BMW i8 Hydrogen Fuel Cell

547122l

În fiecare an, bavarezii organizează BMW Innovation Days, eveniment menit să arate lumii cele mai noi tehnologii de care sunt capabili inginerii lor. Anul acesta au decis să prezinte viitor în materie de combustibil. Cu toate că proiectul datează încă din 2012, până acum a fost în faza de testare. Denumit BMW i8 Hydrogen Fuel Cell, este un automobil propulsat de un motor electric, având un generator care funcţionează cu pile de hydrogen.

695686l

Încă în stadiu de prototip, BMW i8 Hydrogen Fuel Cell păstrează anumite elemente regăsite şi pe supercarul hybrid i8, dar acum bările sunt mult mai dramatic desenate, nu ştiu dacă în sensul bun, partea frontală iese foarte mult în faţa maşinii, blocurile optice sunt extrem de mici, aproape inexistente, iar celebrele nări ale grilei au un design complet nou, mult mai ascuţit. Din profil nu se văd multe diferenţe faţă de un i8 normal, în afară de jantele cu design nou, care oferă protecţii, dar şi pentru aerodinamică şi răcire a frânelor. Din spate, noul concept BMW nu are nicio legătură cu i8, fiind mult mai înalt, a renunţat la design-ul sculptat al spatelui, în favoarea unuia mai fluid, iar blocurile optice sunt chiar urâte. Poate datorită vopselei negru mat, această maşină pare neterminată. Nu ştiu dacă aşa va ieşi pe stradă sau dacă este doar un prototip arătat acum de BMW. Oricum, mi se pare că seamănă foarte mult cu Toyota Miraj, dar această asemănare nu este neapărat întâmplătoare, deoarece, motorul cu pile de hydrogen este dezvoltat de BMW în parteneriat cu Toyota.

637437l

Rezervorul pentru hidrogen este amplasat între axe, fiind construit din dintr-un material patentat de BMW, care poartă denumirea CCH2, nici nu înţeleg ce înseamnă, dar hidrogenul se stochează la o presiune de 350 de bari. Autonomia declarată este de 500 de km, iar încărcarea se realizează în aproximativ 5 minute. Puterea motorului electric este de 250 cai putere, iar având aceste cifre, BMW i8 Hydrogen Fuel Cell este comparabil cu orice alt automobil cu motor convenţional.

913476l 138818l

Nu vă aşteptaţi să vedeţi un astfel de automobil pe străzi mai devreme de 2020, dar este un pas important spre viitor, BMW încercând în fiecare an să aducă “viitorul” mai aproape de viaţa cotidiană.