BMW iX xDrive50 – Test Drive

BMW iX xDrive50 – Mastodontul electric

Chiar dacă BMW a avut primul model full electric acum aproape un deceniu și anume micul MPV de oraș i3, ceea ce vedeți în imaginile de mai jos este abia al doilea model electric gândit de la zero. Bavarezii au fost printre primii care, la începutului anilor 2010 au oferit un model ciudat, dar foarte tehnologizat și revoluționar. Era oarecum natural ca următorul model să împartă aceeași filozofie, dar nu ne așteptam să apară atât de târziu. Cu toate acestea, noul BMW iX vine cu un impact puternic, atât ca design, dar și ca tehnologie.

Mulți l-au considerat unul dintre cele mai urâte modele BMW de până acum, la fel cum s-a întâmplat și în cazul lui i3. Design-ul este atât de nou și atât de ciudat pentru un BMW, încât cei obișnuiți cu modelele clasice ale bavarezilor, nu pot să agreeze noul limbaj de design. Printre aceștia mă aflu și eu, pentru că sunt de părere că BMW putea să livreze un SAV mult mai frumos. Totuși, luat pe bucăți, noul iX are și elemente frumoase, dar proporțiile sunt total aiurea, iar ca un întreg, acesta reușește să împartă fanii în două tabere. Nu îmi va fi ușor să scriu următorul paragraf, mai ales că sunt genul care scrie subiectiv, dar voi încerca să analizez design-ul cât de bine pot.

BMW mai are în ofertă un SUV electric, dar nu este unul construit de la zero. iX3 se folosește de caroseria unui X3, dar are tren de rulare electric și câteva elemente de design, cât să-l facă distinct. Cu toate acestea, nu există încă un iX5, așa că un SUV de clasă mare putea fi desenat după bunul plac. Designerii au mers pe calea polarizantă. Noul iX epatează. Privești partea frontală și nu știi ce să observi prima dată. Grila imensă, care pentru un model electric este închisă și în care sunt integrați diferiți senzori. Am putea spune că integarea acestora în grilă are logică și din acest motiv avem aceste dimensiuni gigantice, iar astfel, restul elementelor sunt destul de curate. Bara frontală este oarecum simplistă, chiar daca elementele negre de pe laterale par a fi niște prize de aer. Sincer nu știu dacă BMW iX arată mai bine fără plăcuța cu numărul de înmatriculare. Un alt element interesant al părții frontale este desenul blocurilor optice. Acestea nu seamănă cu niciun alt model BMW din gama actuală, fiind foarte înguste pentru masivitatea mașinii, dar cu luminile de zi aprinse, în trafic, BMW iX arată interesant.

Bun, am trecut de analiza părții frontale, cea mai polarizantă și începi să treci cu privirea spre profil. De aici BMW iX arată masiv, oarecum gras, tocmai din lipsa unor muchii agresive. În față, mașina e dreaptă, aproape vertical, dar elementele profilului sunt curate. În configurația modelului de test, lucrurile stau ceva mai bine, pentru că vehiculele electrice arată mai bine alb, dintr-un motiv. Împreună cu jantele cu diametru mare, pe 22 de inch și partea inferioară vopsită în negru, iX reușește cumva să mascheze design-ul. Îmi place că mânerele portierelor sunt ascunse în caroserie. BMW iX are clar o caroserie SAV, chiar dacă plafonul este ceva mai coborât. Aș putea spune că posteriorul este cel mai bun unghi a noului iX. Aici blocurile optice înguste se aseamănă cu cele față, dar cumva par mai agresive. În rest, hayonul se întinde pe toată lățimea mașinii, iar acele artificii negre de design, ajută puțin la un aspect mai sportiv. Totul se termină în partea inferioară cu un mic difuzor de aer.

Da, BMW iX este un automobil greu de digerat, tocmai datorită noutății design-ului. În ultima perioadă, toate produsele BMW au această filozofie, iar după ce ajungi să le vezi mai des, din alte unghiuri, pe stradă, începi să te familiarizezi și chiar să devină atrăgătoare. Da, am spus-o. Dar asta va mai dura ceva, cel puțin în concepția mea, unde consider în continuare că BMW iX este un SAV urât.

E ciudat ce se întâmplă, pentru că odată ce deschizi portiera fără ramă la geamuri, intri în unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase interioare auto. În ciuda minimalismului bordului, întreg habitaclul lui iX este plin de detalii foarte frumoase, dar mai ales materiale și combinații de top. La fel cum s-a întâmplat și în cazul lui i3, consola centrală aproape că lipsește, bordul este îngust și aerisit. Aproape că nu există butoane sau comenzi vizibile aici. Totul este concentrat pe un display imens, format din două ecrane, poziționat deasupra, ca și cum ar pluti. Majoritatea comenzilor sunt grupate pe zona din fața cotierei, unde butoanele sunt din cristal sau le apeși direct în lemn. Este o soluție foarte elegantă, ce emană lux și tehnologie. Această soluție complet nouă în industrie cred că își va face apariția și pe alte modele, pentru că este chiar impresionantă. Butoanele pentru reglajul scaunelor au fost mutate pe ușă, iar celelalte comenzi sunt grupate pe spițele volanului. Acesta are o forma nouă, ciudată la prima vedere, dar oferă o priză excelentă. Iar astfel am ajuns la cel mai impresionat aspect a noului BMW iX. Felul în care se conduce.

Am mai condus mașini electrice mari, am mai condus mașini confortabile, dar impreună, BMW iX duce experiența la un alt nivel. Trenul de rulare este impresionant, oferind un set de baterii de 111.5 kWh și două motoare electrice pe fiecare punte, iar împreună acestea produc 523 cai putere și un cuplu imens, de 765 Nm. Mastodontul electric cântărește peste 2.5 tone, dar accelerația este fulminantă. Până la 100 km/h sunt necesare doar 4.6 secunde, dar cuplul instant îl face să pară chiar mai rapid. Oarecum asta ne așteptăm de la un model electric, indiferent cât de greu e. Totuși, iX este setat mai mult spre confort, nu spre sportivitate. Din acest punct de vedere, un X5 este mult mai dinamic. Dar iX xDrive50 absoarbe orice denivelare cu un nivel de confort demn de un Seria 7, dacă nu chiar mai bine. Scaunele față sunt de asemenea foarte confortabile, fiind late, mari și în care te afunzi ca într-un fotoliu. Liniștea de la interior este de asemenea confortabilă. Senzația de ”barcă” nu este deranjantă într-un iX.

Pentru că setul de baterii este foarte mare, și autonomia promisă este arhisuficientă ca acest BMW iX să fie o mașină de călătorii lungi. În funcție de stilul de condus și de diametrul jantelor, iX xDrive50 poate rula chiar și 630 km între încărcări. În regim de test drive, când a fost utilizat intensiv de clienți pe accelerări, autonomia tot indica mult peste 400 km. Fără indoială, iX poate rula 500 km cu ușurință. Atunci când ajungi la un drum ceva mai virajat, vei simți greutatea mașinii, dar nu neapărat în ruliu pronunțat, ci mai degrabă în inerție. Pentru că nu ești obișnuit să nu auzi nimic, vei ajunge rapid la viteze mult prea mari și te vei trezi că intri în viraje mult prea repede. Direcția este foarte rapidă, iX își mută puntea față foarte rapid, așa că și aici ai parte de o experiență interesantă.

BMW iX xDrive50 nu se conduce ca o mașină clasică. Îți oferă experiențe noi, atât bune, cât și interesante, pentru că este în același timp și grea și confortabilă, dar și rapidă. Sincer nu știu exact locul unde s-ar simți cel mai bine acest model, pentru că îl văd foarte bine și în traficul urban, unde efectiv te relaxezi în acele scaune, dar poate să fie și un companion de drum lung. În niciun caz nu este un model sportiv, dar nici nu ne așteptam la asta.

Probabil că BMW iX își caută locul în gamă, iar la un moment dat va avea soarta lui i3. Să fie un deschizător de drumuri pentru viitoarele modele electrice. Dar în același timp și o referință de lux și confort. În cazul modelelor electrice, trenul de rulare este oarecum de așteptat. O capacitate mai mare a bateriilor, o putere mai mare și cam aia e. Așa că atunci când poți să oferi o adevărată experiență la volan, nu doar prin accelerări și autonomie, atunci poți spune că ești pe drumul cel bun. Chiar dacă fanii și pasionații auto nu vor încă să accepte electrificarea, măcar atunci când sunt la volanul unui model electric BMW pot trăi senzații noi.

BMW iX xDrive50 oferit pentru test drive de BMW Grup West Premium Oradea