BMW i7 – Test Drive

BMW i7 – Digitalizarea luxului

Acum mai bine de 7 ani, eram în fața unui BMW Seria 7 pe care îl conduceam pe drumuri cunoscute, din jurul localității natale, fiind absorbit de tot ceea ce oferea nava amiral bavareză din acele vremuri. Am intitulat articolul de atunci ”Luxul Modern”, pentru că spre deosebire de rivalul Mercedes Benz, oferea tehnologie revoluționară, pe când S-Class avea încă luxul tradițional. Poate că pentru cei mai mulți, 7 ani nu reprezintă o perioadă prea lungă, dar pentru lumea auto, foarte multe se pot schimba. Unele lucruri în bine, altele diferite. În fața noastră avem noua generație BMW Seria 7, dar nu mai are nicio legătură cu ceea ce am experimentat într-o iarnă în 2016.

În primul rând nici numele nu mai e format din cele trei cifre cu sufixul ”7”. Acum limuzina amiral se numește i7 și este propulsat exclusiv de electricitate. Bineînțeles că vor exista și versiuni cu motorizări pe benzină sau chiar diesel, pentru clienții nostalgici și pentru că reglementările europene încă permit motoare termice. Dar noua generație a Seriei 7 a debutat ca model electric, iar platforma pe care este construită, este gândită să acomodeze un set de baterii încă de la început. Acestea sunt cele mai importante schimbări mecanice față de generația precedentă, dar noul BMW i7 nu renunță la controverse. Dacă fiecare generație de la vechiul e38 a fost criticată într-un fel sau altul, noul G70 este cu adevărat acaparat de un sentiment de ură. De la fani mai ales, să vedem în câțiva ani, dacă și din partea clienților. În cazul acestor limuzine de super lux, părerile și cerințele clienților sunt destul de conservatoare, așa că orice schimbare de la ”normă” este primită cu un oarecare scepticism.

În cazul noului BMW i7 design-ul exterior este cel care a primit cel mai mare criticism. Din partea mea, din partea altor designeri, fani, oameni de vânzări, cam toată lumea. E genul de design pe care ”doar o mamă îl poate iubi”. Pentru că mă pasionează foarte mult design-ul unui automobil, încerc să aflu despre designer, despre forma caroseriei, de ce anumite linii sunt trasate astfel și ”ce a vrut să zică autorul”. Rapid am găsit informații despre cum a ajuns noul BMW Seria 7 să fie desenat astfel. În primul rând, generația precedentă nu a putut să ridice la nivelul vânzărilor rivalului Mercedes Benz S-Class care a fost considerat în unanimitate o limuzină în adevăratul sens al cuvântului, așa că pentru această generație Seria 7 trebuia ceva radical schimbat. Apoi, pentru că lumea auto merge spre electrificare completă, platforma pe care era construită o nouă generație Seria 7 trebuia să acomodeze un set de baterii care de obicei se montează în podeaua șasiului, pentru o distribuție mai bună a maselor, dar și pentru eficiența spațiului. Asta înseamnă că scaunele stau mai sus, deasupra bateriilor, ceea ce limitează locul la cap, pentru pasageri. Din acest motiv cele mai multe mașini electrice sunt în caroserii SUV. Pentru că pot masca această înălțime. În cazul unui sedan, cum este Seria 7 a însemnat ”ridicarea” capotei mult prea sus, pentru a fi proporțională cu linia geamurilor. Atunci, designerii au întâmpinat problema poziționării blocurilor optice. Acestea nu se pot pune prea sus, din motive de siguranță și reglementări rutiere, așa că soluția cea mai la îndemână este de a le face din două bucăți, lăsând în partea superioară doar luminile de zi. Farurile propriu-zise fiind ceva mai jos. Iar aici intervine jocul proporțiilor. Noua generație BMW Seria 7 și implicit i7 nu este un automobil urât, după standarde obiective, dar este unul nefericit când vine vorba de proporții. Tot din cauza masivității mașinii, nici dimensiunile jantelor nu par atât de mari, în ciuda diametrului de 21 de inch.

Designerii au încercat să ascundă pe cât de mult masivitatea mașinii, prin praguri negre, astfel înălțimea totală să nu mai pară atât de mare, iar pentru că vorbim de un model electric, ce are nevoie de un coeficient aerodinamic cât mai mic și mașina să ”curgă” cât mai lin prin aer, nu mai avem tot felul de muchii și linii pe portiere și pe lateralele mașinii. Din acest punct de vedere, BMW i7 pare foarte simplist privit din profil, mai ales pentru o mașină din această clasă. Cu pachetul optic M Sport, lucrurile sunt ceva mai frumos desenate, pentru că intervine și un aer agresiv. Grila frontală de mari dimensiuni ”se pierde” printre elemente de culoare neagră, iar bara posterioară nu mai pare așa de banală, pentru că avem elemente negre ce amintesc de un difuzor de aer. Dacă tot am ajuns la posterior, aici jocul proporțiilor este ”stricat” de poziționarea numărului de înmatriculare în bara posterioară, spre deosebire de capacul portbagajului, așa cum a fost la toate generațiile BMW Seria 7 de până acum. În limbajul auto, numărul de înmatriculare poziționat în bară este rezervat doar pentru automobilele din clasele inferioare, iar în gândirea colectivă, nu îi mai oferă acestei mașini un statut de limuzină.

Sunt convins că mulți dintre cei care citesc aceste rânduri nu sunt de acord cu explicațiile mele despre cum s-a ajuns la acest design, dar cum spuneam, BMW Seria 7 împarte clar categoriile de fani, iar cu acest design controversat atrage clienți și fani și din alte părți. Iar acesta e poate cel mai interesant aspect al noului i7. Că se rupe de tradițional, nu mai este acel BMW tipic, mizând pe digitalizarea luxului, ceea ce e pe placul clienților mai tineri.

Întotdeauna a existat o rivalitate între BMW Seria 7 și Mercedes Benz S-Class, cu fiecare generație acestea își împărțeau preferințele clienților. Odată cu noile generații, S-Class a mizat pe un ecran vertical ce se întinde pe toată consola centrală, foarte foarte futurist, BMW Seria 7 trebuia să vină cu ceva și mai spectaculos. Astfel, interiorul noului model este considerat în unanimitate unul dintre cele mai bune din segment. Pentru că este cu adevărat o experiență. Fie că stai câteva minute, fie că petreci câteva zile în acest habitaclu.

Digitalizarea luxului începe prin câteva dotări ultra tehnologizate care sporesc luxul și confortul la interior. În primul rând, modul cum deschizi și închizi portierele. De la o simpla apăsare pe butonul de pe telecomandă sau pe un buton pe portieră, aceasta se deschide complet, fără să mai depui niciun efort. Odată așezat în scaunul șoferului, e suficient să apeși pedala de frână, iar portiera se închide complet automat. Poți bineînțeles să te întinzi și să tragi de ea sau poți să apeși pe un buton pe bord, în stânga volanului, soluție preluată de la Rolls Royce. Sunt nu mai puțin de 5 moduri prin care poți să închizi portierele în Seria 7, iar asta e chiar demn de un lux modern.

Întreg design-ul bordului este acum mult mai simplist. Totul este concentrat pe display-ul de mari dimensiuni din spatele volanului, care se întinde până deasupra bordului. Acesta este format din două ecrane, cu rezoluții și grafică superbe, iar pentru clienții acestui tip de lux, nu mai e suficient doar niște ceasuri în instrumentarul de bord, ci de moduri de condus pentru fiecare moment. De exemplu, poți selecta modul ”Relax”, ceea ce schimbă ilumarea ambientală în nuanțe deschise, pornește masajul în scaune, iar sunetul la accelerare este mai melodios. În modul Sport luminile se schimbă în roșu intens, scaunele te strâng mai tare, iar sunetul în boxe e mai agresiv. Există și un mod, denumit ”Digital Art”, care pe fundalul ecranului îți arată o operă de artă digitală creată de artistul chinez Cao Fei. Am putea spune că aceste moduri sunt asemănătoare cu Rolls Royce Gallery, prin care clienții își pot accesoriza bordul.

Acele lumini de care povesteam sunt în spatele unor sticle ca de cristal, ce se întind pe toată lățimea bordului și pe portiere. Pentru această generație, comenzile pentru reglarea scaunelor au fost mutate pe portiere, la fel ca la rivalul S-Class. Absolut tot ce atingi se simte de foarte bună calitate, indiferent că vorbim de piele sau metal. Multe comenzi sunt acum doar la o atingere de buton, iar aici vorbesc despre reglajul luminilor, a volanului, inclusiv torpedoul se deschide de la un buton touch screen. În BMW i7 nu trebuie să depui niciun efort pentru a experimenta tot ceea ce îți oferă această limuzină. Iar dacă până acum v-am spus despre tehnologiile ultra moderne, BMW i7 oferă și luxul tradițional. Doar așează-te în scaune și vei simți ce înseamnă o limuzină adevărată. Extrem de moi, suficient de spațioase, fine la atingere, sunt asemănătoare cu cele mai confortabile fotolii de sufragerie. Este o plăcere să stai în scaunul șoferului și să te lași condus de noul i7. Pentru că vorbim de un pachet M Sport, design-ul volanului este nou, ceea ce mă bucură, deoarece în ultimii ani nu s-a făcut o distincție clară pentru acest pachet. Noul design de volan este acum mult mai sportiv, teșit în partea inferioară, iar spița verticală este foarte sportivă. Butoanele pe volan au comenzi diferite față de ceea ce știam la un BMW, dar te obișnuiești repede.

După toată experiența exterioară și interioară, pot spune că noul i7 se îndepărtează de experiența unui BMW cum eram obișnuiți. Design exterior controversat, fără linii clasice bavareze. Un habitaclu foarte modern, chiar futurist. Din multe puncte de vedere nici nu aș putea spune că sunt într-un BMW, fie el și Seria 7. Dar încă nici nu am pornit-o.

Oricum, la o apăsare a butonului de Start, pe consola centrală, mașina doar îți arată un martor ”Ready”. Niciun sunet, nicio vibrație. E clar că avem de a face cu un model electric, dar unul foarte perfomant. Selectorul transmisiei este acum un mic buton, nu neapărat pe placul meu, dar măcar îl folosești rar. Selectezi modul Drive și ridici pedala de frână. Mașina înaintează lin, iar la rotirea de volan virează și puntea spate. Astfel, mașina se simte mai manevrabilă în oraș, dar dimensiunile tot le simți. Cei 5.4 metri lungime și aproape 2 metri lățime nu sunt cei mai potriviți în traficul urban, așa că am căutat pe cât posibil să ies undeva pe un drum mai liber.

Sub caroseria controversată sunt două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte, care produc împreună 544 de cai putere și 750 Nm. Sunt valori asemănătoare cu cele ale unui V8 pe benzină, dar pentru că setul de baterii are 101.7 kWh, noul BMW i7 cântărește 2.6 tone. Plus 3 pasageri și bagaje, ne apropiem de 3 tone, care trebuie ținute pe drum. Accelerația până la 100 km/h se realizează în doar 4.7 secunde, adică tot ca un V8 de 4.4 litri, dar asta pentru că toată puterea este livrată instant. La o mașină electrică, fie ea și i7, simți cuplul instant, puterea mare, dar după 1-2 secunde, totul se domolește. Nu există o transmisie cu rapoarte care să continue să bruscheze pe accelerări, așa că mașina trage încontinuu. Ajungi foarte repede la viteze ilegale, iar când ajungi în fața unui viraj, îți aduci aminte că mai trebuie să și frânezi 2.6 tone.

Pe viraje, BMW i7 se simte foarte mare, greoaie, masivă. Da, ieșirile din viraj sunt foarte rapide, dar trebuie să găsești un punct foarte sensibil, de viteză cu care să abordezi virajele. Mașina se așează bine pe curbe, dar simți ruliul. Din cauză înălțimii, mașina se înclină, chiar dacă centrul de greutate este mai coborât. Oricum mergeam, nu puteam să trec peste senzația de masivitate și greutate. În niciun caz nu este o limuzină sportivă. Are ceva caracteristici dinamice, dar tot timpul ești crispat că frânele nu fac față. Până și noi, cei care conducem mașini de test, trebuie să regândim modul în care reacționează un automobil electric, atunci când îl conduci sportiv.

În cazul lui BMW i7 putem vorbi și de clasa din care face parte și de caracterul acestui tip de caroserie. De fapt, nu am condus o limuzină de clasă mare care să se simtă foarte sportivă, fie ea electrică sau nu. Direcția nu se întărește atât de mult pe cât mi-aș dori, iar din acest motiv nici nu îmi comunică foarte bine ceea ce fac roțile față. În schimb, o limuzină electrică cum e BMW i7 poate fi considerat cruiser-ul perfect. Poți parcuge distanțe (nu foarte lungi) în confort deplin, relaxare totală, în timp ce scaunele te masează și te ventilează. În test nu am avut opțiunea cu ecranul de mari dimensiuni pentru pasagerii spate, dar și dacă o aveam, eram mai mult concentrat pe partea de condus. Probabil că spre asta tinde BMW Seria 7 și i7. Să fii condus. Atunci nu te mai interesează nici autonomia care nu se apropie de valorile oficiale, pentru că nu tu stai să o încarci, ci vrei doar să ajungi cât mai rapid și în confort la destinație. Dar dacă tot am ajuns la capitolul autonomie, BMW spune că i7 în varianta xDrive60 poate rula peste 500 km între încărcări, dar eu în testul meu abia m-am apropiat de 400 km. Din cauza greutății foarte mari și pentru că eram în test, când voiam să experimentez și accelerări bruște, consumul nu a scăzut sub 30 kWh/100 km. Este o valoare mare după standardele mașinilor electrice, dar nici cu un V8 de 4.4 litri, nu te aștepți la consum de motor 2.0 TDI.

BMW i7 este în momentul actual, nava amiral a bavarezilor. Cea mai tehnologizată și cea mai performantă limuzină electrică. Poate rula complet autonom, oferindu-ți inclusiv navigație cu realitate augmentată. Confortul la rulare este demn de orice limuzină și mai bun decât generațiile precedente. Cu toate acestea, nu pot să trec peste aspectul design-ului exterior. BMW i7 este prea radical. Este complet diferit față de ceea ce știam, iar succesul acestui model, doar timpul îl va spune. Într-un fel, nu vrem să acceptăm nimic din ceea ce este nou, doar ca mai apoi, istoria să ne spună că a fost cea mai bună mișcare. Obiectiv, BMW i7 este un automobil senzațional, ce îți oferă experiențe incredibile, dar subiectiv, după ce parchez vreau să mă întorc să privesc mașina pe care tocmai am condus-o.

BMW i7 xDrive60 M Sport oferit pentru test drive de BMW Grup West Premium Oradea