din pedala de accelerație să o ”împingi” mai departe. Îmi era puțin teamă de comportomentul supraviratoriu specific generației e46, dar în niciun moment nu am simțit mașina incontrolabilă. Viraj după viraj, zâmbetul meu era tot mai mare, pentru că eu controlam mașina. Nu niște calculatoare, nu alte sisteme. Auzeam sunetul care pornea de la motor și se termina în evacuarea cu 4 ieșiri. Motorul este atât de elastic, încât poți să faci aproape tot traseul de la Râșnov la Poiana Brașov doar în treapta a doua. Niciodată nu am stat mai concentrat într-o mașină pe care o testez. În primul rând că era a unui proprietar, nu de presă, dar în al doilea rând, voiam să mă bucur de fiecare kilometru.

În cazul acestor mașini vorbim și de un comportament temperamental. Pentru că au ”suflet”. Iar sufletul are nevoie și de afecțiune. Dacă mergi corect, fără să bruschezi și să distrugi, mașina te va recompensa cu cea mai frumoasă experiență de condus, dar și dacă nu ești atent cu ea, îți atrage atenția. În 20 de ani, se întâmplă multe, așa că se mai aprind niște martori în bord, se mai supraîncălzesc unele lichide și mai ai parte de mirosuri interesante. Dar asta face o mașină specială. Pentru că ”trăiește”. Este un produs analog, o legendă vie a lumii auto, și una dintre cele mai bune mașini pentru condus construite vreodată.

Acolo sus, la peste 1000 de metri altitudine, ne-am oprit pentru a răcori mașina și pentru a face mult doritele cadre. Chiar dacă am vrut să ne oprim și pe drum spre urcare, efectiv nu voiam să încetinesc. Eram dependent de adrenalina și dopamina pe care mi-o oferea mașina. Când într-un final am ieșit din mașină, am putut să o admir mai bine. O formă de coupe adevărat. Adică acel sedan în două portiere, cu niște proporții perfecte, unde capota este suficient de lungă, capacul portbagajului suficient de scos, dar linia plafonului este acea arcuire care nu poate fi desenată de un robot. Ai nevoie de talent omenesc. Toate aceste linii se termină cu cel mai frumos ”Hoffmeister Kink”. Acesta este elementul de design la care nu trebuia să renunțe BMW-urile actuale. Jantele cu 10 spițe duble sunt, subiectiv, cele mai potrivite pentru această caroserie și sunt înconjurate de aripile bombate ale lui M3 e46, care au devenit un adevărat simbol în sine. Nu a existat un M3 e46 facelift, nici măcar un sedan sau mult doritul Touring, ci doar acest coupe și o versiune convertible, dar care nu are acea arcuire a plafonului, nici ”Hoffmeister Kink”. Astfel pentru mine personal, BMW M3 e46 este cel mai frumos model bavarez. Nu am cum să nu pomenesc despre sistemul de evacuare, care pe lângă faptul că este semnul distinctiv al unui M3, este și extrem de gălăgios. Dar nu acea gălăgie de turbo sau de 4 cilindri, ci atunci când îl auzi, e adevărată melodie. O compoziție din cilindri și injectoare, unde tu ești dirijorul, iar pedala de accelerație e bagheta.

Aș putea scrie la nesfârșit despre BMW M3 e46 și cum te face să te simți, dar cred că ar ajunge la dependență. Aș avea nevoie să experimentez un M3 e46 în fiecare zi, să-mi iau doza. Este acel produs analog, fără artificii, fără sisteme inutile, iar acest articol vine cu o întârziere de 20 de ani, pentru că așa cum spune și titlul acestui articol, fascinație e atracție irezistibilă provocată de însușiri ieșite din comun.

Mulțumiri speciale Răzvan Manițiu pentru poze și pentru că ai organizat această intâlnire